ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 202 ОТ 31 ЮЛИ 2015 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОТПЕЧАТВАНЕ И КОНТРОЛ ВЪРХУ ЦЕННИ КНИЖА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 289 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1994 Г. (ДВ, БР. 101 ОТ 1994 Г.)

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 202 ОТ 31 ЮЛИ 2015 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОТПЕЧАТВАНЕ И КОНТРОЛ ВЪРХУ ЦЕННИ КНИЖА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 289 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1994 Г. (ДВ, БР. 101 ОТ 1994 Г.)

Array
Обн. ДВ. бр. от 7 Август 2015г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В се правят следните изменения:
1. (в сила от 21.07.2015 г.) В ал. 1 т. 2 се изменя така:
"2. са под формата на билети, карти и абонаментни карти на хартиен носител за превоз на пътници, когато издаването им е задължително съгласно нормативен акт; на талони за паркиране в зоните за платено паркиране по смисъла на чл. 99, ал. 1 от Закона за движението по пътищата или на билети, фишове, талони и други удостоверителни знаци за участие в хазартни игри по смисъла на Закона за хазарта, съдържат трайно вписана при отпечатването номинална стойност и най-малко два защитни елемента върху хартията и/или при печата, или".
2. Алинея 2 се изменя така:
"(2) Изискването за трайно вписана при отпечатването номинална стойност за ценните книжа по ал. 1, т. 2 не се отнася за бланкови билети за превоз на пътници, които се издават на химизирана хартия най-малко в два екземпляра."
§ 2. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Досегашният текст става ал. 1.
2. Създава се ал. 2:
"(2) Образци на документи, формуляри, бланки и други удостоверителни знаци, които не са ценни книжа по смисъла на наредбата, могат да се отпечатват по реда, предвиден за ценни книжа, по желание на издателя им, изразено в писмен вид."
§ 3. В след думата "издател" запетаята и текстът до края се заличават.
§ 4. В изречение първо се изменя така:
"Държавата чрез Министерството на финансите издава и отпечатва: облигации по държавни заеми; държавни съкровищни бонове; сертификати за собственост на държавни ценни книжа; държавни таксови марки, бандероли за тютюневи изделия и алкохолни напитки, талони за участие в числова лотарийна игра "Бинго", билети за превоз на пътници и други ценни книжа."
§ 5. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1:
а) в основния текст думите "томболни билети, фишове и билети за участие в лотарийни и други хазартни игри" се заменят с "билети, фишове, талони и други удостоверителни знаци за участие в хазартни игри по смисъла на Закона за хазарта", а думата "разрешение" се заменя с "лиценз";
б) в т. 1 думите "билетите или фишовете" се заменят с "билетите, фишовете, талоните и другите удостоверителни знаци за участие в хазартни игри";
в) в т. 2 думата "разрешението" се заменя с "решението за издаване на лиценза и на удостоверението за издаден лиценз".
2. Алинея 2 се отменя.
3. В ал. 3 думите "разрешението за организиране на хазартни игри" се заменят с "решенията за издаване на лиценз или за извършване на промени в него, и удостоверенията за издаден лиценз за организиране на хазартни игри, както и".
§ 6. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 думите "ценни книжа, извън тези по чл. 10" се заменят с "билети, карти и абонаментни карти за превоз на пътници".
2. Алинея 2 се изменя така:
"(2) Лице, което иска да отпечатва билети, карти и абонаментни карти за вътрешни превози на пътници по автобусни линии, прилага към заявката по ал. 1 копие от договор с възложителя на превоза, а в случаите по чл. 29 от Наредба № 2 от 2002 г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси (обн., ДВ, бр. 32 от 2002 г.; изм. и доп., бр. 32 от 2003 г., бр. 45 от 2006 г. и бр. 44 от 2011 г.), когато не е сключен договор - документ, издаден от съответната община, удостоверяващ, че лицето е превозвач."
3. Създава се ал. 3:
"(3) Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията изпраща на Министерството на финансите по служебен път писмено или по електронен път при използване на квалифициран електронен подпис копие от издадените лицензи и разрешителни за извършване на превоз на пътници."
§ 7. Създава се :
"Чл. 11а. (1) Лице, което иска да отпечатва талони за паркиране в зоните за платено паркиране по смисъла на чл. 99, ал. 1 от Закона за движението по пътищата, подава до министъра на финансите писмена заявка, в която посочва вида на ценните книжа, наименованието, единния идентификационен код от Агенцията по вписванията, седалището и адреса на управление на заявителя, както и адрес за кореспонденция.
(2) Към заявката по ал. 1 се прилагат копия на документите, с които се определят зоните за платено и безплатно паркиране и се предоставя управлението на тези места."
§ 8. Създава се :
"Чл. 11б. (1) Лице, което иска да отпечатва образци на документи, формуляри, бланки и други удостоверителни знаци, които не са ценни книжа по смисъла на наредбата, подава до министъра на финансите писмена заявка, в която посочва вида на книжата, наименованието, единния идентификационен код от Агенцията по вписванията, седалището и адреса на управление на заявителя, както и адрес за кореспонденция.
(2) Към заявката по ал. 1 се прилага копие от лиценза (разрешение, удостоверение за регистрация) за извършване на съответния вид дейност, ако такъв се изисква."
§ 9. В думата "упълномощени" се заменя с "оправомощени".
§ 10. В думата "упълномощени" се заменя с "оправомощени", накрая се добавя "и определят срок на действие на одобрението съобразно срока на действие на сключените договори или на лицензиите, разрешенията или удостоверенията за извършване на съответния вид дейност" и се създава изречение второ: "Когато дейността не подлежи на специален регулаторен режим, одобрението важи до промяна в статута или наименованието на заявителя."
§ 11. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 в основния текст думата "упълномощени" се заменя с "оправомощени".
2. В ал. 2 думата "упълномощени" се заменя с "оправомощени".
§ 12. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 думите "чл. 3" се заменят с "чл. 3, ал. 1".
2. Алинея 3 се изменя така:
"(3) Копие от писмото по ал. 1 и макет (проект) на ценните книжа, върху който задължително се отбелязва наименованието на издателя, се представят на Министерството на финансите."
§ 13. се изменя така:
"Чл. 22. На специализирана хартия с допълнителни защити - собственост на Министерството на финансите, се отпечатват: държавни съкровищни бонове, облигации по държавни заеми, сертификати за собственост на държавни ценни книжа, бандероли за тютюневи изделия и алкохолни напитки, талони за участие в числова лотарийна игра "Бинго" и други ценни книжа."
§ 14. Създава се нов :
"Чл. 25. (1) Контролните органи по чл. 30, ал. 2 извършват проверки на място в печатниците за установяване и проследяване на съответствието с изискванията по чл. 23 и 24.
(2) Министърът на финансите писмено уведомява печатницата за наличието/липсата на съответствие с изискванията на чл. 23 и 24.
(3) При установено от контролните органи по чл. 30, ал. 2 несъответствие с изискванията по чл. 23 и 24 печатницата прекратява дейностите по отпечатване на ценни книжа незабавно след получаването на уведомлението по ал. 2."
§ 15. В думите "срещу представен платежен документ, който удостоверява, че таксата за финансов контрол е платена" се заличават.
§ 16. В думата "универсален" се заменя с "квалифициран", а след думите "приходната администрация" се добавя "и Държавната комисия по хазарта".
§ 17. В думата "упълномощени" се заменя с "оправомощени".
§ 18. В се изменя така:
"(2) Процесът по отпечатване започва след получаване на писмено потвърждение от Министерството на финансите. Предаването на отпечатаните ценни книжа на издателите им се извършва в присъствието на контролните органи."
§ 19. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея изречение второ се изменя така:
"Ценните книжа по чл. 2, ал. 1, т. 2, отпечатани по реда на наредбата, с изключение на билети, фишове, талони и други удостоверителни знаци за участие в хазартни игри по смисъла на Закона за хазарта, се унищожават от издателите в присъствието на лица от компетентната териториална дирекция на приходната администрация, за което се съставя протокол."
2. Създава се ал. 2:
"(2) Ценни книжа, предоставени за разпространение на Националната агенция за приходите, за които е отпаднало нормативното основание за използването им, се унищожават в териториалната структура на приходната администрация, в която са налични. За унищожаването се съставя протокол."
§ 20. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 думите "тази наредба" се заменят с "чл. 33 и 34".
2. В ал. 2, изречение първо след думите "юридическо лице" се добавя "или едноличен търговец", а думите "от 100 до 500" се заменят с "от 500 до 1000".
§ 21. се отменя.
§ 22. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) Актовете за установяване на нарушенията по чл. 38 се съставят от определени от министъра на финансите длъжностни лица."
2. Създава се нова ал. 2:
"(2) Наказателните постановления се издават от министъра на финансите или от оправомощени от него длъжностни лица."
3. Досегашната ал. 2 става ал. 3.
§ 23. Навсякъде в думите "печатниците по чл. 3" се заменят с "печатниците по чл. 3, ал. 1".
§ 24. Лицата, които считано от 21 юли 2015 г. разполагат с билети или други удостоверителни знаци за услуги (квитанция, талон и др.) извън тези по и отпечатани по реда на наредбата, могат да ги използват за удостоверителни знаци, като отчитат извършените продажби при спазване изискванията на (обн., ДВ, бр. 106 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 7 и 79 от 2007 г., бр. 77 от 2009 г., бр. 49 от 2010 г., бр. 48 и 64 от 2011 г., бр. 7, 27, 54, 78 и 102 от 2012 г., бр. 40 от 2013 г.; Решение № 5079 на Върховния административен съд от 2013 г. - бр. 93 от 2013 г.; изм. и доп., бр. 111 от 2013 г. и бр. 14, 44, 49 и 54 от 2015 г.), или да ги унищожат по реда на от наредбата.
§ 25. влиза в сила от 21 юли 2015 г.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив