ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 257 ОТ 14 НОЕМВРИ 2013 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ НАПИТКИТЕ ОТ ПЛОДОВЕ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 219 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2002 Г. (ДВ, БР. 94 ОТ 2002 Г.)
В сила от 19.11.2013 г.
Обн. ДВ. бр. от 19 Ноември 2013г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В думите "напитките от плодове" се заменят със "соковете от плодове и някои сходни продукти, предназначени за консумация от човека".
§ 2. се изменя така:
"Чл. 1. (1) С наредбата се определят изискванията към производителите, търговците и вносителите относно наименованията, състава, характеристиките и етикетирането на сок от плодове, сок от плодове от концентрат, концентриран сок от плодове, сок от плодове екстрахиран с вода, дехидратиран сок от плодове или сок на прах от плодове и нектар от плодове, наричани по-нататък "сокове от плодове и нектари от плодове".
(2) Наредбата не се прилага за напитки, чиито наименования, състав и характеристики не попадат в обхвата на изискванията на раздел II. За тях се прилагат общите изисквания за етикетиране, определени с Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните, приета с Постановление № 136 на Министерския съвет от 2000 г. (обн., ДВ, бр. 62 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 40 от 2002 г., бр. 19 и 100 от 2003 г., бр. 98 от 2004 г., бр. 82 от 2005 г., бр. 20 от 2006 г., бр. 75 от 2007 г., бр. 48 от 2008 г., бр. 47 от 2010 г., бр. 42 от 2012 г. и бр. 74 от 2013 г.)."
§ 3. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 след думите "получен от" се добавя "ядивната част на".
2. В ал. 2 думите "са отделени при процеса на преработка" се заменят със "се получават с подходящите за целта физически методи от същите плодове".
3. В ал. 3 думата "месестата" се заличава.
4. В ал. 4 думите "при условие че се прилага технология, при която относителният дял на кората е намален до минимум" се заличават.
5. Създават се ал. 5 - 7:
"(5) Сок, получен от плодове със семки, семена или кожица, не може да съдържа части или компоненти от семки, семена или кожица.
(6) Изискването по ал. 5 не се прилага за случаите, когато части или компоненти от семки, семена или кожица не могат да бъдат отстранени посредством прилагане на добри производствени практики.
(7) При производството на сок от плодове се разрешава смесване на сок от плодове и плодово пюре."
§ 4. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) Наименованието "сок от плодове от концентрат" се използва за продукт, получен чрез разреждане на концентриран сок от плодове, определен в чл. 4, с питейна вода, която отговаря на изискванията на Наредба № 9 от 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели (обн., ДВ, бр. 30 от 2001 г.; изм. и доп., бр. 87 от 2007 г., бр. 1 от 2011 г. и бр. 15 от 2012 г.)."
2. Алинея 2 се отменя.
3. Алинея 3 се изменя така:
"(3) Полученият сок от плодове по ал. 1 трябва да има съдържание на твърди разтворими вещества, отговарящи на минималните стойности по скалата на Брикс за сокове от плодове от концентрат, посочени в приложение № 1."
4. В ал. 4 думите "екстрахиран сок от плода" се заменят с "прясно екстрахиран сок от плода".
5. Алинея 5 се изменя така:
"(5) Ароматът, пулпът и клетките на плодове, които се получават с подходящите за целта физически методи от същите плодове, могат да бъдат възстановени в сока от плодове от концентрат."
6. Създават се ал. 6 и 7:
"(6) Сокът от плодове от концентрат се приготвя чрез подходящи процеси, които запазват съществените физични, химични, органолептични и хранителни характеристики на среден тип сок, произведен от същите плодове.
(7) При производството на сокове от плодове от концентрат е разрешено смесването на сок от плодове и/или концентриран сок от плодове с плодови пюрета и/или концентрирано плодово пюре."
§ 5. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея думите "се отстрани" се заменят с "е отстранено".
2. Създава се ал. 2:
"(2) Ароматът, пулпът и клетките на плодове, които се получават с подходящите за целта физически методи от същите видове плодове, могат да бъдат възстановени в концентрирания сок от плодове."
§ 6. Създава се :
"Чл. 5а. Наименованието "сок от плодове, екстрахиран с вода" се използва за продукт, получен чрез екстракция с вода (по метод "in-line" - дифузия) от:
1. месести цели плодове, чийто сок не може да бъде извлечен чрез физически методи, или
2. изсушени цели плодове."
§ 7. В се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) Наименованието "нектар от плодове" се използва за ферментиращ, но неферментирал продукт, получен чрез добавяне на вода, със или без добавяне на захари и/или мед към соковете от плодове по чл. 2 - 5а, към плодово пюре, към концентрирано плодове пюре или към смес от тези продукти, и който отговаря на изискванията по приложение № 2."
2. Алинея 2 се отменя.
3. Алинеи 3 и 4 се изменят така:
"(3) В съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) № 1924/2006 на Европейския парламент и на Съвета относно хранителни и здравни претенции за храните (ОВ, L 404 от 30.12.2006 г.) в нектарите от плодове, произвеждани без добавяне на захари или с намалено енергийно съдържание, захарите могат да бъдат заменени изцяло или частично с подсладители при спазване изискванията на Регламент (ЕО) № 1333/2008 на Европейския парламент и на Съвета за добавките в храните (ОВ, L 354 от 31.12.2008 г.), наричан по-нататък "Регламент (ЕО) № 1333/2008".
(4) Ароматът, пулпът и клетките на плодове, които се получават с подходящите за целта физически методи от същите видове плодове, могат да бъдат възстановени в нектара от плодове."
§ 8. и се изменят така:
". При производството на сокове от плодове и нектари от плодове могат да се добавят само следните съставки:
1. витамини и минерали, разрешени с Регламент (ЕО) № 1925/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 20 декември 2006 г. относно влагането на витамини, минерали и някои други вещества в храните (ОВ, L 404 от 30.12.2006 г.);
2. добавки в храните, разрешени в съответствие с Регламент (ЕО) № 1333/2008.
Чл. 8
§ 9. Създава се :
"Чл. 9а. (1) При производството на нектари от плодове освен съставките по чл. 7 се разрешава и влагането на:
1. възстановени аромат, пулп и клетки;
2. захари и/или мед в количество, не по-голямо от 20 на сто от общото тегло на крайния продукт, и/или
3. подсладители.
(2) Претенция, че нектар от плодове е "без добавени захари", както и всяка друга претенция със същото значение за потребителя може да бъде направена само за продукт, който не съдържа добавени моно- или дизахариди, или друга храна, използвана заради подслаждащите й свойства, включително подсладители, определени с Регламент (ЕО) № 1333/2008."
§ 10. - се изменят така:
". При производството на продуктите, посочени в т. 1, 2.1, 3, 6 и 9 от приложение № 3, се разрешава добавянето на захари и/или мед.
Чл. 11
Чл. 12
Чл. 13
(2) Стойността по скалата на Брикс за соковете от плодове е тази за прясно екстрахиран сок от плода и не може да бъде променяна, освен когато се смесва със сок от същия вид плод.
(3) Минималната стойност по скалата на Брикс за сок от плодове или плодово пюре, произведени от концентрат, е определена в приложение № 1 и изключва твърдите разтворими вещества на допълнително вложени незадължителни съставки или добавки.
Чл. 14
1. следните технологични практики:
а) механични екстракционни процеси;
б) обичайни физически процеси, включително екстракция с вода (по метод "in-line" - дифузия) на ядивната част на плодове, с изключение на грозде, за производство на концентрирани сокове от плодове, при условие че така получените концентрирани сокове от плодове отговарят на изискванията на чл. 2 и 3;
в) десулфитиране с механични процеси при производството на сок от грозде, сулфитирано със серен диоксид, при условие че общото количество серен диоксид, съдържащо се в крайния продукт, е не повече от 10 mg на литър;
2. следните вещества:
а) ензимни препарати: пектолитични, протеолитични и амилолитични, отговарящи на изискванията на Регламент (ЕО) № 1332/2008 на Европейския парламент и на Съвета относно ензимите в храните (ОВ, L 354 от 31.12.2008 г.);
б) желатин за хранителни цели;
в) танини;
г) силика зол (Silica sol);
д) въглен;
е) азот;
ж) бентонит като адсорбираща глина;
з) химически инертни спомагателни средства за филтрация и агенти за утаяване, като перлит, отмит диатомит, целулоза, неразтворим полиамид, поливинилполипиролидон и полистирол, които отговарят на изискванията на Регламент (ЕО) № 1935/2004 на Европейския парламент и на Съвета относно материалите и предметите, предназначени за контакт с храни (ОВ, L 338 от 13.11.2004 г.), наричан по-нататък "Регламент (ЕО) № 1935/2004";
и) химически инертни спомагателни средства за абсорбция, които отговарят на изискванията на Регламент (ЕО) № 1935/2004 и които се използват за намаляване съдържанието на нарингин и лимоноид в сока от цитрусови плодове, без да се изменя значително съдържанието на лимоноидни глюкозиди, киселини, захари (включително олигозахариди) или на минерали."
§ 11. и се отменят.
§ 12. се изменя така:
"Чл. 19. Когато сок от плодове и нектар от плодове е получен само от един вид плод, в наименованието му думата "плод" се заменя с името на плода."
§ 13. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 думите "напитките от плодове" се заменят със "соковете от плодове и нектарите от плодове", а след думите "лимоновият сок" се добавя "и/или сокът от зелени лимони".
2. В ал. 2 думите "напитката от плодове е произведена" се заменят със "сок от плодове и нектар от плодове е произведен" и думите "вложените плодове" се заменят с "видовете вложени плодове".
§ 14. се отменя.
§ 15. В думите "сока от плодове са добавени" се заменят със "сок от плодове са добавени повече от необходимите за възстановяване".
§ 16. се изменя така:
"Чл. 24. При етикетирането на концентриран сок от плодове, който не е предназначен за предлагане на крайния потребител, се отбелязват наличието и количеството на добавените лимонов сок, сок от зелени лимони или киселини, разрешени за влагане в храни съгласно Регламент (ЕО) № 1333/2008. Тази информация се нанася на опаковката или върху етикета, трайно прикрепен към опаковката, или в придружаващата документация."
§ 17. В се изменя така:
"(2) Информацията по ал. 1 трябва да е разположена в близост до наименованието на сока от плодове или нектара от плодове, да е изписана четливо и да се вижда ясно."
§ 18. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Досегашният текст става ал. 1.
2. Създава се ал. 2:
"(2) При етикетирането на нектар от плодове, който съдържа естествени захари, върху етикета може да се поставя и следният текст: "Съдържа естествени захари"."
§ 19. В допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:
1. Наименованието "Допълнителна разпоредба" се заменя с "Допълнителни разпоредби".
2. В :
а) точки 1 и 2 се изменят така:
"1. "Плодово пюре" е ферментиращ, но неферментирал продукт, получен чрез пресяване, стриване и смилане на ядивната част на цели или обелени плодове, без да се отстранява сокът.
2. "Концентрирано плодово пюре" е продукт, получен от плодово пюре чрез отстраняване с физически методи на определена част от водното му съдържание. Концентрираното плодово пюре може да има възстановен аромат, който трябва да бъде получен от същия вид плод чрез подходящи за целта физически методи по чл. 14, т. 1.";
б) създават се т. 4 - 7:
"4. "Плод" са всички видове плодове, включително и домат. Плодовете трябва да са здрави, достатъчно узрели, пресни или консервирани чрез физически методи или чрез обработка/и, включително обработки след обиране на плодовете в съответствие с правото на Европейския съюз.
5. "Аромат" е аромат за възстановяване, който се получава от ядивните части на плода чрез обработването му с подходящи физически процеси, включително пресоване, екстракция, дестилация, филтриране, адсорбция, изпаряване, фракциониране и концентриране. Тези физически процеси могат да се използват за запазване, консервиране или стабилизиране качеството на аромата. Ароматът може също да се получи от студено пресовано масло от корите на цитрусови плодове и от компоненти от костилките на плодовете.
6. "Захари" са:
а) захари, определени с Наредбата за изискванията към захарите, предназначени за консумация от човека, приета с Постановление № 209 на Министерския съвет от 2002 г. (обн., ДВ, бр. 89 от 2002 г.; изм. и доп., бр. 114 от 2003 г. и бр. 1 от 2004 г.);
б) фруктозен сироп;
в) захари, извлечени от плодове.
7. "Мед" е продукт, определен с Наредбата за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека, приета с Постановление № 196 на Министерския съвет от 2002 г. (ДВ, бр. 85 от 2002 г.)."
3. се изменя така:
"§ 1а. С наредбата се въвеждат изискванията на:
1. Директива 2001/112/ЕО на Съвета относно соковете от плодове и някои сходни продукти, предназначени за консумация от човека (ОВ, L 10 от 12.01.2002 г.);
2. Директива 2009/106/ЕО на Комисията за изменение на Директива 2001/112/ЕО на Съвета относно соковете от плодове и някои сходни продукти, предназначени за консумация от човека (ОВ, L 212 от 15.08.2009 г.);
3. Директива 2012/12/ЕС на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Директива 2001/112/ЕО на Съвета относно соковете от плодове и някои сходни продукти, предназначени за консумация от човека (ОВ, L 115 от 27.04.2012 г.)."
§ 20. В от преходните и заключителните разпоредби думите "органите на държавния здравен контрол" се заменят с "органите на официалния контрол съгласно Закона за храните".
§ 21. се изменя така:
"Приложение № 1 към чл. 3, ал. 3
Array
"
§ 22. се изменя така:
"Приложение № 2 към чл. 6, ал. 1
Array
"
§ 23. се изменя така:
"Приложение № 3 към чл. 17, ал. 2
Специфични обозначения за някои продукти по -
1. "vruchtendrank": за нектари от плодове.
2. Обозначението "Submost" може да се използва само в съчетание с наименованията на продукта "Fruchtsaft" или "Fruchtnektar" за:
2.1. нектари от плодове, получени изключително от сокове от плодове, концентрирани сокове от плодове или от смес от тези продукти, които не могат да се консумират в това състояние поради високата им естествена киселинност;
2.2. сокове от плодове, получени от ябълки или круши, при необходимост, с добавени ябълки, но без добавени захари.
3. "succo e polpa" или "sumo e polpa": за нектари от плодове, получени изключително от плодово пюре и/или концентрирано плодово пюре.
4. "aeblemost": за сок от ябълки без добавена захар.
5. "sur ... saft", допълнено с наименование на датски език за използвания плод: за соковете без добавена захар, получени от касис, череши, червено френско грозде, бяло френско грозде, малини, ягоди или плодове на бъз.
6. "sod ... saft" или "sodet ... saft", допълнено с наименование на датски език за използвания плод: за соковете, получени от този плод, с повече от 200 грама добавена захар на литър.
7. "appelmust/applemust": за сока от ябълки без добавени захари.
8. "mosto": синоним на сок от грозде.
9. "smiltserksku sula ar cukuru" или "astelpaju mahl suhkruga", или "slodzony sok z rokitnika": за сокове, получени от плодове на ракитник, съдържащи не повече от 140 g добавена захар на литър.
".
§ 25. Продуктите, пуснати на пазара или етикетирани в съответствие с преди влизането в сила на постановлението, могат да продължат да се предлагат на пазара до 28 април 2015 г.
§ 26. Обозначението "от 28 април 2015 г. соковете от плодове не съдържат добавени захари" може да се поставя на етикета в същото зрително поле, където е обозначено наименованието на продуктите по - , до 28 октомври 2016 г.
§ 27. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".