По-ниската ставка за ДДС върху храните би могла да влезе в сила от 2009 г., затова ни трябва време да подготвим мотивиран проект за диференциран данък. Това обяви пред БНР Иван Ангелов, председател
на Агробизнес съвета по земеделие към Министерството на земеделието и храните, по повод отлагането на проекта за поне 10-процентно ДДС. Беше предвидено той да бъде внесен по време на утрешното
заседание на Министерския съвет от министъра на земеделието и храните Валери Цветанов.
Предложението за по-нисък данък беше лансирано при
учредяването на браншовия съвет към министъра на земеделието. Тогава мениджърите се мотивираха
с необходимостта от спешно блокиране на растящата инфлация. Бизнесът отдавна настоява за по-висок данък върху храните с основен мотив, че България е сред малкото държави-членки с 20-процента ставка.
Натискът на скъпите горива и високите цени на суровините от последните месеци амбицира браншовиците да поискат съдействие от агроминистерството.
"ДДС-то е единственият данък, който ако бъде намален от 20 на 10 процента, директно ще понижи цените на хранителните продукти с 10 на сто", коментира Ангелов.
Експертна група от министерството на земеделието и агросъвета ще направят разчети за ефекта от намаляването на данъка върху бюджета и бизнеса. От министерството на финансите обаче все още няма
коментар по искането на бранша, съобщи Дневник.bg.
Средствата от ДДС са основното перо в данъчните приходи и всяко пипане на този данък е възможно само след политическо решение, смятат експерти.