Начало › Обяви › Охлаждане на фотоволтаични панели с водна мъгла
Добави обява

Охлаждане на фотоволтаични панели с водна мъгла

Подател: Магазин H2O
Адрес: Пловдив, ул. Хан Аспарух 122
Email: h2oairbg.com@gmail.com
Телефон: 032/94 24 64
Факс: 032/94 24 64
Уеб сайт: http://h2o-air.com
Skype: global_garant
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Магазин-H2O-системи-за-чиста-вода/1381080188831726

   Сред многобройните приложения на системите за охлаждане с водна мъгла, не трябва да подминаваме и приложението им за фотоволтаични панели. За целта бе възложено с договор изследване в Централна лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници към БАН, което да потвърди ефекта от принудителното охлаждане с водна мъгла върху производителността на фотоволтаичните модули.

 

За допълнителна информация относно Увеличаване на добива на електроенергия кликнете тук

     Направена бе опитна постановка с еднакви фотоволтаични модули, които са с еднакви параметри, поставени са под еднакви външни влияния. Единствената разлика е в това, че единия модул бива охлаждан от система за водна мъгла, поставена на определено разстояние зад панела. При така построената опитна постановка се поставят различни измервателни уреди, които да отчетат показанията на всеки модул. Показания се снемат през 30 минути, а в часовете с висока външна температура измервания се правят на всеки 15 минути. Всички измервания са правени при непроменливи атмосферни условия като дъжд, силен вятър, облачно време, така че по този начин се постига обективност на всички проведени измервания.

 

    Получените резултати от изследванията са показани и нагледно на Фиг. 1. Съгласно получените резултати от охлаждан и неподложен на охлаждане модул е получена максимална разлика от 13W, а средната разлика в часовете между 10:00 и 15:00 е 10.3W.

    Вследствие на получените резултати от измерванията може да се направи извода, че при инсталирани фотоволтаични модули с обща пикова мощност от 1kW, процеса на охлаждане на модулите в горещите часове през месеците май- септември ще доведе до нарастване на средния добив на енергия за тези месеци с около 40kWh, което представлява около 6% от общото количество произведена енергия. През останалите месеци ще е по- малка.

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...