ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 213 ОТ 5 ОКТОМВРИ 2005 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ЕТИКЕТИРАНЕТО И ПРЕДСТАВЯНЕТО НА ХРАНИТЕ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 136 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. (ДВ, БР. 62 ОТ 2000 Г.)

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 213 ОТ 5 ОКТОМВРИ 2005 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ЕТИКЕТИРАНЕТО И ПРЕДСТАВЯНЕТО НА ХРАНИТЕ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 136 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. (ДВ, БР. 62 ОТ 2000 Г.)

В сила от 25.11.2005 г.
Обн. ДВ. бр. от 14 Октомври 2005г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се нова ал. 8:
"(8) Съставките в храните и веществата, определени в приложение № 5, не се обявяват."
2. Досегашните ал. 8 - 11 стават съответно ал. 9 - 12.
§ 2. Създава се :
"Чл. 21а. (1) Фитостеролите, фитостероловите естери, фитостанолите и фитостаноловите естери се обявяват в списъка на съставките с термините "растителен/растителни стерол/стероли", "растителен/растителни стеролов/стеролови естер/естери", "растителен/растителни станол/станоли" или "растителен/растителни станолов/станолови естер/естери".
(2) Върху етикета на храните или съставките на храните с добавени фитостероли, фитостеролови естери, фитостаноли или фитостанолови естери задължително се изписва и следната информация:
1. думите "С добавени растителни стероли/растителни станоли", ясно видими и четливи, в същото зрително поле, където е наименованието, под което продуктът се продава;
2. количеството на добавени фитостероли, фитостеролови естери, фитостаноли или фитостанолови естери (изразено в проценти или като грамове от свободни растителни стероли/растителни станоли на 100 g или 100 ml от храната), включено в списъка на съставките;
3. текст, че продуктът е предназначен предимно за лица, които искат да понижат нивото на своя серумен холестерол;
4. предупреждение, че пациенти, приемащи лекарства за понижаване на серумния холестерол, трябва да приемат продукта под медицинско наблюдение;
5. предупреждение, че продуктът не е подходящ като храна за бременни и кърмещи жени и за деца под 5-годишна възраст;
6. предупреждение, че трябва да се избягва консумацията на повече от 3 g на ден от добавени растителни стероли/растителни станоли, което се изписва в зрителното поле по т. 1;
7. количеството на порция от храната или на съответната хранителна съставка (за предпочитане в g или ml) с посочване количеството на растителни стероли/растителни станоли, което съдържа всяка порция;
8. препоръка продуктът да се използва като част от балансирано и разнообразно хранене, включително редовна консумация на плодове и зеленчуци, за да се подпомогне поддържането на нивата на каротеноидите."
§ 3. се изменя така:
"Приложение № 1 към чл. 10
Категории храни и допълнителната информация, която се включва при тяхното етикетиране в допълнение към данните по чл. 6, ал. 1
Категория на Допълнителна
храната информация
1 2
Храна, съдържаща под- "С подсладител/подсла-
сладител/подсладители дители." Това обозначе-
  ние трябва да съпровож-
  да наименованието, под
  което се продава храната.
Храна, съдържаща до- "Със захар/захари и под-
бавени захар/захари и сладител/подсладители."
подсладител/подслади- Това обозначение тряб-
тели ва да съпровожда наи-
  менованието, под което
  се продава храната.
Храна, съдържаща "Съдържа източник на
аспартам фенилаланин."
Храна, съдържаща "Високата консумация
повече от 10 на сто може да предизвика раз-
добавени полиоли слабително действие."
Храни, чиято трайност "Опаковано в защитна
е удължена поради из- атмосфера."
ползването на опако-  
въчни газове  
Напитки, които след "Високо съдържание на
възстановяването на кофеин."
концентрата или на Това обозначение тряб-
сухото вещество съдър- ва да съпровожда наи-
жат кофеин от какъвто менованието, под което
и да е произход в коли- се продава напитката.
чество по-голямо от  
150 mg/l и са предназ-  
начени за консумация,  
без да претърпят моди-  
фикация  
Захарни изделия или "Съдържа Сладък корен
безалкохолни напитки, (Сладник/ Лакрица/
съдържащи глициризи- Ликорис)"
нова киселина или ней-  
ната амониева сол, по- Това обозначение тряб-
ради добавяне на ве- ва да се добави непосред-
ществото/веществата ствено след списъка на
като такова или на съставките, освен ако
ликорисовото растение терминът "Сладък корен
Сладък корен (Слад- (Сладник/Лакрица/
ник/ Лакрица/Ликорис) Ликорис)" вече не е
Glycyrrhiza glabra в кон- включен в списъка на
центрация 100 mg/kg или съставките или в наиме-
10 mg/l, или по-висока. нованието, под което
  продуктът се продава.
   
  При липса на списък на
  съставките посоченото
  по-горе обозначение
  трябва да съпровожда
  наименованието, под
  което храната се продава.
Захарни изделия, съдър- "Съдържа Сладък корен
жащи глициризинова (Сладник/ Лакрица/
киселина или нейната Ликорис), поради което
амониева сол, поради лицата, страдащи от хи-
добавяне на вещество- пертония, следва да из-
то/веществата като бягват прекомерна кон-
такова или на лико- сумация."
рисовото растение  
Сладък корен Glycyrrhiza Това обозначение трябва
glabra, в концентрации да се добави след списъка
от 4 g/kg или по-високи. на съставките.
   
  При липса на списък на
  съставките посоченото
  по-горе обозначение трябва
  да съпровожда наименова-
  нието, под което храна-
  та се продава.
Безалкохолни напитки, "Съдържа Сладък корен
съдържащи глициризи- (Сладник/ Лакрица/
нова киселина или ней- Ликорис), поради което
ната амониева сол, лицата, страдащи от
поради добавяне на хипертония, следва да
веществото/веществата избягват прекомерна
като такова или на консумация."
ликорисовото растение  
Сладък корен (Сладник/ Това обозначение трябва
Лакрица/Ликорис) да се добави след спи-
Glycyrrhiza glabra, в съка на съставките.
концентрации 50 mg/l  
или по-високи, или При липса на списък на
300 mg/l или по-високи, съставките посоченото
в случай на безалкохол- по-горе обозначение
ни напитки, съдържащи трябва да съпровожда
повече от 1,2 % обемни наименованието, под
алкохол(1). което храната се продава.
(*1) Нивото се отнася за продуктите, които се предлагат готови за консумация или които са приготвени съгласно инструкциите на производителите."
§ 4. Създава се
"Приложение № 5 към чл. 16, ал. 8
Храни Съставки на тези храни
Зърнени храни, - Глюкозни сиропи на база
съдържащи глутен пшеница, съдържащи
  декстроза (1)
  - Малтодекстрини на база
  пшеница (1)
  - Глюкозни сиропи на база
  ечемик
   
  в дестилати за алкохолни
  напитки
Яйца - Лизозим (добит от яйца),
  използван във вино
  - Албумин (добит от яйца),
  използван като избистрящ
  агент във вино и сайдер
Риба - Желатин от риба, използван
  като носител за витамини
  и аромати
  - Желатин от риба или рибен
  клей, използван като избис-
  трящ агент в бира, сайдер и
  вино
Соя - Напълно рафинирано соево
  олио и масло (1)
  - Натурални смесени токофе-
  роли (Е 306), натурален
  Д-алфа токоферол, натура-
  лен Д-алфа токоферол
  ацетат, натурален Д-алфа
  токоферол сукцинат от
  соеви източници
Мляко - Суроватка, използвана в
  дестилати за алкохолни
  напитки
  - Лактитол
  - Млечни (казеинови) продук-
  ти, използвани като избист-
  рящи агенти в сайдер и вино
Ядки - Ядки, използвани в дести-
  лати за алкохолни напитки
  - Ядки (бадеми, орехи) изпол-
  звани като аромати в дести-
  лати за алкохолни напитки
Целина - Масло от листа и семена на
  целина
  - Олеорезин от семена на
  целина
Горчица - Масло от горчица
  - Масло от семена на горчица
  - Олеорезин от семена на
  горчица
(*) И продукти от тях дотолкова, доколкото се приема, че процесът, на който са били подложени, не е повишил нивото им на алергенност."
§ 5. (1) Забранява се пускането на пазара на храни, които не отговарят на изискванията на , след 20 май 2006 г.
(2) Храните по ал. 1 могат да се продават до изчерпване на количествата им на пазара само ако са етикетирани преди 20 май 2006 г.
§ 6. Съставките в храните и веществата, определени в , не се обявяват до 25 ноември 2007 г.
§ 7. Кремообразни жълти мазнини с добавени фитостеролови естери, които са произведени до влизането в сила на постановлението и не отговарят на изискванията на , могат да се продават до изчерпване на количествата им на пазара.
§ 8. Постановлението влиза в сила от 25 ноември 2005 г.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив