ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 103 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 23 МАЙ 1995 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 103 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 23 МАЙ 1995 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ

В сила от 26.05.1995 г.
Обн. ДВ. бр. от 26 Май 1995г.
§ 1. В се правят следните изменения:
1. В т. 2 на ал. 2 думите "над 50 на сто" се заличават.
2. Алинея 3 се изменя така:
"(3) Чужди граждани, които придобият земеделска земя чрез наследяване по закон, са длъжни да я прехвърлят в тригодишен срок от откриване на наследството. В случай че те не прехвърлят земята в посочения срок, тя се изкупува от държавата в тримесечен срок по цени, определени от Министерския съвет, когато се намира в землищата, определени по реда на чл. 9, ал. 1 ЗСПЗЗ, а извън тях - от общината. При отказ на общината или след изтичане на срока земята се изкупува от държавата."
§ 2. Създават се чл. 2а и 2б:
" . (1) При продажба на земеделска земя при условията и по реда, предвидени в чл. 9 ЗСПЗЗ, проектът на нотариален акт се изготвя от областната земеделска служба.
(2) Продавачът или областната земеделска служба отстраняват констатираните от нотариуса нередности и непълноти в представените документи.
(3) При неявяване на някоя от страните, на нейния законен представител или пълномощник за извършване на продажбата на земеделска земя нотариусът връща получените от него документи на областната земеделска служба.
Чл. 2б
(2) Обявлението се прави по искане на продавача от кмета на населеното място по местонахождението на имота. Обявлението съдържа описание на имота и цената.
(3) Копие от обявлението със заверка от кмета на населеното място по местонахождение на имота за датата на постъпването му се връща на продавача.
(4) Продавачът може да продаде земеделска земя на лицата, посочени в чл. 9а, ал. 1, т. 5 ЗСПЗЗ, след изтичане на едномесечен срок от регистриране на обявлението по ал. 3, в случай че не е постъпило предложение от лицата по чл. 9а, ал. 1, т. 2, 3 и 4 ЗСПЗЗ.
(5) В случаите на продажба на лице по чл. 9а, ал. 1, т. 2 ЗСПЗЗ качеството "земеделски производител" се доказва с удостоверение, издадено от общината по местонахождение на имота."
§ 3. Създава се :
"Чл. 11. Общинската поземлена комисия постановява решение за възстановяване правото на собственост върху имоти в строителните граници на населените места, включително в стопанските дворове на трудовокооперативните земеделски стопанства и на държавните земеделски стопанства или на части от тях, които не са застроени със сгради, нито представляват дворове или складови помещения към такива сгради, въз основа на удостоверение и скица по чл. 13, ал. 4, 5 и 6."
§ 4. В се правят следните изменения:
1. Алинея 4 се изменя така:
"(4) В случаите, когато се иска възстановяване на право на собственост върху имоти в строителните граници на населените места, към молбата се прилага удостоверение и скица от техническата служба на общината."
2. Създават се ал. 5, 6 и 7:
"(5) Удостоверението, издадено от техническата служба на общината, когато се иска възстановяване на правото на собственост върху имоти в строителните граници на населените места, съдържа:
1. уверение, че имотът е нанесен или не е нанесен в кадастъра на населеното място;
2. размера на имота;
3. размера на свободните площи, които не са застроени или върху тях не са проведени мероприятия, които не позволяват възстановяване на собствеността, както и необходимите площи за функциониране на сградите;
4. учредено ли е право на строеж;
5. ограниченията на собствеността с посочване на основанията за тях.
(6) Скицата, издадена от техническата служба на общината, когато се иска възстановяване на право на собственост в строителните граници на населените места, съдържа:
1. границите на имота съгласно кадастъра;
2. предвижданията в регулационния план за територията на имота;
3. граници и площи за възстановяване на право на собственост, включително и с ограниченията.
(7) Когато е налице грешка или непълнота в кадастралния план, той може да се попълни от техническата служба на общината при отразяване на данните по ал. 6."
§ 5. В ал. 2 на изречение трето се заличава.
§ 6. В ал. 4 на думите "§ 3 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ" се заменят с "§ 3, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ".
§ 7. се изменя така:
"Чл. 18б. Възстановими на терена стари реални граници на имота са тези, които е възможно да бъдат установени чрез кадастрален план на населените места или чрез комасационен план."
§ 8. Точка 4 от ал. 1 на се изменя така:
"4. нови реални граници с план за земеразделяне."
§ 9. В се правят следните изменения:
1. Алинеи 1 и 2 се изменят така:
"(1) Общинската поземлена комисия постановява решение за възстановяване правото на собственост в съществуващи или възстановими стари реални граници, в което се описват размерът и категорията на имота, неговото местоположение, границите, съседите, както и ограниченията на собствеността и основанията за тях. Към решението се прилага скица на имота, заверена от общинската поземлена комисия, а за имоти в строителните граници на населените места - и от техническата служба на общината.
(2) В случаите, когато правото на собственост се възстановява в нови реални граници с план за земеразделяне, общинската поземлена комисия постановява решение, с което определя размера, категориите и ако е известна, местността, в която са се намирали земеделските земи, на които има право заявителят."
2. Създава се нова ал. 3:
"(3) При установяване на разлика в площта на имота при заснемане на старите му реални граници и площта, доказана с документи от собственика, общинската поземлена комисия признава право на собственост, както следва:
1. при измерена площ, по-малка от доказаната - размера на измерената площ;
2. при измерена площ, по-голяма от доказаната, когато разликата е в повече до 3 дка за ниви, до 2 дка за ливади и до 1 дка за трайни насаждения - размера на измерената площ;
3. при измерена площ, по-голяма от доказаната, когато разликата в повече е над посочените по т. 2 размери - разликата в повече се обособява в самостоятелен имот, който се причислява към държавния поземлен фонд."
3. Досегашната ал. 3 става ал. 4, като думите "заинтересуваните лица" се заменят със "заявителите".
4. Създават се ал. 5 и 6:
"(5) С влизането в сила на плана за земеразделяне всеки имот получава номер, единствен за територията на страната, който се образува по ред, определен от министъра на земеделието и хранителната промишленост и министъра на териториалното развитие и строителството.
(6) Промяната на землищните граници въз основа на съдебно решение и при влязъл в сила план за земеразделяне не води до промяна на собствеността освен в случаите по чл. 26."
§ 10. В се правят следните изменения:
1. В ал. 2 думите "чл. 88 от Наредбата за държавните имоти" се заменят с "чл. 88, ал. 4 от Наредбата за държавните имоти".
2. Създават се ал. 3 и 4:
"(3) Не се възстановява собствеността в територии на гори със специално предназначение. Собствениците се обезщетяват по реда на чл. 10б, ал. 1 ЗСПЗЗ. Горите със специално предназначение се обявяват съгласно Закона за горите и са отразени и картирани в изпълнени проекти.
(4) В териториите на горите със специално предназначение се възстановява правото на собственост върху обработваеми земи и пасища."
§ 11. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 думите "по чл. 17, ал. 1 ЗСПЗЗ" се заменят с "по чл. 14, ал. 1, т. 1 ЗСПЗЗ".
2. Алинея 2 се изменя така:
"(2) Общинската поземлена комисия предоставя на собствениците право на ползване и ги въвежда във владение върху земеделски земи в размери, определени на основата на влезлите в сила решения по чл. 18ж, ал. 2 и наличната информация за намалената земеделска земя в землището, в срок до един месец от постъпването на заявлението. По искане на членове на кооперации, търговски дружества или групи собственици общинската поземлена комисия предоставя правото на ползване и ги въвежда във владение общо върху земеделски земи, равностойни на общото количество на земите им в съответните местности на землището, като по възможност съществуващите масиви не се раздробяват. Ползвателите не могат да извършват отчуждителни сделки, както и да сключват предварителни договори по чл. 19, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите със земеделски земи до възстановяване на собствеността им с решение по чл. 27."
§ 12. В се правят следните изменения:
1. Създават се нови ал. 2, 3, 4 и 5:
"(2) В наличната земеделска земя при определяне на коефициента по ал. 1 не влизат териториите, определени по чл. 18г, ал. 1, т. 1.
(3) Ако размерът на земята за възстановяване на собствеността с план за земеразделяне, определен с решения на общинската поземлена комисия, надвишава наличната земеделска земя без доказателства за проведени мероприятия, които намаляват този размер, общинската поземлена комисия докладва на министъра на земеделието и хранителната промишленост. Министърът на земеделието и хранителната промишленост със заповед може да спре съгласно чл. 12, ал. 6 ЗСПЗЗ земеразделянето на землището до уточняване размера на земята на всички заявители.
(4) Ако заявената земя надвишава наличната въз основа на неверни заявления и декларации, общинската поземлена комисия проверява представените документи и издадените решения за възстановяване на собствеността в съответствие с чл. 14, ал. 7 ЗСПЗЗ.
(5) Общинската поземлена комисия след извършване на проверката на заявленията и приложените към тях документи и решения за възстановяване правото на собственост докладва на министъра на земеделието и хранителната промишленост за резултатите от проведените действия и предлага да бъде потърсена съдебна отговорност за причинените вреди от лицата, подали неверни заявления и декларации. Министърът на земеделието и хранителната промишленост се разпорежда със заповед за продължаване на земеразделянето в землището."
2. Досегашните ал. 2 и 3 стават съответно ал. 6 и 7, а досегашната ал. 4 се заличава.
3. Създават се ал. 8, 9 и 10:
"(8) Общинската поземлена комисия съставя списък по землища за наличната свободна държавна и общинска земя за обезщетяване на собствениците съгласно ал. 1.
(9) Общинската поземлена комисия прави мотивирано предложение пред министъра на земеделието и хранителната промишленост и общинския съвет за разрешение за обезщетяване на собствениците пропорционално от наличните земи на държавния и общинския поземлен фонд.
(10) Решението по ал. 6 се съобщава на заявителите по реда на Гражданския процесуален кодекс. В съобщението се посочват възможностите за обезщетяване. В 14-дневен срок от датата на уведомлението заявителят подава писмено искане до комисията, в което избира начина на обезщетяването съгласно чл. 15, ал. 2 ЗСПЗЗ. Обезщетяването със земя се извършва, когато полагащото се обезщетение надвишава 2 дка. Решението на общинската поземлена комисия за обезщетяване със земя се отразява в проектоплана за земеразделяне."
§ 13. Създават се чл. 19а и 19б:
" . (1) Български граждани, имащи право на обезщетение по реда на чл. 10в, ал. 1 ЗСПЗЗ, подават заявления в едногодишен срок от влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ (ДВ, бр. 45 от 1995 г.) в Министерството на земеделието и хранителната промишленост. В заявлението се посочва начинът на обезщетяване.
(2) Заявлението се придружава от документите, определени от министъра на земеделието и хранителната промишленост съгласно § 2 от преходните и заключителните разпоредби на наредбата, приета с Постановление № 198 на Министерския съвет от 1994 г.
(3) Министерството на земеделието и хранителната промишленост в едномесечен срок след изтичането на срока по § 32 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ се произнася с решение за размера на дължимото обезщетение.
(4) Левовата равностойност на дължимото обезщетение в инвестиционни бонове се определя по цени, посочени в наредба на Министерския съвет.
(5) Когато в представените документи е посочена само стойността на земеделския имот, превръщането й в актуална левова равностойност се извършва по ред, определен от министъра на финансите.
(6) Решението се съобщава на заинтересуваните лица по реда на Закона за административното производство.
(7) Желаещите да бъдат обезщетени със земеделски земи от държавния поземлен фонд се обезщетяват с равностойни земи по реда на чл. 19а ЗСПЗЗ в землището по местонастаняване на правоимащите лица.
(8) Ако наличният свободен държавен поземлен фонд е недостатъчен за обезщетяването на всички правоимащи, те се обезщетяват пропорционално със земя, а разликата се компенсира с инвестиционни бонове.
(9) Лицата, на които при пропорционалното обезщетяване с държавни земи се полагат по-малко от 2 дка земеделски земи, се обезщетяват с инвестиционни бонове.
Чл. 19б
(2) Обезщетяват се с предимство по следния ред:
1. селскостопанските специалисти и лица до 35 г., които поемат задължение да осъществяват селскостопанска дейност в продължение на 10 години;
2. лицата, които се занимават със селскостопанска дейност в населеното място - със земи от чието землище се обезщетяват;
3. лицата, които участват в кооперации или търговски дружества, извършващи селскостопанска дейност в населеното място - със земи от чието землище се обезщетяват;
4. други лица, които имат право на обезщетение."
§ 14. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 накрая думите "въвеждане във владение и регистрация на имотите в кадастъра" се заменят с "и въвеждане във владение".
2. Създава се нова ал. 2:
"(2) Дейностите по регистрация на имотите в кадастъра се извършват в съответствие със Закона за единния кадастър при условия и по ред, определени с наредба на министъра на териториалното развитие и строителството и министъра на земеделието и хранителната промишленост."
3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и в нея думите "по предходната алинея" се заменят с "по ал. 1".
4. Досегашната ал. 3 става ал. 4.
§ 15. Създава се :
"Чл. 21. (1) Общинската поземлена комисия постановява решение за възстановяване право на собственост въз основа и в съответствие с решението на съда и заповедта на министъра на земеделието и хранителната промишленост по чл. 24, ал. 2 ЗСПЗЗ.
(2) Решенията на общинската поземлена комисия въз основа на постъпили в нея съдебни решения преди обнародване на проектоплана за земеразделяне в "Държавен вестник" се отразяват в него или същият се коригира преди одобряването му.
(3) Когато съдебното решение е влязло в сила след обнародването на проектоплана за земеразделяне в "Държавен вестник", общинската поземлена комисия издава решение за обезщетяване на собственика по реда на чл. 10б, ал. 1 ЗСПЗЗ."
§ 16. В се правят следните изменения:
1. Създава се нова ал. 1:
"(1) Общинската поземлена комисия определя наименованието на местностите и техните граници, които са предмет на плана за земеразделяне."
2. Досегашната ал. 1 става ал. 2 и в нея се правят следните изменения:
а) създава се нова т. 4:
"4. по писмено искане на членовете на кооперации, търговски дружества или група собственици земите им могат да се групират по отделни местности и да се разполагат с плана за земеразделяне в съседство. Групирането се извършва към преобладаващата част на имотите им в местностите по списък, представен в общинската поземлена комисия, съдържащ името на собственика, площта на имотите по местности и подпис. Списъкът се заверява от упълномощения представител на собствениците;"
б) досегашната т. 4 става т. 5 и се изменя така:
"5. проектиране на границите на имотите въз основа на решение на общинската поземлена комисия по чл. 18ж, ал. 2 и чл. 19, ал. 6 и анкетиране на място, като определените местности по възможност не се раздробяват;"
в) досегашната т. 5 става т. 6.
3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и се изменя така:
"(3) За териториите, заети с трайни насаждения, оризови полета и хидромелиоративни съоръжения, се изготвят отделни планове за земеразделяне, които са неразделна част от общия план за земеразделяне."
4. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и в нея думите "принципите на комасацията" се заменят с "по чл. 23а".
§ 17. се изменя така:
"Чл. 23а. Планът за земеразделяне отговаря на следните изисквания:
1. собственикът да получи равностойна по количество и качество земя по възможност в местностите, където са се намирали имотите му. Когато отделен собственик има земи в една и съща местност, те се предоставят на едно място;
2. имотите да са проектирани във форма, удобна за обработка на земята с осигурен транспортен достъп;
3. по-малките имоти да се проектират по възможност в близост до населени места."
§ 18. В се правят следните изменения:
1. Създава се нова ал. 3:
"(3) Собствениците с влезли в сила съдебни решения за възстановяване правото на собственост върху земеделски земи след обнародването в "Държавен вестник" на обявлението, че е изработен проектът на плана за земеразделяне, се обезщетяват със земи по чл. 19 ЗСПЗЗ, а ако няма такива - със земи от държавния или общинския поземлен фонд или съгласно Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия."
2. Досегашните ал. 3, 4, 5 и 6 стават съответно ал. 4, 5, 6 и 7.
§ 19. се изменя така:
"Чл. 26 (1) Влезлият в сила план за земеразделяне може да бъде изменян при следните условия:
1. влезли в сила решения на общинската поземлена комисия по чл. 14, ал. 6 и 7 ЗСПЗЗ;
2. при явна фактическа грешка или закононарушения, освен ако няма влязло в сила съдебно решение - със заповед на министъра на земеделието и хранителната промишленост.
(2) Измененията на плана за земеразделяне или на части от него се извършват по реда на изработването, обявяването и одобряването му."
§ 20. Алинея 3 на се изменя така:
"(3) Общинската поземлена комисия поддържа и осъвременява плановете за земеразделяне, издава скици при извършване на разпоредителни сделки, делби, оземляване и други случаи на разпореждане с вещни права върху земеделски земи по ред, определен с наредба на министъра на земеделието и хранителната промишленост и министъра на териториалното развитие и строителството."
§ 21. Създава се :
"Чл. 26б. (1) В едномесечен срок лицата, определени от общото събрание по § 29, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ, са длъжни да предоставят на общинската поземлена комисия данни за края на амортизационния срок на всеки масив с трайни насаждения, оризово поле или хидромелиоративно съоръжение.
(2) Ако някои от трайните насаждения, оризовите полета и хидромелиоративните площи подлежат на бракуване преди изтичане на амортизационния им срок, собствениците отправят молба до областните земеделски служби. Преписките за обектите, които по преценка на областните земеделски служби подлежат на бракуване, се изпращат с мотивирано предложение до министъра на земеделието и хранителната промишленост. Бракуването се извършва с разрешение на министъра на земеделието и хранителната промишленост.
(3) Всички агротехнически и агрохимически дейности в масивите с трайни насаждения и в оризовите полета се извършват едновременно и общо от собствениците или от наети от тях физически или юридически лица.
(4) Областните земеделски служби и регионалните служби по растителна защита, карантина и агрохимия контролират използването на земите с масиви от трайни насаждения и на оризовите полета и санкционират виновните лица за допуснати нарушения в агротехническите и агрохимическите дейности."
§ 22. В ал. 1 на се добавят изречения второ и трето: "В решението се посочва амортизационният срок на трайните насаждения, оризищата и хидромелиоративните съоръжения. Към решението се прилага скица на имота, заверена от общинската поземлена комисия."
§ 23. В се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се отменя.
2. Досегашните ал. 2, 3 и 4 стават съответно ал. 1, 2 и 3.
3. Създава се нова ал. 4:
"(4) Обезщетяването на собствениците на земеделски земи по Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия се извършва при условия и по ред, определени от Министерския съвет."
§ 24. В ал. 1 на текстът след думите "чл. 18ж, ал. 1" се заличава.
§ 25. В накрая се добавя "освен в случаите по чл. 17, ал. 2 ЗСПЗЗ.".
§ 26. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 се създава изречение второ: "Трасиране и координиране на границите на имотите в строителните граници на населените места се извършва от техническата служба на общината."
2. Алинея 3 се изменя така:
"(3) В случаите по чл. 23, ал. 4 се трасира общата граница на имотите на тези собственици, без да се трасират границите на отделните имоти по плана за земеразделяне."
3. Алинея 4 се отменя.
§ 27. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 изразът "от общинската поземлена комисия" се заличава.
2. Алинеи 2 и 3 се изменят така:
"(2) Оземляването със земи от държавния поземлен фонд се извършва от общинската поземлена комисия. Размерът на земите по землища и начинът на оземляване се определят от министъра на земеделието и хранителната промишленост след приключване на обезщетяването на собствениците със земи. Условията и редът за оземляване се определят с наредба на Министерския съвет.
(3) Оземляването със земи от общинския поземлен фонд се извършва от кмета на общината при условия и по ред, определени от общинския съвет. Включените към общинския поземлен фонд земеделски земи по чл. 19 ЗСПЗЗ могат да се предоставят само под наем за срок до една година."
3. Алинея 4 се отменя.
§ 28. Създава се :
"Чл. 37а. (1) Оземляването се извършва чрез прехвърляне правото на собственост или отдаване под наем.
(2) Земите от държавния поземлен фонд се отдават под наем с минимален срок 5 години и максимален - 10 години.
(3) Оземлените граждани чрез отдаване под наем могат да кандидатстват за придобиване право на собственост върху земите след изтичане на договора за наем."
§ 29. Алинея 1 на се изменя така:
"(1) Общинската поземлена комисия организира изработването на план за оземляване със земи от държавния и общинския поземлен фонд. Извършването на техническите дейности се възлага от министъра на земеделието и хранителната промишленост."
§ 30. се изменя така:
"Чл. 39. (1) Общинската поземлена комисия обявява на подходящо място в кметството земите за оземляване от държавния поземлен фонд по начина на трайно ползване с общ размер и местонахождение, както и по начина на оземляване. Обявлението може да се съобщи и чрез средствата за масово осведомяване.
(2) Земите за оземляване от общинския поземлен фонд се обявяват от кмета на общината по реда на ал. 1."
§ 31. В се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) Желаещите да бъдат оземлени със земи от държавния поземлен фонд подават заявление в общинската поземлена комисия, в което посочват земята по размер и начин на трайно ползване, както и начина на оземляване."
2. Създава се нова ал. 2:
"(2) Желаещите да бъдат оземлени със земи от общинския поземлен фонд подават заявление до кмета на общината."
3. Досегашната ал. 2 става ал. 3.
§ 32. В се правят следните изменения:
1. Алинеи 3 и 4 се изменят така:
"(3) При няколко кандидати за оземляване чрез прехвърляне на собственост от един и същи ред и при равни други условия се тегли жребий.
(4) При повече кандидати за оземляване чрез отдаване под наем се провежда търг по начални цени, определени от министъра на земеделието и хранителната промишленост."
2. Създава се ал. 5:
"(5) При прехвърляне правото на собственост цените на земите за оземляване от държавния поземлен фонд се определят от Министерския съвет, а за общинския поземлен фонд - от общинския съвет."
§ 33. Алинея 1 на се изменя така:
"(1) Общинската поземлена комисия се произнася с решение по заявленията за земите от държавния поземлен фонд, а кметът на общината - за земите от общинския поземлен фонд."
§ 34. се изменя така:
1. Досегашният текст става ал. 1.
2. Създават се ал. 2, 3, 4, 5, 6 и 7:
"(2) Ползвателите на земеделски земи, имащи право по реда на чл. 24, ал. 2 ЗСПЗЗ, отправят искане и обосновка до министъра на земеделието и хранителната промишленост за размера на необходимите земи за осъществяване на основната им дейност.
(3) Към искането по ал. 2 се прилагат скица в мащаб не по-дребен от 1:10 000, заверена от общинската поземлена комисия, и баланс по начин на трайно ползване на територията.
(4) Министърът на земеделието и хранителната промишленост издава заповед, в която определя местоположението, границите, размера и ограниченията на ползване на предоставените земеделски земи, както и начина на обезщетяване на засегнатите собственици. Заповедта и заверената скица се изпращат на ползвателя и на общинските поземлени комисии.
(5) Местоположението и границите на земите, предоставени за ползване с решение на Министерския съвет по реда на чл. 24, ал. 3 ЗСПЗЗ, се определят от комисия, назначена със съвместна заповед на министъра на земеделието и хранителната промишленост, министъра на отбраната, съответно министъра на вътрешните работи, или ръководителя на ведомството.
(6) За земите, върху които се запазва правото на собственост по реда на чл. 24, ал. 2, 3 и 4 ЗСПЗЗ, общинските поземлени комисии издават решения по чл. 18ж, ал. 1 за държавна собственост на основание чл. 24, ал. 5 ЗСПЗЗ и ги изпращат за актуване по установения ред.
(7) Министърът на земеделието и хранителната промишленост може да изменя и да отменя заповеди, издадени по реда на чл. 24, ал. 2 ЗСПЗЗ, и да прави предложения за промяна или отмяна на решения на Министерския съвет за предоставени земи по реда на чл. 24, ал. 3 ЗСПЗЗ при отпадане на нуждите или установени нарушения при ползването на земеделски земи от държавния поземлен фонд."
§ 35. В т. 3 от ал. 3 на текстът след думите "имуществото по т. 2 и 3" се заменя с "определените лица по § 29, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ уведомяват писмено министъра на земеделието и хранителната промишленост за вида и стойността на държавното имущество, като представят експертна оценка. До вземане на решение от министъра на земеделието и хранителната промишленост за по-нататъшното му стопанисване определените лица от общото събрание на правоимащите опазват държавното имущество с грижата на добър стопанин."
§ 36. В се правят следните изменения:
1. Алинеи 2, 3 и 4 се изменят така:
"(2) Лицата по чл. 27, ал. 1 ЗСПЗЗ имат право да получат своя дял в собственост или съсобственост. Предоставянето на имуществото се извършва в натура или в пари по решение на общото събрание на правоимащите лица.
(3) Решението на общото събрание на лицата по чл. 27, ал. 1 ЗСПЗЗ за окончателното разпределяне на имуществото в натура или в пари подлежи на обжалване пред районния съд.
(4) Преди окончателното разпределяне на имуществото в натура или в пари лицата, имащи право на дял, могат да внесат като дялово участие в кооперации или търговски дружества определената им сума по реда на ал. 1."
2. Досегашната ал. 5 се изменя така:
"(5) Внасянето на сумите като дялово участие по ал. 4 се извършва с писмен договор с нотариална заверка на подписите. Страни по този договор са лицата, които внасят сумите като дялово участие, и лице, притежаващо представителна власт съобразно устава на кооперацията или търговското дружество."
3. Създават се ал. 6, 7, 8, 9 и 10:
"(6) Когато по реда на чл. 27, ал. 5 ЗСПЗЗ на едно или няколко лица се предостави имущество, което надвишава по размер определените им дялове, те уравняват дяловете на останалите лица с пари или вещи.
(7) Въвеждането във владение на собствениците на земи, заети с трайни насаждения, оризови полета и хидромелиоративни съоръжения, се извършва, след като уравнят дяловете на другите лица с пари или вещи.
(8) Придобиването на собствеността или други вещни права върху застроената и незастроената част от земята около тях в нормативно определените размери при условията на чл. 27, ал. 6 ЗСПЗЗ се извършва въз основа на договор, сключен между министъра на земеделието и хранителната промишленост или упълномощено от него лице и лицето, придобило право на собственост върху сградата. Този договор се сключва при условията на чл. 18 от Закона за собствеността и в него се установяват начинът и сроковете за заплащане на земята.
(9) Застроената земя и прилежащите към нея площи по ал. 8 е държавна собственост и стойността й се внася в републиканския бюджет.
(10) Когато лицата, които са придобили собственост върху сграда от имуществото на организациите по § 12 ЗСПЗЗ и са станали собственици на земя от държавния горски фонд по реда на чл. 27, ал. 6 ЗСПЗЗ, тази земя се изключва от земите на държавния горски фонд от Министерския съвет. Председателят на Комитета по горите и министъра на земеделието и хранителната промишленост правят предложение пред Министерския съвет за изключване на земите от държавния горски фонд."
§ 37. В ал. 2 на след думите "предходната алинея" точката се заличава и се добавя "в случай че имуществото е делимо. При неделимо имущество, където се осъществява производствена дейност, организациите се преобразуват в ЕООД със заповед на министъра на земеделието и хранителната промишленост до размера на държавното участие, установено въз основа на оценка на експерт-счетоводител, а останалото се съхранява от новообразуваното дружество с грижата на добър стопанин. При неделимо имущество, където не се извършва производствена дейност, се осъществява ликвидация при условията на чл. 268, ал. 1 от Търговския закон. Лицата, осъществяващи ликвидацията, се назначават от министъра на земеделието и хранителната промишленост."
§ 38. В се правят следните изменения:
1. Досегашният текст става ал. 1.
2. Създава се ал. 2:
"(2) Разпоредбите на ал. 2 на чл. 53 се прилагат и за ал. 1."
§ 39. Създава се :
"Чл. 56. (1) Определените от общото събрание лица по § 29 от Закона за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ на правоимащите по чл. 27, ал. 1 ЗСПЗЗ:
1. разпределят имуществото на заличените организации по § 12 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ по реда на чл. 52, ал. 1 и 2;
2. участват в общите събрания, в междукооперативните и специализираните предприятия по чл. 53 и 54;
3. разпореждат се заедно с паричните средства на заличените организации по § 12 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ;
4. събират вземанията на заличените организации, като завеждат дела за това, встъпват по висящите граждански дела като ищец, а по изпълнителните - като взискател;
5. уреждат трудовоправните отношения с работниците и специалистите от заличените организации при условията на чл. 328, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда, ако тези отношения не са уредени от ликвидационния съвет към момента на влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ;
6. уведомяват писмено министъра на земеделието и хранителната промишленост за наличието на държавно имущество и оказват съдействие на назначените от него дипломирани експерт-счетоводители;
7. отчитат се и се контролират от общото събрание на лицата по § 28, ал. 1 от Закона за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ;
8. осигуряват опазването и охраняването на растителнозащитните препарати с изтекъл срок на годност и неустановен произход до момента на тяхното унищожение.
(2) Трудовоправните отношения с материалноотговорните лица и пазачите не се прекратяват до вземане на решение от общото събрание за това. Издръжката на материалноотговорните лица и на пазачите се осигурява от имуществото на заличената организация по § 12 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ."
§ 40. се изменя така:
"Чл. 59. (1) Министърът на земеделието и хранителната промишленост:
1. координира дейността по изпълнението на ЗСПЗЗ и на правилника за прилагането му;
2. ръководи работата на общинските поземлени комисии, като издава наредба за дейността им;
3. определя размерите на земите, предоставени по реда на чл. 24, ал. 2 ЗСПЗЗ;
4. утвърждава категориите на земеделските земи и ежегодно определя наема за ползване на земи от държавния поземлен фонд;
5. определя земите от държавния поземлен фонд, които ще се предоставят за обезщетяване и оземляване;
6. предоставя право на ползване по чл. 26 ЗСПЗЗ върху земи от държавния поземлен фонд;
7. определя условията и реда за приспадане на земите, върху които се придобива право на собственост по § 4 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ, от подлежащите на възстановяване земи;
8. утвърждава задължителни методически указания и инструкции в рамките на компетентността си;
9. утвърждава списък на лицата, които имат право да осъществяват дейността по земеразделянето, и оценката на земеделските земи;
10. назначава дипломирани експерт-счетоводители за установяване на държавно участие в заличените организации;
11. осъществява и други възложени му функции по ЗСПЗЗ или упълномощава за това друго лице.
(2) Министърът на земеделието и хранителната промишленост отменя актове на ликвидационните съвети, включително и след прекратяване на дейността им.
(3) Заповедта по ал. 2 се съобщава на жалбоподателите по реда на Гражданския процесуален кодекс."
§ 41. В се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) Поземлените комисии са органи на Министерството на земеделието и хранителната промишленост и се образуват при общините."
2. Алинея 5 се изменя така:
"(5) В поземлените комисии по възможност се включват юрист, агроном, инженер-геодезист или инженер-земеустроител и представител на частните земеделски стопани."
§ 42. Създава се :
"Чл. 68. (1) Към министъра на земеделието и хранителната промишленост се образува фонд за изкупуване на земеделските земи от държавата по реда на чл. 9 и 9а ЗСПЗЗ.
(2) Министърът на финансите и министърът на земеделието и хранителната промишленост издават наредба за набирането и разходването на средствата по фонда."
§ 43. от допълнителните разпоредби се изменя така:
"§ 1б. (1) Под "масив с трайни насаждения" се разбират земеделски земи над 50 дка, заети с дървесни овощни видове, лозя, хмел и многогодишни маслено-етерични култури, които не са раздадени от трудовокооперативните земеделски стопанства, държавните земеделски стопанства и други, образувани въз основа на тях, селскостопански организации за лично ползване.
(2) Под "територии с оризови полета и хидромелиоративно съоръжение" се разбират земеделските земи, заети с изградени оризови клетки, канална мрежа и необходимите съоръжения за осигуряване на поливане."
§ 44. от допълнителните разпоредби се отменя.
§ 45. от преходните и заключителните разпоредби се изменя така:
"§ 5. (1) Гражданите, които към 17 август 1990 г. ползват земи въз основа на основанията и условията, посочени в § 4, ал. 1 и 3 и в § 4а, изречение последно от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ, и желаят да придобият право на собственост, подават молба до кмета на общината по местонахождение на имота в срока, предвиден по § 4, ал. 4, от датата на влизане в сила на изменението и допълнението на преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ. В същия срок могат да подават молби и гражданите, които имат права по § 30, ал. 2, изречение второ и трето от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ. В молбата се посочват (прилагат):
1. местоположението, площта и съседите на имота;
2. описанието на имота - местонахождение, площ и съседи на имота, който заявителят желае да придобие в собственост при условията на § 4а, изречение последно ЗСПЗЗ, за което декларира,че това е единствената земеделска земя, която ползва, и той и членовете на семейството му не притежават друга собствена земеделска земя в страната. За неверни данни деклараторът носи наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс;
3. способът за придобиване на собственост, който желае да ползва заявителят, така както е указано в § 4, ал. 2, т. 1, 2 и 3 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ;
4. имотът, който желаят да придобият в собственост, и имотите, от които се отказват при условията на § 4, ал. 2, т. 1, 2 и 3 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ;
5. документ, удостоверяващ предоставеното право на ползване на земята, и скица на ползвания имот, издадена от техническата служба на общинската администрация, ако за територията, в която се намира заявеният за придобиване в собственост имот, има изработен топографогеодезически план, кадастрален план, парцеларен план или застроително решение;
6. гражданите, които имат права по § 30, ал. 2, изречение второ от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ, прилагат документ, удостоверяващ извършеното плащане и размера на земята, за което е направено.
(2) Гражданите, които имат права по § 30, ал. 2, изречение второ от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ, придобиват собственост за разликата от закупената площ по отменения § 4з до максимално допустимата площ за придобиване на собственост, определена с § 4, ал. 5 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ, само след заплащане на левовата й равностойност по способа, определен с § 4, ал. 2, т. 1 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ.
(3) Гражданите, които имат право да придобият собственост при условията на § 30, ал. 2, изречение трето от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ в съответствие с посоченото желание по ал. 1, т. 3 от този параграф, придобиват правото на собственост по някои от способите, указани в § 4, ал. 2, при спазване условията на § 4е, ал. 1 ЗСПЗЗ и декларираното волеизявление по ал. 1, т. 4 от този параграф.
(4) Гражданите, на които се прекратява правото на ползване и се лишават от възможността да придобият право на собственост при условията на § 4е, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ, уреждат взаимоотношенията си с бившия собственик, определен с условията по § 4, ал. 4 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ по реда на чл. 72 от Закона за собствеността.
(5) Общинската поземлена комисия предоставя на техническата служба на общинската администрация графична и писмена информация за възстановяване на собствеността върху земята в териториите по чл. 18г и при условията на § 4а от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ.
(6) Ползвателите на земи за земеделско ползване, предоставени по актовете, посочени в § 4 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ, въз основа на документ, издаден от ръководно длъжностно лице на общинската администрация (бившия общински народен съвет или кметове) или от бившите трудовокооперативни земеделски стопанства, държавни земеделски стопанства или от други, образувани въз основа на тях, селскостопански организации и от горско стопанство, могат да придобият собственост по някои от способите на § 4, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ.
(7) Земи за земеделско ползване, които се ползват въз основа на нищожни правни сделки или на отпаднало основание, не се считат като заграбени и владени без правно основание, ако се обработват лично от ползвателите или членовете на тяхното семейство и са включени в зони за земеделско ползване, във вилни зони или в населени места като вилен или селищен имот. Ползвателите на тези земи могат да придобият правото на собственост по някои от способите по § 4, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ.
(8) Земи за земеделско ползване, раздадени за лично ползване от бившите трудовокооперативни земеделски стопанства, държавни земеделски стопанства или от други, образувани въз основа на тях, селскостопански организации, които са застроени със сгради до 7 април 1987 г. и са включени или обособени в самостоятелни зони за земеделско ползване, във вилни зони или в населени места като вилни или жилищни имоти, не се считат за земи, владени и ползвани без правно основание. Техните ползватели могат да придобият правото на собственост по някой от способите на § 4, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ.
(9) Гражданите - ползватели на земеделски земи, които са включени в строителните граници на населените места или вилните зони като вилни или селищни имоти и не са им били удовлетворени исканията по реда на чл. 14 от Постановление № 4 на Министерския съвет от 1988 г. (ДВ, бр. 19 от 1988 г.), не е било открито производството или вилните зони и селищните територии са обособени при условията и по реда на чл. 9 от същото постановление, могат по § 4 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ да придобият правото на собственост по някой от способите на § 4, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ.
(10) Гражданите - ползватели на земеделски земи при условията на ал. 6, 7, 8 и 9, за които не са приложени или изпълнени разпоредбите на чл. 3, ал. 4 от Постановление № 4 на Министерския съвет от 1988 г., могат по § 4 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ да придобият правото на собственост по някой от способите на § 4, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ.
(11) В едномесечен срок от постъпването на молбата органите на общинската администрация:
1. определят цената на земята чрез оценителен протокол, съставен от назначена от кмета на общината комисия, за онези имоти, за които ползвателят е избрал способа, определен в § 4, ал. 2, т. 1 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ;
2. уведомяват писмено общинската поземлена комисия по местонахождението на имота, който се предлага за внасяне от собствената, равностойна на ползваната земя, за причисляване в държавния или общинския поземлен фонд;
3. изпращат молбата на общинската поземлена комисия по местонахождение на имота, за който се дължи обезщетение, когато ползвателят е избрал способа за придобиване на собственост по реда на § 4, ал. 2, т. 3 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ.
(12) След плащането на стойността на земята въз основа на оценителния протокол финансовата служба на общинската администрация издава удостоверение за извършеното плащане и за размера на внесената сума, а техническата служба издава обяснителна записка, придружена от скица на имота за снабдяване с нотариален акт за имота, придобит при условията на § 4, ал. 2, т. 1 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ. В обяснителната записка се отразяват площта на имота, съседите на имота, категорията на земята и ограниченията на правото на собственост, ако има такива, както и причината, породила тези ограничения.
(13) За случаите, когато придобиването на правото на собственост е станало по някой от способите на § 4, ал. 2, т. 2 или 3 ЗСПЗЗ, снабдяването с нотариален акт става въз основа на решението на общинската поземлена комисия, за което техническата служба издава обяснителна записка, придружена от скица, в която освен данните, посочени в ал. 12, вписва и номера на решението на съответната общинска поземлена комисия и условията, постановени в него, ако има такива, както и документ за изпълнени условия по т. 2 на ал. 11."
§ 46. В от преходните и заключителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинея 3 се изменя така:
"(3) Задължение на ползвателя, избрал един от способите на § 4, ал. 2, т. 2 или 3 ЗСПЗЗ за придобиване на собственост, е да осъществява движението на документите чрез представянето им съответно в общинската поземлена комисия или в общинската администрация."
§ 47. от преходните и заключителните разпоредби се изменя така:
"§ 5б.(1) Гражданин, на който е било предоставено право на ползване върху два или повече имота, подава заявление до техническата служба към общинската администрация по местонахождението на имота или имотите, върху които се отказва да придобие правото на собственост при условията на § 4, ал. 1 и 3 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ.
(2) Техническата служба на общинската администрация уведомява писмено общинската поземлена комисия за направения отказ, в който съобщава местонахождението на тези имоти по местност, площ и съседи, придружено със скица за същите."
§ 48. В преходните и заключителните разпоредби се създава :
"§ 6г. Нищожността на сделките по чл. 11, ал. 1 и 2 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ се прогласява от областния управител в заповедта му за изземването на имуществото - предмет на нищожната сделка по реда на чл. 16 от Закона за собствеността. Заповедта на областния управител може да се обжалва по реда на Закона за административното производство."
§ 49. Навсякъде думите "Министерството на земеделието" и "министъра на земеделието" се заменят съответно с "Министерството на земеделието и хранителната промишленост" и "министъра на земеделието и хранителната промишленост".
§ 50. Плановете за земеразделяне, които не са влезли в сила към деня на влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ (ДВ, бр. 45 от 1995 г.), се преработват съобразно неговите изисквания. Преработеният план за земеразделяне се обявява и одобрява по реда на чл. 25.
§ 51. Заявленията, подадени по Наредбата за реда за подаване на заявления за обезщетяване чрез инвестиционни бонове от лицата по § 6, ал. 3 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия могат да бъдат допълнени за начина на обезщетение от лицата по чл. 10в, ал. 2 ЗСПЗЗ на основание § 30 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ в срок една година от влизането му в сила.
§ 52. (1) Срокът за подаване на заявленията от лицата по § 6,ал. 3 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия се продължава до 31 декември 1996 г.
(2) Лицата, имащи право на обезщетение с инвестиционни бонове по чл. 10б, чл. 15, ал. 2 и чл. 24, ал. 5 ЗСПЗЗ, подават заявление в общинските поземлени комисии, а по чл. 10в, ал. 2 - в Министерството на земеделието и хранителната промишленост.
(3) Подадените заявления в Министерството на земеделието и хранителната промишленост по § 6, ал. 4 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия от лицата, имащи право на обезщетение по чл. 10б, чл. 15, ал. 2 и чл. 24, ал. 5 ЗСПЗЗ, се препращат служебно в общинските поземлени комисии.
§ 53. Отменя се (обн., ДВ, бр. 5 от 1993 г.; изм., бр. 83 от 1994 г.).
§ 54. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив