ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 36 ОТ 27 ФЕВРУАРИ 2008 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ТЮТЮНА И ТЮТЮНЕВИТЕ ИЗДЕЛИЯ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 39 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1994 Г. (ДВ, БР. 18 ОТ 1994 Г.)

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 36 ОТ 27 ФЕВРУАРИ 2008 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ТЮТЮНА И ТЮТЮНЕВИТЕ ИЗДЕЛИЯ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 39 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1994 Г. (ДВ, БР. 18 ОТ 1994 Г.)

В сила от 07.03.2008 г.
Обн. ДВ. бр. от 7 Март 2008г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В се правят следните допълнения:
1. В ал. 2 накрая се поставя запетая и се добавя "като физическите лица посочват трите си имена, а юридическите лица - удостоверението за вписване в регистър БУЛСТАТ или в търговския регистър".
2. В ал. 3 се създава изречение второ: "Регистърът се води за физическите лица по трите им имена, а за юридическите лица - по единен идентификационен код (ЕИК) по БУЛСТАТ или ЕИК, определен от Агенцията по вписванията."
§ 2. В се правят следните изменения:
1. Буква "а" се изменя така:
"а) актуално удостоверение за вписване в търговския регистър;".
2. Букви "б" и "в" се отменят.
§ 3. В се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) Търговия с тютюневи изделия може да се извършва от лица, регистрирани по Търговския закон или по законодателството на държава - членка на Европейския съюз, или на други държави - страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, и получили разрешение от кмета на общината по местонахождението на търговския обект по ал. 2."
2. В ал. 2 думите "автомати за продажба на тютюневи изделия" се заличават.
§ 4. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 2:
а) точка 1 се изменя така:
"1. актуално удостоверение за вписване в търговския регистър или документ, който съгласно законодателството на държава - членка на Европейския съюз, или на други държави - страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, удостоверява търговската регистрация на заявителя;";
б) точка 3 се отменя;
в) точка 4 се изменя така:
"4. удостоверение за липса на задължения по чл. 87, ал. 6 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс или еквивалентен документ, издаден от компетентните органи в държава - членка на Европейския съюз, или на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство;";
г) в т. 5 думите "Наредба № 4 от 1999 г. на министъра на финансите за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти (обн., ДВ, бр. 16 от 1999 г.; изм. и доп., бр. 55 и 113 от 1999 г. и бр. 16 от 2000 г.)" се заменят с "Наредба № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства (обн., ДВ, бр. 106 от 2006 г.; доп., бр. 7 и 79 от 2007 г.)".
2. Създава се ал. 3:
"(3) Документите на чужд език се представят придружени с легализиран превод на български език."
§ 5. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 т. 3 се изменя така:
"3. лицето има публични задължения към държавата, установени с влязъл в сила акт на компетентен орган;".
2. В ал. 2 думите "Закона за административното производство" се заменят с "Административнопроцесуалния кодекс".
3. В ал. 3 т. 2 се изменя така:
"2. имат публични задължения към държавата, установени с влязъл в сила акт на компетентен орган;".
4. В ал. 4 думите "Закона за административното производство" се заменят с "Административнопроцесуалния кодекс".
§ 6. - се отменят.
§ 7. се изменя така:
"Чл. 45. (1) Производителите, вносителите и лицата, които въвеждат от друга държава - членка на Европейския съюз, или от държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, тютюневи изделия, са длъжни да ги продават на вътрешния пазар:
1. облепени с бандерол;
2. на лица, получили разрешение за търговия с тютюневи изделия.
(2) Във фактурата за продажба на тютюневи изделия освен задължителните реквизити се вписват ЕИК на търговеца и номерът, датата и населеното място, откъдето е издадено разрешението му."
§ 8. и се отменят.
§ 9. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1:
а) точка 1 се изменя така:
"1. броят на късовете цигари, пури и пурети или теглото на тютюн за пушене (за лула и цигари), дъвчене и смъркане;";
б) създава се т. 3:
"3. маркировка, съдържаща мястото и времето (датата) на производство."
2. Създава се нова ал. 2:
"(2) В случаите, когато потребителските опаковки съдържат цифров и/или буквен код на мястото и времето (датата) на производство, производителите, вносителите и лицата, които въвеждат от друга държава - членка на Европейския съюз, или от държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, тютюневи изделия, представят в Министерството на икономиката и енергетиката информация за цифрите и/или буквите от кода, идентифициращи датата на производство. Информацията се предоставя не по-късно от 14 дни преди пускането на тютюневите изделия на пазара."
3. Досегашните ал. 2 и 3 стават съответно ал. 3 и 4.
§ 10. Производителите, вносителите и лицата, които въвеждат от друга държава - членка на Европейския съюз, или от държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, тютюневи изделия, в срок до един месец от датата на влизане в сила на постановлението представят в Министерството на икономиката и енергетиката информация за цифрите и/или буквите от кода върху потребителските опаковки на тютюневите изделия, идентифициращи датата на производство, за тютюневите изделия, които към датата на влизане в сила на постановлението са пуснати на пазара.
§ 11. В , приета с Постановление № 192 на Министерския съвет от 2004 г. (обн., ДВ, бр. 71 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 2, 61 и 100 от 2005 г., бр. 83 и 92 от 2006 г. и бр. 16 от 2007 г.), се правят следните изменения и допълнения:
1. В чл. 2, ал. 3 се създава изречение второ:
"Върху бандерола, предназначен за потребителска опаковка на ръчно свити пури, се посочва и броят на късовете в опаковката и цената на единична бройка."
2. В чл. 4а:
а) в ал. 1:
аа) точка 1 се изменя така:
"1. копие на удостоверението за вписване в търговския регистър;";
бб) създава се нова т. 6:
"6. декларация от производителя на тютюневите изделия, удостоверяваща ръчната технология на производство - в случаите на регистрация на продажни цени на ръчно свити пури;";
вв) досегашната т. 6 става т. 7;
б) алинея 2 се изменя така:
"(2) Когато от датата на издаване на свидетелството за регистрацията на търговската марка по ал. 1, т. 3 са изтекли повече от 6 месеца, към документите по ал. 1 се прилага и документ за действаща на територията на страната регистрация на търговската марка, издаден от Патентното ведомство на Република България, с приложена към него библиографска справка. Приложеният документ е актуален за регистриране на цени на тютюневи изделия до 6 месеца от датата на издаването му."
3. Член 4г се отменя.
4. В чл. 6:
а) в ал. 2, т. 1 след думите "тютюнево изделие" се добавя "или цена на единична бройка ръчно свити пури";
б) в ал. 3, изречение второ думите "и данъчните" се заличават.
5. В § 1 от допълнителната разпоредба:
а) точки 2 и 3 се отменят;
б) създават се т. 7, 8 и 9:
"7. "Ръчно свита пура" е цилиндрично тяло, изработено чрез ръчна технология на производство, съставено изцяло от естествен тютюн и свито от два пласта спирално навити и слепени тютюневи листа (покриващ и обвиващ), запълнено плътно и равномерно с цели тютюневи листа, намачкани по дължината на листа.
8. "Машинно произведена пура" е цилиндрично тяло, изработено изцяло чрез машинна обработка или поне един от процесите на изработка включва машинна обработка или автоматизиран процес, което е свито от един или два пласта спирално навити и слепени листа от естествен тютюн и/или възстановен тютюн, запълнено равномерно с пълнеж от нарязан възстановен тютюн и/или нарязани на късове тютюневи листа, и/или ситно нарязани тютюневи листа.
9. "Възстановен тютюн" е лист, изработен от еднородна смес, получена от смесването на стрити на прах тютюн и целулоза."
6. В приложение № 1 към чл. 3, ал. 1:
а) навсякъде в уведомленията думите "съдебна регистрация, БУЛСТАТ" се заменят с "търговска регистрация, ЕИК";
б) уведомлението за пури и пурети се изменя така:
"Пури и пурети
Array
7. Приложение № 2 към чл. 4б, ал. 1 се изменя така:
"Приложение № 2 към чл. 4б, ал. 1
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ
 
Удостоверение за регистрирана цена
№ .....................
София, .......................... г.
 

Настоящото удостоверение се издава на

Адрес: ................................

Търговска регистрация: ф.д. ..................................................................................................................................................................................................................

ЕИК: ...........................................................................................................................................................................................................................................

Митница по местонахождение на данъчния склад, съответно митница по

седалището на вносителя ...................................................................................................................................................................................................................
..............................................., на основание раздел II от Наредбата за условията и реда за
регистриране на цените на тютюневите изделия от местно производство и от внос,
търговията с тютюневи изделия и контрола върху търговията и във връзка с уведомле -
ние № ...... / ...... г.

В регистъра е вписана следната информация:

1. Производител/вносител и притежател на правото върху търговската марка на

изделията

2. Търговска марка на тютюневото изделие

3. Описание на тютюневото изделие:

3.1. Дължина, мм

3.2. Тегло, мг

3.3. Диаметър, мм

3.4. Тип бленд

3.5. Тип/разновидност пури/пурети/тютюн за пушене

3.6. Съдържание на никотин в една цигара, мг

3.7. Съдържание на катран в една цигара, мг

3.8. Съдържание на въглероден оксид в една цигара, мг

4. Размер на потребителската опаковка на тютюневото изделие, включително за

тютюневите изделия в опаковката:

4.1. Брой на цигарите

4.2. Брой на пурите/пуретите

4.3. Грамаж на тютюневото изделие (тютюн за пушене)

5. Описание на потребителската опаковка

6. Регистрираната продажна цена на тютюневото изделие е .................. лв.

7. Регистрираната продажна цена на един брой ръчно свити пури е ................... лв.

 

Име, длъжност: ............................

(подпис, печат)"
 
§ 12. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив