ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 161 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 12 АВГУСТ 1993 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ (ДВ, БР. 34 ОТ 1991 Г.)

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 161 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 12 АВГУСТ 1993 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ (ДВ, БР. 34 ОТ 1991 Г.)

Обн. ДВ. бр. от 24 Август 1993г.,
изм. ДВ. бр. от 12 Октомври 1993г.,
попр. ДВ. бр. от 16 Декември 1994г.

Допълнителни разпоредби

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. се изменя, както следва:
1. В ал. 1 се правят следните изменения:
а) в т. 3 думите "дворове или складови помещения към такива сгради" се заменят със "складови помещения или дворове към такива сгради до нормативно определените размери" съгласно наредбата за размера на необходимата земя при изграждане на строителни обекти (обн., ДВ, бр. 101 от 1982 г.; изм., бр. 53 от 1987 г.);
б) в т. 4 след думите "такива съоръжения" се добавя "до нормативно определените размери".
2. Създава се нова ал. 3:
"(3) земите, заети със съоръжения или инсталации, които са бракувани или застроени с малоценни постройки, са земеделски, ако са годни за земеделско производство."
§ 2. В се създава нова ал. 3:
"(3) при неотстраняване на нередовностите в дадения срок общинската поземлена комисия постановява решение въз основа на събраните доказателства."
§ 3. Алинея 3 на се изменя така:
"(3) решенията по предходните алинеи се съобщават на заинтересуваните лица по реда на ГПК и подлежат на обжалване пред районния съд в 14-дневен срок от съобщението."
§ 4. В ал. 2 на изречение първо накрая се добавят думите "в срок до един месец от постъпване на заявлението".
§ 5. В ал. 6 на се добавя следното ново изречение: "обжалването на плана за земеразделяне спира изпълнението му само по отношение на засегнатите имоти."
§ 6. В ал. 1 на накрая се добавя "с решение по чл. 18ж, ал. 1 съобразно § 4а и 4б от преходните и заключителните разпоредби на закона за собствеността и ползването на земеделските земи".
§ 7. В ал. 1 на изречение първо след думите "технически причини" се добавя "и от допълването на съседни категории по чл. 19, ал. 3".
§ 8. В се създава нова ал. 4:
"(4) Въводът във владение за земите, разположени в териториите по § 4 от преходните и заключителните разпоредби на закона за собствеността и ползването на земеделските земи, се извършва след изтичане на срока по § 4а, ал. 1.и § 4б, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на закона за собствеността и ползването на земеделските земи при спазване изискванията на § 4в от преходните и заключителните разпоредби на закона за собствеността и ползването на земеделските земи."
§ 9. В ал. 2 на думите "наредбата за търговете за продажба на държавно и общинско имущество (ДВ, бр. 23 от 1991 г.)" се заменят с "наредбата за търговете (обн., ДВ, бр. 50 от 1992 г.; изм. и доп., бр. 9 и 30 от 1993 г.)".
§ 10. В се правят следните изменения:
1. Създава се нова ал. 3:
"(3) нормативно необходимите площи, прилежащи към сгради и съоръжения по чл. 1, ал. 1, т. 3 и 4, собственост на ТКЗС и другите прекратени по § 12 от преходните и заключителните разпоредби на закона за собствеността и ползването на земеделските земи организации извън строителните граници на населените места, се установяват по искане на ликвидационния съвет или служебно от регионалните служби "земя и земеползване" с протокол и заверена скица, копия от които се предоставят на поземлената комисия и на министерството на земеделието. В случаите, когато терените са били предоставени безвъзмездно по установения ред, както и когато не са предоставени по съответния ред, но са застроени със средства на организациите по § 12 от преходните и заключителните разпоредби на закона за собствеността и ползването на земеделските земи, тези обстоятелства се отразяват в протокола. В тези случаи служба "държавни имоти" извършва актуването само на прилежащите терени по реда на наредбата за държавните имоти. Стойността на прилежащите терени извън или в строителните граници на населените места се определя след търга в същото съотношение, както при първоначално определената цена на земята и на постройките върху нея, и се дължи по републиканския бюджет.
2. Досегашната ал. 3 става ал. 4.
§ 11. В ал. 2 на се правят следните изменения:
1. В изречение първо накрая се поставя тире и се добавя "за земите от общинския поземлен фонд и със заповед на министъра на земеделието - за земите от държавния поземлен фонд".
2. Изречение трето се заличава.
§ 12. В ал. 3 на се правят следните изменения:
1. В т. 1 накрая се добавя следното ново изречение: "Тези средства се внасят в държавния бюджет."
2. В т. 3 се добавя следното ново изречение: "След отделяне на имуществото по т. 2 и 3 ликвидационният съвет уведомява министъра на земеделието и министъра на финансите за вида и стойността му, представя оценката на независимата експертна комисия и изразява становище за по-нататъшното му стопанисване."
§ 13. Създава се нов :
"Чл. 48а. (1) При продажба на търг на недвижими имоти ликвидационният съвет прехвърля вещните права, включително и правото на собственост върху земята, в размери, определени по реда на чл. 45, ал. 3. В тези случаи към тръжните книжа се прилага и скица за територията на обекта, заверена от съответната служба "земя и земеползване" за терените извън строителните граници на населените места, а за терените в населените места - от техническата служба на общинската администрация.
(2) Купувачът плаща тръжната цена, както следва: стойността на постройките - по сметка на ликвидационния съвет, а стойността на вещните права върху земята - по републиканския бюджет."
§ 14. В ал. 3 на след думата "разпределение" се добавя "както и на държавното имущество по чл. 48, ал. 3, т. 2 и 3".
§ 15. В се правят следните изменения:
1. Алинея 2 се изменя така:
"(2) Лицата, посочени в чл. 27, ал. 1 от закона за собствеността и ползването на земеделските земи, имат право да получат своя дял в собственост или в съсобственост до заличаването. Предоставянето на имуществото се извършва от ликвидационния съвет в натура и в пари. При получаване на недвижими имоти в дял съответно се прилагат разпоредбите на чл. 45, ал. 3, като цената на вещните права върху земята се определя съгласно наредбата за базисните пазарни цени на недвижимите имоти (обн., ДВ, бр. 65 от 1991 г.; изм. и доп., бр. 77 и 93 от 1991 г., бр. 51, 54 и 68 от 1992 г. и бр. 4 от 1993 г.)."
2. Създава се нова ал. 3:
"(3) Ако лицата, придобили в дял или чрез търг недвижими имоти, са били собственици на застроената земя или на част от нея при условията на чл. 10а, ал. 1 от закона за собствеността и ползването на земеделските земи, общинската поземлена комисия издава отделно решение за възстановяване правото на собственост в съществуващи или възстановими стари реални граници, като със стойността й се намалява стойността на дела или тя се приспада от тръжната цена."
§ 16. Точка 4 на се изменя така:
"4. Осъществява ръководство, контролира дейността и определя краен срок за работата на ликвидационните съвети на организациите по § 12 от преходните и заключителните разпоредби на закона за собствеността и ползването на земеделските земи;".
§ 17. от допълнителните разпоредби се изменя така:
"§ 1в. В случаите по чл. 18з, ал. 1 се счита, че строежът е започнал, когато до влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ДВ, бр. 28 от 1992 г.) за конкретния парцел (терен) са налице одобрени строителни книжа, издадено строително разрешение и дадена строителна линия по съответния ред и са завършени и разплатени изкопни работи."
§ 18. В от преходните и заключителните разпоредби се правят следните изменения:
1. В т. 3 на ал. 3 накрая се поставя запетая и се добавя "както и дали земята е държавна, общинска или подлежи на възстановяване на гражданин в съществуващи или възстановими стари реални граници по данни от общинската поземлена комисия".
2. Създава се нова ал. 4:
"(4) Общинската поземлена комисия предоставя на общината данни за възстановяването на собствеността върху земята в териториите по чл. 18г ал. 1, т. 1."
3. Досегашната ал. 4 става ал. 5.
4. Алинея 5 става ал. 6 и накрая се добавя "въз основа на издадено от общината удостоверение за платената цена и скица".
5. Алинеи 6, 7, 8 и 9 стават съответно ал. 7, 8, 9 и 10.
§ 19. В от преходните и заключителните разпоредби се правят следните изменения:
1. В т. 3 на ал. 1 накрая се добавят думите "и разпределя имуществото в натура и в пари между лицата, имащи право на дял в съответствие с притежаваните от тях дялове".
2. Точка 10 на ал. 1 се изменя така:
"10. Дава отчет пред министъра на земеделието или пред упълномощени от него длъжностни лица и предявява пред съответния окръжен съд искане за заличаване на организацията незабавно след приключване на дейността по ликвидацията."
3. Създава се нова ал. 2:
"(2) Членовете на ликвидационните съвети носят солидарно имуществена отговорност за вредите, които са причинили на организациите по § 12 от преходните и заключителните разпоредби на закона за собствеността и ползването на земеделските земи, включително и за стопанисваното от тях държавно имущество, както и на лицата, имащи право на дял от имуществото."
4. Досегашната ал. 2 става ал. 3.
§ 20. (Попр. - ДВ, бр. 103 от 1994 г.) В преходните и заключителните разпоредби се създава нов § 6б:
"§ 6б. Държавата встъпва в правата на организациите по § 12 от преходните и заключителните разпоредби на закона за собствеността и ползването на земеделските земи до размера на преобразуваните в държавен дълг техни задължения съгласно ал. 1 на § 14 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи."

Преходни и Заключителни разпоредби

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив