*Сайтовете iNews.bg и Jenite.bg, част от медийната група на 3Бей.бг АД, към която принадлежи и Econ.bg, са медийни партньори на изложението.
По-добра реколта като количества и качество на гроздето очакваме тази година. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, обобщавайки официалните данни от министерството.
Очакванията са тазгодишната реколта да достигне 170 хиляди тона, което представлява ръст от близо 20%. Производството на вино от новата реколта ще бъде около 110 млн. л при 102 млн. л спрямо миналата година.
Захарността за реколта 2011 е по-висока средно с 26% в Северна България и до 28% в Южна България, уточни още Найденов. Според него словашки и чешки компании вече търсят българското грозде като суровина. Най-голям интерес се наблюдава към бялото грозде, чиято цена през тази година стигна до 1,20 лв./кг., при 0,60 лв./кг през 2010.
Ето и очакванията за реколта 2011 на някои български винари:
Цанко Станчев, ВИ Варна
"В Североизточна България студените май и юни оказаха влияние и цъфтежа на белите сортове закъсня. Някои от тях, като совиньон блан например, имаха проблем с опрашването, но високите
температури през лятото и сухият и топъл септември компенсираха. Обикновено при нас гроздоберът започва през последната седмица на август, но тази година началото беше на 15 септември. Въпреки това
берем в много добра технологична зрялост и като количество очакваме 20% повече грозде спрямо минали години. Валежите в началото на лятото запасиха лозята с влага и въпреки сушата те не се
стресирани".
Димитър Грозев, Тера Тангра
"При нас в Южен Сакар берем много добра реколта спрямо последните две години, не само като антоциани и полифеноли, но и като аромати. В момента берем мерло със захарност от 26-27 градуса. Реколта 2011 е като цяло по-късна за белите сортове, но септември беше изключително топъл и сух, така че при червените нещата са нормални".
Димитър Докузанов, Румелия:
"Реколта 2011 в Западна Тракия е невероятна. Досега прибирахме белите сортове и тепърва започваме червените. Времето позволи лозята хубаво да се изпекат, така че са в отлична кондиция - без
болести, с добри феноли, захари и киселини. Захарите са дори прекалено високи и при някои сортове гонят 27 градуса".
Петър Илиев, Вила Винифера:
"Тази година ароматните бели сортове мискет и мускат узряха малко по-бързо. Започнахме да приемаме и мерло с оптимални захари и киселини. За мен тази реколта е с пъти по-добра от
миналогодишната".
Петър Дросански, Логодаж:
"Според мен, тазгодишната реколта не е чак толкова добра заради прекалено високите захари, тъй като това означава висок алкохол. Ние се стремим към по-свеж плод. Мелник, каберне и сира са в
по-добро състояние, защото са по-къснозреещи. Мерлото обаче го позабавихме. Като количество на суровината реколтата е нормална, но може би ще е с малък рандеман при виното. Очаквам вината да са с
много висок алкохол, което вече не е модерно".
Станимир Стоянов, Ловико Сухиндол:
"В момента, в нашия район сме по средата на белия гроздобер. От червените сме приели малко пино ноар. Като цяло, тазгодишната реколта при муската е с добри, запазени киселини и аромати. Заради
горещия и сух август шардонето натрупа много захари и доведе до известен дисбаланс в гроздето. Това доведе до известна загуба на характерни за Северна България аромати и очаквам вината ни да са
по-скоро подобни на тези от Южна България. Месец юли беше дъждовен и започна развитие на някои болести. Горещият август обаче спря тези процеси и на този етап всичко се намира в много добро
състояние. При червените сортове се натрупаха високи захари и високи киселини, което ще доведе и до висок алкохол. Въпреки това все още не може да се говори за оптимална фенолна зрялост. Очакваме,
че след захлаждането и това ще се случи".
По време на изложението DiVino.Taste, което ще се проведе на 19 и 20 ноември в Централния военен клуб в София, ще бъдат представени над 200 български вина.