ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 59 ОТ 14 МАРТ 2014 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА МЕЖДУВЕДОМСТВЕНАТА КОМИСИЯ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И ПОДПОМАГАНЕ КЪМ МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 58 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2010 Г. (Д

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 59 ОТ 14 МАРТ 2014 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА МЕЖДУВЕДОМСТВЕНАТА КОМИСИЯ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И ПОДПОМАГАНЕ КЪМ МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 58 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2010 Г. (ДВ, БР. 28 ОТ 2010 Г.)

В сила от 18.03.2014 г.
Обн. ДВ. бр. от 18 Март 2014г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 числото "13" се заменя с "14".
2. В ал. 3 след думите "министрите на" се добавя "инвестиционното проектиране", а думите "и благоустройството" и "и туризма" се заличават.
§ 2. се изменя така:
"Чл. 8. (1) Решенията на комисията, с които се предоставят средства от държавния бюджет за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия, се одобряват с акт на Министерския съвет по предложение на министъра на вътрешните работи.
(2) След одобряване от Министерския съвет комисията предоставя решенията по ал. 1 на Министерството на финансите, на Сметната палата и на съответния първостепенен разпоредител с бюджет за тяхното изпълнение. Секретарят на комисията публикува протоколите и решенията на електронната страница на ГДПБЗН - МВР.
(3) Секретарят на комисията предоставя извлечения от решенията/протоколите по ал. 2 на областните управители в частта за финансираните обекти на територията на съответната област за осъществяване на контрола по изпълнението на решенията по чл. 58 от Закона за защита при бедствия.
(4) Първостепенните разпоредители с бюджет - част от държавния бюджет, извършват съответните промени по бюджетите си на основание на акта на Министерския съвет за одобряване решенията на комисията, включително в случаите, когато крайните получатели на сумите не са бюджетни предприятия.
(5) Министърът на финансите извършва съответните промени по бюджетните взаимоотношения на общините на основание акта на Министерския съвет по ал. 1."
§ 3. се изменя така:
"Чл. 15. Комисията взема решение за предоставяне на средства за възстановяване на извършени непредвидени разходи:
1. за спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи (СНАВР) при бедствия на включените чрез оперативните центрове сили и средства на единната спасителна система;
2. на органите на изпълнителната власт, местното самоуправление, юридическите лица и гражданите, които са предоставили при поискване от органите за пожарна безопасност и защита на населението собствени спасителни, пожарогасителни, превозни, съобщителни и други технически средства."
§ 4. В се създава ал. 3:
"(3) Лицата по ал. 2 подават декларация - Приложение № 5."
§ 5. се изменя така:
"Чл. 27. (1) Възстановителната помощ се предоставя за:
1. частичното възстановяване и/или частична замяна на конструктивни елементи, както и за строително-монтажни работи, с които първоначално изпълнени, но увредени конструкции и конструктивни елементи се заменят с други видове или се извършват нови видове работи, с които се възстановява експлоатационната им годност, след издаване на заповед от кмета на общината по чл. 195, ал. 4 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) и разрешение за строеж;
2. премахване на жилищни сгради, за които е издадена заповед от кмета на общината по чл. 195, ал. 6 ЗУТ, станали са опасни за здравето и живота на гражданите, негодни са за използване, застрашени са от самосрутване и не могат да се поправят или заздравят поради природно явление с геологичен (геофизичен, геоложки) или хидрометеорологичен произход.
(2) Предоставената помощ се определя в размер, осигуряващ минимално необходимите битови условия на лицата по чл. 26, ал. 2, и не може да превишава стойността на данъчната оценка на жилището.
(3) За недвижими културни ценности дейностите по ал. 1 се извършват по реда на чл. 73 и 74 от Закона за културното наследство.
§ 6. се изменя така:
"Чл. 28. (1) В срок до шест месеца от бедствието кметовете на общини изпращат в комисията и на съответния областен управител заверено копие от заповедта за въвеждане на плана за защита при бедствия и информация, в която се посочва броят на засегнатите жилищни сгради и самостоятелни обекти в тях и списък с адресите им.
(2) В срока по ал. 1 кметовете на общини издават заповед за назначаване на комисия по чл. 196, ал. 1 ЗУТ за определяне на състоянието на засегнатите от бедствието жилища. За недвижими културни ценности заповедта се издава съгласно чл. 73, ал. 1 от Закона за културното наследство.
(3) В срок до шест месеца от влизането в сила на заповедта по чл. 195, ал. 4 или 6 ЗУТ, съответно по чл. 73, ал. 3 или чл. 74, ал. 1 от Закона за културното наследство - за недвижими културни ценности, кметът на общината може да внесе в комисията искане за предоставяне на възстановителна помощ за лицата по чл. 26, ал. 2 за направените разходи за:
1. изработване и одобряване на инвестиционен проект за извършване на строително-монтажни работи, за които се изисква разрешение за строеж съгласно Закона за устройство на територията;
2. извършване на възстановителни работи, като поправяне и заздравяване на засегнатите от бедствието жилищни сгради и самостоятелни обекти в тях;
3. премахване на засегнатите от бедствието жилищни сгради и самостоятелни обекти в тях.
(4) Искането по ал. 3 следва да съдържа данни за адресите, данъчните оценки, разгънатите застроени площи на засегнатите от бедствието жилища, обосновка за размера на възстановителната помощ и заверени копия на:
1. заповедите по чл. 195, ал. 4 или 6 ЗУТ, съответно по чл. 73, ал. 3 или чл. 74, ал. 1 от Закона за културното наследство - за недвижими културни ценности;
2. протоколите на комисията по чл. 196, ал. 1 ЗУТ, съответно по чл. 73, ал. 2 от Закона за културното наследство - за недвижими културни ценности;
3. одобрени инвестиционни проекти, когато такива се изискват съгласно Закона за устройство на територията;
4. разрешения за строеж."
§ 7. се изменя така:
"Чл. 29. (1) Възстановителната помощ за поправяне, заздравяване на жилища или за премахване на жилищни сгради се предоставя на лицата по чл. 26, ал. 2 от кметовете на общини.
(2) Помощта по ал. 1 се предоставя от централния бюджет и се разходва по бюджетите на общините чрез корекция на бюджетните взаимоотношения между централния бюджет и съответните първостепенни разпоредители с бюджет."
§ 8. се изменя така:
"Чл. 30. В решението на комисията за предоставяне на възстановителна помощ задължително се посочват:
1. общината, на която се предоставя възстановителната помощ;
2. предназначението на възстановителната помощ по чл. 28, ал. 3 и адресите на жилищата;
3. размерът на възстановителната помощ."
§ 9. В се изменят така:
"2. уведомяват лицата по чл. 26, ал. 2 за решението на комисията;
3. организират изпълнението на решенията на комисията, като предоставят възстановителната помощ на лицата по чл. 26, ал. 2, след като те представят документи за плащане на:
а) инвестиционните проекти, когато такива се изискват съгласно Закона за устройство на територията;
б) извършените строителни работи по актове и протоколи по Наредба № 3 от 2003 г. за съставяне на актове и протоколи по време на строителството, издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството (обн., ДВ, бр. 72 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 37 от 2004 г., бр. 29 от 2006 г. и бр. 98 от 2012 г.)."
§ 10. В се отменя.
§ 11. В думите "и чл. 27, ал. 1" се заличават.
§ 12. се изменя така:
"Приложение № 5 към чл. 26, ал. 3
Array
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив