ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 39 ОТ 17 ФЕВРУАРИ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 121 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2007 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО ОПЕРАТИВНИТЕ ПРОГРАМИ, СЪФИНАНСИРАНИ ОТ СТРУКТУРНИТЕ ФОНДО

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 39 ОТ 17 ФЕВРУАРИ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 121 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2007 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО ОПЕРАТИВНИТЕ ПРОГРАМИ, СЪФИНАНСИРАНИ ОТ СТРУКТУРНИТЕ ФОНДОВЕ И КОХЕЗИОННИЯ ФОНД НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, И ПО ПРОГРАМА ФАР НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ (ДВ, БР. 45 ОТ 2007 Г.)

В сила от 27.02.2009 г.
Обн. ДВ. бр. от 27 Февруари 2009г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) С постановлението се урежда редът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, наричани по-нататък "оперативните програми", както и по Програма ФАР на Европейския съюз."
2. В ал. 2 думите "по отношение на" се заменят с "при".
§ 2. В думите "съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз" се заличават.
§ 3. и се изменят така:
"Чл. 3. Безвъзмездна финансова помощ се предоставя въз основа на договор, сключен между договарящ орган и бенефициент, или въз основа на заповед на ръководителя на договарящия/управляващия орган в случаите, в които бенефициентът и договарящият/управляващият орган са в една и съща администрация.
Чл. 4. Безвъзмездната финансова помощ се предоставя от договарящия орган в съответствие с целите и приоритетите и при условията, определени в съответната оперативна програма, или във финансовото споразумение по Програма ФАР на Европейския съюз."
§ 4. В думата "структурата" се заменя с "администрацията".
§ 5. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинея 2 се изменя така:
"(2) Процедурата по ал. 1, т. 1 се провежда по реда на чл. 11 - 33, а процедурата по ал. 1, т. 2 се провежда по реда на чл. 34."
2. Създава се ал. 3:
"(3) Когато това е предвидено в съответната процедура за отпускане на безвъзмездна финансова помощ, кандидатите могат да подадат проектно предложение самостоятелно или съвместно с партньор или асоцииран партньор."
§ 6. - се изменят така:
" (1) Безвъзмездна финансова помощ може да получи кандидат, който към момента на кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ не попада в някоя от категориите, определени в чл. 93, параграф 1, чл. 94 и чл. 96, параграф 2, буква "а" от Регламент (ЕО, Евратом) № 1605/2002, приложим към общия бюджет на Европейските общности.
(2) Изискванията на ал. 1 се прилагат съответно и за лицата, които са овластени да представляват кандидата или партньора и са вписани в търговския регистър или в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел или са определени като такива в учредителния акт, когато тези обстоятелства не подлежат на вписване.
(3) Изискванията на ал. 1 и 2 не се отнасят за бюджетните предприятия.
(4) В случаите на провеждане на процедура за подбор на проекти договарящият орган може да конкретизира и допълни изискванията за допустимост на кандидатите в насоките за кандидатстване, като посочи съответните документи, с които се доказва изпълнението на тези изисквания.
(5) Изискванията на ал. 1 и 4 се прилагат и за партньорите на кандидата за безвъзмездна финансова помощ.
(6) Обстоятелствата по ал. 1 и 2 се доказват от кандидатите и техните партньори:
1. при кандидатстване - с декларации;
2. при сключване на договора или издаване на заповедта по чл. 3 - с официални документи, издадени от съответните компетентни органи за обстоятелствата, за които такива документи се издават, и с декларации за всички останали обстоятелства, като се спазват изискванията на чл. 2, ал. 1 от Закона за електронното управление.
(7) Обстоятелствата по ал. 4 се доказват с копия на документите, заверени от кандидата.
Чл. 8.
(2) За всяка безвъзмездна финансова помощ, която договарящият орган планира да отпусне, индикативната годишна работна програма съдържа най-малко:
1. програма, от която се отпуска безвъзмездната финансова помощ;
2. цели и приоритети на конкретната безвъзмездна финансова помощ или приоритетни оси, операции или дейности на съответната оперативна програма, по които се отпуска помощта;
3. процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ;
4. допустими бенефициенти;
5. максимален процент на съфинансиране;
6. месец или период от годината, през който се планира да бъде публикувана обявата за откриване на процедура за подбор или през който се планира провеждането на процедурата на директно предоставяне;
7. индикатори за измерване на изпълнението на индикативната годишна работна програма;
8. информация дали конкретната схема за отпускане на безвъзмездна финансова помощ или част от отпусканото финансиране представлява държавна помощ по смисъла на чл. 87 от Договора за създаване на Европейска общност (ДЕО) или минимална помощ по смисъла на Регламент № 1998/2006 г. на Европейската комисия;
9. максимален размер на безвъзмездното финансиране за конкретната процедура;
10. минимален и максимален размер на безвъзмездната финансова помощ за отделните проекти, ако такива размери са определени.
(3) Индикативната годишна работна програма се изготвя от договарящия орган съгласно образец, утвърден от министъра на финансите.
Чл. 9.
(2) Индикативната годишна работна програма се публикува и на интернет страницата на междинното звено в случаите, когато договарящ орган е междинното звено.
(3) Индикативната годишна работна програма и показателите за нейното изпълнение с оглед спецификата на конкретната програма се разработват от управляващия орган, съгласуват се с министъра, в чието министерство е управляващият орган, и със заместник министър-председателя, отговарящ за координацията, контрола и комуникацията на дейностите, свързани с управлението на средствата от Европейския съюз, и се одобряват от Комитета за наблюдение на съответната оперативна програма.
(4) Всяко изменение на индикативната годишна работна програма се публикува в срок 7 работни дни.
Чл. 10.
(2) Годишният работен план и неговите изменения се съгласуват със заместник министър-председателя, отговарящ за координацията по планирането, програмирането, управлението, наблюдението и контрола на средствата от Европейския съюз, и се одобряват от съответния ресорен министър.
(3) Заместник министър-председателят по ал. 2 съвместно със съответния ресорен министър до 31 януари на следващата година дава становище за изпълнението на годишните работни планове на управляващите органи и на междинните звена."
§ 7. - се изменят така:
" Процедурата за подбор на проекти се провежда в съответствие с принципите на:
1. публичност и прозрачност;
2. свободна и лоялна конкуренция;
3. равнопоставеност и недопускане на дискриминация.
Чл. 12.
1. открита процедура;
2. процедура с предварителен подбор.
(2) Открита процедура е тази, при която:
1. всеки кандидат представя проектно предложение чрез формуляр за кандидатстване, изготвен в съответствие с насоките за кандидатстване, в отговор на публикувана обява;
2. се извършва оценка на получените проектни предложения;
3. се одобряват проектните предложения, които ще получат безвъзмездна финансова помощ;
4. се издава решение на ръководителя на договарящия орган за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ;
5. се сключва договор за безвъзмездна финансова помощ.
(3) Процедура с предварителен подбор е тази, при която:
1. всеки кандидат представя формуляр за предварителен подбор, изготвен в съответствие с насоките за кандидатстване, в отговор на публикувана обява;
2. въз основа на предварително определени в насоките за кандидатстване критерии за оценка на формуляра за предварителен подбор се извършва оценка на формуляра;
3. се одобряват кандидатите, подали формуляр за предварителен подбор, на които да бъде изпратена покана за подаване на проектно предложение;
4. одобрените кандидати получават покана за подаване на проектно предложение чрез формуляр за кандидатстване, изготвен в съответствие с насоките за кандидатстване;
5. се извършва оценка на получените проектни предложения, в резултат на която се одобряват тези проектни предложения, които ще получат безвъзмездна финансова помощ;
6. се издава решение на ръководителя на договарящия орган за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ;
7. се сключва договор за безвъзмездна финансова помощ.
(4) Откритата процедура и процедурата с предварителен подбор с оглед начина на подбор на проекти могат да бъдат:
1. процедура на конкурентен подбор;
2. процедура на подбор на проекти, покриващи определени изисквания за качество.
(5) Процедура на конкурентен подбор е тази, при която проектните предложения се оценяват и класират в низходящ ред съобразно получената оценка, като за финансиране се одобряват всички или част от проектите по реда на класирането до покриване на общия размер на предварително определените и обявените финансови средства по съответната процедура.
(6) Процедура за подбор на проекти, покриващи определени изисквания за качество, е тази, при която проектните предложения се оценяват, като за финансиране се одобряват тези проектни предложения, чиято оценка е равна или надвишава предварително обявена по съответната процедура минимална приемлива оценка.
(7) Откритата процедура и процедурата с предварителен подбор с оглед на сроковете за кандидатстване могат да бъдат:
1. процедура с определен срок на кандидатстване;
2. процедура без определен срок за кандидатстване.
(8) Процедура с определен срок на кандидатстване е тази, при която предварително са обявени един или няколко крайни срока за кандидатстване. Проектните предложения, получени след сроковете за кандидатстване, не се разглеждат, като в случаите на предварително обявени няколко срока тези проектни предложения могат да се прехвърлят за разглеждане след изтичането на следващия срок.
(9) Процедура без определен срок за кандидатстване е тази, при която проектни предложения се подават, оценяват и одобряват за финансиране без ограничения във времето.
(10) В случаите на обявяване на процедура с един краен срок за кандидатстване минималният срок за набиране на проектни предложения е 60 дни. При обявяването на процедура с няколко крайни срока за кандидатстване минималният срок за набиране на проектни предложения за първия срок е 60 дни.
(11) Ако в обявата за откриване на процедурата с един краен срок за кандидатстване или с няколко крайни срока за кандидатстване е указана датата на стартирането на следващата схема за отпускане на безвъзмездна финансова помощ за финансиране на същата дейност, минималният срок по ал. 10 е 30 дни.
Чл. 13.
(2) След обявяване на процедурата за подбор на проекти договарящият орган може да организира разяснителна кампания, предназначена за потенциалните бенефициенти.
Чл. 14.
1. цели на конкретната безвъзмездна финансова помощ;
2. размер на безвъзмездната финансова помощ и процент на съфинансиране;
3. разходи, допустими за финансиране;
4. указания към кандидатите за начина на кандидатстване, сроковете и адреса, на който да се подават проектните предложения;
5. минимален и максимален срок за изпълнение на проекта, където е приложимо;
6. формуляр за предварителен подбор и критерии за оценка, където е приложимо;
7. формуляр за кандидатстване с включени указания за попълване и списък на приложенията към него;
8. образец на бюджет с указания за попълването му;
9. образци на други необходими приложения за участие в процедурата;
10. етапи и начин за оценяване на проектните предложения;
11. критерии за оценка на проектните предложения и относителната им тежест, където е приложимо;
12. проект на договора за безвъзмездна финансова помощ;
13. критерии за допустимост и съвместимост на подпомагането с правилата в областта на държавните помощи по отношение на конкретната безвъзмездна финансова помощ, където е приложимо;
14. списък на придружителните документи, с които се доказват установените изисквания за икономическото и финансовото състояние на кандидатите, квалификацията и други подобни, по преценка на договарящия орган, необходими за оценката на проектното предложение.
(2) Изискванията за икономическото или финансовото състояние на кандидата се доказват с годишен финансов отчет и/или с други документи, указани в насоките за кандидатстване.
(3) Изискванията на ал. 2 не се отнасят за бюджетните предприятия.
(4) При определянето на списъка от придружителните документи по ал. 1, т. 16 се спазва разпоредбата на чл. 2, ал. 1 на Закона за електронното управление.
(5) Насоките за кандидатстване се публикуват на интернет страницата на договарящия орган и на Единния информационен портал за обща информация за управлението на Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз в Република България едновременно с публикуването на обявата за откриване на процедура за подбор на проекти.
(6) Срокът за получаване на проектните предложения следва да бъде посочен в обявата и в насоките за кандидатстване в случаите на провеждане на процедура с определен срок за кандидатстване.
(7) След публикуването им насоките за кандидатстване могат да се изменят:
1. когато това се налага в резултат на настъпили промени в националната или европейската нормативна уредба;
2. при увеличаване на финансовия ресурс по съответната процедура, и/или
3. при увеличаване на срока за получаване на проектните предложения по съответната процедура.
(8) В случай че бъде увеличен финансовият ресурс по съответната процедура, в насоките за кандидатстване може да бъде изменена единствено частта, посочваща общия финансов ресурс за процедурата, като не може да се изменя процентът на съфинансиране, както и размерът на безвъзмездната финансова помощ за отделните проекти, когато такъв е определен.
(9) В случаите по ал. 7 промените в насоките за кандидатстване се публикуват на Единния информационен портал за обща информация за управлението на Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз в Република България и на интернет страницата на договарящия орган.
(10) В случаите, в които в рамките на процедура за подбор на проекти се предвиждат мерки на подпомагане, имащи характер на държавна помощ по смисъла на чл. 87 от ДЕО или на минимална помощ съгласно разпоредбите на Регламент № 1998/2006 г. на Европейската комисия, договарящият орган посочва в насоките за кандидатстване вида на помощта, позовавайки се изрично на акта на Европейската комисия, в съответствие с който ще бъде отпусната помощта.
(11) В случаите по ал. 10 насоките за кандидатстване следва да съдържат задължително детайлни правила и условия, гарантиращи пълно съответствие с приложимите разпоредби в областта на държавните помощи, с оглед осъществяване от страна на администратора на помощ на контрол за законосъобразност на предоставяните помощи по смисъла на Закона за държавните помощи.
Чл. 15.
(2) Всички формуляри за кандидатстване, с изключение на тези, приложими за проектите по смисъла на чл. 39 от Регламент № 1083/2006 г. на Съвета, съдържат модел за представяне на проектното предложение, който задължително включва:
1. обща цел и специфични цели на проекта;
2. обосновка за съответствие на проекта с целите и приоритетите на програмата;
3. индикативен план-график на дейностите по проекта;
4. описание на очакваните резултати, очакван ефект и обосновка за устойчивостта на резултатите от проекта;
5. бюджет на проекта;
6. декларация за наличие на друго финансиране по проекта, имащо характер на държавна помощ/минимална помощ, независимо от източника или формата на помощта;
7. декларация за наличие на друго финансиране по проекта или на дейностите по проекта от държавния бюджет, бюджета на Общността или друг финансов източник.
(3) Във формуляра се посочват правният статут на кандидата, наличието на необходимия административен, финансов и технически капацитет за изпълнение на проекта и се декларират обстоятелствата по чл. 7, ал. 1 и 4.
(4) Кандидатите представят като приложения към формуляра за кандидатстване всички документи, изрично изисквани в насоките за кандидатстване. Кандидатите представят оригинали на документите, посочени в насоките за кандидатстване, или заверени копия от тях. Нотариално заверени копия се прилагат само ако това изрично се изисква в насоките за кандидатстване.
(5) За случаите, в които размерът на безвъзмездната финансова помощ надхвърля 600 000 лв., договарящият орган изисква към формуляра за кандидатстване да се представя и одиторски доклад за извършен независим финансов одит, изготвен от регистриран одитор, за предходната година. Това изискване се посочва и в насоките за кандидатстване.
(6) Изискването по ал. 5 не се прилага за бюджетните предприятия.
(7) За бюджетните предприятия видът на документите по ал. 4 се определя от договарящия орган в насоките за кандидатстване."
§ 8. - се изменят така:
" (1) Преди представяне на проектните предложения кандидатите могат да искат разяснения във връзка с процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ред, определен в насоките за кандидатстване, в които се посочва краен срок за задаване на въпроси и краен срок, в който договарящият орган отговаря на поставените въпроси.
(2) Договарящият орган посочва в насоките за кандидатстване адрес за кореспонденция, факс, електронна поща и/или интернет страница, на които кандидатите да отправят запитванията си. Договарящият орган публикува "въпроси и отговори" на интернет страницата си в срокове, посочени в насоките за кандидатстване.
(3) Не могат да се дават отговори, които съдържат становище относно съответствието на конкретен проект или кандидат с условията за кандидатстване.
Чл. 17.
(2) В списъка по ал. 1 могат да се включват лица с висше образование с най-малко 3 години опит в съответната професионална област или с опит в оценяването на проекти по програми или оферти по Закона за обществените поръчки. Списъкът съдържа имената на лицата и професионалното направление, в което са получили образователно-квалификационната си степен, професионалните им биографии и научното им звание или степен, ако имат такива.
(3) Общият списък от външни оценители се публикува на Единния информационен портал за обща информация за управлението на Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз в Република България.
(4) Списъкът по ал. 3 се формира и актуализира след провеждането на конкурси от договарящите/управляващите органи. Условията и редът за провеждане на конкурсите и допълнителните изисквания към лицата се определят със заповед на ръководителя на управляващия орган.
(5) Списъците по ал. 1 и 3 се актуализират текущо при необходимост, но най-малко веднъж на 3 месеца.
Чл. 18.
(2) В заповедта по ал. 1 се определят:
1. председател и секретар (секретари) без право на глас;
2. необходимият брой членове с право на глас, които са не по-малко от трима;
3. резервни членове, които са не по-малко от трима.
(3) Председателят на комисията е щатен служител от администрацията на структурата, в която се намира договарящият орган.
(4) Членовете и резервните членове на комисията могат да бъдат щатни служители от договарящия орган, от администрацията на ведомството, в което се намира договарящият орган, както и външни за тази администрация лица.
(5) Договарящият орган е длъжен да включи като членове и резервни членове на всяка оценителна комисия най-малко 1/3 външни експерти и/или външни оценители. Външните оценители са лица от списъка по чл. 17, ал. 3 извън случаите на процедурите по Закона за обществените поръчки.
(6) Броят на членовете на оценителната комисия се определя въз основа на броя получени проектни предложения, общата стойност на процедурата и сложността на подадените проектни предложения. Същото се отнася и до избора на резервните членове.
(7) Председателят на комисията ръководи организационно и методически работата на оценителната комисия, координира процеса на оценка в съответствие с процедурите, предвидени в постановлението, и осигурява безпристрастност и прозрачност на процеса.
(8) Секретарят подпомага председателя в дейността му, изпълнява всички административни дейности, свързани с оценителния процес, и осигурява техническата обезпеченост на дейността на комисията.
Чл. 19.
1. помощник-оценители;
2. наблюдатели.
(2) Лицата по ал. 1 не са членове на оценителната комисия. Те се определят със заповед на ръководителя на договарящия орган, в която се регламентират подробно възложените им дейности в процедурата по оценяване.
(3) Дейността на помощник-оценителите се ограничава до етапите за оценка на проектните предложения, определени в заповедта по ал. 2.
(4) Наблюдателите следят процедурата да бъде проведена при спазване разпоредбите на постановлението. Те присъстват на заседанията на комисията, като не могат да участват в обсъжданията и да влияят по какъвто и да е начин при оценяването на проектните предложения. При констатиране на нарушения на процедурата наблюдателят е длъжен писмено да информира ръководителя на договарящия орган. След приключването на оценителния процес наблюдателят изготвя доклад за своята дейност до ръководителя на договарящия орган.
(5) В случаите, когато договарящ орган е междинно звено, в процедурата по оценяване може да се включи наблюдател от управляващия орган.
(6) При провеждане на процедури за подбор на проекти за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз договарящият орган кани писмено Централното координационно звено и дирекция "Координация и контрол върху дейностите по управлението на средствата от Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет да излъчат свои представители със статут на наблюдатели, които отговарят писмено в срок до 5 работни дни. Представители на Централното координационно звено и на дирекция "Координация и контрол върху дейностите по управлението на средствата от Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет не могат да участват като наблюдатели, когато тези звена са подали проектни предложения по конкретната процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.
(7) В случаите на провеждане на процедура за подбор на проекти, свързани с оценка на проектни предложения по смисъла на чл. 39 от Регламент № 1083/2006 г. на Съвета, Централното координационно звено и дирекция "Координация и контрол върху дейностите по управлението на средствата от Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет задължително определят свой представител, който да участва като наблюдател в процедурата по оценката на проектните предложения.
Чл. 20.
(2) За случаите, в които размерът на максималната безвъзмездна финансова помощ за съответната процедура е над 100 000 лв., оценката по ал. 1 се ограничава до етапите по чл. 24, ал. 2, т. 1 и 2.
Чл. 21.
(2) Председателят на оценителната комисия и наблюдателите трябва да притежават необходимата квалификация и професионална компетентност за следене на законосъобразното протичане на оценителния процес.
Чл. 22.
(2) Лицата по ал. 1 не могат:
1. да са в конфликт на интереси с някой от кандидатите в процедурата за предоставяне на безвъзмездна помощ по смисъла на чл. 52, параграф 2 от Регламент (ЕО, Евратом) № 1605/2002 на Съвета, приложим към общия бюджет на Европейските общности;
2. да имат интерес от отпускането на безвъзмездна финансова помощ по конкретната процедура по смисъла на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси;
3. да са свързани лица по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси с кандидат по процедурата;
4. да са лица, които се намират помежду си в йерархическа зависимост;
5. да са членове на Комитета за наблюдение по съответната оперативна програма или на Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка.
(3) Лицата по ал. 1 подписват декларация за липса на конфликт на интереси и поверителност, включително относно липсата на обстоятелствата по ал. 2, незабавно след като научат имената на кандидатите в процедурата.
(4) При възникване на обстоятелство по ал. 2 в хода на провеждане на процедурата по оценяване лицата по ал. 1 незабавно писмено информират за това ръководителя на договарящия орган.
(5) В случаите на конфликт на интереси:
1. председателят, секретарят и членовете на оценителната комисия се отстраняват от състава й;
2. помощник-оценителите и наблюдателите се отстраняват изцяло от участие в процедурата по оценяване.
(6) В случаите на свързаност или йерархична зависимост от участие в процедурата по оценяване се отстраняват толкова лица, колкото е необходимо, за да се изпълнят съответните изисквания на ал. 2, т. 3 и 4.
(7) Всяка промяна в лицата по ал. 1, независимо от основанието, се извършва със заповед на ръководителя на договарящия орган, която се прилага към оценителния доклад. Промяната трябва да бъде отразена и в доклада за оценката. Новоопределените лица подписват декларация по ал. 3.
(8) Когато в заповедта за определяне на оценителната комисия са включени резервни членове, помощник-оценители и/или наблюдатели, титулярят, декларирал наличие на обстоятелство по ал. 2, се замества от резервния представител. В този случай не се променя заповедта за определяне на комисията, като обстоятелството се посочва в доклада на комисията. Резервните представители, които заместват титуляря, подписват декларация по ал. 3.
Чл. 23.
(2) Всички проектни предложения се регистрират, независимо дали са получени преди или след изтичането на срока за представяне на проектните предложения.
Чл. 24.
(2) Оценката на проектните предложения се извършва в срок до 3 месеца от момента на издаването на заповедта за оценителната комисия и включва:
1. оценка на административното съответствие;
2. оценка на допустимостта;
3. техническа и финансова оценка.
(3) Етапите на оценка на административното съответствие и допустимостта могат да бъдат извършвани от оценителната комисия или от помощник-оценители. В случаите, когато оценката се извършва от помощник-оценители, се съставят протоколи, които се прилагат към доклада на оценителната комисия.
(4) Техническата и финансовата оценка на проектните предложения се извършва най-малко от двама членове на комисията/помощник-оценители независимо един от друг. Оценката е средноаритметично от оценките на оценителите. При разлика в техните оценки най-малко 20 на сто председателят на комисията възлага оценяването на трето лице - член на оценителната комисия. Окончателната оценка е средноаритметично от оценките на трите лица.
(5) При оценката на проектните предложения оценителната комисия не може да изисква допълнителна пояснителна информация или документ от кандидатите с изключение на случаите, предвидени в насоките за кандидатстване.
(6) Кандидатите могат писмено да оттеглят своите проектни предложения от оценителния процес, като в тези случаи оценителната комисия не разглежда оттегленото предложение. Оттеглянето на предложението се записва в доклада на оценителната комисия.
Чл. 25.
1. копие от заповедта за назначаване на оценителната комисия и за промени в нея, ако има такива;
2. декларации за безпристрастност и поверителност;
3. приложение с пояснителната информация, която е предоставяна на кандидатите преди представянето на проектните предложения, както и кореспонденция с кандидатите, водена по време на оценителния процес;
4. оценителни таблици от всеки етап на оценката;
5. присъствени списъци на оценителната комисия и на наблюдателите;
6. протоколи от отделните етапи на оценката, подписани от включените в оценяването лица, по образец, утвърден от ръководителя на договарящия орган;
7. списък на проектните предложения, предлагани за финансиране, включително размера на безвъзмездната финансова помощ, която комисията предлага да бъде отпусната за всяко предложение, както и списък с резервни проектни предложения, които са преминали успешно оценката, но за които не е достигнало финансиране по конкретната процедура;
8. списък на проектните предложения, които се предлагат да не се финансират, който включва и списък на проектните предложения, оттеглени от кандидатите.
(2) В случаите на предварителен подбор оценителната комисия изготвя доклад в съответствие с ал. 1, като списъкът по т. 7 включва кандидатите, които се предлага да бъдат поканени да подадат формуляр за кандидатстване.
(3) Докладът по ал. 1 се подписва от председателя, секретаря и от всички членове на оценителната комисия.
(4) Оценителната комисия предава доклада и придружаващите го документи на ръководителя на договарящия орган. Ръководителят на договарящия орган подписва протокол, с който удостоверява тяхното получаване.
(5) Докладът се предоставя при необходимост и при поискване на вътрешните за организацията, националните и европейските съдебни, одитни и контролни органи, включително на Сертифициращия орган по Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, на Съвета за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейските общности, на Европейската комисия, както и на Европейската служба за борба с измамите с копие за дирекция "Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейските общности" в администрацията на Министерския съвет.
Чл. 26.
(2) Членовете на комитета следва да отговарят на изискванията на чл. 22, ал. 2.
(3) Комитетът извършва териториална и секторна координация и приоритизация на проектите, които да бъдат финансирани от съответната оперативна програма.
(4) Комитетът изготвя и представя доклад за координация и приоритизация на проекти на ръководителя на управляващия орган, който включва списък на проектните предложения, одобрени за финансиране, включително размера на безвъзмездната финансова помощ, която да бъде отпусната за всяко предложение, както и списък с резервни проектни предложения, които успешно са преминали оценката и приоритизацията и координацията, но за които не е достигнало финансиране.
(5) Кандидатите могат по всяко време писмено да оттеглят своите проектни предложения от териториална и секторна координация и приоритизация на проектите. В тези случаи комитетът не разглежда конкретното предложение. Оттеглянето на проектното предложение се записва в доклада по ал. 4, който се предоставя при необходимост или при поискване на органите по чл. 25, ал. 5.
(6) В случаите, в които се предвижда участието на комитет за координация и приоритизация на проекти и ръководителят на управляващия орган не се явява ръководител на договарящия орган по смисъла на постановлението, оценителният доклад по чл. 25, ал. 1 се предоставя и на ръководителя на управляващия орган.
Чл. 27.
1. одобряване на оценителния доклад и предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по предложените проекти;
2. връщане на оценителния доклад за преразглеждане, като посочва основанията за това;
3. отхвърляне на оценителния доклад и прекратяване на процедурата, като посочва основанията за това.
(2) При процедура на предварителен подбор в срок до 15 работни дни след като получи доклада на оценителната комисия, ръководителят на договарящия орган взема мотивирано решение за:
1. одобряване на доклада и допускане на одобрените кандидати да подадат формуляр за кандидатстване;
2. връщане на доклада за преразглеждане, като посочва основанията за това;
3. отхвърляне на доклада и прекратяване на процедурата, като посочва основанията за това.
(3) В случаите, когато се предвижда участието на комитет за координация и приоритизация на проекти, въз основа на докладите по чл. 25, ал. 1 и чл. 26, ал. 4 ръководителят на управляващия орган в срок до 30 работни дни взема мотивирано решение за:
1. одобряване на докладите и отпускане на безвъзмездна финансова помощ на одобрените проекти;
2. връщане на доклада по чл. 25, ал. 1 и/или по чл. 26, ал. 4 за преразглеждане, като посочва основанията за това;
3. отхвърляне на докладите и прекратяване на процедурата;
4. становище, с което одобрява проектите по смисъла на чл. 39 от Регламент (ЕО) № 1083/2006 за изпращане в Европейската комисия, тогава, когато докладите са одобрени от ръководителя на управляващия орган.
Чл. 28.
1. списък на проектните предложения, одобрени за финансиране, включително размера на безвъзмездната финансова помощ, която да бъде отпусната за всяко предложение;
2. списък с резервни проектни предложения, които успешно са преминали оценката, както и координацията и приоритизацията, когато има такива, но за които не е достигнало финансиране;
3. списък на отхвърлените проектни предложения и основанието за отхвърлянето им.
(2) Решението за приключване на процедурата по предварителен подбор съдържа:
1. списък на одобрените кандидати, които ще бъдат поканени да подадат формуляр за кандидатстване, и получената от всяко проектно предложение оценка;
2. списък на отхвърлените кандидати и основанието за отхвърлянето им.
Чл. 29.
(2) В срок 15 работни дни от издаването на решението по ал. 1 договарящият орган уведомява писмено одобрените кандидати.
(3) При процедура за предварителен подбор в срок 15 работни дни от вземането на решение за допускане на одобрените кандидати договарящият орган изпраща писмена покана на одобрените кандидати да подадат формуляр за кандидатстване.
(4) Договарящият орган уведомява писмено неуспелите кандидати в срок 15 работни дни от вземането на решение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, съответно за недопускане на кандидатите при процедура за предварителен подбор, като посочва основанията за отхвърлянето им.
(5) В случаите на проекти по смисъла на чл. 39 от Регламент № 1083/2006 г. на Съвета договарящият орган изпраща копие от решението по чл. 27, ал. 1, т. 1 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ или становището по чл. 27, ал. 3, т. 4 и предава на Централното координационно звено копие от документите за одобрените проекти, оформени съгласно изискванията на Регламент № 1828/2006 г. на Европейската комисия.
(6) След съгласуване със заместник министър-председателя по реда на чл. 2, т. 14 от Постановление № 104 на Министерския съвет от 2008 г. за организация и координация при управлението на средствата от фондовете на Европейския съюз (ДВ, бр. 47 от 2008 г.) Централното координационно звено изпраща на Европейската комисия документите за одобрените проекти по смисъла на чл. 39 от Регламент № 1083/2006 г.
Чл. 30.
Чл. 31.
1. не може да представи официалните документи по чл. 7, ал. 6, т. 2;
2. откаже да сключи договор;
3. установи се наличие на двойно финансиране на проект или на дейности от него;
4. установи се надхвърляне на прага на допустимите държавни/минималните държавни помощи.
(2) Решението за отказ за сключване на договор/издаване на заповед за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ал. 1 влиза в сила от момента на неговото издаване.
(3) В случаите по ал. 1 не се подписва договор/не се издава заповед за отпускане на безвъзмездна финансова помощ.
Чл. 32.
1. не са постъпили проектни предложения;
2. е прекратено финансирането по съответната програма или финансирането ще бъде прекратено преди приключване на оценителния процес;
3. при откриването и провеждането на процедурата са допуснати нарушения на принципите по чл. 11;
4. всички подадени проектни предложения са оттеглени от кандидатите.
(2) В рамките на процедура без определен срок за кандидатстване етапът по набиране на проектни предложения може да бъде спиран с мотивирано решение на ръководителя на договарящия орган, в случай че стойността на подадените проектни предложения надхвърля финансовия ресурс по обявената схема. Ръководителят на договарящия орган взема решение за продължаване на етапа по набиране на проектни предложения, в случай че след извършване на оценка на проектните предложения остане финансов ресурс по обявената процедура.
(3) При провеждането на процедура без определен срок за кандидатстване в случай на промени в националното или европейското законодателство етапът на набиране на проектни предложения може да бъде спиран с оглед на синхронизиране на насоките за кандидатстване със съответните законодателни изменения, които се отразяват от договарящия орган в срок 10 работни дни.
(4) Процедурата без определен срок за кандидатстване се прекратява с мотивирано решение на ръководителя на договарящия орган и в случай че общата стойност на одобрените за финансиране проектни предложения и/или на получените проектни предложения, чиято оценка все още не е приключила, надхвърля планирания за провеждането на конкретната процедура финансов ресурс.
(5) В случай на прекратяване на процедурите по чл. 6, ал. 1:
1. решението за прекратяване се обявява по реда на чл. 13, ал. 1, и
2. кандидатите, подали проектни предложения, се уведомяват писмено за прекратяването от ръководителя на договарящия орган, като последните нямат право на обезщетения.
(6) Процедурите по чл. 6, ал. 1 се считат за прекратени от момента на издаване на решението за прекратяване или от момента, посочен изрично в решението за прекратяване, в случай че е посочен такъв момент."
§ 9. Създават се - :
" Документацията за процедурите за подбор на проекти включва задължително:
1. оригинала на обявата за набиране на проектни предложения;
2. официално одобрените насоки за кандидатстване;
3. заповедите за определяне на комисиите за оценка от договарящия орган;
4. оригиналите на всички представени проектни предложения, независимо от това, дали са одобрени или не;
5. декларациите и документите по чл. 7, ал. 6, т. 1 и 2;
6. доклада на оценителната комисия и протоколите от отделните етапи на оценка;
7. декларациите по чл. 22, ал. 3;
8. доклада на комитета за координация и приоритизация на проекти;
9. цялата кореспонденция с кандидатите, водена по време на процедурата;
10. всички решения, заповеди и други документи, взети и издадени от ръководителя на договарящия орган, касаещи конкретните процедури и проекти;
11. сключените договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ и анексите към тях;
12. други документи по преценка на договарящия орган.
Чл. 34.
(2) Процедурата на директно предоставяне се извършва на следните етапи:
1. подготовка и одобрение от договарящия орган на изисквания за проектното предложение и предоставянето на кандидата на тези изисквания заедно с покана за представяне на проектно предложение;
2. представяне на проектно предложение от кандидата в съответствие с изискванията на т. 1;
3. оценка на полученото проектно предложение;
4. решение на ръководителя на договарящия орган за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в случай на съответствие на проектното предложение с одобрените изисквания;
5. сключване на договор или издаване на заповед за предоставяне на безвъзмездна помощ в съответствие с чл. 3.
(3) Ръководителят на договарящия орган определя с вътрешни правила реда за провеждане на процедурата по ал. 1.
(4) В случаи на установени неточности от страна на договарящия орган при оценката на проектното предложение последното може да бъде връщано мотивирано на бенефициента с оглед на оформянето му в изисквания вид.
(5) При оценка на проектно предложение по смисъла на чл. 39 от Регламент (ЕО) № 1083/2006 г. на Съвета от 11 юли 2006 г. за определяне на общи разпоредби за Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд и за отмяна на Регламент (ЕО) № 1260/1999 (ОВ, Специално издание 2007 г., глава 14, том 2) ръководителят на договарящия орган включва задължително като наблюдатели по един представител на Централното координационно звено и на дирекция "Координация и контрол върху дейностите по управлението на средствата от Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет.
(6) За случаите, в които при процедурата на директно предоставяне се сформира оценителна комисия, се прилагат разпоредбите на чл. 17 - 32.
Чл. 35.
(2) Постановлението не се прилага при разходването на средства по линия на техническа помощ във връзка с изпълнението на Постановление № 197 на Министерския съвет от 2008 г. за материално стимулиране на служителите, изпълняващи функции по усвояване на средства по структурните фондове и предприсъединителните програми на Европейския съюз (обн., ДВ, бр. 71 от 2008 г.; изм., бр. 86 от 2008 г.).
Чл. 36.
(2) В случаите, в които бенефициент и договарящ орган са в една и съща администрация, в срок 15 работни дни след влизането в сила на решението за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ договарящият орган изготвя, а ръководителят на договарящия/управляващия орган подписва заповедите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.
(3) В случаите, когато дадена мярка представлява държавна помощ по смисъла на чл. 87 ДЕО или минимална помощ по смисъла на Регламент № 1998/2006 г. на Европейската комисия, договорът по ал. 1 или заповедта по ал. 2 задължително съдържа информация относно вида на отпуснатата държавна помощ, както и за възможните последствия от предоставянето й, включително условията за натрупване и възможността за възстановяване на неправомерно предоставяне на помощ по реда на раздел V от Правилника за прилагане на Закона за държавните помощи, приет с Постановление № 61 на Министерския съвет от 2007 г. (обн., ДВ, бр. 26 от 2007 г.; изм. и доп., бр. 97 от 2007 г. и бр. 10 от 2009 г.).
(4) При сключване на договора/издаване на заповедта кандидатът не представя документи, подадени като част от проектното предложение, които са валидни към датата на сключване на договора.
Чл. 37.
1. наименование и седалище на бенефициентите;
2. място на изпълнение на проектите;
3. наименование на проектите, за които е отпусната безвъзмездната финансова помощ;
4. общия бюджет и размера на предоставената безвъзмездна финансова помощ по всеки от проектите;
5. продължителност на изпълнение на проектите;
6. основните дейности и индикаторите за изпълнението на проектите.
Чл. 38.
(2) При процедура на подбор анексът към договора/изменението на заповедта не може да нарушава конкурентните условия, съществуващи към момента на сключване на договора, и равното третиране на бенефициентите.
(3) Анексът към договора/изменението на заповедта не може да води към увеличаване на общия размер на отпуснатата безвъзмездна финансова помощ по проекта.
Чл. 39.
(2) Всеки бенефициент по проект, финансиран от оперативните програми или от Програма ФАР на Европейския съюз, при поискване осигурява достъп до активите и информацията по съответните проекти на проверяващите национални контролни органи и на контролните органи на Европейската комисия и на Европейската служба за борба с измамите.
(3) Бенефициентите осигуряват отразяване на задължението по ал. 2 в договорите си с изпълнителите по проектите.
(4) Документацията за цялата процедура е достъпна за одитни проверки от компетентните национални и европейски органи и се съхранява от договарящия орган за срок:
1. три години след приключването на оперативната програма по отношение на договорите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, съфинансирани от оперативните програми;
2. седем години след закриване на съответната Програма ФАР.
(5) Независимо от сроковете по ал. 4 в случай на установени нередности документацията се съхранява до приключване на съответните последващи проверки от страна на компетентните национални и европейски органи."
§ 10. В допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:
1. се изменя така:
"§ 1. По смисъла на постановлението:
1. "Проектно предложение" е предложение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на определен проект, включващо формуляр за кандидатстване и други придружителни документи.
2. "Безвъзмездна финансова помощ", без това да противоречи на чл. 108 от Регламент (ЕО, Евратом) № 1605/2002, са средства, предоставени от оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, или от Програма ФАР на Европейския съюз, включително съответното национално съфинансиране, с цел изпълнението на одобрен проект, насочен към постигане на определени резултати.
3. "Кандидати за безвъзмездна финансова помощ" са всички физически и юридически лица и техни обединения, които кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ чрез подаване на проектно предложение.
4. "Партньори на кандидатите за безвъзмездна финансова помощ" са всички физически и юридически лица и техни обединения, които участват съвместно с кандидата в подготовката и/или техническото, и/или финансово изпълнение на проекта или на предварително заявени във формуляра за кандидатстване дейности от проекта.
5. "Асоциирани партньори на кандидатите за безвъзмездна финансова помощ" са всички физически и юридически лица и техни обединения, които участват съвместно с кандидата в подготовката и/или техническото изпълнение на проекта, или на предварително заявени във формуляра за кандидатстване дейности от проекта.
6. "Бенефициенти на безвъзмездна финансова помощ" от Програма ФАР са всички физически лица и юридически лица и техни обединения - получатели на безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на одобрен проект, който се финансира със средства от Програма ФАР на Европейския съюз, а "бенефициент на безвъзмездна финансова помощ" от оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, са лицата, посочени в чл. 2, ал. 4 от Регламент (ЕО) № 1083/2006.
7. "Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ" е договор, сключен между ръководител на договарящ орган и бенефициент, за предоставяне и разходване на безвъзмездна финансова помощ с цел изпълнение на одобрен проект.
8. "Звена по чл. 5, ал. 2" са звената по чл. 4, ал. 1 и 2 от Закона за администрацията, по чл. 25, ал. 2, 3 и 4 от Закона за висшето образование, по глава трета от Кодекса на труда и по чл. 10 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България.
9. "Конкретен бенефициент на безвъзмездната помощ" е организация, институция, административна или друга подобна структура, индивидуално посочена в оперативната програма като единствен субект, който може да изготви проектно предложение и да получи безвъзмездна помощ за определена дейност, или която е определена със закон или подзаконов нормативен акт като правоприемник на такава структура, отговорна за изпълнението на конкретната дейност, и е допустим бенефициент по оперативната програма. За целите на Оперативна програма "Околна среда" конкретни бенефициенти по приоритетна ос 1 са и басейновите дирекции за управление на водите по смисъла на Закона за водите, а по приоритетна ос 3 - и дирекциите на националните паркове, регионалните инспекции по околната среда и водите, дирекция "Национална служба за защита на природата" на Министерството на околната среда и водите и дирекциите на природните паркове. За целите на Оперативна програма "Околна среда" конкретни бенефициенти за изграждането и развитието на регионални системи за управление на битови отпадъци са сдруженията на общини с цел управление на отпадъците и/или общините в регионите, определени в съответствие с Националната програма за управление на дейностите по отпадъците.
10. "Критерии за оценка на проектните предложения" са критерии, изготвени и одобрени от управляващия орган, съобразени с критериите за подбор на проекти на ниво операции, одобрени от Комитета за наблюдение по съответната оперативна програма, създаден с Постановление № 182 на Министерския съвет от 2006 г. за създаване на Комитети за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка и Оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, в съответствие с които се извършват оценката и изборът на проекти, които да бъдат съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, или критерии, одобрени от ръководителя на Програма ФАР, в съответствие с които се извършват оценката и изборът на проекти, които да бъдат съфинансирани от Програма ФАР на Европейския съюз.
11. "Външен оценител" е лице, което не заема длъжност в държавната администрация.
12. "Външен експерт" е лице от държавната администрация, което не заема длъжност в звеното, изпълняващо функции на договарящ орган.
13. "Оценка на административното съответствие" е етап от оценката на проектното предложение, при който се извършва проверка относно формалното представяне на проектното предложение.
14. "Оценка на допустимостта" е етап от оценката на проектното предложение, при който оценяването се извършва чрез прилагане на критериите за допустимост на кандидатите и проектните дейности.
15. "Ръководител на договарящия орган" е ръководителят на администрацията, в рамките на чиято структура се намира договарящият орган или упълномощено от него длъжностно лице.
16. "Техническа и финансова оценка" е оценка по същество на проектните предложения, която се извършва в съответствие с критериите за оценка на проектите.
17. "Централно координационно звено" е административно звено в Министерството на финансите, създадено с Решение № 965 на Министерския съвет от 2005 г. за определяне на управляващите органи на Оперативните програми и междинните звена за управление на средствата от Структурните фондове на Европейския съюз в Република България.
18. "Бюджетни предприятия" са тези по смисъла на § 1, т. 1 от Закона за счетоводството."
2. Създава се :
"§ 3. Разпоредбата на чл. 34, ал. 6 не се прилага за Оперативна програма "Транспорт"."
§ 11. Процедурите, обявени преди влизането в сила на постановлението, се довършват по досегашния ред.
§ 12. В , приета с Постановление № 8 на Министерския съвет от 2004 г. (обн., ДВ, бр. 6 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 83 от 2005 г., бр. 46 от 2006 г., бр. 84 от 2007 г. и бр. 92 от 2008 г.), се правят следните изменения и допълнения:
1. В се създава нова ал. 3:
"(3) При обявяване на конкурс за длъжност в орган за управление или в междинно звено по оперативните програми съответният орган по назначаването уведомява за това заместник министър-председателя, отговарящ за координацията по планирането, програмирането, управлението, наблюдението и контрола на средствата от Европейския съюз. Заместник министър-председателят в 7-дневен срок може да предложи на органа по назначаването свой представител за член на конкурсната комисия."
2. Досегашната ал. 3 става ал. 4.
§ 13. В (обн., ДВ, бр. 47 от 2008 г.; изм. и доп., бр. 67, 79 и 108 от 2008 г. и бр. 3 от 2009 г.) се създава ал. 3:
"(3) Дирекция "Управление на средствата от Европейския съюз" на Министерството на финансите подпомага пряко заместник министър-председателя по чл. 1, като в дейността си се ръководи от неговите разпореждания."
§ 14. Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на финансите, министъра на икономиката и енергетиката, министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на труда и социалната политика, министъра на транспорта, министъра на околната среда и водите, министъра на държавната администрация и административната реформа и на министъра на образованието и науката.
§ 15. В тримесечен срок от влизането в сила на постановлението министърът на финансите, министърът на икономиката и енергетиката, министърът на регионалното развитие и благоустройството, министърът на труда и социалната политика, министърът на транспорта, министърът на околната среда и водите и министърът на държавната администрация и административната реформа утвърждават вътрешни детайлни правила за работа на оценителната комисия по съответната оперативна програма и вътрешни детайлни правила за работата на комитета за координация и приоритизация на проекти в случаите, в които е предвидено създаването на такъв комитет. Вътрешните правила се публикуват на интернет страниците на съответните оперативни програми и на Единния информационен портал за обща информация за управлението на Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз в Република България.
§ 16. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив