С усилени темпове върви прибирането на реколтата, произвеждана чрез специфично подпомагане в рамките на Схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, информират от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
В момента в областите Добрич, Пловдив и Пазарджик се порибират различните сортове пипер полско производство. В рамките на изминалата седмица са сертифицирани над 700 тона. Продължава събирането и на реколтата праскови и нектарини, като седмичната равносметка там е 420 тона.
Започна прибирането и на ябълките от зимния сорт "Глостер 69" в землището на село Спатово, община Сандански. Инспекторите от ОДБХ- Благоевград са сертифицирали 4 тона от тях само за ден.
В началото на беритбения сезон резултатите от продукцията са добри, що се отнася до качество и до количество. Това се наблюдава независимо от сухото време и силното слънце, отчитат експертите по качеството на пресните плодове и зеленчуци. Ябълките са средно едри до едри, неизравнени, имат неправилна заоблено-конична форма. Имат много добри вкусови качества, се казва в съобщението на БАБХ.
При по-големите производители на оранжерийна продукция започна беритбата на втората реколта оранжерийни краставици. До момента са сертифицирани 922 тона, отговатящи за критериите за екстра качество. Инспекторите към дирекция "Контрол на качеството на пресни плодове и зеленчуци" към хранителната агенция са издали сертификати и за 306 тона домати.