Забраняват слагането на соя в каймата. Храните с етикет "мляно месо" или "кайма" ще бъдат чист продукт, без соя, консерванти и други добавки. Те ще съдържат само обезкостено месо с до 1% сол.
Това предвижда еврорегламент за мляното месо, който влиза в сила от 1 януари 2014 г., съобщиха от Асоциацията на месопреработвателите в България, пише в. "Стандарт".
Върху етикетите на продуктите ще трябва да бъде упоменато, че съдържанието не е готово за консумация, а трябва да се сготви.
Според земеделското министерство "мляно месо" и "кайма" са наименование на един и същ продукт, затова всички правила от регламента важат и за опаковките с кайма. Върху етикетите им трябва да има информация и за съдържанието на мазнини и съотношението между тях и протеините.
Ако някоя държава от ЕС иска да разреши производителите ѝ да предлагат по-мазен продукт, трябва да регистрира собствена марка, отговаряща на тези критерии. Изискванията се отнасят само за чистото мляно месо, а не за месните заготовки, уточни д-р Диляна Попова, експерт в Асоциацията на месопреработвателите в България.
В суровите кебапчета и кюфтета ще може да се съдържат всякакви допълнителни добавки, които обаче трябва да бъдат упоменати върху етикетите.
В момента производителите слагат в каймата и продуктите, произведени от нея, различни добавки - от лук и подправки и до соя и витамин С.