Със закон ще се ограничи употребата на найлонови торбички у нас

03.06.2008 | 18:12
по статията работи: Лили Бончева
Във връзка с изграждането на НАТУРА 2000 са назначени проверки по Регионални инспекции в най-чувствителните зони, които да установят дали е отчетен кумулативният ефект при оценките на проектите за съвместимост с екомрежата
Със закон ще се ограничи употребата на найлонови торбички у нас

Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ подготвя законодателни инициативи за ограничаване на употребата на найлоновите торбички у нас. Това съобщи министър Джевдет Чакъров на среща с журналисти по повод 5 юни - Световния ден на околната среда.

Експертите проучват практиките, чрез които в различните страни се ограничава използването на тези торбички. Тепърва предстои да се предложат различни варианти. При всички случаи трябва да се предвиди употреба на хартиени опаковки и на опаковки от материали, които по-лесно се рециклират и оползотворяват, защото пластмасовите опаковки се разграждат в околната среда за стотици години, обясни министърът.

Министър Чакъров съобщи още, че във връзка с изграждането на НАТУРА 2000 е разпоредил проверки по Регионални инспекции в най-чувствителните зони, които да установят дали е отчетен кумулативният ефект при оценките на проектите за съвместимост с екомрежата. Специална проверка е разпоредена за Калиакра, където се изгражда ветроенергиен парк от компанията „Инос”, уточни министърът. Резултатите от нея трябва да са готови до следващата седмица и ако се установят сериозни нарушения, може да се стигне и до отнемане на разрешителни, допълни той.

Също така министър Чакъров ще изпрати писмо до своя колега Петър Димитров с предложение да се актуализира Националната дългосрочна програма за насърчаване използването на възобновяеми енергийни източници (2005 – 2015 г.) и да се внесе в МОСВ искане за преценяване на необходимостта от екологична оценка и оценка за съвместимостта за актуализацията на програмата. Това отново се прави, за да се намали рискът от увреждане на зоните от НАТУРА 2000 при изграждането на съоръженията за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници.

Министър Чакъров отчете много добро начало на Оперативната програма „Околна среда”. Той припомни, че по първата процедура за техническа помощ за подготовка на проекти за сектор „води „ са предвидени за усвояване 200 милиона лева, а по процедурата за проекти за строителство на пречиствателни станции - 1 млрд.400 млн. лева. При тези цифри на този етап имаме основания да се надяваме, че средствата по Оперативната програма ще бъдат усвоени още преди края на програмния период 2012 година.

Днес министърът връчи и ежегодните годишни награди на медии. Отличия получиха рубриката на БНТ „100 въпроса за ЕС” за представяне на европейския опит в екологията, Би Ти Ви, радио Благоевград, пловдивският вестник „Марица” и вестник „Старозагорски новини” за отразяване на актуални въпроси за опазване на околната среда, и репортерът от в.”24 часа” Виктор Иванов за поредица от проблемни материали на екологични теми.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 28.10   312 г. – Битката на Милвийския мост: Константин I побеждава Максенций и става едноличен управител на Римската империя. 1492 г. – Христофор Колумб открива...