Български държавен стандарт /БДС/ може да се въведе само за основния вид хляб, не и за специалните продукти, които са ноу-хау за производителите. Това коментира изпълнителният директор на "Добруджански хляб" АД Енчо Малев.
Според него рецептата по стандарта за основния хляб трябва да изисква влагането само на натурални подобрители, брашно, сол и вода, предаде БТА.
За специалните пълнозърнести видове хляб заводът използва малцов екстрат, ръжени закваски и други натурални подобрители на западни фирми, които са търговска тайна, обясни производителят. Според него за тези видове хляб се изготвя техническа документация, в която са отразени използваните продукти и работа на контролните органи е да следят дали записаното съдържание на етикета се спазва.
Припомняме ви, че в началото на седмица стана ясно, че има вече предложения за български държавен стандарт (БДС) на 3 вида хляб. Те са на браншовата камара на хлебопроизводителите.
Проектите са за бял, "Добруджа" и типов. Според тях е забранено слагането на избелители, оцветители и консерванти, но се допуска използването на подобрители "при технологична необходимост". Трайността на неопакования хляб е до 36 часа, а на опакования - 72 часа.