През септември пазарът на едро на хранителните стоки остава спокоен и спрямо август е отчетен спад на цените на повечето хранителни стоки с около 2-3 процента, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирани от БТА.
Малко повече с 5.4 на сто е поевтиняването на олиото. Слабо увеличение има на цената на кренвиршите и каймата (1.3 на сто), а цените на захарта, яйцата, пилето и шпековия салам са без промяна в сравнение с август.
Най-голямо поскъпване през септември има при пъпешите - 31.5 на сто и прасковите - 23.7 на сто, а цената на дините се е повишила със 7.7 на сто. През септември на пазара има по-голямо предлагане на ябълки и грозде. Цената на българските ябълки е паднала, спрямо предходния месец, с 12.6 на сто, а на гроздето с 5.5 на сто. Леко поевтиняване се наблюдава при бананите 3.6 на сто и лимоните - 1,3 на сто.
При цените на зеленчуците има разнопосочни тенденции, като доматите, както полските, така и оранжерийните са поскъпнали, спрямо август, съответно с 29 и 36 процента. Леко се е покачила цената на зелените чушки. Червените чушки са поевтинели спрямо август със 17.5 процента. Спад на цените има при краставиците с около 6 - 7 на сто, картофите с 8 на сто, а цената на чесъна и зелето е почти без промяна.
В сравнение със септември 2008 г., през септември тази година, цените на по-голяма част от хранителните стоки, плодовете и зеленчуците са по-ниски, отчитат в ДКСБТ.
Най-голямо намаление на годишна база е отчетено при олиото - 39%. С около 20 на сто е поевтиняването на брашното и кравето сирене. В диапазона 4 - 10 на сто е намалението на захарта, фасула, ориза, яйцата, кашкавала, пилето и колбасите.
През септември 2009 г., спрямо същия месец на миналата година, е отчетен ръст на цените на кренвиршите (6 на сто), каймата (7 на сто), скумрията (6.6 на сто) и лещата (2.7 на сто).
С изключение на картофите и зелето, при които се наблюдава поскъпване спрямо миналата година, всички останали плодове и зеленчуци са поевтинели. Най-голям спад на годишна база е отчетен при цената на краставиците (30 - 35 на сто), прасковите и дините (около 26 на сто). На по-ниски цени през този септември се търгуват ябълките (17.5 на сто), пъпешите (13.5 на сто), чесъна (15 на сто), зелените чушки (21.5 на сто), оранжерийните домати (18.6 на сто), пише Dariknews.bg. В интервала 7 - 10 на сто е поевтиняването при гроздето, полските домати и червения пипер. В сравнение с миналата година, през тази есен са отчетени по-високи цени на картофите (9.4 на сто) и зелето - 3 процента.