ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 57 ОТ 30 МАРТ 2005 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ПОМОЩИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 117 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г. (ДВ, БР. 59 ОТ 2004 Г.)

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 57 ОТ 30 МАРТ 2005 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ПОМОЩИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 117 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г. (ДВ, БР. 59 ОТ 2004 Г.)

Обн. ДВ. бр. от 8 Април 2005г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. Все създава ал. 6:
"(6) Уведомлението по чл. 7 от закона задължително се съгласува методически с Министерството на финансите преди изпращането му в комисията."
§ 2. В, в т. 20, буква "а" думата "обучаващият" се заменя с "обучаваният".
§ 3. В , в раздел V "Разкриване на работни места", в т. 4 буква "в" се изменя така:
"в) новоназначените в резултат на откриването на работни места трябва да са лица, които никога не са били наемани, изгубили са работата си или е съществувала опасност да изгубят предишното си работно място."
§ 4. В , в раздел 4 "Уведомление за намерение за предоставяне на държавна помощ за научноизследователска и развойна дейност", в т. 4.1 думите "приложение № 23" и "приложения № 29 или 30" се заменят съответно с "приложение № 24" и "приложения № 30 или 31".
§ 5. се изменя така:
"Приложение № 8 към чл. 9
Държавна помощ за оздравяване и преструктуриране на предприятия в затруднение
1. Въведение
1. Това приложение установява правилата, приложими по отношение на държавната помощ за оздравяване и преструктуриране.
2. Отпадането на неефективни фирми е естествена част от функционирането на пазара. Не може да бъде правило да се спасява с държавни помощи всяко предприятие, коeто изпадне в затруднено положение. Помощите за оздравяване и преструктуриране се нареждат сред най-спорните видове държавна помощ. Ето защо залегналата в закона принципна забрана за държавните помощи трябва да остане правило, а изключенията от това правило следва да бъдат ограничавани.
3. Налага се правилото "пръв път, последен път", за да не се допуска изкуствено поддържане на фирми чрез предоставяне на нови и повтарящи се помощи за оздравяване и преструктуриране.
4. Разширява се понятието "помощ за оздравяване", за да може бенефициентът да предприеме спешни мерки дори и от структурен характер, като например незабавно закриване на клонове или други форми на оттегляне от губещи дейности. Предвид спешния характер на тези мерки на органа, предоставящ помощта, следва да се предостави възможност да избере опростена процедура за получаване на съответното одобрение на помощта.
5. Потвърждава се принципът, че участието на бенефициента в преструктурирането трябва да е реално и без елемент на помощ. Целта, която се преследва с участието на бенефициента, е двояка: от една страна, участието доказва, че пазарите (собствениците, кредиторите) вярват в реалната възможност предприятието в затруднение да възстанови жизнеспособността си в разумен срок. От друга страна, то гарантира, че помощта за преструктуриране е сведена до необходимия минимум за възстановяване на жизнеспособността, като едновременно ограничава нарушенията на конкуренцията. Във връзка с това комисията ще настоява и за компенсаторни мерки с оглед минимализиране на ефекта върху конкурентите.
6. Предоставянето на помощ за оздравяване или преструктуриране на фирми в затруднено положение може да се счита за правомерно при спазване на определени условия. Това може да бъде оправдано от социални или регионални съображения, от необходимостта да се вземе предвид благотворната роля на малките и средните предприятия в икономиката или по изключение от желанието да се поддържа конкурентна пазарна структура, когато закриването на фирми може да доведе до монопол или до стагниран олигопол. От друга страна, не е оправдано да се поддържат изкуствено фирми в отрасъл с траен структурен свръхкапацитет или чието оцеляване е възможно единствено с цената на многократни държавни интервенции.
2. Дефиниции и обхват на приложението. Връзки с други разпоредби за държавните помощи
2.1. Дефиниция за "предприятие в затруднение"
7. За целите на това приложение едно предприятие е в затруднение, когато не е в състояние със собствени средства или със средства, които може да получи от собствениците/акционерите или кредиторите на предприятието, да преустанови загубите си, което без външна намеса от страна на държавните органи води до преустановяване на стопанската му дейност в краткосрочен или средносрочен план.
8. За целите на това приложение едно предприятие независимо от вида му се разглежда като предприятие в затруднение във всички случаи, когато:
а) първоначално регистрираният му капитал е намалял с повече от половината и повече от една четвърт от този капитал е загубен през предходните 12 месеца - при дружество с ограничена отговорност, или
б) повече от половината от капитала, посочен в баланса на предприятието, е изразходван и повече от една четвърт от този капитал е бил загубен през предходните 12 месеца - при дружество с неограничена отговорност, или
в) е в процедура по обявяване в несъстоятелност - при каквото и да е по вид предприятие.
9. Дори да липсва някое от обстоятелствата по т. 8, пак може да се приеме, че едно предприятие е в затруднение, ако са налице съответните признаци за това - нарастващи загуби, намаляващ оборот, увеличаващи се запаси, излишен капацитет, трупащи се дългове, нарастващи разходи за лихви, както и намаляваща или нулева нетна стойност на активите. В особено тежки случаи предприятието може вече да е обявено в несъстоятелност или да се намира в производство по несъстоятелност - в последния случай това приложение се прилага към всякакви помощи, предоставени в контекста на производството по несъстоятелност, които водят до продължаване на дейността му. Във всеки случай се приема, че едно предприятие в затруднение може да получи помощ само тогава, когато очевидно не може да се възстанови със собствени средства или със средствата, които получава от собствениците/акционерите или кредиторите му.
10. За целите на това приложение новосъздадено предприятие няма право на помощ за оздравяване или преструктуриране дори ако първоначалното му финансово състояние е несигурно. Такъв е случаят например, когато едно предприятие се създава в резултат на ликвидацията на съществуващо предприятие или просто поема неговите активи. По правило едно предприятие се счита за новосъздадено в продължение на първите 3 години след започването на дейността му в съответната област. Едва след изтичането на този срок то може да получава помощ за оздравяване и преструктуриране при следните условия:
а) ако може да бъде класифицирано като предприятие в затруднено положение по смисъла на това приложение, и
б) ако не е част от по-голяма бизнес група (*1), освен при условията на т. 11.
11. Предприятие, принадлежащо към по-голяма икономическа група, обикновено няма право на помощ за преструктуриране и оздравяване, освен когато може да докаже, че трудностите са негови собствени и не са следствие от произволно преразпределение на разходите в рамките на групата, както и че са твърде сериозни, за да може групата сама да се справи с тях. Ако предприятие в затруднено положение създаде дъщерно дружество, дъщерното дружество заедно с контролиращото го предприятие се считат за група и могат да получават помощ при условията на изречение първо.
2.2. Дефиниция за "помощ за оздравяване и преструктуриране"
12. Помощите за оздравяване и преструктуриране се уреждат в това приложение, тъй като и в двата случая държавните органи са изправени пред предприятие в затруднение, като оздравяването и преструктурирането често са части от една и съща операция, дори когато включват различни действия.
13. По своя характер помощта за оздравяване е временна и възстановима. Основната й цел е да позволи на предприятието в затруднение да бъде действащо за ограничен период, необходим за изработване на план за преструктуриране или ликвидация. Основният принцип е, че помощта за оздравяване позволява временно да се подпомага предприятие, изправено пред съществено влошаване на финансовото му състояние, изразяващо се във влошена ликвидност или неплатежоспособност. Такава временна подкрепа позволява да се направи анализ на обстоятелствата, които са причинили трудностите, и да се разработи адекватен план за преодоляване на тези трудности. Помощта за оздравяване трябва да бъде сведена до необходимия минимум. С други думи, помощта за оздравяване дава кратка отсрочка не повече от 6 месеца на предприятието в затруднено положение. Подпомагането трябва да се изразява в подлежаща на възстановяване финансова помощ за подобряване на ликвидността под формата на гаранции по заеми или заеми при лихва, най-малкото съпоставима с тази при заемите за предприятия в добро състояние и по-конкретно с референтния лихвен процент, определен от министъра на финансите. Структурните мерки, които не изискват незабавни действия, като неизбежно и автоматично участие на държавата в собствения капитал на предприятието, не могат да бъдат финансирани с помощ за оздравяване.
14. След като бъде приет и приведен в изпълнение планът за преструктуриране или за ликвидация, във връзка с което е поискана помощта, всяко по-нататъшно подпомагане ще се разглежда като помощ за преструктуриране. Мерките, които трябва да бъдат взети незабавно с оглед преустановяване на загубите, включително структурните мерки (например незабавно оттегляне от губещи сфери на дейност), могат да бъдат предприети с предоставяне на помощ за оздравяване при спазване на условията по раздел 3.1 - за индивидуалните помощи, и по раздел 4.3 - за схемите на помощ. В случаите, в които се използва опростената процедура по раздел 3.1.2, органът, предоставящ помощта, е длъжен да докаже, че структурните мерки трябва да бъдат предприети незабавно. Помощ за оздравяване не може да бъде предоставена за финансово преструктуриране.
15. От друга страна, преструктурирането се основава на осъществим, обоснован и перспективен план за възстановяване жизнеността на предприятието в дългосрочен план. Преструктурирането включва един или повече от следните елементи: реорганизация и рационализация на дейността на предприятието на по-ефективна основа, което включва изтегляне от губещата дейност, преструктуриране на онези съществуващи дейности, които могат да станат отново конкурентоспособни, и при възможност - диверсификация в посока на нови и жизнеспособни дейности. Финансовото преструктуриране (капиталови инжекции, редуциране на дълга) обикновено е съпроводено от физическо преструктуриране. Дейностите по преструктурирането, включени в това приложение, не могат да бъдат ограничени единствено до финансова помощ, предназначена да компенсира минали загуби, без анализ на причините за тези загуби.
2.3. Обхват
16. Tова приложение се прилага по отношение на предприятия от всички отрасли с изключение на въгледобива и стоманодобива.
2.4. Допустимост
17. Според чл. 4 от закона определени помощи могат да бъдат приети за допустими. Единственото основание, на което помощи за оздравяване и преструктуриране на предприятия в затруднение може да бъдат приети за допустими, е предвиденото в чл. 4, т. 3 - помощи, които подпомагат развитието на определени стопански дейности, доколкото не се засягат по неблагоприятен начин условията на търговския обмен между Република България и държавите, с които тя е установила режим за наблюдение на държавните помощи.
18. Помощта за оздравяване и преструктуриране може да допринесе за развитието на определени стопански дейности, без да влияе отрицателно на търговията до такава степен, че да противоречи на взаимния интерес на страните по т. 1, ако условията в това приложение са изпълнени. Когато предприятията за оздравяване и преструктуриране се намират в подпомагани райони по чл. 4, т. 1 от закона, комисията прилага изискванията по т. 52 и 53.
19. Оценката на помощта за оздравяване и преструктуриране не трябва да се влияе от промени в собствеността на подпомаганото предприятие.
2.5. Получатели на невъзстановена помощ, предоставена в нарушение на закона
20. Ако на предприятие в затруднение е предоставена незаконосъобразно помощ, комисията е разпоредила възстановяването й в съответствие с чл. 15, ал. 2, т. 4 от закона и помощта не е възстановена по реда на чл. 17 от закона, при оценката на помощта за оздравяване и преструктуриране се отчита, на първо място, кумулативният ефект от старата и новата помощ, и на второ - обстоятелството, че предишната помощ не е възстановена.
3. Общи условия за разрешаване на помощи за оздравяване и/или преструктуриране при индивидуално уведомление пред комисията
21. Този раздел разглежда помощите за оздравяване и преструктуриране, които са нотифицирани индивидуално пред комисията. При условията в раздел 4 комисията може да одобри схеми за помощ за оздравяване и преструктуриране.
3.1. Помощ за оздравяване
3.1.1. Условия
22. За да бъде одобрена от комисията, помощта за оздравяване по т. 13 трябва да отговаря на следните условия:
а) да се изразява в подкрепа на ликвидността под формата на заеми или гаранции по заеми (*2) - и в двата случая заемът трябва да бъде предоставен при лихвен процент, поне сравним с този за финансово стабилните фирми, и по-специално с референтния лихвен процент, определен от министъра на финансите; заемите следва да бъдат възстановени, а евентуалните гаранции - прекратени, в срок 6 месеца, след като първият транш от заема бъде отпуснат на предприятието;
б) да бъде обоснована с наличието на сериозни социални затруднения и да няма нежелано отрицателно въздействие върху другите страни, с които Република България е установила режим за наблюдение на държавните помощи;
в) да бъде придружена от уведомление за помощ за предприятието (изготвено от предоставящия помощта орган) с ангажимент за предприятието не по-късно от 6 месеца след разрешаването на помощта да представи на комисията план за преструктуриране или ликвидация или доказателство, че заемът е бил напълно изплатен и/или че действието на гаранцията е било прекратено; при липса на уведомление за помощ съответният орган, предоставящ помощта, трябва да представи в комисията в срок 6 месеца, след като за пръв път е била приложена оздравителната мярка, изготвения план за преструктуриране или ликвидация или доказателства за пълното възстановяване на заема и/или за прекратяване на гаранцията;
г) да бъде ограничена до размер, необходим за поддържане функционирането на предприятието за периода, за който е отпусната помощта; тази сума може да включва помощ за спешни структурни мерки в съответствие с т. 14; необходимата сума трябва да е определена на базата на ликвидните нужди на предприятието, които са предизвикани от загубите; при определяне размера на помощта ще се взема предвид резултатът, изчислен с формулата по раздел 6, и всяка помощ за оздравяване, която е над този резултат, следва да е надлежно обяснена;
д) да отговаря на условието по раздел 3.3 ("пръв път, последен път").
23. Ако органът, предоставящ помощта, е представил план за преструктуриране или ликвидация до 6 месеца след разрешаването на помощта за оздравяване, а при липса на уведомление - след момента на прилагане на мярката, срокът за възстановяването на заема или за прекратяването на гаранцията се удължава, докато комисията вземе решение по плана, освен ако прецени, че удължаването е неоправдано.
24. Комисията започва производство по чл. 9, ал. 1, т. 3 от закона, ако органът, предоставящ помощта, не представи:
а) реален и обоснован план за преструктуриране или план за ликвидация, или
б) доказателство, че заемът е погасен изцяло и/или гаранцията е прекратена преди изтичането на 6-месечния срок.
25. Комисията може да вземе решение за започване на производство по чл. 9, ал. 1, т. 3 от закона и ако прецени, че заемът или гаранцията не са използвани по предназначение или че не е оправдано повече помощта да остане невъзстановена след изтичането на 6-месечния срок.
26. Одобряването на помощ за оздравяване не означава, че впоследствие ще бъде одобрена помощ съгласно плана за преструктуриране. Тази помощ ще бъде оценена сама за себе си.
3.1.2. Опростена процедура
27. При възможност комисията ще вземе решение в срок един месец по отношение на помощите за оздравяване, които отговарят на условията по раздел 3.1.1, както и на следните кумулативни изисквания:
а) помощта е за предприятие, което отговаря поне на един от критериите по т. 8;
б) помощта е ограничена до максималния размер, получен при прилагането на формулата по раздел 6, и не надвишава еквивалента в левове на 10 млн. евро.
3.2. Помощ за преструктуриране
3.2.1. Основен принцип
28. Помощта за преструктуриране оказва влияние на конкуренцията, доколкото по този начин несправедливо голям дял от тежестта на структурното преустройство и съпътстващите го социални и икономически проблеми се прехвърлят върху други производители, които успяват да се справят без помощ. Следователно общият принцип би трябвало да бъде да се разрешава предоставянето на помощ за преструктуриране само при обстоятелства, при които може да се обоснове, че това няма да противоречи на общия интерес на Република България и на страните, с които тя е установила режим за наблюдение на държавните помощи. Това е възможно единствено ако се спазват строги критерии и е сигурно, че всяко нарушаване на конкуренцията се компенсира от изгодите, произтичащи от възстановяване жизнеспособността на предприятието (когато е ясно, че като краен ефект от освобождаването на работна сила вследствие на преустановяване работата на предприятието в комбинация с ефекта върху доставчиците му ще се изострят проблемите на безработицата или, по-изключение, когато закриването на едно предприятие ще доведе до монопол или стагниран олигопол), и че са налице адекватни компенсаторни мерки в полза на конкурентите.
3.2.2. Условия за разрешаване на помощта
29. Съгласно специалните разпоредби за подпомаганите райони и за малките и средните предприятия (виж т. 52, 53, 54, 56) комисията разрешава предоставянето на помощ само при следните условия:
а) Приложимост спрямо предприятието:
30. Предприятието трябва да отговаря на критериите по т. 7 - 11, определящи го като предприятие в затруднение по смисъла на това приложение.
б) Възстановяване на жизнеспособността:
31. Предоставянето на помощта се обуславя от изпълнението на плана за преструктуриране, който трябва да бъде одобрен от комисията по отношение на всички индивидуални мерки на помощ, с изключение на помощите за малки и средни предприятия, уредени в раздел 3.2.5.
32. Планът за преструктуриране, чиято продължителност трябва да бъде възможно най-кратка, трябва да възстанови жизнеспособността на предприятието в дългосрочен план в рамките на разумни срокове и на базата на реалистични прогнози за бъдещите условия за дейност. Следователно помощта за преструктуриране трябва да бъде свързана с жизнеспособен план за преструктуриране, с който се ангажира самият предоставящ помощта орган. Планът трябва да бъде представен в комисията с всички съдържащи се в него подробности и задължително трябва да включва проучване на пазара. Постигането на жизнеспособност трябва да произтича главно от вътрешните мерки, съдържащи се в плана за преструктуриране, и може да се основава на такива външни фактори, като промяна на цените и търсенето, върху които предприятието няма съществено влияние, само ако представените прогнози за пазара са общопризнати. Планът трябва да включва преустановяването на дейности, които дори и след преструктурирането биха останали структурно губещи.
33. Планът за преструктуриране трябва да съдържа описание на обстоятелствата, довели до икономическите затруднения на предприятието, въз основа на които да може да се направи оценка дали предложените мерки са подходящи. Планът трябва да е съобразен с моментното състояние и с бъдещите перспективи на търсенето и предлагането на съответния продуктов пазар, като съдържа варианти за най-благоприятното, междинното и най-неблагоприятното развитие на обстоятелствата, както и специфичните силни и слаби страни на предприятието. Планът трябва да осигури развитие на предприятието чрез нова структура, която му дава перспективи за дългосрочна жизнеспособност и възможност да функционира, основавайки се на собствените си възможности.
34. Планът трябва да предвижда промяна, която да позволи на предприятието след приключване на преструктурирането му да покрива всичките си разходи, включително амортизационните и финансовите разходи. Очакваната капиталова възвръщаемост би трябвало да е достатъчна, за да позволи на преструктурираното предприятие да бъде конкурентно на пазара със собствени сили. Ако затрудненията на предприятието произтичат от недостатъци в корпоративната му система на управление, следва да бъдат предприети подходящи мерки за отстраняването им.
в) Избягване на неоправдано нарушаване на конкуренцията:
35. За да се гарантира, че неблагоприятното въздействие върху търговските условия ще бъде сведено до възможния минимум, така че желаните положителни ефекти да натежат над отрицателните, е необходимо да бъдат предприети компенсаторни мерки. В противен случай помощта ще се разглежда като противоречаща на взаимния интерес и следователно като несъвместима с принципите на свободната конкуренция.
36. Компенсаторните мерки може да включват освобождаване от активи, намаляване на капацитета или на пазарното присъствие, както и намаляване на бариерите за навлизане на съответните пазари. Когато оценява дали компенсаторните мерки са подходящи, комисията отчита пазарната структура и условията на конкуренция, за да не допусне мярката да доведе до влошаване на пазарната структура (например чрез косвено създаване на монополна или силно олигополна ситуация). Ако органът, предоставящ помощта, установи, че е възможно възникването на такава ситуация, компенсаторните мерки следва да са конструирани така, че да се избегне ситуацията.
37. Мерките трябва да са пропорционални на увреждащия ефект на помощта и в частност на вида (*3) и значимостта на предприятието на пазара и/или пазарите. Те трябва да се приложат на пазара/пазарите, където предприятието ще има значителна пазарна позиция след преструктурирането. Степента на намаляване на капацитета, на пазарното присъствие и на бариерите за навлизане на съответните пазари се установява за всеки конкретен случай. Комисията ще определя степента на необходимост от мерките въз основа на пазарното проучване, приложено към плана за преструктуриране, и ако е възможно, въз основа на други данни, с които разполага, включително информация, предоставена от заинтересувани страни. Компенсаторните мерки трябва да са неразделна част от преструктурирането, така както е предвидено в плана за преструктуриране. Този принцип се прилага независимо от това, дали мерките са предприети преди или след предоставянето на държавната помощ, доколкото те са част от същото преструктуриране. Закриването на губещи дейности, които при всички обстоятелства са необходими за възстановяване на жизнеспособността, няма да се зачита за намаляване на капацитета или пазарното присъствие при оценяването на компенсаторните мерки. При оценката ще се взема предвид и всяка предоставена преди това помощ за оздравяване.
38. Условието по т. 37 обикновено не се прилага за малките предприятия, тъй като може да се приеме, че помощ ad hoc за малки предприятия по принцип не нарушава конкуренцията до степен, противоречаща на взаимния интерес, освен ако това се изисква от правилата за държавни помощи в конкретен сектор или когато бенефициентът участва на пазар, който страда от траен свръхкапацитет.
39. Когато предприятието участва на пазар, който се характеризира с траен свръхкапацитет по смисъла на приложение № 2 - "Държавна помощ за регионално развитие за големи инвестиционни проекти", намаляването на капацитета на предприятието или на пазарното му присъствие може да достигне 100% (*4).
г) Помощ, ограничена до минимум: реално участие без елемент на помощ:
40. Размерът и интензитетът на помощта трябва да бъдат ограничени до необходимия минимум на разходите за преструктуриране на предприятието в съответствие със съществуващите финансови ресурси - негови или на акционерите му, или на икономическата група, към която принадлежи. От бенефициентите на помощта се очаква значителен принос към плана за преструктуриране с техни собствени ресурси, включително продажба на активи, които не са съществени за оцеляването на предприятието, или от външно финансиране при пазарни условия. Подобно участие трябва да е реално, т.е. действително, изключващо всякакви очаквани печалби в бъдеще като парични постъпления, и да бъде колкото е възможно по-голямо.
41. Комисията ще счита за необходими следните участия (*5) в преструктурирането: минимум 25% за малки предприятия, минимум 40% за средни предприятия и минимум 50% за големи предприятия. При изключителни обстоятелства и в случаи на особено тежки затруднения, които трябва да бъдат доказани от органа, предоставящ помощта, комисията може да приеме и по-малко участие.
42. За да се ограничи деформиращият ефект върху конкуренцията, размерът на помощта или формата, под която тя се предоставя, трябва да бъдат такива, че да се избегне предоставянето на излишни парични средства на предприятието, които могат да бъдат използвани за агресивни, изкривяващи пазара дейности, несвързани с процеса на преструктуриране. Комисията ще проучва равнището на задлъжнялост на предприятието след преструктурирането, включително след всяко отсрочване или намаляване на дълговете му, и по-специално при продължаване на стопанската му дейност в рамките на открито производство по несъстоятелност. Помощта не трябва да се използва за финансиране на нови инвестиции, които не са съществени за възстановяване жизнеспособността на предприятието.
д) Специфични изисквания, свързани с разрешаването на помощта:
43. В допълнение към компенсаторните мерки по т. 35 - 39 комисията може да налага всякакви условия и задължения, които счете за необходими, за да гарантира, че помощта не нарушава конкуренцията до степен, противоречаща на общия интерес на Република България и на страните, с които тя има установен режим за наблюдение на държавните помощи, ако предоставящият помощта орган не е поел ангажимент, че ще приеме такива мерки. Комисията може да поиска от органа, предоставящ помощта:
а) да предприеме определени мерки (например да отвори определени пазари, които са пряко или косвено свързани с дейността на предприятието, за други оператори при спазване изискванията на закона);
б) да въведе определени задължения за предприятието;
в) да се въздържа от предоставяне на друг вид помощ на предприятието през периода на преструктуриране.
е) Пълно прилагане на плана за преструктуриране и спазване на условията:
44. Предприятието трябва изцяло да прилага приетия от комисията план за преструктуриране и да изпълнява всички други задължения, предвидени в решението й за одобряване на помощта. Комисията ще разглежда неизпълнението на плана или на другите задължения като злоупотреба с помощта.
45. Когато преструктурирането обхваща няколко години и ангажира помощ в значителен размер, комисията може да изиска помощта за преструктуриране да се изплати на няколко транша, като отпускането на всеки транш може да бъде поставено в зависимост от:
а) потвърждение преди всяко плащане, че съответният етап от плана за преструктуриране е изпълнен задоволително и в предвидения график, или
б) одобрение преди всяко плащане след проверка, че планът се прилага задоволително.
ж) Наблюдение и годишен отчет:
46. Министерството на финансите трябва да получи гаранции, че планът за преструктуриране се прилага правилно чрез представянето на подробни редовни отчети, изготвени от съответния орган, предоставил помощта.
47. В случаите на помощ за големи предприятия първият от тези доклади трябва да бъде представен на Министерството на финансите не по-късно от 6 месеца след одобряването на помощта. Следващите доклади трябва да се изпращат на Министерството на финансите най-малко веднъж годишно на определена дата, докато се приеме, че целите на плана за преструктуриране са изпълнени. Те трябва да съдържат цялата информация, изисквана от Министерството на финансите, за да може да се проследява изпълнението на плана за преструктуриране, графикът на плащанията на предприятието и финансовото му състояние, както и спазването на условията или задълженията, предвидени в решението на комисията за одобряване на помощта. По-конкретно те трябва да съдържат цялата необходима информация за всяка помощ, получена от предприятието, предоставена му с каквато и да е цел (на индивидуална основа или по схема) през периода на преструктуриране (виж т. 65 - 68). Когато Министерството на финансите се нуждае от своевременно потвърждение на основни въпроси от предоставената информация (например свързана със закриването или съкращаването на производствени мощности), то може да изисква по-чести доклади.
48. В случай на помощ за малки и средни предприятия е достатъчно да се изпраща всяка година копие от баланса и отчета за приходите и разходите на предприятието получател, освен ако в решението за одобряване на помощта са били установени по-строги условия.
3.2.3. Промени в плана за преструктуриране
49. При одобрена помощ за преструктуриране съответният предоставящ помощта орган може през периода на преструктуриране да поиска от комисията съгласие за промени в плана за преструктуриране и в размера на помощта. Комисията може да разреши такива промени, ако са спазени следните условия:
а) промененият план показва възстановяване на жизнеспособността в разумен срок;
б) при увеличаване размера на помощта необходимите компенсаторни мерки са с по-голям обхват от първоначално наложените;
в) при предлагани компенсаторни мерки с по-малък обхват от първоначално предвидените размерът на помощта трябва да бъде съответно намален;
г) срокът в новия план за изпълнение на компенсаторните мерки може да бъде по-дълъг в сравнение с първоначално предвидения само по причини, които са извън контрола на предприятието или органа, предоставящ помощта; в противен случай размерът на помощта трябва да бъде съответно намален.
50. Ако наложените от комисията условия или поетите от органа, предоставящ помощта, ангажименти бъдат облекчени, размерът на помощта трябва да бъде съответно намален или да бъдат наложени други условия.
51. Ако органът, предоставящ помощта, внесе промени в одобрен план за преструктуриране, без да информира комисията, последната започва производство по чл. 9, ал. 1, т. 3 от закона.
3.2.4. Помощ за преструктуриране в подпомагани райони
52. При оценката на помощта за преструктуриране в подпомагани райони комисията трябва да отчете необходимостта от регионално развитие. Фактът, че определено предприятие в затруднение се намира в подпомаган район, не оправдава по-снизходителен подход към помощта за преструктуриране, тъй като тя не може да помага на района да поддържа предприятия в средносрочен и дългосрочен план по изкуствен начин. В интерес на самите райони е да използват ресурсите си, за да развият колкото може по-бързо жизнеспособни и стабилни дейности. Дори и в случай на помощ за предприятия в подпомагани райони нарушаването на конкуренцията трябва да бъде сведено до минимум. За тази цел трябва да се анализират и отрицателните странични ефекти както за съответния район, така и за други райони.
53. Ето защо условията по т. 29 - 51 за разрешаване на помощта се прилагат и за предприятията в подпомагани райони, дори когато са взети предвид и нуждите на регионалното развитие. Въпреки това, освен ако е предвидено друго в правилата за държавни помощи в конкретен сектор, условията за разрешаване на помощта в подпомаганите райони може да не бъдат толкова строги по отношение на компенсаторните мерки и размера на участието на предприятието получател. Ако нуждите на регионалното развитие го оправдават, в случаите, когато намаляването на капацитета или пазарното присъствие изглеждат най-адекватните мерки за избягването на неоправдано нарушаване на конкуренцията, необходимото намаление в подпомаганите райони ще бъде по-малко, отколкото в неподпомаганите, с оглед по-голямата сериозност на регионалните проблеми в Република България като район по чл. 4, т. 1 от закона.
3.2.5. Помощ за преструктуриране на малки и средни предприятия
54. Помощта за малки предприятия (*6) като правило засяга в по-малка степен условията на търговия, отколкото помощта за средни и големи предприятия. Това се отнася и до помощта за преструктуриране, така че условията по т. 29 - 51 не се прилагат толкова строго в следните отношения:
а) предоставянето на помощ за малки предприятия обикновено няма да се обвързва с компенсаторни мерки, освен ако правилата за държавни помощи в конкретния сектор изискват друго;
б) изискванията към съдържанието на отчетите ще са по-малко строги за малките и средните предприятия.
55. Независимо от това условието "пръв път, последен път" се прилага и за малките и средните предприятия.
56. Плановете за преструктуриране на малки и средни предприятия трябва да отговарят на изискванията, посочени в т. 32 - 34. Предоставянето на помощта трябва да е обвързано с цялостното изпълнение на плана за преструктуриране. Контролът за изпълнението на тези условия се осъществява от предоставящия помощта орган и от Министерството на финансите.
3.2.6. Помощ за покриване на социалните разходи по преструктурирането
57. Плановете за преструктуриране обикновено водят до намаляване или прекратяване на обхванатите от преструктурирането дейности. Подобни съкращения често са необходими в интерес на рационалността и ефективността, което е доста различно от намаляването на капацитета като условие за разрешаване на помощта. Каквито и да са причините за съкращенията, подобни мерки обикновено водят до съкращаване на работната сила в предприятието.
58. Трудовото законодателство и законодателството в областта на социалното осигуряване може да включват общи социалноосигурителни схеми, по които на съкратените и на предсрочно пенсионираните работници и служители директно се изплащат обезщетения. Подобни схеми не трябва да се разглеждат като държавна помощ по смисъла на чл. 1, ал. 3 от закона.
59. Извън обезщетенията при съкращение и при предсрочно пенсиониране, дължими съгласно закона, общите схеми за социално подпомагане често предвиждат правителството да покрие разходите по обезщетенията, които предприятието предоставя на съкратените работници и служители и които са извън неговите законови или договорни задължения. Когато тези схеми се прилагат за всички отрасли без ограничение и са общодостъпни за всеки работник, отговарящ на предварително определените условия в тях, не се счита, че чрез схемите се предоставя държавна помощ по смисъла на чл. 1, ал. 3 от закона на предприятията в процес на преструктуриране. В същото време, ако схемите се използват в подкрепа на преструктурирането в определени отрасли, те могат да включват елемент на помощ поради селективния начин, по който се прилагат.
60. Задълженията на дадено предприятие, произтичащи от трудовото законодателство или от колективните договори със синдикатите за изплащане на обезщетения при съкращения и/или на пенсии при предсрочно пенсиониране, са част от обичайните разходи за дейността, които предприятието е длъжно да покрие със собствени ресурси. Затова всеки принос на държавата към тези разходи ще се счита за държавна помощ независимо дали плащанията за работниците и служителите се извършват директно към предприятието или се администрират чрез държавни органи, упълномощени да извършват подобна дейност.
61. Комисията оценява положително предоставянето на подобна помощ на предприятие в затруднение, тъй като тя носи икономически ползи, надхвърлящи интересите на засегнатото предприятие, улеснява структурните промени и намалява социалната тежест.
62. Освен за покриване на разходите за обезщетения при съкращения или при предсрочно пенсиониране често пъти помощи по конкретни схеми за преструктуриране се предоставят за обучение, консултации и практическа помощ за намиране на алтернативна работа, за съдействие при преместване на местоживеенето, както и за професионално обучение и за подпомагане на работници и служители, които желаят да започнат свой бизнес. Комисията оценява положително и предоставянето на подобни помощи на предприятие в затруднение.
63. Помощите по т. 59, 61 и 62 трябва да бъдат ясно разграничени в плана за преструктуриране, тъй като се предоставят за социални цели - най-вече за обезщетение на съкратените работници и служители, поради което не се вземат предвид при оценката относно обхвата на необходимите компенсаторни мерки по т. 35 - 39.
64. Комисията трябва да гарантира, че социалният ефект от преструктурирането съгласно плана е сведен до минимум и по отношение на страните, с които Република България е установила режим за наблюдение на държавните помощи.
3.2.7. Информиране на комисията за всички помощи, предоставяни на предприятие през периода на преструктурирането му
65. Когато помощ за преструктуриране, получена от голямо или средно предприятие, се разглежда по това приложение, предоставянето на всякаква друга помощ през периода на преструктурирането му, дори в съответствие с вече одобрени схеми, може да повлияе на оценката на комисията относно обхвата на необходимите компенсаторни мерки.
66. В уведомлението за помощ за преструктуриране на голямо или средно предприятие задължително се посочват всички други видове помощи, които се предвижда да бъдат предоставени на съответното предприятие през периода на преструктурирането му, с изключение на помощите по чл. 1, ал. 6 или попадащите в обхвата на чл. 8 от закона.
67. Всички вече предоставени помощи на голямо или средно предприятие през периода на преструктурирането му, включително предоставените помощи в съответствие с одобрени схеми, трябва да се нотифицират индивидуално пред комисията, доколкото към датата на решението относно помощта за преструктуриране тя не е била уведомена за тях.
68. Комисията трябва да е сигурна, че с предоставянето на помощ по одобрени схеми няма да бъдат заобиколени изискванията на това приложение.
3.3. Условие "пръв път, последен път"
69. Помощта за оздравяване е еднократна и е предназначена основно да поддържа дейността на предприятието за определен период, през който ще се реши бъдещето му. Не трябва да се допуска многократно предоставяне на помощ за оздравяване, вследствие на което да се поддържа статуквото, да се отлага неизбежното, а икономическите и социалните проблеми да бъдат прехвърляни междувременно на други по-ефективни производители или на други държави, с които Република България е установила режим за наблюдение на държавните помощи. Следователно помощ за оздравяване може да се предостави само веднъж. В съответствие със същия принцип, за да не се допусне нелоялно подпомагане на предприятия, които могат да оцелеят единствено с цената на многократни държавни помощи, помощ за преструктуриране трябва да се предоставя също само веднъж. Ако помощ за оздравяване се предостави на предприятие, което вече е получило помощ за преструктуриране, може да се счете, че затрудненията на предприятието са постоянни и че повтарящите се държавни интервенции пораждат нарушаване на конкуренцията, което е в противоречие с взаимния интерес (виж т. 17 и 18). Повтарящи се държавни интервенции не се разрешават.
70. Когато планираната помощ за оздравяване или преструктуриране е нотифицирана пред комисията, органът, предоставящ помощта, трябва изрично да посочи дали съответното предприятие е получавало помощ за оздравяване или преструктуриране в миналото, включително всяка подобна помощ, предоставена преди влизането в сила на това приложение, както и всяка друга помощ, за която комисията не е уведомена (*7). В такива случаи, а и когато са изтекли по-малко от 10 години след предоставянето на помощ за оздравяване или периодът на преструктуриране е изтекъл, или изпълнението на плана за преструктуриране е спряно (според това, кое обстоятелство е настъпило най-късно), комисията не разрешава повече помощ за оздравяване или преструктуриране. Изключения от това правило се допускат в следните случаи:
а) когато помощта за преструктуриране е предоставена след помощ за оздравяване като част от процеса на преструктуриране;
б) когато помощта за оздравяване е предоставена в съответствие с условията в раздел 3 и тази помощ не е последвана от държавно подпомагано преструктуриране, ако:
- има основания да се счита, че предприятието ще бъде жизнеспособно в дългосрочен план след предоставянето на помощ за оздравяване, и
- възникне необходимост от нова помощ за оздравяване или преструктуриране най-малко след 5 години поради непредвидими обстоятелства (*8), за които предприятието не носи отговорност;
в) при изключителни и непредвидими обстоятелства, за които предприятието не носи отговорност.
В случаите по букви "б" и "в" не може да се използва опростената процедура, предвидена в раздел 3.1.2.
71. Прилагането на това правило по никакъв начин не се влияе от промени в собствеността на предприятието получател след предоставянето на помощта или от съдебно или административно производство, чийто ефект е намаляване на задълженията му или отписване на предишните дългове, стига предприятието да продължава да осъществява дейността си.
72. Когато бизнес група е получила помощ за оздравяване или преструктуриране, комисията няма да разреши предоставянето на нова подобна помощ на самата група или на нейни подразделения, освен ако са изминали 10 години след предоставянето на помощта за оздравяване или периодът на преструктуриране е изтекъл, или изпълнението на плана за преструктуриране е спряло, според това, кое обстоятелство е настъпило най-късно. Ако подразделение на бизнес група е получило помощ за оздравяване или преструктуриране, самата група и останалите й подразделения могат да получават помощи за оздравяване или преструктуриране (ако са изпълнени останалите разпоредби на това приложение), но не и подразделението, получило такава помощ. Органът, предоставящ помощта, трябва да гарантира, че предвидената помощ няма да бъде прехвърлена от групата или подразделенията й на бенефициента, получил помощ преди това.
73. Когато едно предприятие поеме активите на друго, особено на такова, което е било обект на производство по т. 71 или на производство по несъстоятелност и което вече е получило помощ за оздравяване или преструктуриране, условието "пръв път, последен път" не се прилага за купувача, ако са спазени следните кумулативни условия:
а) купувачът е ясно разграничен от старото предприятие;
б) купувачът е придобил активите на старото предприятие по пазарни цени;
в) производството по ликвидация или по несъстоятелност и покупката на съществуващо предприятие не се използват единствено за избягване прилагането на условието "пръв път, последен път"; комисията може да прецени, че случаят е именно такъв, ако например трудностите, пред които е изправен купувачът, са били ясно предвидими към момента, когато е поел активите на старата компания.
74. Помощ за закупуване на активи не може да бъде разрешена по това приложение, тъй като тя представлява помощ за първоначална инвестиция.
4. Схеми за подпомагане на малки и средни предприятия
4.1. Общи принципи
75. Комисията разрешава схеми за предоставяне на помощ за оздравяване и/или преструктуриране на малки и средни предприятия в затруднение само когато съответните предприятия отговарят на дефиницията за малки и средни предприятия по Закона за малките и средните предприятия. При спазване на специфичните разпоредби в този раздел допустимостта на такива схеми ще бъде оценявана в съответствие с условията по раздели 2 и 3 с изключение на тези по т. 27, които не се прилагат при схемите за помощ. Всяка помощ, предоставяна по схема, която не отговаря на някое от тези условия, трябва да бъде предварително нотифицирана индивидуално и одобрена от комисията.
4.2. Приложимост
76. Освен ако е предвидено друго в правилата за държавните помощи за даден отрасъл, при предоставянето на помощи по разрешени схеми за малки и средни предприятия изискването за индивидуално уведомяване не се прилага само когато съответното предприятие отговаря поне на един от критериите по т. 8. Помощите за предприятия, които не отговарят на нито едно от тези условия, се нотифицират индивидуално пред комисията, за да може тя да прецени дали следва да бъдат квалифицирани като предприятия в затруднение. Помощите за предприятия, извършващи дейност на пазари с траен структурен свърхкапацитет, също се нотифицират индивидуално пред комисията, за да може тя да прецени приложимостта на т. 39.
4.3. Условия за разрешаване на схеми за помощ за оздравяване
77. За да бъдат одобрени от комисията, схемите за помощ за оздравяване трябва да отговарят на условията по т. 22, букви "а", "б", "г" и "д". Помощ за оздравяване не може да бъде предоставяна за повече от 6 месеца, през които трябва да се анализира състоянието на предприятието. Преди края на този период органът, предоставящ помощта, трябва или да одобри план за преструктуриране или ликвидация, или да поиска от предприятието да възстанови заема или помощта, изразяваща се във връщане на рисковата премия.
78. Всяка помощ за оздравяване, предоставена за повече от 6 месеца или невъзстановена след 6 месеца, трябва да бъде индивидуално нотифицирана пред комисията.
4.4. Условия за разрешаване на схеми за помощ за преструктуриране
79. Комисията одобрява схеми за помощ за преструктуриране само ако предоставянето на помощ е обусловено от пълното изпълнение от получателя й на плана за преструктуриране, одобрен от органа, предоставящ помощта, и се изпълняват следните условия:
а) по отношение на възстановяване на жизнеспособността - прилагат се критериите по т. 31 - 34;
б) по отношение на избягването на неоправдано нарушаване на конкуренцията - ако правилата за държавни помощи в съответния сектор не изискват друго, изискванията по т. 35 - 39 няма да се прилагат, тъй като помощта за малки предприятия нарушава конкуренцията; независимо от това схемите трябва да предвиждат, че предприятията получатели не могат да увеличават капацитета си през периода на преструктурирането им; за средните предприятия изискванията по т. 35 - 39 се прилагат;
в) по отношение на изискването помощта да бъде ограничена до необходимия минимум - прилагат се правилата по т. 40 - 42;
г) по отношение на промени в плана за преструктуриране - всички изменения на плана следва да се извършват в съответствие с правилата по т. 49 - 51.
4.5. Общи условия за разрешаване на схеми за помощи за оздравяване и/или преструктуриране
80. Схемите трябва изрично да посочват максималния размер на помощ, която може да бъде отпусната на което и да е предприятие като част от дейността по оздравяване или преструктуриране, включително когато планът е изменен. Всяка помощ над тази сума се нотифицира индивидуално пред комисията. Максималният размер на помощта за оздравяване и преструктуриране, предоставена на определено предприятие, не може да надвишава левовата равностойност на 10 млн. евро, включително помощите, получени от други източници или по други схеми.
81. Условието "пръв път, последен път" трябва да бъде прилагано, като се спазват правилата по раздел 3.3.
82. Органите, предоставящи държавна помощ, трябва да нотифицират мерките индивидуално пред комисията в случаите, когато едно предприятие поеме активите на друго, което вече е получавало помощ за оздравяване или преструктуриране.
4.6. Наблюдение и годишен доклад
83. Изискванията по т. 46 - 48 не се прилагат относно схемите за помощ. Въпреки това условие за одобряване на схема за помощ е предоставянето на годишен доклад за изпълнението й, който да съдържа информацията, определена в указанията на Министерството на финансите относно стандартните доклади. Докладът трябва да включва също и списък на всички предприятия получатели, като за всяко от тях се посочват:
а) името на предприятието;
б) отрасловият му код, като се използват двуцифрените класификационни кодове на НКИД - 2001 (*9);
в) броят на работниците и служителите;
г) годишният оборот и балансовата му стойност;
д) сумата на предоставената помощ;
е) сумата и формата на участие на получателя;
ж) формата и степента на компенсаторните мерки - където е необходимо;
з) получените в миналото помощи за преструктуриране или други равностойни форми на подпомагане, където е необходимо;
и) дали предприятието получател е било ликвидирано или е било обект на производство по несъстоятелност преди края на периода за преструктурирането му.
5. Помощ за преструктуриране на предприятия в затруднение в областта на въздушния транспорт
84. Комисията следва политика на разрешаване в изключителни случаи на държавна помощ, предоставена във връзка с програми за преструктуриране, и по-специално, ако помощта или поне част от нея е отпусната за социални цели, т.е. ако е насочена към подпомагане на адаптацията на работната сила към по-високо ниво на производителност (например схеми за по-ранно пенсиониране). Одобрението на комисията зависи от изпълнението на няколко условия:
а) помощта следва да бъде част от подробна програма за преструктуриране, която да оздрави авиокомпанията, така че в рамките на един разумен бъдещ период тя да започне да функционира добре, без да има нужда от допълнителна помощ; с оглед на това помощта следва да е с ограничена продължителност.
При анализа на програмата комисията оценява внимателно проучването на пазара и перспективите за развитие в различните пазарни сегменти, планираните съкращения на разходите, закриването на недоходоносни маршрути, подобряването на ефективността и производителността, очакваното финансово развитие на компанията, очакваните норми на възвръщаемост, печалби, дивиденти и т.н.
Не е необходимо всяко преструктуриране да доведе до приватизация на предприятието, но комисията трябва да държи сметка за участието на частния рисков акционерен капитал, когато извършва анализ на програмата за преструктуриране.
б) програмата за преструктуриране не трябва да предвижда допълнителна помощ за периода, в който действа, и като се има предвид, че е насочена към възвръщане рентабилността на предприятието, в бъдеще то трябва да функционира, основавайки се на собствените си възможности, без да се появи нужда от нова помощ; обикновено комисията изисква писмено уверение от правителството, че помощта ще бъде последната парична инжекция от държавни фондове или каквато и да е помощ под друга форма; следователно помощта за преструктуриране следва да се предоставя еднократно.
Комисията е длъжна и в бъдеще да оценява всяка възможна помощ и съвместимостта й с принципите на свободната конкуренция. При оценката на втората молба за държавна помощ комисията следва да вземе под внимание всички имащи значение обстоятелства, включително факта, че предприятието вече е получавало държавна помощ. В такъв случай комисията не разрешава допълнителна помощ освен при непредвидими и външни за предприятието изключителни обстоятелства.
в) ако възстановяването на финансовата жизнеспособност и/или положението на пазара изисква съкращаване на капацитета, това следва да бъде включено в програмата;
г) за да се избегне нежелателно въздействие на помощта върху конкуренцията, затрудненията на авиокомпанията - получател на помощта, не трябва да се пренасят върху нейните конкуренти; може да се приеме, че програмата, която ще се финансира с държавна помощ, не противоречи на принципите на свободната конкуренция само при условие че не е експанзивна, т.е. целта й не е увеличаване капацитета на съответната авиокомпания във вреда на нейните преки европейски конкуренти; при всички случаи програмата не трябва да води до увеличаване, надхвърлящо пазарния растеж, на броя на самолетите или капацитета (местата), предлагани на съответните пазари; в този смисъл географският пазар, който трябва да се вземе под внимание, може да бъде европейският пазар като цяло или пък специфични регионални пазари, особено определени от конкуренцията;
д) правителството не трябва да се намесва в управлението на предприятието освен по причини, които произтичат от правото на собственост, и трябва да позволи компанията да се управлява според търговските принципи;
е) помощта трябва да се използва единствено за целите на програмата за преструктуриране и да бъде пропорционална на нейните нужди; през периода на преструктуриране компанията трябва да се въздържа от придобиване на акционерни дялове в други въздушни превозвачи;
ж) условията на помощта, които са в противоречие със специални правни разпоредби, различни от разпоредбите на закона, задължително трябва да се свържат с целта на помощта, така че да бъде невъзможно да се разглеждат отделно; помощта не трябва да се използва за антиконкурентно поведение и цели, нито трябва да вреди на прилагането на законовите правила за либерализация в областта на въздушния транспорт; ограничаването на свободите, гарантирани чрез Закона за гражданското въздухоплаване, би могло да доведе до съществени нарушения на конкуренцията и да подсили допълнително антиконкурентния ефект на държавната помощ;
з) всички помощи за преструктуриране трябва да са структурирани така, че да бъдат прозрачни и да може да се контролират.
85. За наблюдението и годишния доклад в този отрасъл се прилагат разпоредбите на т. 46 - 48.
86. Целта на изискванията по т. 84 и 85 е да ограничи, доколкото е възможно, негативния ефект на помощта, тъй като се допуска, че може да възникне нужда от държавно финансирани програми за преструктуриране (особено за държавните превозвачи), за да станат предприятията конкурентоспособни. За да се осигури по-голяма равнопоставеност на стопанските оператори в областта на въздушния транспорт, е необходимо разпределяне на помощта за преструктуриране във времето. Комисията не разрешава помощ за преструктуриране освен в изключителни случаи и при много строги условия.
87. По отношение на помощта за оздравяване по този раздел следва да се прилагат общите правила за помощ за оздравяване съгласно приложението. Държавна помощ за оздравяване на авиокомпания може да бъде оправдана със създаването на подробна програма за преструктуриране, доколкото такава програма е приемлива според приложението.
6. Формула за изчисляване на максималния размер на помощта за оздравяване при използване на опростена процедура:
EBITt + амортизацииt + (оборотен
капиталt - оборотен капиталt-1)
2
 
Формулата се базира на резултатите от дейността на предприятието (EBIT (*10) - печалбата преди лихвите и данъците) за годината преди предоставянето/нотифицирането на помощта (t). Към тази сума се прибавят амортизационните отчисления и измененията на оборотния капитал.
Изменението на оборотния капитал се изчислява като разлика между краткосрочните активи (парични средства и парични еквиваленти, краткосрочни вземания от клиенти и длъжници, други краткосрочни активи, разходи за бъдещи периоди, материални запаси) и краткосрочните пасиви (задължения, други натрупани задължения, приходи за бъдещи периоди) за последните приключени счетоводни периоди. Ако има провизии на нивото на резултата от дейността на предприятието, това трябва да бъде ясно посочено и провизиите да не бъдат включвани в резултата.
Целта на формулата е оценка на отрицателния оперативен паричен поток от дейността на предприятието през годината, предшестваща молбата за помощ (или преди предоставянето на помощ в случай на ненотифицирани помощи). С половината от тази сума предприятието би трябвало да се задържи на пазара за период 6 месеца. Ето защо резултатът от формулата трябва да се раздели на 2.
Опростената процедура се прилага само ако резултатът е отрицателна величина. Ако резултатът е положителен, необходимо е да се представи подробна обосновка за това, че предприятието е в затруднение по смисъла на т. 8 и 9.
______________
(*1) При определянето дали предприятието е независимо или е част от група, се вземат предвид критериите, посочени в Закона за малките и средните предприятия.
(*2) Изключение може да се допусне за помощи за оздравяване в банковия сектор, за да може въпросната кредитна институция да продължи банковата си дейност в съответствие с действащото законодателство. Във всеки случай помощите, отпускани под форми, различни от гаранции по заеми или заеми, които отговарят на условията по буква "а", трябва да спазват общите принципи на помощ за оздравяване и не могат да обхващат структурни финансови мерки, отнасящи се до собствените средства на банката. Всички помощи, отпускани под форми, различни от гаранции по заеми или заеми, които отговарят на условията по буква "а", ще бъдат вземани предвид при разглеждане на компенсаторните мерки в рамките на плана за преструктуриране, посочени в т. 35 - 39.
(*3) Във връзка с това комисията може да съобрази дали съответното предприятие е средно или голямо.
(*4) В такива случаи комисията ще разрешава само помощи за облекчаване на социалните разходи по преструктурирането в съответствие с раздел 3.2.6, както и помощи за околна среда за почистване на замърсени площадки, които иначе би могло да бъдат изоставени.
(*5) Съгласно т. 5 минималното участие не трябва да съдържа каквато и да е помощ. Това не е случаят, в който един заем е със субсидирана лихва или е подкрепен с държавни гаранции с елемент на помощ.
(*6) Според определението в Закона за малките и средните предприятия.
(*7) При оценката на помощи, за които комисията не е уведомена, тя ще отчита дали съответната помощ е могла да бъде обявена за съвместима с принципите на свободната конкуренция на друго основание, различно от оздравяването или преструктурирането на предприятия в затруднение.
(*8) Непредвидимо обстоятелство е това, което изобщо не е могло да бъде очаквано от ръководството на предприятието при изготвянето на плана за преструктуриране и не е предизвикано от небрежност или грешки от страна на ръководството или от решения на групата, към която принадлежи предприятието.
(*9) Статистическата класификация на икономическите дейности в ЕО, публикувана от Статистическата служба на ЕО, е изцяло транспонирана в българското законодателство чрез Националната класификация на икономическите дейности (НКИД).
(*10) ЕВIТ - печалбата преди лихвите и данъците, посочени в годишния баланс за годината, предхождаща предоставянето/нотифицирането на помощта, трябва да се завиши с амортизационните отчисления за същия период плюс измененията на оборотния капитал за двете години, предхождащи годината на предоставянето/нотифицирането на помощта, като сборът се раздели на две, за да се получи стойността за 6 месеца, т.е. за обичайния период, за който се допуска помощ за оздравяване.
Array
Забележка. Максималният размер на помощта за оздравяване = [-ред 1 + ред 2 + (-ред 8)]/2 = - левовият еквивалент на 20 млн. евро. Тъй като резултатът от изчисленията по формулата е по-голям от левовия еквивалент на 10 млн. евро, опростената процедура по т. 27 не може да бъде приложена. Ако този лимит е надхвърлен, органът, предоставящ помощта, следва да обясни как са били определени бъдещите парични потребности на предприятието и съответно сумата на помощта за оздравяване."
§ 6. Уведомленията за помощи за оздравяване и преструктуриране на предприятия в затруднение, постъпили в Комисията за защита на конкуренцията преди влизането в сила на постановлението, се разглеждат съгласно разпоредбите, действащи към датата на постъпването им.
§ 7. Уведомленията за промени в одобрени от Комисията за защита на конкуренцията помощи за оздравяване или преструктуриране се разглеждат съгласно разпоредбите, действали към момента на предоставянето им.
§ 8. Допустимостта на помощи за оздравяване или преструктуриране, за които Комисията за защита на конкуренцията не е уведомена, се оценява съгласно разпоредбите на това постановление, ако помощите или част от тях са предоставени след влизането му в сила.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив