ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 350 ОТ 21 ДЕКЕМВРИ 2012 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА СПЕЦИАЛНО ПОЛЗВАНЕ НА ПЪТИЩАТА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 179 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2001 Г. (ДВ, БР. 62 ОТ 2001 Г.)

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 350 ОТ 21 ДЕКЕМВРИ 2012 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА СПЕЦИАЛНО ПОЛЗВАНЕ НА ПЪТИЩАТА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 179 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2001 Г. (ДВ, БР. 62 ОТ 2001 Г.)

В сила от 04.01.2013 г.
Обн. ДВ. бр. от 4 Януари 2013г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Точка 1 се изменя така:
"1. управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" или от упълномощено от управителния съвет длъжностно лице от агенцията - за автомагистралите, скоростните пътища и републиканските пътища I клас;".
2. Създава се нова т. 2:
"2. изпълнителния директор на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" за автомагистралите по чл. 28б, ал. 1 от Закона за пътищата след въвеждане в експлоатация на всички участъци от тях, а за дейностите по чл. 26, ал. 1, т. 2 и ал. 2 от Закона за пътищата - след получаване на съгласие от управителния съвет на компанията;".
3. Досегашната т. 2 става т. 3 и се изменя така:
"3. директора на съответното областно пътно управление след упълномощаване от председателя на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" въз основа на решение на управителния съвет - за републиканските пътища II и III клас;".
4. Досегашната т. 3 става т. 4.
§ 2. В се създава т. 5:
"5. не е осигурена безопасността на автомобилното движение съгласно изискванията на Закона за движението по пътищата, установено със становище на органите на Министерството на вътрешните работи."
§ 3. В думите "ал. 3" се заменят с "ал. 4".
§ 4. В се създава ал. 4:
"(4) Разрешение за специално ползване на пътя чрез изграждане на търговски крайпътен обект и пътни връзки към него се издава от длъжностните лица по чл. 5, ал. 2, т. 1 - 3 въз основа на:
1. внесено от заинтересуваното лице искане в съответното специализирано звено за оглед на място или за разглеждане на проект за комуникационно-транспортен план;
2. извършване на оглед от представители на съответното специализирано звено и органите на Министерството на вътрешните работи в присъствието на заинтересуваното лице и съставяне на протокол за извършване на оглед;
3. представяне за разглеждане в съответното специализирано звено на проект за комуникационно-транспортен план, приет от органите на Министерството на вътрешните работи;
4. представяне за съгласуване в съответното специализирано звено на технически проект - част "Пътна" и "Организация на движението", съгласуван от органите на Министерството на вътрешните работи."
§ 5. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В т. 1 думите "удостоверение за актуално състояние на съдебната регистрация" се заменят с "удостоверение за наличие или липса на публични задължения по чл. 87, ал. 6 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК)".
2. Точка 4 се изменя така:
"4. становище на органите на Министерството на вътрешните работи;".
3. Създава се т. 5:
"5. съгласуван технически проект - част "Пътна" и "Организация на движението"."
§ 6. В думите "и на нормите за проектиране към нея" се заличават.
§ 7. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 след думите "заинтересуваното лице" се добавя "след приключване на производството по чл. 8, ал. 4 и".
2. Алинея 2 се отменя.
§ 8. В се изменя така:
"(1) Таксата за специално ползване на пътя чрез експлоатация на новоизградени търговски крайпътен обект и пътни връзки към него е дължима от датата на издаване на разрешението за специално ползване на пътя чрез експлоатация на търговски крайпътен обект и пътни връзки към него. При промяна на правото на собственост върху вече изградени търговски крайпътен обект и пътни връзки към него таксата за специално ползване чрез експлоатация се дължи от новия собственик от датата на придобиването му, като за задълженията преди тази дата отговорността е солидарна на стария и новия собственик."
§ 9. В се създават ал. 3 и 4:
"(3) Разрешение за специално ползване на пътищата чрез изграждане на рекламно съоръжение се издава съобразно един от одобрените от управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" типови проекти или съгласуван индивидуален работен проект с администрацията, управляваща пътя, съгласно чл. 5, ал. 2.
(4) Срокът на разрешението по ал. 1 се удължава при налагане на забрана за строителство в обхвата на пътя през зимния период или извършване реконструкция на пътя - със срока на забраната."
§ 10. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В т. 1 думите "удостоверение за актуално състояние на съдебната регистрация" се заменят с "удостоверение за наличие или липса на публични задължения по чл. 87, ал. 6 ДОПК".
2. Точка 3 се изменя така:
"3. съгласуван работен проект от администрацията, управляваща пътя, съгласно чл. 5, ал. 2 или декларация-съгласие за изграждане на рекламно съоръжение, съответстващо на определен типов проект, съгласно чл. 13, ал. 3;".
3. В т. 4 след думите "зони на пътя" се поставя запетая и се добавя "копие на документ за собственост и актуална скица на имота".
4. В т. 5 след думите "управляваща пътя" се добавя "органите на Министерството на вътрешните работи".
§ 11. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1:
а) в т. 2 след думата "автомагистралите" се добавя "и скоростните пътища";
б) точка 4 се изменя така:
"4. рекламното съоръжение в целия си габарит отстои най-малко на 3 м от ръба на пътната настилка, а отстоянието от центъра на носещата му колона до ръба на пътната настилка е не по-малко от 5 м;"
в) точка 5 се изменя така:
"5. разстоянието между отделни рекламни съоръжения по посока на движението е не по-малко от 300 м за автомагистрали и скоростни пътища и 200 м за останалите пътища;"
г) създава се т. 6:
"6. горният ръб на фундамента на рекламното съоръжение не надвишава нивото на терена."
2. В ал. 2:
а) точка 4 се изменя така:
"4. в тунели и на разстояние, по-малко от 600 м преди тях - за автомагистрали и скоростни пътища, и 200 м - за останалите пътища;"
б) създава се т. 8:
"8. когато рекламното съоръжение е с профил на носещата колона, различен от кръг."
§ 12. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 се създава изречение второ:
"Разрешението за специално ползване на пътя чрез експлоатация на рекламно съоръжение се вписва в публичен регистър, воден от администрацията, управляваща пътя, под съответен регистрационен номер."
2. В ал. 2 думите "удостоверение за актуално състояние на съдебна регистрация и" се заличават.
3. Създават се нови ал. 4 и 5:
"(4) Срокът на валидност на издадено разрешение за специално ползване на пътя чрез експлоатация на рекламно съоръжение е 10 години.
(5) В едномесечен срок от прехвърляне правото на собственост на съответното рекламно съоръжение новият собственик е длъжен да уведоми писмено администрацията, управляваща пътя, за настъпилата промяна, която се отразява в публичния регистър, воден от нея, и в издаденото разрешение за експлоатация. С уведомлението следва да бъде представено нотариално заверено копие от договора за прехвърляне собствеността на съответното съоръжение."
4. Създават се ал. 6 и 7:
"(6) При промяна на собствеността върху рекламно съоръжение разрешението за специално ползване на пътищата чрез експлоатация на рекламно съоръжение се преиздава на новия собственик за остатъка от срока, определен в старото разрешение.
(7) Всяко рекламно съоръжение трябва да бъде обозначено със стикер, съдържащ информация за номера и датата на разрешителното за специално ползване, неговия собственик и телефон за връзка."
5. Досегашната ал. 5 става ал. 8 и в нея думите "ал. 3" се заменят с "ал. 4".
6. Досегашната ал. 4 става ал. 9.
§ 13. се изменя така:
"Чл. 17. (1) Таксата за специално ползване чрез експлоатация на новоизградено рекламно съоръжение е дължима от датата на издаване на разрешението за специално ползване чрез експлоатация на рекламно съоръжение. При промяна на правото на собственост върху вече изградено рекламно съоръжение таксата за специално ползване чрез експлоатация се дължи от новия собственик от датата на придобиването му, като за задълженията преди тази дата отговорността е солидарна на стария и новия собственик.
(2) Таксата по ал. 1 е дължима и при извършване на ремонт на рекламното съоръжение, както и при извършване на реконструкция, която не налага демонтаж на съоръжението.
(3) Разрешението за специално ползване чрез експлоатация на рекламно съоръжение се връчва на заинтересуваното лице след заплащане на дължимата годишна такса, а при разсрочено плащане - след първата вноска.
(4) Поставяне, демонтиране, смяна на винил, както и всякакви други ремонтни дейности, свързани с експлоатацията и поддръжката на рекламните съоръжения, следва да се извършват само през светлата част на денонощието от лица, носещи отличителен знак (С12) "Облекло с ярък цвят и светлоотразителни ленти", по възлагане от собственика на рекламното съоръжение."
§ 14. Създава се :
"Чл. 17а. Собствениците на рекламни съоръжения са длъжни да поддържат рекламните съоръжения и разположените върху тях рекламни пана в техническа изправност."
§ 15. В се създава ал. 3:
"(3) Разрешението за специално ползване по ал. 1 има действие за срок една година."
§ 16. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В т. 1 думите "удостоверение за актуално състояние на съдебната регистрация" се заменят с "декларация по образец на администрацията, управляваща пътя, с която се заявява, че при необходимост от изместване на съоръжението заявителят ще извърши това за собствена сметка".
2. Създава се нова т. 2:
"2. удостоверение за наличие или липса на публични задължения по чл. 87, ал. 6 ДОПК;".
3. Досегашната т. 2 става т. 3.
4. Досегашната т. 3 става т. 4 и се изменя така:
"4. съгласуван от администрацията, управляваща пътя, технически или работен проект за съответния вид специално ползване на пътя, както и становище от органите на Министерството на вътрешните работи за част "Пътна" и част "Организация на движението";".
5. Досегашната т. 4 става т. 5.
§ 17. В се създава ал. 3:
"(3) Когато няколко лица ползват един изкоп за полагане на линейни съоръжения, всяко от тях дължи такса по Тарифата за таксите, които се събират от Агенция "Пътна инфраструктура", в пълен размер, като всеки отделен проект подлежи на самостоятелно съгласуване."
§ 18. В думите "чл. 26, ал. 4" се заменят с "чл. 26, ал. 5".
§ 19. В се изменя така:
"(2) Към искането за съоръжения, обслужващи конкретни имоти, заинтересуваното лице представя документ за собственост, скица на имота и съгласие от концесионера в случаите по чл. 5, ал. 4."
§ 20. В думите "изпълнителния директор на Национална агенция "Пътна инфраструктура" се заменят с "председателя на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" и след тях се поставя запетая и се добавя "съответно от изпълнителния директор на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" за автомагистралите по чл. 28б, ал. 1 от Закона за пътищата".
§ 21. В от преходните и заключителните разпоредби думите "изпълнителния директор на Национална агенция "Пътна инфраструктура" се заменят с "председателя на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".
§ 22. Заинтересуваните лица, които към датата на влизане в сила на от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за пътищата (ДВ, бр. 47 от 2012 г.) са инициирали производство по съгласуване за издаване на разрешение за специално ползване на пътищата чрез изграждане на крайпътни обслужващи комплекси и пътни връзки към тях в обхвата и обслужващите зони на автомагистралите, независимо от етапа, на който се намират, освен ако не е приключило с издадено разрешение за специално ползване, са длъжни в тригодишен срок от влизането в сила на постановлението да приложат всички изискуеми документи към подадените от тях заявления/искания. В този случай производството се приключва при условията, действали преди влизането в сила на (ДВ, бр. 47 от 2012 г.). При неизпълнение след изтичане на тригодишния период образуваните производства по издаване на разрешения за специално ползване на пътищата се прекратяват.
§ 23. Разрешенията за специално ползване на пътищата чрез експлоатация на рекламни съоръжения, за които до влизането в сила на постановлението има издадени разрешения за специално ползване на пътищата чрез изграждане на рекламни съоръжения, се издават при спазване на изискванията, действали преди влизането в сила на постановлението.
§ 24. Издадените преди влизането в сила на постановлението разрешения за специално ползване на пътищата чрез експлоатация на рекламни съоръжения остават валидни за срока по от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за пътищата (ДВ, бр. 47 от 2012 г.).
§ 25. (1) Собствениците на рекламни съоръжения са длъжни да изпълнят изискванията на в срок до 30 април 2013 г.
(2) След изтичане на срока по ал. 1 рекламните съоръжения, които не отговарят на изискванията на , се демонтират и съхраняват в специализираните териториални звена или администрацията, управляваща пътя, и ако в срок до един месец от демонтирането не бъдат потърсени или не бъдат уредени взаимоотношенията по реда на наредбата, те стават собственост на съответната администрация.
§ 26. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив