Във връзка с подозренията за заразяване с бактерия на хора в Германия след консумация на пресни зеленчуци, Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ предприема превантивни действия. Това съобщава БТА, позовавайки се на информация на агенцията.
Ще бъдат извършвани проверки за наличие на микроорганизми в пресни зеленчуци с произход Европейския съюз. Изследванията включват домати, краставици и салата.
Към момента по системата за бързо оповестяване за опасни храни и фуражи не е постъпила нотификациякъм страните - членки за вземане на специални мерки.
В България няма разпространение на заразените с ешерихия коли партиди краставици от Испания. Това потвърди впоследствие за Дарик радио заместник изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Антон Величков. Той обясни, че има информация към този момент, че такива партиди краставици не са достигнали до нашата страна, а разпространението им е локализирано в Германия и Дания. Тамошните власти са реагирали и всички количества такива краставици са изтеглени от пазара.
На въпрос какво причиняват на хората микроорганизмите, открити в испански краставици, Величков разказа, че част от тях са естествена флора на чревния тракт на човека. По-агресивните и опасни щамове на тези бактерии обаче могат да доведат до симптоми като диария и температура. Това се наблюдава при хора със занижен имунитет.
В четвъртък Европейската комисия обяви тревога, информирайки, че краставици, внесени от Испания, са един от преносителите на колибактерията, която причини смъртта на най-малко двама души в
Германия и засегна също Швеция, Дания, Великобритания и Холандия. Въпросните краставици идват от испанските области Малага и Алмерия. Испанските власти се опитват да локализират фермата, където са
отглеждани краставиците, за да открият причината за заразата, информира Dariknews.bg.