ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 42 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2 МАРТ 1993 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА УКАЗ № 56 ЗА СТОПАНСКАТА ДЕЙНОСТ

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 42 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2 МАРТ 1993 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА УКАЗ № 56 ЗА СТОПАНСКАТА ДЕЙНОСТ

Обн. ДВ. бр. от 12 Март 1993г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В чл. 71 се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 думите "годишната печалба, установена" се заменят с"годишния резултат, установен".
2. В т. 1 на ал. 3 се правят следните изменения и допълнения:
а) буква "б" се изменя така:
"б) погашенията по инвестиционни кредити за придобиване на материални и нематериални дълготрайни активи, получени през предишни години от юридическите лица без държавно или общинско участие, извършващи стопанска дейност;";
б) създава се нова буква "ж":
"ж) разходите с инвестиционни цели за придобиване на материални и нематериални дълготрайни активи, финансирани със собствени средства от юридическите лица без държавно или общинско участие, извършващи стопанска дейност. Намаляването се извършва само за дълготрайни активи, които са налични в края на годината;".
3. В т. 2 на ал. 3 се правят следните изменения и допълнения:
а) в буква "в" след думите "нормативни актове" се поставя запетая и се добавя текстът "както и лихвите по Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания";
б) в буква "г" точката в края на изречението се заменя със запетая и се добавя текстът "с изключение на лихвите по кредити на юридическите лица без държавно или общинско участие, извършващи стопанска дейност";
в) създава се нова буква "е":
"е) положителната разлика между фактически начислените разходи за амортизация, определени съгласно чл. 20 от Закона за счетоводството, и данъчно признатата амортизационна квота, установена по реда на ал. 2 на този член."
4. Алинея 4 се изменя така:
"(4) Облагаемата печалба не може да се намалява със създаваните резерви с изключение на установените по реда на чл. 26 от Закона на банките и кредитното дело."
5. Създават се нови алинеи 5, 6, 7 и 8:
"(5) Данъкът върху печалбата се изчислява на основата на годишния резултат, преобразуван по реда на ал. 3 на чл. 71.
(6) Дължимият данък върху печалбата, съответстващ на увеличението на облагаемата печалба в резултат от прилагането на ал. 3 на чл. 90 от Указ № 56 за стопанската дейност не може да превишава положителния годишен резултат, определен по ал. 1, намален с вноските за общинските съвети и за фонд "Мелиорации".
(7) Намаленията на облагаемата печалба по букви "б" и "ж" на т. 1 от ал. 3 на чл. 71 се прилагат до размера на положителния годишен резултат, определен по ал. 1 на този член.
(8) При прилагането на чл. 19 и 20 от Закона за данък върху общия доход за стопанската дейност на обществените организации за "балансова печалба" се счита годишният резултат, установен съгласно изискванията на този член."
§ 2. Член 73 се изменя така:
"Чл. 73. (1) Отрицателният годишен резултат от стопанска дейност, установен като разлика между общите суми на приходите и на разходите по раздели I, II и III на Отчета за приходите и разходите, увеличен със сумите по чл. 71, ал. 3, т. 2, букви "а", "б", "д" и "е", може с разрешение на министъра на финансите да се приспада последователно на равни части през следващите 5 години.
(2) Разрешение по предходната алинея не е необходимо, когато юридическите лица, извършващи стопанска дейност, са без държавно или общинско участие."
§ 3. В чл. 74 се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) Юридическите лица с държавно и общинско участие повече от 50 на сто, които извършват търговска дейност по смисъла на чл. 1 от Търговския закон, правят вноски в бюджетите на общинските съвети по реда и в сроковете, предвидени в чл. 72 за данъка върху печалбата."
2. Алинея 2 се изменя така:
"(2) Когато лицата по предходната алинея имат поделения, необособени на самостоятелен баланс и намиращи се територията на други общински съвети, вноските за общинските съвети се определят пропорционално на заетия в поделенията персонал и се внасят в бюджетите на съответните общински съвети."
§ 4. Точка 4 на чл. 2 от Постановление № 2 на Министерския съвет от 1989 г. за прилагане на Указ № 56 за стопанската дейност (обн., ДВ, бр. 15 от 1989 г.; изм. и доп., бр. 72, 80 и 97 от 1989 г., бр. 34 и 43 от 1990 г., бр. 6, 11, 16, 33, 55, 70 и 75 от 1991 г., бр. 10 и 47 от 1992 г.) се заличава.
§ 5. Измененията на Правилника за прилагане на Указ № 56 за стопанската дейност се прилагат от 1 януари 1992 г.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив