На 7 търговци на месо от Хасковска област са съставени актове за неправилно съхранение на предлаганото месо, съобщи д-р Джамил Читов, директор на Районната ветеринарно-медицинска служба. Нарушенията
са установени при извършени проверки в рамките на седмица. Два са съставените актове в Хасково и 3 в Димитровград.
Нередностите са установени в по-малки магазини, информира д-р Читов. В големите магазини обикновено няма нарушения при продажбите на месо.
Месо и месни продукти, които трябва да се съхраняват в хладилни камери при минусови температури, от порядъка на минус 18 градуса, се предлагат във витрини с положителни температури - това е най-често
срещаното нарушение.
Освен това инспекторите са установили, че бързо замразени меса се предлагат като охладени. Друга установена нередност е неточна и некоректна информация върху етикетите на месото с неточни срокове и
неправилно указан начин на съхранение.
Купувачите могат да разпознаят прясното месо по неговия по-розов цвят, съветват експертите. Размразените меса са по-тъмни и с отделена течност при размразяването. При съмнение клиентите могат да
поискат търговските документи на месото, където е посочена цялата информация за неговия произход.