ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 147 ОТ 11 ЮНИ 2015 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ", ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 23 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2008 Г. (ДВ, БР. 17 ОТ 2008 Г.)

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 147 ОТ 11 ЮНИ 2015 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ", ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 23 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2008 Г. (ДВ, БР. 17 ОТ 2008 Г.)

В сила от 16.06.2015 г.
Обн. ДВ. бр. от 16 Юни 2015г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В думите "бюджетни кредити" се заменят с "бюджет".
§ 2. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 думите "който се избира от Народното събрание по предложение на министър-председателя" се заменят с "който се назначава с указ на Президента на републиката по предложение на Министерския съвет".
2. В ал. 2 думата "трима" се заменя с "двама".
§ 3. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се т. 8а:
"8а. осъществява координация и съдейства за законосъобразното участие на агенцията в проекти, финансирани със средства на ЕС или на други международни донори;".
2. В т. 10 думите "и/или решава" се заменят с "и законосъобразното решаване".
§ 4. В , в основния текст думите "бюджетни кредити" се заменят с "бюджет".
§ 5. В думите "стратегически обекти и дейности" се заменят със "стратегическите зони на стратегическите обекти и зоните, свързани с изпълнението на стратегически дейности".
§ 6. В се правят следните изменения:
1. В основния текст думите "чл. 4, ал. 3" се заменят с "чл. 4, ал. 4".
2. Точка 2 се изменя така:
"2. контрол на информационната защита, осъществявана чрез административни, организационни, технически и криптографски мерки;".
§ 7. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 след думите "по чл. 41, ал. 2, т. 1" се добавя "и 2".
2. Алинея 2 се изменя така:
"(2) Предмет на проверките по ал. 1 са задължителните мерки за сигурност на стратегическите зони, режимът на достъп до стратегическите зони и зоните, свързани с изпълнението на стратегическите дейности, и задължителните мерки за сигурност на комуникационните и информационните системи и активи на стратегическите обекти, и лицата, осъществяващи стратегически дейности."
3. В ал. 3:
а) в основния текст думата "обекти" се заменя със "стратегически обекти и/или лица, осъществяващи стратегически дейности" и се поставя запетая;
б) в т. 1 след думите "стратегически обект" се добавя "или лице, осъществяващо стратегическа дейност".
4. Алинея 4 се изменя така:
"(4) При извършване на проверките служителите имат право:
1. на достъп до обектите, помещенията, комуникационните и информационните системи и активите в проверявания стратегически обект или лице, осъществяващо стратегическа дейност;
2. на достъп до документите, свързани с организацията по физическата и информационната защита на проверявания стратегически обект или лице, осъществяващо стратегическа дейност;
3. при необходимост да изискват писмени и устни обяснения от ръководителите и служителите от проверявания стратегически обект или от лице, осъществяващо стратегическа дейност;
4. да получават информация от други юридически и физически лица и да изискват обяснения при необходимост от техните ръководители и служители за дейности по физическата и информационната защита на проверявания стратегически обект или за лице, осъществяващо стратегическа дейност, във връзка с извършваната проверка;
5. да привличат експерти, когато са необходими специални знания за изясняване на обстоятелства във връзка с извършвана проверка;
6. да дават задължителни предписания във връзка с организацията на физическата и информационната защита на проверявания стратегически обект или на лице, осъществяващо стратегическа дейност;
7. да предприемат действия за реализиране на административнонаказателна отговорност при констатирани нарушения."
§ 8. се изменя така:
"Чл. 42. Агенцията осъществява контрол и на недържавни органи и организации, които имат разрешение за работа в стратегическите зони на стратегическите обекти и в зоните, свързани с изпълнението на стратегически дейности."
§ 9. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В изречение първо думите "стратегически обекти" се заменят със "стратегическите зони на стратегическите обекти и в зоните, свързани с изпълнението на стратегически дейности" и се поставя запетая.
2. В изречение трето след думите "ръководител на обекта" се добавя "или от лицето, осъществяващо стратегическа дейност".
§ 10. В , изречение първо след думите "възлагащия съответната дейност" се добавя "или на оправомощени от тях лица".
§ 11. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1, в основния текст думите "стратегически обекти" се заменят със "стратегическите зони на стратегическите обекти и в зоните, свързани с изпълнението на стратегически дейности" и се поставя запетая.
2. Създава се ал. 4:
"(4) За установяване и проверка на конкретни факти и/или обстоятелства по ал. 1 органите на агенцията могат да призовават за провеждане на беседа лицата, кандидатстващи за издаване на разрешение за работа или за извършване на конкретно възложена задача в стратегически обекти или дейности."
§ 12. В думите "стратегически обекти или дейности" се заменят със "стратегическите зони на стратегическите обекти и зоните, свързани с изпълнението на стратегически дейности" и се поставя запетая.
§ 13. В глава пета раздел ІІ с - се отменя.
§ 14. Заглавието на "а" се изменя така:
"Глава пета "а"
ДЕЙНОСТИ НА ОРГАНИТЕ НА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ", СВЪРЗАНИ С ПРЕДОТВРАТЯВАНЕТО И РАЗКРИВАНЕТО НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ".
§ 15. се отменя.
§ 16. се отменя.
§ 17. се отменя.
§ 18. В се отменя.
§ 19. В се правят следните допълнения:
1. В ал. 1 след думите "държавните служители" се добавя "по Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", държавните служители по Закона за държавния служител".
2. Създават се ал. 3 и 4:
"(3) Председателят на ДАНС в рамките на общата численост на персонала в агенцията може да поддържа резерв от неразпределени по структурните звена щатни бройки за държавни служители и за лица, работещи по трудово правоотношение.
(4) Резервът по ал. 3 се използва за оптимизиране числеността на структурните звена при промени във функционалните задължения или при извънредни промени в средата за сигурност."
§ 20. Заглавието на на глава шеста се изменя така:
"Раздел ІІ
Назначаване на държавна служба в агенцията".
§ 21. се изменя така:
"Чл. 71. (1) За държавни служители в агенцията се назначават кандидатите, спечелили конкурс за постъпване на държавна служба и получили достъп до съответното ниво на класифицирана информация, което изисква длъжността.
(2) За длъжностите, за които се изисква достъп до класифицирана информация, кандидатите за работа в агенцията попълват и подават необходимите документи за проучване за надеждност съгласно ЗЗКИ."
§ 22. се отменя.
§ 23. Заглавието на на глава шеста се изменя така:
"Раздел ІІІ
Преминаване на служба в агенцията".
§ 24. В се изменя така:
"(2) Спечелилите конкурса кандидати се назначават на съответната длъжност, като им се присъждат съответен ранг и степен."
§ 25. В се правят следните изменения:
1. Алинея 2 се изменя така:
"(2) Назначаването на по-висока длъжност се извършва след провеждане на конкурс, като условията и редът за провеждането му се уреждат с наредбата по чл. 63, ал. 1 ЗДАНС."
2. В ал. 3 думите "по ал. 2 или" се заличават.
§ 26. В се изменя така:
"(1) За преминаване от изпълнителска на ръководна длъжност и за преминаване към по-висока ръководна длъжност задължително се провежда обучение, което завършва с полагане на изпит, по ред, определен от председателя на агенцията."
§ 27. В след думите "изпълнението на длъжността" се добавя "и с тримесечните оценки за постигнати резултати в служебната дейност".
§ 28. В след думите "дисциплинарно нарушение" се поставя запетая и се добавя "за което се предвижда дисциплинарно наказание".
§ 29. В , в основния текст думите "са налице" се заменят с "на дисциплинарно наказващия орган са известни".
§ 30. В се правят следните допълнения:
1. В ал. 1 се създава изречение трето:
"От редовните членове на съвета се определят председател и заместник-председател на съвета."
2. В ал. 3 след думите "бъдат дисциплинарно наказани" се поставя запетая и се добавя "бъде им отнето разрешението за достъп до класифицирана информация".
§ 31. В се прави изменение съгласно приложение № 1 (поверително).
§ 32. В се прави изменение съгласно приложение № 2 (секретно).
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив