ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 36 ОТ 16 ФЕВРУАРИ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ЛОВА И ОПАЗВАНЕ НА ДИВЕЧА, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 151 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2001 Г. (ДВ, БР. 58 ОТ 2001 Г.)

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 36 ОТ 16 ФЕВРУАРИ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ЛОВА И ОПАЗВАНЕ НА ДИВЕЧА, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 151 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2001 Г. (ДВ, БР. 58 ОТ 2001 Г.)

Обн. ДВ. бр. от 24 Февруари 2009г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В думите "Бази за интензивно развъждане и ползване на дивеч" се заменят с "Оградени площи".
§ 2. се изменя така:
"Чл. 3. (1) Границите на ловностопанските райони с изключение на тези по ал. 2 се утвърждават със заповед на председателя на Държавната агенция по горите по предложение на:
1. управителния съвет на Националното ловно сдружение - за границите на ловностопанските райони, предоставени на ловните сдружения по чл. 30 от Закона за лова и опазване на дивеча, и за оградените площи в района на дейност на ловните сдружения след постъпило предложение на управителния съвет на ловното сдружение;
2. заместник-председателя на Държавната агенция по горите:
а) за границите на ловностопанските райони на държавните ловни стопанства, дивечовъдните участъци към държавните горски стопанства и оградените площи в района им на дейност - по предложение на комисиите по ловно стопанство към държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства;
б) за границите на ловностопанските райони на обектите по чл. 11 от Закона за лова и опазване на дивеча - по предложение на съветите по лова към регионалните дирекции по горите;
3. управителния съвет на Националното ловно сдружение - за границите на ловностопанските райони по § 69 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за лова и опазване на дивеча (ДВ, бр. 79 от 2002 г.).
(2) Границите на ловностопанските райони на националните паркове са в рамките на утвърдените граници по Закона за защитените територии. Ловуване в тези райони се извършва за регулиране числеността на животинските видове.
(3) Границите на ловностопански райони в обектите, непосредствено свързани с отбраната и националната сигурност на страната, се определят със заповед на председателя на Държавната агенция по горите, министъра на отбраната и министъра на вътрешните работи.
(4) Границите на развъдниците се определят с ловоустройствения проект по предложение на управителния съвет на ловното сдружение по чл. 30 от Закона за лова и опазване на дивеча. Площта на развъдниците е не по-малка от 3 на сто от територията на ловностопанския район.
(5) Границите на ловищата в ловностопанските райони се определят с ловоустройствения проект. До изготвяне на ловоустройствения проект границите се определят със заповед на директора на съответното държавно горско стопанство или държавно ловно стопанство по предложение на управителния съвет на ловното сдружение по чл. 30 от Закона за лова и опазване на дивеча."
§ 3. се изменя така:
"Чл. 3а. (1) Предложения за изменение на границите на ловностопанските райони по чл. 7, ал. 5, т. 1 от Закона за лова и опазване на дивеча се инициират от една или повече ловни дружини в състава на сдружението.
(2) Предложенията по ал. 1 се внасят за разглеждане в управителния съвет на ловното сдружение, придружени със:
1. протокол от общото събрание на ловната дружина, съдържащ решение за изменение на границите на района, взето с обикновено мнозинство от членовете на дружината;
2. становище от съответното държавно горско стопанство или държавно ловно стопанство по законосъобразността на предлаганата промяна с приложен към него проект на заповед за изменение на границите на ловностопанския район по чл. 7, ал. 5, т. 1 от Закона за лова и опазване на дивеча.
(3) Решението на управителния съвет на ловното сдружение по чл. 30 от Закона за лова и опазване на дивеча за изменение на границите на ловностопанския район на сдружението се представя в управителния съвет на Националното ловно сдружение за изготвяне на предложение по чл. 7, ал. 6 от Закона за лова и опазване на дивеча."
§ 4. В след думите "Лесотехническия университет" се добавя "Националното ловно сдружение".
§ 5. В думите "бази за интензивно стопанисване на дивеча" се заменят с "оградени площи".
§ 6. Създават се - :
". (1) Държавните ловни стопанства могат да сключват с юридически лица договори за съвместно извършване на дейностите по чл. 9, ал. 2, т. 1 - 6 от Закона за лова и опазване на дивеча след провеждане на конкурс.
(2) Офертите за участие в конкурса се подават в Държавната агенция по горите в запечатан непрозрачен плик, в който са поставени два отделни запечатани непрозрачни плика с обозначение "Плик А - Документи" и "Плик Б - Инвестиционни намерения и разходи за извършване на дейността по години", съдържащи:
1. "Плик А - Документи" - документите по чл. 9, ал. 19 от Закона за лова и опазване на дивеча;
2. "Плик Б - Инвестиционни намерения и разходи за извършване на дейността по години" - предложенията на кандидата за инвестициите и за разходите за извършване на дейността по години, както и съгласие за приемане на годишната наемна цена за наем на базата за ловен туризъм - държавна собственост; годишната наемна цена за наем на базата за ловен туризъм се определя с документацията за участие в конкурса.
(3) Офертите се подават лично от кандидата или от негов упълномощен представител. При приемане на офертата върху плика се отбелязват поредният номер, датата и часът на получаването, като посочените данни се записват във входящ регистър, за което на приносителя се издава документ.
(4) Оферта, представена след изтичането на крайния срок, не се приема. Не се приема и оферта в плик, незапечатан или с нарушена цялост. Такава оферта незабавно се връща на кандидата и това се отбелязва в регистъра.
Чл. 9б
(2) Комисията по ал. 1 се състои най-малко от петима членове, от които задължително един правоспособен юрист и трима резервни членове.
(3) Съставът на комисията се обявява в деня, определен за разглеждане и оценяване на предложенията.
(4) Член на комисията не може да бъде лице, което:
1. е "свързано лице" по смисъла на Търговския закон с кандидат в конкурса или с членове на неговите управителни или контролни органи;
2. е участвало в подготовката на конкурса.
(5) Членовете на комисията са длъжни да пазят в тайна обстоятелствата, които са узнали във връзка със своята работа в комисията.
(6) Членовете на комисията представят на председателя на Държавната агенция по горите декларация за обстоятелствата по ал. 4 и 5.
Чл. 9в
(2) При отваряне на "Плик А" и "Плик Б" заседанието на комисията е открито и на него могат да присъстват представители на кандидатите, участващи в процедурата.
(3) Комисията пристъпва към отваряне на "Плик Б" на онези кандидати, които след отваряне на "Плик А" са допуснати до по-нататъшно участие в конкурса. При отварянето на офертите най-малко трима членове на комисията подписват "Плик Б", като се подписват и всички приложения, които комисията ще оценява съгласно обявените критерии. Комисията предлага по един представител от присъстващите участници да подпише "Плик Б" на останалите участници.
(4) Комисията има право по всяко време да проверява заявените данни и факти от кандидатите, както и да изисква в определен от нея срок допълнителни доказателства за обстоятелствата, изложени в предложението.
Чл. 9г
(2) Основните критерии за оценяване офертите на кандидатите са инвестициите и разходите за извършване на дейността по години, свързани с подобряване на типовите местообитания, фуражната база, биотехническите съоръжения, ловната база, придобиването на дълготрайни материални активи и увеличаването на дивечовите запаси. Показателите за комплексна оценка с тяхната относителна тежест или подреждането им по важност в низходящ ред, когато по обективни причини е невъзможно да се посочи относителната им тежест, се определят с методиката по чл. 9, ал. 15, т. 9 от Закона за лова и опазване на дивеча.
(3) Когато кандидат предложи оферта, която съдържа инвестиции по години или разходи за извършване на някоя от дейностите, по-ниски с повече от 30 на сто от средната оферта на останалите кандидати в конкурса, комисията изисква от него подробна писмена обосновка на предложената от него оферта. Комисията определя разумен срок за представяне на обосновката, който не може да бъде по-кратък от 3 работни дни, след получаване на искането за това.
(4) Когато участникът не представи в срок писмената обосновка или комисията прецени, че посочените обстоятелства не са обективни, комисията предлага участникът да бъде отстранен от конкурса.
(5) Когато в конкурсната процедура участва кандидат, който е направил инвестиции в съответното държавно ловно стопанство до 31 декември 2007 г., комисията за провеждане на конкурса взема предвид размера на инвестициите при оценяване на офертите. Размерът на инвестициите се доказва с надлежни финансово-счетоводни документи и протокол, подписан от директора на държавното ловно стопанство.
Чл. 9д
1. състав на комисията;
2. списък на участниците, предложени за отстраняване от процедурата, и мотивите за отстраняването им;
3. резултатите от разглеждането и оценяването на допуснатите оферти, включително кратко описание на предложенията на участниците и оценките по всеки показател, когато критерият за оценка е икономически най-изгодната оферта;
4. класирането на участниците, чиито оферти са допуснати до разглеждане и оценяване;
5. дата на съставяне на протокола.
(2) Протоколът се подписва от всички членове на комисията и се предава на председателя на Държавната агенция по горите заедно с цялата документация, събрана в хода на провеждането на конкурса.
(3) При поискване от страна на кандидат в конкурса председателят на Държавната агенция по горите е длъжен да осигури достъп до протокола на комисията. Председателят на Държавната агенция по горите може да откаже достъп до информация, съдържаща се в протокола, когато предоставянето й противоречи на нормативен акт или предотвратява, ограничава или нарушава конкуренцията.
(4) При писмено искане от участник председателят на Държавната агенция по горите е длъжен в 3-дневен срок от получаване на искането да предостави копие от протокола при условията на ал. 3.
Чл. 9е
(2) Заповедта по ал. 1 е индивидуален административен акт по смисъла на Административнопроцесуалния кодекс.
(3) Председателят на Държавната агенция по горите писмено уведомява кандидатите за резултатите от оценяването на предложенията им.
Чл. 9ж
(2) Като клаузи в договора се включват всички предложения от офертата на кандидата, спечелил конкурса. Договорът влиза в сила след утвърждаването му от председателя на Държавната агенция по горите.
(3) Договор не се сключва:
1. преди изтичането на срока за подаване на жалба срещу заповедта по чл. 9е, ал. 1;
2. при наличие на подадена жалба срещу заповедта по чл. 9е - до постановяване на решение по нея.
Чл. 9з
1. становище съгласно Закона за защитените територии или решение по оценка за съвместимост по реда на Закона за биологичното разнообразие в случаите, когато предложението за изграждане на оградени площи засяга защитена територия и/или защитена зона;
2. становище по чл. 8, ал. 3 от Закона за лова и опазване на дивеча."
§ 7. В ал. 4 се изменя така:
"(4) Комисиите по ловно стопанство обсъждат и разработват предложения за управлението на ловното стопанство и стопанисването на дивеча на местно равнище."
§ 8. Създава се :
"Чл. 11а. (1) Ежегодно до 31 октомври ловните сдружения представят в Националното ловно сдружение информация за площта на ловностопанския район, броя на ловците, заплатили към 30 септември членския си внос, в т. ч. ловци, навършили 65-годишна възраст, придружена с предложение за организиране на курс за подготовка на кандидати за придобиване право на лов.
(2) Управителният съвет на Националното ловно сдружение до 30 ноември внася в Държавната агенция по горите предложение за ловните сдружения, които ще организират курсове за кандидати за придобиване право на лов, и броя на свободните места в тях.
(3) Председателят на Държавната агенция по горите до 15 декември издава заповед, с която определя:
1. ловните сдружения по чл. 30 от Закона за лова и опазване на дивеча, които през следващата година ще организират курсове за подготовка на кандидати за придобиване право на лов;
2. броя на свободните места в ловните сдружения по т. 1."
§ 9. се изменя така:
"Чл. 12. (1) Кандидатите за придобиване право на лов до 28 февруари подават в ловните сдружения по чл. 11а, ал. 3, т. 1 заявления за включване в курс за подготовка на кандидати за придобиване право на лов.
(2) В заявлението по ал. 1 кандидатът посочва лицето по чл. 22, ал. 4 от Закона за лова и опазване на дивеча, намиращо се на територията на областта, в която се намира ловното сдружение, организиращо курса за подготовка на кандидати за придобиване право на лов, в което желае да се подготвя.
(3) Когато в областта няма лице по ал. 2, т. 1, подготовката на кандидатите се извършва от ловното сдружение."
§ 10. се изменя така:
"Чл. 12а. (1) До 10 март на текущата година ловните сдружения, организиращи курсове за подготовка на кандидати за придобиване право на лов, изпращат в Националното ловно сдружение информация за броя на подадените до тях заявления за включване в курс за подготовка на кандидати за придобиване право на лов.
(2) Националното ловно сдружение до 20 март внася предложение до председателя на Държавната агенция по горите за определяне на лицата по чл. 22, ал. 4 от Закона за лова и опазване на дивеча, които да проведат подготовка на кандидати за придобиване право на лов.
(3) Председателят на Държавната агенция по горите до 31 март издава заповед, с която определя лицата по чл. 22, ал. 4 от Закона за лова и опазване на дивеча, които да проведат подготовка на кандидати за придобиване право на лов. На лице по чл. 22, ал. 4, т. 1 и 2 от Закона за лова и опазване на дивеча, за което кандидатите, желаещи да се обучават в него, са по-малко от 20, не се разрешава право на подготовка.
(4) Курсовете за подготовка на кандидати за придобиване право на лов се провеждат в периода от 1 април до 30 септември по програма, при условия и по ред, утвърдени от председателя на Държавната агенция по горите."
§ 11. и се отменят.
§ 12. се изменя така:
"Чл. 15. (1) Изпитите за придобиване право на лов се провеждат в ловните сдружения по чл. 12, ал. 1 на една изпитна сесия от 15 октомври до 30 ноември по график, утвърден от председателя на Държавната агенция по
горите.
(2) До 10 октомври директорът на регионалната дирекция по горите предлага на председателя на Държавната агенция по горите график и състав на комисиите за провеждане на изпитите за придобиване право на лов.
(3) Лицата, завършили курса на обучение, се явяват на изпит в ловното сдружение, където са подали заявлението по чл. 12, ал. 1, след заплащане в държавното горско стопанство или в държавното ловно стопанство на такса за полагане на изпит.
(4) На една изпитна дата се допускат до 25 лица.
(5) Теоретичният и практическият изпит се провеждат в различни дни."
§ 13. В думите "на лицата по чл. 12, ал. 4 или" се заменят с "на лицата по чл. 22, ал. 4, т. 2 и 3 от Закона за лова и опазване на дивеча и".
§ 14. се изменя така:
"Чл. 22. (1) Ловният билет се издава от държавното горско стопанство, съответно от държавното ловно стопанство, в чийто район извършва дейност ловното сдружение, в което членува лицето, придобило право на лов. Лицата по чл. 22, ал. 6, т. 2 от Закона за лова и опазване на дивеча могат да притежават само един ловен билет.
(2) Ловният билет се издава в 7-дневен срок след подаване на писмено заявление, към което се прилагат:
1. удостоверение за придобито право на лов;
2. членска карта, удостоверяваща членство в ловно сдружение по чл. 30 от Закона за лова и опазване на дивеча;
3. снимки - два броя;
4. документ за платена такса."
§ 15. се изменя така:
"Чл. 23. (1) Ловец, променил членството си в ловно сдружение, подава заявление за пререгистрация на ловния си билет в държавното горско стопанство или в държавното ловно стопанство, в чийто район извършва дейност ловното сдружение.
(2) Директорът на съответното държавно горско стопанство или държавно ловно стопанство по ал. 1 или упълномощени от тях длъжностни лица регистрират промяната и издават нов ловен билет без заплащане на годишна такса.
(3) Лицата по ал. 2 в 3-дневен срок служебно уведомяват държавното горско стопанство или държавното ловно стопанство, в чийто регистър се е водил на отчет ловният билет, за отписването му от регистъра.
(4) Презаверката на ловните билети се извършва в държавните горски стопанства и в държавните ловни стопанства, в чийто район извършва дейност ловното сдружение, след представяне на заверена членска карта от ловно сдружение по чл. 30 от Закона за лова и опазване на дивеча за съответната година и документ за платена годишна вноска за стопанисване по чл. 37а от Закона за лова и опазване на дивеча.
(5) В случаите на изгубен, откраднат или повреден ловен билет държавното горско стопанство или държавното ловно стопанство издава нов срещу заплащане на такса за издаване на дубликат."
§ 16. Създават се и :
". При определяне района на дейност на ловните сдружения се прилагат следните критерии:
1. популационен - за едроплощно стопанисване на дивеча върху съседни ловностопански райони, с цел нормално възпроизводство на видовете дивеч върху определена територия;
2. районът на дейност на сдружението да обхваща територията на една или повече съседни общини с обща площ не по-малко от 22 000 хектара;
3. опит на ловното сдружение в управлението на ловностопанските дейности;
4. имуществено състояние на ловното сдружение, отразено в баланса за предходната година;
5. принадлежащи ловностопански райони, отговарящи на изискванията на чл. 7, ал. 4 и 6 от Закона за лова и опазване на дивеча;
6. по възможност съобразяване района на дейност на ловното сдружение с районите на дейност на държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства, структурите на Министерството на вътрешните работи, органите на съдебната власт, прокуратурата и общинската администрация.
Чл. 25б
(2) Управителният съвет на Националното ловно сдружение обсъжда проекта на заповед по ал. 1 и я изпраща до заинтересуваните сдружения за писмено становище.
(3) Становището по ал. 2 се изготвя от управителните съвети на заинтересуваните сдружения и се изпраща в едномесечен срок в Националното ловно сдружение, придружено с документите по чл. 31, ал. 6, т. 1 - 7 от Закона за лова и опазване на дивеча.
(4) След изтичането на срока по ал. 3 председателят на управителния съвет на Националното ловно сдружение въз основа на решение на управителния съвет издава мотивирана заповед за определяне района на дейност на ловното сдружение. В заповедта се определя и максималният брой на ловците в ловното сдружение.
(5) В 3-месечен срок от издаването на заповедта по ал. 4:
1. ловното сдружение привежда организационната си структура в съответствие с изискванията на Закона за юридическите лица с нестопанска цел и на чл. 30, ал. 5 от Закона за лова и опазване на дивеча;
2. управителният съвет на ловното сдружение изпраща в управителния съвет на Националното ловно сдружение необходимите документи за регистрация на сдружението по реда на чл. 31, ал. 6 от Закона за лова и опазване на дивеча."
§ 17. се изменя така:
"Чл. 27. (1) Ловното сдружение по чл. 30 от Закона за лова и опазване на дивеча, на което е издадена заповед за определяне на района на дейност, извършва регистрация на сформираните в състава му ловни дружини в съответното държавно горско стопанство или държавно ловно стопанство.
(2) За извършване на регистрацията по ал. 1 ловното сдружение представя:
1. решение на управителния съвет на ловното сдружение за сформиране на ловни дружини;
2. списъци на ловните дружини, съдържащи наименование на дружината, площ на ловната територия, имената и единния граждански номер на ловците, членуващи в тях;
3. протоколи от общите събрания на дружините, съдържащи решение за избор на председател и ръководство на дружината."
§ 18. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 2:
а) думите "Ловните сдружения" се заменят с "Регистрираните в Държавната агенция по горите ловни сдружения";
б) в т. 4 накрая се добавя "и с ловния надзирател";
в) създава се т. 5:
"5. копие от документа, удостоверяващ регистрацията на ловното сдружение в Държавната агенция по горите."
2. В ал. 3 т. 2 се изменя така:
"2. ловностопанските райони в района на дейност на ловното сдружение по чл. 30, ал. 4 от Закона за лова и опазване на дивеча;".
§ 19. В след думите "комисията по ловно стопанство" се добавя "или на управителния съвет на ловното сдружение по чл. 30 или чл. 31 от Закона за лова и опазване на дивеча".
§ 20. В ал. 3 се отменя.
§ 21. Създават се и :
". (1) Държавните горски стопанства предоставят стопанисването и ползването на дивеча в дивечовъдните участъци по чл. 10 от Закона за лова и опазване на дивеча заедно с ловната база, която е държавна собственост, и биотехническите съоръжения на юридически лица чрез конкурс.
(2) Лицето по чл. 34, ал. 1, т. 1, 3, 4 и 5 от Закона за лова и опазване на дивеча, на което може да бъде предоставено стопанисването и ползването на дивеча в дивечовъдните участъци по чл. 10 от Закона за лова и опазване на дивеча, трябва да отговаря на следните изисквания:
1. да не е обявено в несъстоятелност и да не е в производство по несъстоятелност;
2. да не е в ликвидация;
3. да няма просрочени задължения към държавата или общините, установени с влязъл в сила акт на компетентен държавен орган;
4. да не е лишено от право да упражнява търговска дейност;
5. да не е осъдено за банкрут;
6. да не е осъждано с влязла в сила присъда за престъпление против собствеността или стопанството, освен ако е реабилитирано;
7. да има сключени трудови договори със:
а) специалист по ловно стопанство с висше образование с не по-малко от 3 години стаж в областта на ловното стопанство, назначен за стопанисване на дивеча;
б) най-малко един специалист по ловно стопанство за всеки 2500 ха ловна площ, който има свидетелство за подборен отстрел.
(3) Договорите по ал. 2, т. 7 могат да бъдат сключени и под отлагателно условие, че влизат в сила след спечелването на конкурса.
(4) Изискванията на ал. 2, т. 4, 5 и 6 се отнасят за управителите и изпълнителните членове на управителните органи на кандидата.
(5) Обстоятелствата по ал. 2, т. 1, 2, 3, 5 и 6 се удостоверяват с документ от съответния компетентен орган, а по ал. 2, т. 4 - с декларация.
(6) Кандидатите подават предложенията си в запечатан непрозрачен плик с ненарушена цялост, който съдържа два отделни запечатани непрозрачни плика с обозначение "Плик А - Документи" и "Плик Б - Предлагана годишна вноска за стопанисване на дивеча в дивечовъдния участък и бизнес програма за стопанисване и ползване на дивеча и за изпълнение на ловоустройствения проект".
(7) Когато процедурата включва и отдаване под наем на базата за ловен туризъм, кандидатите предлагат годишна наемна цена на базата за ловен туризъм, която се поставя в "Плик В".
(8) При отваряне на "Плик А", "Плик Б" и "Плик В" заседанието на комисията е открито и на него могат да присъстват представители на кандидатите, участващи в процедурата.
(9) Комисията пристъпва към отваряне на "Плик Б" и "Плик В" само на онези кандидати, които след отваряне на "Плик А" са допуснати до по-нататъшно участие в конкурса. При отварянето на офертите най-малко трима членове на комисията подписват "Плик "Б" и "Плик "В", като се подписват и всички приложения, които комисията ще оценява съгласно обявените критерии. Комисията предлага по един представител от присъстващите участници да подпише плик "Б" и плик "В" на останалите участници.
(10) Когато в конкурсната процедура участва кандидат, който е направил инвестиции в съответното държавно горско стопанство до 31 декември 2007 г., комисията за провеждане на конкурса взема предвид размера на инвестициите при оценяване на предложенията. Размерът на инвестициите се доказва с надлежни финансово-счетоводни документи и протокол, подписан от директора на държавното горско стопанство.
Чл. 31в
(2) За резултатите от проверките се изготвят доклади, които съдържат констатации за:
1. състоянието на дивечовите запаси в съответния дивечовъден участък;
2. изпълнението на бизнес програмата по чл. 36з, ал. 2 от Закона за лова и опазване на дивеча.
(3) Когато в хода на проверките по ал. 1 се установи, че е налице някое от основанията по чл. 36м, ал. 1, т. 1 - 4 от Закона за лова и опазване на дивеча, комисията, извършила проверката, предлага на директора на съответното държавно горско стопанство да прекрати едностранно договора."
§ 22. В числото "10" се заменя с "15".
§ 23. В ал. 2 се изменя така:
"(2) Подборният отстрел в държавните ловни стопанства, дивечовъдните участъци към държавните горски стопанства, в които стопанисването и ползването на дивеча се осъществява от тях, и обектите по чл. 11 от Закона за лова и опазване на дивеча се извършва в присъствието на служебно лице, притежаващо удостоверение за ловен водач или подборен отстрел."
§ 24. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) В държавните ловни стопанства и в дивечовъдните участъци към държавните горски стопанства, в които стопанисването и ползването на дивеча се осъществява от тях, както и в тези по чл. 11 от Закона за лова и опазване на дивеча груповото ловуване на дива свиня се допуска само по линия на организирания ловен туризъм."
2. В ал. 5 цифрата "3" се заменя с "10".
3. Създава се ал. 8:
"(8) Груповото ловуване на хищници в ловностопанските райони на ловните дружини се извършва по график, утвърден от държавното горско стопанство, съответно от държавното ловно стопанство."
§ 25. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 4 думите "кучета птичари" се заменят с "ловни кучета".
2. Създава се ал. 5:
"(5) При групово ловуване на местен дребен дивеч и пъдпъдък ловците са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят."
§ 26. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 думите "чрез организиране на хайки" се заличават.
2. Алинеи 2 и 3 се отменят.
3. Алинея 4 се изменя така:
"(4) Груповото ловуване на хищници се провежда от 1 октомври до 31 декември, а на чакали извън горския фонд - от 1 януари до 28 февруари, при наличие на неизпълнен план за отстрел на хищници. Ловуването се извършва в присъствието на придружител от държавното горско стопанство или държавното ловно стопанство."
4. Алинея 5 се отменя.
§ 27. В се правят следните изменения:
1. В ал. 3, т. 7 думите "маркира отстреляния дивеч" се заличават.
2. В ал. 4 думите "и при организирането на хайки" се заличават.
§ 28. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 думите "наредба на министъра на земеделието и горите" се заменят с "наредба на председателя на Държавната агенция по горите".
2. В ал. 3 накрая се поставя запетая и се добавя "и от лицата по чл. 36, ал. 1 от Закона за лова и опазване на дивеча".
3. В ал. 4 думата "дружини" се заменя със "сдружения", а числото "29" се заменя с "30".
4. В ал. 6, т. 2 и 3 думата "дружини" се заменя със "сдружения".
5. В ал. 8 думата "дружини" се заменя със "сдружения", а числото "29" се заменя с "30".
§ 29. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинея 2 се изменя така:
"(2) Ловните сдружения по чл. 30 от Закона за лова и опазване на дивеча ежегодно изготвят план за ползване на хищници, съобразен със запаса на отделните видове хищници, обитаващи района на дейност на сдружението."
2. В ал. 3 думата "дружини" се заменя със "сдружения" и след думата "лова" се добавя "и Националното ловно сдружение за ловностопанските райони на сдруженията".
3. В ал. 4 след думата "горите" се добавя "и Националното ловно сдружение за ловностопанските райони на ловните сдружения".
4. В ал. 6 след думата "район" се добавя "по чл. 7, ал. 6 от Закона за лова и опазване на дивеча".
5. Алинея 5 се отменя.
§ 30. В се правят следните изменения:
1. В ал. 2:
а) в т. 1 буква "д" се отменя;
б) в т. 3 и 5 думата "прелетен" се заменя с "мигриращ".
2. В ал. 4:
а) думите "по ал. 3" се заменят с "по ал. 2";
б) в т. 3 думите "дружини по чл. 29" се заменят със "сдружения по чл. 30";
в) създава се т. 4:
"4. лицата по чл. 34, ал. 1, т. 5 от Закона за лова и опазване на дивеча."
§ 31. В се правят следните изменения:
1. В ал. 4 думите "които членуват в Националното ловно сдружение" се заличават.
2. Алинея 5 се отменя.
§ 32. Създава се нов :
"Чл. 65б. (1) Ежегодно до 28 февруари лицата по чл. 23 от Закона за лова и опазване на дивеча заплащат в ловното сдружение, където членуват, годишната вноска за стопанисване на дивеча по чл. 37а, ал. 2 от закона.
(2) Лицата по ал. 1 на възраст над 65 години, както и инвалидите заплащат 50 на сто от годишната вноска за стопанисване на дивеча.
(3) Средствата по ал. 1 и 2 заедно със средствата по чл. 65а, ал. 3 постъпват в отделна разплащателна сметка към ловното сдружение по чл. 30 от Закона за лова и опазване на дивеча.
(4) Ловните сдружения до 31 март превеждат по сметката на Държавната агенция по горите 30 на сто от средствата по ал. 1 и 2."
§ 33. Създава се :
"Чл. 65в. (1) Събраните средства по чл. 65б, ал. 3 се изразходват за осъществяване на дейностите по чл. 37, ал. 1 от Закона за лова и опазване на дивеча.
(2) Неизразходваните средства по ал. 1 се разходват през следващата година за същите цели.
(3) Контролът по разходването на финансовите средства по ал. 1 се упражнява от:
1. управителния съвет на Националното ловно сдружение;
2. Държавната агенция по горите чрез държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства."
§ 34. Досегашният чл. 65б става .
§ 35. Създава се :
"Чл. 65д. (1) Лицата по чл. 36, ал. 1 от Закона за лова и опазване на дивеча заплащат годишна вноска за стопанисване на дивеча в дивечовъдния участък.
(2) Началната годишна вноска за стопанисване на дивеча в дивечовъдния участък се определя в размер, равен на предложения от юридическото лице в конкурсната процедура. За всяка следваща година от действието на договора размерът на годишната вноска се индексира с общия индекс на потребителските цени, определен от Националния статистически институт.
(3) Средствата по ал. 1 и 2 се превеждат в бюджета на Държавната агенция по горите."
§ 36. В ал. 1 се отменя.
§ 37. В след думата "лов" се поставя точка и текстът до края се заличава.
§ 38. В думите "интензивни бази" се заменят с "оградени площи".
§ 39. В ал. 2 се отменя.
§ 40. В думите "дива коза" се заличават.
§ 41. се отменя.
§ 42. В ал. 3 се изменя така:
"(3) Директорът на държавното горско стопанство, съответно на държавното ловно стопанство, по предложение на стопанисващия дивеча със заповед определя в ловностопанските райони площи за полигони за обучение на ловни кучета, както следва:
1. за обучения на кучета, използвани за групов лов на дива свиня и хищници - заградени полигони с площ от 10 - 15 ха;
2. за обучения на кучета, използвани за лов на дребен дивеч - полигони с площ от 100 - 120 ха, отбелязани с трайна маркировка на терена."
§ 43. В след думата "дивеч" се поставя точка и текстът до края се заличава.
§ 44. В думата "дружини" се заменя със "сдружения".
§ 45. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 думата "дружини" се заменя със "сдружения".
2. В ал. 5 след думата "дивеч" се поставя точка и текстът до края се заличава.
3. В ал. 7 думата "дружини" се заменя със "сдружения".
§ 46. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 думата "дружини" се заменя със "сдружения".
2. В ал. 2 думите "и марките по чл. 55 от Закона за лова и опазване на дивеча" се заличават.
3. В ал. 3 думите "и марките за маркиране на отстреляния дивеч" се заличават.
4. В ал. 5 думите "номера на марката, с която е маркиран" се заличават.
§ 47. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 думата "прелетен" се заменя с "мигриращ" и думата "дружини" се заменя със "сдружения".
2. В ал. 2 думите "15 дни" се заменят с "един календарен месец".
§ 48. В се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) Разрешителните за индивидуален лов на хищници в ловностопанските райони на ловните сдружения се издават от специалиста по ловно стопанство към сдружението. Максималният брой на издадените разрешителни за индивидуален лов на хищници е до 3 на всеки 500 ха."
2. В ал. 2 думите "15 дни" се заменят с "един календарен месец".
§ 49. В думите "и марка за едрия дивеч" се заличават.
§ 50. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 след думата "горите" се поставя запетая и се добавя "и Националното ловно сдружение".
2. Създава се ал. 3:
"(3) Председателят на Държавната агенция по горите и председателят на управителния съвет на Националното ловно сдружение утвърждават общи образци за водене на ловната статистика."
§ 51. В ал. 1 се изменя така:
"(1) Лицата, които стопанисват дивеча в обектите по чл. 11 и § 69 от Закона за лова и опазване на дивеча, както и лицата по чл. 9, ал. 12 и чл. 36, ал. 1 от Закона за лова и опазване на дивеча назначават ловна охрана."
§ 52. В ал. 1 се изменя така:
"(1) Ловните сдружения по чл. 30 и 31 от Закона за лова и опазване на дивеча, както и лицата, стопанисващи дивеча в дивечовъдните участъци към държавните горски стопанства, и тези по § 69 от Закона за лова и опазване на дивеча назначават ловни надзиратели и представят списъци на назначените лица след съгласуване по следния ред:
1. ловните сдружения по чл. 30 от Закона за лова и опазване на дивеча - в съответното държавно горско стопанство или държавно ловно стопанство;
2. ловните сдружения по чл. 31 от Закона за лова и опазване на дивеча - в съответната регионална дирекция по горите;
3. дивечовъдните участъци по § 69 от Закона за лова и опазване на дивеча - в Държавната агенция по горите;
4. дивечовъдните участъци, предоставени за стопанисване и ползване на дивеча на лицата по чл. 34 ал. 1, т. 5 от Закона за лова и опазване на дивеча - в съответното държавно горско стопанство."
§ 53. В се създава ал. 6:
"(6) Заповедта по чл. 70, ал. 6 от Закона за лова и опазване на дивеча се публикува в местен вестник и в официалната интернет страница на Държавната агенция по горите, а на терена се маркира трасето."
§ 54. В от допълнителните разпоредби т. 1 се отменя.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив