Фермерът Абелардо Аяла е взел трудно решение за стопанството си в Сан Хуан Тепесонтес, регион, издържащ се традиционно с отглеждане на кафе: да смени кафеените с какаови дръвчета заради пагубните ефекти от затоплянето на климата, разказва "Ройтерс".
Аяла обяснява, че неговата плантация, намираща се на 600-1000 м надморска височина в южния департамент Ла Пас, някога е била идеалното място за отглеждане на кафе. Но с покачването на температурите производството е станало непосилна задача.
В последните 4 години продължаващата суша, нашествието на вредители и други проблеми, свързани с промените в климата, поставиха сектора пред сериозни изпитания.
В по-ниските райони много от производителите са изоставили плантациите си или са продали земите си на градски предприемачи.
През това време Аяла вече се е запознал с ползите на какаото: ниски разходи по отглеждане, добра цена на международните пазари и принос в опазването на околната среда. "Хората тук започнаха да гледат какао в земите, където преди растеше кафе, заради сушата и климатичните промени", разказва фермерът пред "Ройтерс".
Мексико и страните от Централна Америка произвеждат една пета от световната реколта на сорта "Арабика". Но гъбичка по растенията и ниските цени на кафето в последните години нанесоха сериозни щети по земеделието в региона.
Според никарагуанския фермер Луис Морено замяната на кафето с какао е все по-очевидна и се налага по икономически причини. Какаото изисква 40% по-малко разходи при отглеждането му, по-малко работна ръка, а цената му в световен мащаб е в подем. Мъжът е част от асоциация, която снабдява земеделците с какаови дръвчета и им предлага техническа помощ от 2014 г.
Според белгийската неправителствена организация VECO, която работи с дребни производители в развиващите се страни, в Централна Америка има 25 000 производители на какао. Културата се отглежда върху 12 700 ха, най-вече в Гватемала, Хондурас, Никарагуа и Салвадор.
Според VECO до 2019 г производството ще заема площ от 25 500 ха. Представители на организацията обясняват, че редица научни изследвания сочат, че отглеждането на кафе ще трябва да се премести на по-високи георграфски ширини, а какаото може да се превърне в алтернатива за фермерите, живеещи на по-ниско надморско равнище.
Други изследователи отбелязват, че наред с икономическите причини, някои от земеделците, особено тези от индиански произход, се връщат към какаото, за да съхранят идентичността си. Какаото е типична култура за региона от времето на маите и ацтеките и е отглеждано масово до 19 век, когато бива изместено от внесеното от Африка кафе.