Българският
Закон за генетично модифицираните организми (ГМО) е един от най-добрите в Европа,
но контролът върху ГМО е
занижен, заяви Ивайло Филипов представител на неправителствената организация "За земята". В момента в закона е записано, че
е забранено освобождаването в околната среда на ГМО на:
тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури. Това стана ясно по време на
семинар-дискусия на
тема: "Храните на бъдещето. Биофермерство, генно-модифицирани организми и проблеми пред съвременното агробиоразнообразие".
През изминалата седмица двама депутати от "Коалиция за България" са внесли предложение от този списък да отпадне памукът с довода, че той не е храна. Този прецедент не бива да се допуска, тъй като
това ще остави възможност и за допускане на още изключения занапред, заяви още Филипов.
В регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) цари безхаберие и
контролът върху храните, в чийто състав присъстват ГМО, е много нисък, допълни
Филипов.
През декември 2006 г. във Варна е бил проведен
експеримент с 10 хранителни продукта, стана ясно по време на дискусията. В състава на 5 от тях е присъствала царевица, а в състава на
останалите 5 - соя. Всички продукти, в чийто състав е имало наличие на царевица, са се оказали чисти, 3 от продуктите, в които е имало соя, са показали наличие на ГМО. Впоследствие пробите, в чийто
състав е било открито наличие на ГМО, са били изпратени до РИОКОЗ-Варна, които са препратили пробите до Министерството на здравеопазването, които от своя страна са върнали жалбата до РИОКОЗ-Варна,
които не са предприели нищо по въпроса.
В момента в страната
липсва достатъчно информация за наличието на ГМО в храните, заяви още Филипов. Според него в момента контролът на ГМО в храните се извършва от European Food
Safety Autority”.
България няма ясно регламентиран знак, който да се поставя на етикети на продуктите, в чийто състав присъстват ГМО, заяви Светла Николова, представител на "Агролинк". В ЕС е налице
такъв знак, а в законодателство на САЩ не присъства ясно залегнала нужда от такъв текст. 6 от областите в България са обявени за зони, свободни от ГМО, заяви още Николова.
Единственият метод на обработване на земята, който може да бъде използван при отглеждането на биологично чисти продукти, е т.нар. „разрохкване”. При него най-горният слой на земята
се обръща, а не попада най-отдолу, заяви Милена Йорданова, представител на сдружение „Агролинк”. По думите й единствените торове, които могат да се използват при отглеждането на биологично чисти
храни, са естествените торове, получени от бобовите растения, тъй като те съдържат азот-фиксиращи вещества.
Дали са били използвани естествени или изкуствени торове, си проличава най-добре във вкуса на крайния продукт, заяви още Йорданова. Продукт, получен с помощта на изкуствени торове,
има вкус на напитка, получена от разтворим сок, докато този, получен с помощта на естествени торове, има вкус на прясно изцеден сок.
В момента с
биологично земеделие в световен мащаб се занимават 120 страни, които заемат обща площ от повече от 100 хектара. Очаква се пазарът на биохрани в световен мащаб да достигне
о
борот от 50 млрд. евро до 2012 г.