Плодовете и зеленчуците поевтиняват с между 6 и 25% всяка седмица, което е много сериозен тренд на поевтиняване и отдавна не се беше случвало. Цените на основните хранителни продукти са твърдо стабилни. Това съобщи председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев пред БНР.
"Тенденцията до есента ще бъде същата, защото целия Черноморски регион нещата са по същия начин, в съседните ни страни по същия начин стоят нещата", каза Стойчев. Той прогнозира, че до средата на септември цените ще останат трайно стабилни с тренд да се понижават всяка седмица до момента, в който отмине пикът на производството - след 15-20 септември.
Стойчев заяви, че засега няма поскъпването и при царевицата, пшеница, захар, рафинирано и нерафинирано олио. Цените на месата също остават стабилни, като спад има единствено при телешкото месо: Само за седмица спадът при телешкото е 4,3%, а ако погледна за периода април – юни спадът е 15%.
Той отчете, че потреблението е доста сито и българинът в момента не е лишен от никакви хранителни продукти. Стойчев каза, че цените на пшеницата е двойно по-ниска. Обяснението на производителите на брашно е, че пшеницата, след като бъде ожъната, има технологичен период около 2 месеца, в които тя не може да бъде ожъната и използвана. Засега се работи с пшеница от миналата година, която е скъпа и заради това цената на брашното не спада.