Определение от 5 август 2005 г. по административно дело № 7172 от 2005 г., петчленен състав, докладчик съдията Юлия Ковачева

ВАС

Държавен вестник брой: 69

Година: 2005

Орган на издаване: ВАС

Дата на обнародване: 23.08.2005

Върховният административен съд в състав: председател: Андрей Икономов, и членове: Александър Еленков, Захаринка Тодорова, Ваня Анчева, Юлия Ковачева, разгледа административно дело № 7172 по описа на Върховния административен съд - петчленен състав - II колегия, за 2005 г., докладвано от съдията Юлия Ковачева.
Производството е по чл. 15, ал. 1 ЗВАС.
Образувано е по жалба на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) - Софийска област, представляван от директора д-р Юри Василев Торнев, срещу Постановление № 147 от 8.VII.2005 г. на Министерския съвет (ДВ, бр. 58 от 2005 г.), с което е преобразуван ЦСМП - Софийска област, чрез вливане в ЦСМП - София.
Жалбоподателят е поискал спиране на атакувания акт.
Искането е основателно.
Разпоредбата на чл. 15, ал. 1 ЗВАС предвижда, че жалбата или протестът срещу нормативен акт не спира изпълнението му, но дава възможност съдът да постанови спиране като изключение след преценка на последиците от такова спиране, както и какви интереси и до каква степен ще бъдат засегнати.
В молбата за спиране на изпълнението на Постановление № 147 от 8.VII.2005 г. на Министерския съвет са посочени съображения за наличието на обстоятелства, които налагат по изключение съгласно предвиденото в чл. 15, ал. 1 ЗВАС да бъде спряно изпълнението на посочения подзаконов нормативен акт. С оглед характера на осъществяваната от жалбоподателя дейност действието на обжалваното постановление поражда преки последици, свързани не само с правата на юридическото лице - жалбоподател, но и с опасност от несвоевременно обезпечаване на спешната и понякога животоспасяваща здравна помощ на гражданите от областта, с което се увреждат държавни и обществени интереси, поради което молбата за спиране на действието на оспорения акт следва да бъде уважена.
Водим от изложените мотиви и на основание чл. 15, ал. 1 и чл. 31 от Закона за Върховния административен съд, Върховният административен съд - 5-членен състав,

ОПРЕДЕЛИ:

Спира действието на Постановление № 147 от 8.VII.2005 г. на Министерския съвет. Определението подлежи на обнародване в официалния раздел на "Държавен вестник" и влиза в сила от деня на обнародването му.

Председател: Константин Пенчев

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив