"По информацията, която е изнесена дотук и от Mинистерството на земеделието, и от колегите от всички региони, зърното е достатъчно и качеството му е такова, каквото е нормално за България". Това каза
в предаването "Неделя 150" на Българското национално радио Димитър Людиев, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.
Той посочи, че в България се налага здравословният начин на хранене и затова се търсят нови типове пшеница за производството на здравословни хлябове. Спадът на консумацията на хляб, което се
наблюдава напоследък, е свързано със спада на качеството на хляба, констатира Людиев, цитиран от Дневник.bg. Не се очаква промяна на цената на хляба, посочи още председателят на Федерацията на
хлебопроизводителите и сладкарите в България.
Информацията на Министерството на земеделието и храните, че тази година реколтата ще е 440 килограма на декар е невярна. Реколтата ще е около 390 килограма на декар, според Радослав Христов,
изпълнителен директор на Асоциацията на зърнопроизводителите.
Разходите тази година за декар са 115 лева и при такива добиви и цена от 23 стотинки се получава 92 лева на декар и така зърнопроизводителите ще излязат на загуба, констатира Христов.