ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 6 ОТ 17 ЯНУАРИ 2011 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 126 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2006 Г. (ДВ, БР. 47 ОТ 2006 Г.)

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 6 ОТ 17 ЯНУАРИ 2011 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 126 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2006 Г. (ДВ, БР. 47 ОТ 2006 Г.)

Обн. ДВ. бр. от 21 Януари 2011г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В се създават ал. 3 и 4:
"(3) Териториалните звена по ал. 2 могат да бъдат отдели, сектори или други звена от по-нисък ранг.
(4) Районите на действие на териториалните звена се определят с акт на министъра на вътрешните работи по предложение на директора на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност"."
§ 2. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинея 3 се изменя така:
"(3) В отдел "Транспортна полиция" може да се създават сектори, други звена от по-нисък ранг и териториални звена, които се ръководят от началника на отдела и не се включват в структурата на областните дирекции на МВР."
2. Създават се ал. 4 и 5:
"(4) Териториалните звена на отдел "Транспортна полиция" са районните управления "Транспортна полиция", в които могат да се създават участъци "Транспортна полиция".
(5) Районите на действие на районните управления "Транспортна полиция" се определят с акт на министъра на вътрешните работи по предложение на директора на Главна дирекция "Криминална полиция"."
§ 3. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинея 3 се изменя така:
"(3) В дирекция "Специализирани полицейски сили" може да се създават отдели, сектори, други звена от по-нисък ранг и териториални звена, които се ръководят от директора на дирекцията и не се включват в структурата на областните дирекции на МВР."
2. Създават се ал. 4 и 5:
"(4) Териториалните звена на дирекция "Специализирани полицейски сили" са специализираните полицейски управления.
(5) Районите на действие на специализираните полицейски управления се определят с акт на министъра на вътрешните работи по предложение на директора на Главна дирекция "Охранителна полиция"."
§ 4. В се изменят така:
"(4) Районите на действие на РДГП се определят с акт на министъра на вътрешните работи по предложение на директора на ГДГП.
(5) В Главна дирекция "Гранична полиция" се създава Специализиран отряд "Въздушно наблюдение".
(6) Граничните контролно-пропускателни пунктове се откриват и закриват с решение на Министерския съвет."
§ 5. се отменя.
§ 6. се изменя така:
"Чл. 10б. (1) В Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) може да се създават отдели, сектори и други звена от по-нисък ранг в зависимост от задачите и дейността й.
(2) В ГДПБЗН се създават териториални звена, които се ръководят от директора на главната дирекция и не се включват в структурата на областните дирекции на МВР.
(3) Териториалните звена на ГДПБЗН са областните управления "Пожарна безопасност и защита на населението" (ОУПБЗН), в които може да се създават отдели, сектори, районни служби "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) и други звена от по-нисък ранг.
(4) Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" в София-град се нарича "Столично управление "Пожарна безопасност и защита на населението".
(5) В РСПБЗН може да се създават участъци "Пожарна безопасност и защита на населението" (УПБЗН).
(6) Районите на действие на териториалните звена на ГДПБЗН се определят с акт на министъра на вътрешните работи по предложение на директора на ГДПБЗН.
(7) В ГДПБЗН се създава Център за професионална квалификация."
§ 7. се отменя.
§ 8. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 след думата "създават" запетаята и думата "изменят" се заличават.
2. В ал. 2 наименованието "София" се заменя със "София-град".
§ 9. В се създава ал. 4:
"(4) Териториалните звена по ал. 2 могат да бъдат сектори или други звена от по-нисък ранг."
§ 10. В се създават ал. 3, 4 и 5:
"(3) В дирекция "Вътрешна сигурност" може да се създават териториални звена, които се ръководят от директора на дирекцията и не се включват в структурата на областните дирекции на МВР.
(4) Териториалните звена по ал. 2 могат да бъдат отдели, сектори или други звена от по-нисък ранг.
(5) Районите на действие на териториалните звена се определят с акт на министъра на вътрешните работи по предложение на директора на дирекция "Вътрешна сигурност"."
§ 11. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея след думата "самоличност" съюзът "и" се заменя със запетая и след думите "Международни проекти" се поставя запетая и се добавя "в дирекция "Управление на собствеността и социални дейности", в дирекция "Международно оперативно сътрудничество", в Специализирания отряд за борба с тероризма и в дирекция "Специална куриерска служба".
2. Създават се ал. 2 - 5:
"(2) В дирекция "Специална куриерска служба" се създават териториални звена, които се ръководят от директора на дирекцията и не се включват в структурата на областните дирекции на МВР.
(3) Структурата и наименованието на териториалните звена на дирекция "Специална куриерска служба" се определят с щата.
(4) Районите на действие на териториалните звена по ал. 2 се определят с акт на министъра на вътрешните работи по предложение на директора на дирекция "Специална куриерска служба".
(5) В дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" се създава звено "Ведомствена служба по трудова медицина"."
§ 12. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1:
а) точка 10 се отменя;
б) точка 13 се отменя.
2. Създават се ал. 4 и 5:
"(4) Структурата и наименованията на териториалните звена на дирекциите по ал. 1 се определят с щата.
(5) Териториалните звена се ръководят от директорите на дирекциите по ал. 1 и не се включват в структурата на областните дирекции на МВР."
§ 13. се отменя.
§ 14. В думите "факултети, катедри, секции и други звена от по-нисък ранг, подпомагащи дейността им" се заменят с "основни звена, обслужващи звена и филиали, в съответствие с изискванията на нормативната уредба в областта на висшето образование и науката, ЗМВР и подзаконовите нормативни актове по прилагането му".
§ 15. В се отменя.
§ 16. В се отменя.
§ 17. се изменя така:
"Чл. 26. (1) За изпълнение на задачите и дейностите по чл. 134 ЗМВР в Медицинския институт се изграждат звено за Държавен здравен контрол, Централна експертно-лекарска комисия (ЦЕЛК), клиники, Консултативно-диагностичен блок, отделения, кабинети, медицински служби, филиали за долекуване, продължително лечение и рехабилитация.
(2) В Медицинския институт може да се създават отдели, сектори и други звена от по-нисък ранг."
§ 18. се отменя.
§ 19. В се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) Главният секретар на МВР ръководи дейността на главните и областните дирекции, дирекция "Международно оперативно сътрудничество", Специализирания отряд за борба с тероризма, дирекция "Специална куриерска служба", дирекция "Миграция", дирекция "Български документи за самоличност" и дирекция "Национална система 112"."
2. В ал. 2 думите "аварийно-спасителната" се заменят със "спасителната".
§ 20. В думите "държавни имоти и вещи" се заменят с "имоти и вещи - държавна собственост".
§ 21. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1:
а) основният текст се изменя така:
"(1) Дирекциите и областните управления, включени в структурата на главните дирекции, се ръководят съответно от директори и началници, които:";
б) в т. 3 след думата "дирекции" се добавя "и областни управления";
в) в т. 5 след думата "дирекциите" се добавя "и областните управления".
2. В ал. 2 след думата "директорите" се добавя "и началниците".
3. Алинея 3 се изменя така:
"(3) Директорите и началниците по ал. 1 могат да се подпомагат от заместник-директор или заместник-началник, който изпълнява функции по управление, възложени му със заповед на съответния директор или началник."
§ 22. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В т. 7 думите "държавни имоти и вещи" се заменят с "имоти и вещи - държавна собственост".
2. Създава се нова т. 11:
"11. координира действията на териториалните структури на МВР при бедствия;".
3. Досегашните т. 11 и 12 стават съответно т. 12 и 13.
§ 23. В думите "на МВР" се заличават.
§ 24. Създава се :
"Чл. 40а. (1) Районните служби "ПБЗН" се ръководят от началник, който е пряко подчинен на началника на областното управление.
(2) Участъкът се ръководи от началник, който е пряко подчинен на началника на районната служба "ПБЗН".
(3) Началникът по ал. 1 и 2:
1. ръководи, организира и отговаря за дейността на районната служба, съответно на участъка;
2. осъществява оперативно взаимодействие с държавните органи на съответната територия."
§ 25. В се изменя така:
"(6) За целите на международното полицейско сътрудничество полицейските органи:
1. осъществяват, координират и контролират обмена на полицейска и съдебна информация, както и информация относно наложени мерки за административна принуда;
2. ползват, въвеждат, актуализират и заличават сигнали в ШИС;
3. предават издирвани лица и вещи въз основа на международни договори, по които Република България е страна."
§ 26. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинея 4 се изменя така:
"(4) Служителите за осигуряване на дейностите по охрана на обекти и служителите в звената "Общинска полиция" се назначават и служебните им правоотношения се прекратяват по реда на ЗМВР за срока на действие на договора, като не се включват в определената обща численост на МВР."
2. Създава се ал. 6:
"(6) Служителите за осигуряване на дейностите по охрана на обекти със сигнално-охранителна техника се назначават и служебните им правоотношения се прекратяват по реда на ЗМВР, като не се включват в определената обща численост на МВР."
§ 27. В думите "участие в" се заличават.
§ 28. В думите "участие в" се заличават.
§ 29. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се нова т. 6:
"6. организират и извършват издирване на лица и обекти и идентификация на трупове и лица;".
2. Досегашната т. 6 става т. 7 и се изменя така:
"7. извършват полицейска регистрация;".
3. Досегашните т. 7 - 12 стават съответно т. 8 - 13.
4. Създава се т. 14:
"14. участват в екипи, работни групи и комисии, създадени съвместно с други държавни органи, служби и органи на други държави и международни организации."
§ 30. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В основния текст след думата "пресичане" съюзът "и" се заменя със запетая и след думата "разкриване" се добавя "и разследване".
2. В т. 7 след думата "пресичане" съюзът "и" се заменя със запетая и след думата "разкриване" се добавя "и разследване".
3. В т. 8 след думата "контролни" се поставя запетая и се добавя "планови".
§ 31. Създава се :
"Чл. 76а. Главна дирекция "Криминална полиция" за изпълнение на задачата по разследване на престъпления извършва дейности по:
1. разследване на престъпления в съответствие с Наказателно-процесуалния кодекс;
2. упражняване на контрол за законосъобразното провеждане на разследването, изпълнението на писмените указания на прокурора и спазването на сроковете за разследване в областните дирекции;
3. осъществяване на взаимодействие с органите на съдебната власт, с други държавни органи и с органи на местната власт;
4. анализиране и проучване на практиките по разследване на престъпления и изготвяне на предложения за подобряване на дейността по разследване;
5. участие в специализирани звена и екипи съвместно с други държавни органи, служби и органи на други държави и международни организации;
6. събиране, обобщаване, анализ и предоставяне на информация за дейността по разследване на престъпления;
7. методическо ръководство на дейността по разследване на престъпления в главните и областните дирекции."
§ 32. В думите "участва в разследване на" се заменят с "разследва".
§ 33. се изменя така:
"Чл. 78. (1) Главна дирекция "Криминална полиция" осъществява издирвателна дейност на лица и вещи на територията на страната и зад граница, включително такива, за които има сигнал за издирване в Шенгенската информационна система, като:
1. организира издирвателната дейност на лица и вещи;
2. управлява обработването, съхранението и използването на информацията за всички категории издирвани лица и вещи;
3. обявява, актуализира и прекратява общодържавното издирване на отделните лица и вещи;
4. координира и контролира дейността по издирването на вещите и осъществява текущото оперативно ръководство по направление на дейност;
5. методически ръководи и подпомага дейността по издирване на лица и идентификация на трупове и лица с неустановена самоличност, извършвана от структурите на МВР.
(2) Главна дирекция "Криминална полиция" съвместно с Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" на Министерството на правосъдието организира и провежда мероприятия по издирване и задържане на бегълци от местата за лишаване от свобода.
(3) Главна дирекция "Криминална полиция" съгласува действията по издирване на лица, обявени за издирване, по инициатива на:
1. служба "Военна полиция" в Министерството на отбраната;
2. службите за сигурност.
(4) Организацията на издирвателната дейност на органите на МВР, както и обменът на информация по линия на Международната организация на криминална полиция - Интерпол и ШИС, се определят с акт на министъра на вътрешните работи."
§ 34. В след думата "пресичане" съюзът "и" се заменя със запетая и след думата "разкриване" се добавя "и разследване".
§ 35. се изменя така:
"Чл. 80в. Органите на ГДКП извършват дейност по предотвратяване, пресичане, разкриване и разследване на престъпления в националните структури на енергетиката, промишлеността, строителството, транспорта, селското и горското стопанство, екологията, търговията и туризма, здравеопазването и здравното осигуряване, бюджетните организации, юридическите лица с нестопанска цел, финансово-кредитната система, застраховането, както и на злоупотреби с фондове на Европейския съюз."
§ 36. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 думите "участие в" се заличават.
2. В ал. 2, т. 1 думите "участват в разследване на" се заменят с "разследват".
§ 37. В се създава ал. 3:
"(3) Редът за осъществяване на дейностите по чл. 52а, ал. 2, т. 1 и 4 ЗМВР се определя с инструкции на министъра на вътрешните работи."
§ 38. В се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) е национална специализирана охранителна и оперативно-издирвателна структура на МВР за граничен контрол, охрана на държавната граница, контрол за спазването на граничния режим и дейност по превенция, предотвратяване, пресичане, разкриване и разследване на престъпления, свързани с незаконна миграция и трафик на хора, която осъществява своите функции в граничната зона, в зоните на граничните контролно-пропускателни пунктове, международните летища и пристанища, вътрешните морски води, териториалното море, прилежащата зона, континенталния шелф, българската част на река Дунав, другите гранични реки и водоеми."
2. Алинея 2 се отменя.
3. В ал. 4 след думата "използва" се добавя "въздухоплавателни и".
§ 39. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се нова ал. 1:
"(1) Граничен контрол е нормативно установена дейност, която се осъществява по отношение на лицата, предметите в тяхно владение, транспортните средства и стоките при и по повод преминаване на държавната граница или присъствието им в граничната зона, с цел гарантиране спазването на граничния режим."
2. Досегашните ал. 1 и 2 стават съответно ал. 2 и 3.
§ 40. В думите "контрол за спазването на граничния режим" се заменят с "граничен контрол".
§ 41. В думите "Кодекса на Общността за режима на движение на лица през границите (Кодекс на шенгенските граници)" се заменят с "Регламент (ЕО) № 562/2006 г. на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2006 г. за създаване на Кодекс на Общността за режима на движение на лица през границите (Кодекс на шенгенските граници) (ОВ, L 105, стр. 1, 13.04.2006 г.)".
§ 42. В се отменя.
§ 43. В думите "държавната граница" се заменят с "ГКПП".
§ 44. В се правят следните изменения:
1. В т. 1 думите "член 17, параграф 1 от Договора за създаване на Европейската Общност" се заменят с "член 20, параграф 1 от Договора за функциониране на Европейския съюз (ОВ, C 83, 30.03.2010, стр. 47 - 403)".
2. В т. 2 думите "с Общността" се заменят със "със Съюза".
§ 45. В се правят следните изменения:
1. В основния текст думата "гранична" се заличава.
2. В т. 2 думите "извършване на цялостна" се заличават.
§ 46. се изменя така:
"Чл. 95. Органите на ГДГП контролират и извършват проверка на лица, багажи и превозни средства за наличието на взривни вещества, огнестрелни оръжия, боеприпаси, ядрени материали и други радиоактивни източници при преминаване на държавната граница."
§ 47. В след думата "пресичат" съюзът "и" се заменя със запетая и след думата "разкриват" се добавя "и разследват".
§ 48. В думите "водите на граничните реки и други водоеми" се заменят с "р. Дунав".
§ 49. В се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) Специализираният отряд "Въздушно наблюдение" е звено за осъществяване на въздушно наблюдение на границите и изпълнение на други летателни задачи, подпомагащи изпълнението на дейностите на ГДГП."
2. В ал. 2 думата "отряда" се заменя със "специализирания отряд".
3. В ал. 3 думата "отряда" се заменя със "специализирания отряд".
§ 50. В част трета, глава втора раздел VІа "Главна дирекция "Досъдебно производство" и се отменят.
§ 51. В част трета, глава втора наименованието на се изменя така:
"Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
§ 52. се изменя така:
"Чл. 127б. (1) Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" е национална специализирана структура на МВР за осигуряване на пожарна безопасност, спасяване и защита при бедствия.
(2) За изпълнение на задачите по ал. 1 Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" извършва дейностите по чл. 52г, ал. 2 ЗМВР."
§ 53. се изменя така:
"Чл. 127в. (1) Пожарогасителната и спасителната дейност, неотложните аварийно-възстановителни работи, оперативната защита при наводнения, операциите по издирване и спасяване, химическата, биологическата и радиационната защита при инциденти и аварии, свързани с опасни вещества и материали, и овладяването на екологични инциденти се организират и осъществяват от областните управления "ПБЗН" самостоятелно или съвместно със специализираните сили и средства на органите на изпълнителната власт, организациите, юридическите лица и гражданите.
(2) Пожарогасителна и спасителна дейност могат да извършват и търговците, получили разрешение по чл. 91е ЗМВР, както и доброволните формирования, създадени на основание чл. 91з ЗМВР.
(3) При извършване на съвместни дейности по ал. 1 и 2 координацията и ръководството на действията се осъществяват от органите по пожарна безопасност и защита на населението."
§ 54. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) Договорите по чл. 91д, ал. 1 ЗМВР за осигуряване на дейностите по чл. 52г, ал. 2 ЗМВР в обекти се сключват от директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" или от упълномощено от него длъжностно лице след разрешение на министъра на вътрешните работи."
2. Създава се ал. 3:
"(3) Служителите за осигуряване на дейностите по чл. 52г, ал. 2 ЗМВР в обекти се назначават и служебните им правоотношения се прекратяват по реда на ЗМВР за срока на действие на договора, като не се включват в определената обща численост на МВР."
§ 55. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 думите "гасене на пожари и за извършване на аварийно-спасителни дейности" се заменят с "извършване на пожарогасителни и спасителни дейности и при неотложни аварийно-възстановителни работи".
2. В ал. 2 думите "спасяване извършват пожарогасителни и аварийно-спасителни дейности" се заменят със "защита на населението извършват пожарогасителни и спасителни дейности и неотложни аварийно-възстановителни работи".
3. В ал. 3 думите "спасяване извършват пожарогасителни и аварийно-спасителни дейности" се заменят със "защита на населението извършват пожарогасителни и спасителни дейности и неотложни аварийно-възстановителни работи".
§ 56. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Създават се нови ал. 1 и 2:
"(1) Пожарогасителната дейност обхваща:
1. определяне на начините и средствата за извършване на дейността;
2. разработване на планове за ликвидиране на пожари;
3. незабавно изпращане на сили и средства при съобщение за пожар;
4. анализ и оценка на обстановката;
5. ограничаване и ликвидиране на последствията от пожари.
(2) Спасителната дейност обхваща:
1. незабавно изпращане на сили и средства при пожари, бедствия и извънредни ситуации;
2. анализ и оценка на обстановката;
3. спасяване на хора и имущество;
4. оказване на първа долекарска помощ на пострадалите;
5. организиране транспортирането на пострадалите до лечебните заведения."
2. Досегашната ал. 1 става ал. 3 и в нея:
а) основният текст се изменя така:
"(3) За осъществяване на пожарогасителна и спасителна дейност, неотложни аварийно-възстановителни работи, химическа, биологическа и радиационна защита и поддържане на постоянна оперативна готовност органите по пожарна безопасност и защита на населението в ОУПБЗН:";
б) в т. 2 думата "медицинска" се заменя с "долекарска", запетаята след думата "бедствия" се заличава и думите "аварии и катастрофи" се заменят с "и извънредни ситуации";
в) в т. 3 запетаята след думата "бедствия" се заличава и думите "аварии, катастрофи" се заменят с "и извънредни ситуации";
г) в т. 4 думите "за пожарогасене и аварийно-спасителна дейност" се заличават;
д) в т. 6 запетаята след думата "бедствия" се заличава и думите "аварии и катастрофи" се заменят с "и извънредни ситуации".
3. Досегашната ал. 2 става ал. 4 и в нея думите "ал. 1" се заменят с "ал. 3".
§ 57. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1:
а) в основния текст думата "спасяване" се заменя със "защита при бедствия";
б) в т. 1 след думата "безопасност" се добавя "и защита при бедствия";
в) в т. 2 и 3 думата "спасяване" се заменя със "защита на населението".
2. В ал. 2 думите "областните дирекции на МВР" се заменят с "ОУПБЗН".
§ 58. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В основния текст думата "спасяване" се заменя със "защита при бедствия".
2. В т. 1 след думата "безопасност" се добавя "и защита при бедствия".
3. В т. 2 думата "спасяване" се заменя със "защита на населението" и думите "пожаротехнически учения" се заменят с "пожаротактически учения и учения за защита при бедствия".
4. В т. 3 думата "спасяване" се заменя със "защита на населението".
§ 59. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В основния текст думата "спасяване" се заменя със "защита на населението".
2. В т. 5 думата "противопожарната" се заменя с "пожарната".
3. В т. 6 след думата "проверяват" се добавя "строежи и".
4. Създават се т. 14, 15 и 16:
"14. извършват проверки за наличието на разрешение на продуктите за пожарогасене по отношение на тяхната гасителна ефективност и спазването на условията на издаденото разрешение;
15. извършват проверки за наличието на разрешение на търговците по чл. 91е ЗМВР за осъществяваните от тях дейности и спазването на условията на издадените разрешения;
16. изискват от държавни органи, юридически лица и граждани планове за осигуряване на пожарната безопасност при организиране на мероприятия и извършване на дейности, с които временно се променя нивото на пожарната опасност."
§ 60. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В основния текст след думата "безопасност" се добавя "и защитата при бедствия".
2. В т. 1 след думата "безопасност" се добавя "и защита при бедствия" и думата "спасяване" се заменя със "защита на населението".
3. В т. 2 думата "спасяване" се заменя със "защита на населението".
4. В т. 3 думата "спасяване" се заменя със "защита на населението" и накрая се добавя "и защита при бедствия".
5. В т. 4 накрая се добавя "и защита при бедствия".
6. В т. 5 думата "спасяване" се заменя със "защита на населението".
7. В т. 6 думата "спасяване" се заменя със "защита на населението" и след думите "свързана с пожарната безопасност" се добавя "и защита при бедствия".
§ 61. се изменя така:
"Чл. 127л. (1) Превантивната дейност по чл. 52г, ал. 2, т. 1 ЗМВР обхваща:
1. информационно-разяснителна дейност и обучение на населението за предотвратяване на пожари, за формиране на необходимото поведение при пожари, бедствия и извънредни ситуации и за прилагане на необходимите защитни мерки;
2. участие в разработването на планове, свързани със защита при бедствия;
3. подпомагане министъра на вътрешните работи при осъществяване на дейността по категоризиране на територията на страната в зависимост от рисковете от бедствия;
4. поддържане на колективни и индивидуални средства за защита, предоставени на ГДПБЗН;
5. анализ на информацията, получавана в Националния оперативно комуникационно-информационен център за подпомагане на процеса по управление на риска от бедствия;
6. предлагане на насоки за развитие на обучението и образователните програми по защитата от пожари, бедствия и извънредни ситуации.
(2) За осъществяване на дейността по ал. 1 органите за пожарна безопасност и защита на населението:
1. информират, координират и взаимодействат с органите на държавната власт, местното самоуправление, юридическите лица и гражданите за подготовка на населението за действия при пожари и бедствия и осъществяване на превантивни мерки;
2. организират и провеждат обучение на органите на изпълнителната власт за ранното предупреждение и оповестяване с Националната система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия (НСРПОБ);
3. участват в разработването на програми за обучение, учебни материали и помагала за детските градини и училищата и планове за обучение и подготовка за защита при бедствия на ръководния персонал и учителите в системата на народната просвета;
4. подпомагат разработването на Националния план за защита при бедствия, Националната програма за защита при бедствия и на годишните планове за изпълнението й и на Националния план за провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи (СНАВР);
5. координират и участват в планирането, подготовката и провеждането на учения в областта на защитата при пожари, бедствия и извънредни ситуации, гражданското аварийно планиране и механизма за гражданска защита на Европейския съюз съгласно Решение 2004/277/ЕО, Евратом на Комисията от 29 декември 2003 г. за определяне на правила за въвеждане на Решение 2001/792/ЕС, Евратом на Съвета за създаване на механизъм на Общността за улесняване на засиленото сътрудничество за подпомагане на акции, свързани с гражданската защита (ОВ, L 87, 25.03.2004 г.), изменено с Решение 2008/73/ЕО, Евратом на Комисията от 20 декември 2007 г. (ОВ, L 20, 24.01.2008 г.), изменено с Решение 2010/481/ЕС, Евратом на Комисията от 29 юли 2010 г. (ОВ, L 236, 07.09.2010 г.);
6. приемат, обработват, анализират и предоставят данни, получавани от системите за наблюдение на Националния оперативно комуникационно-информационен център, Центъра за аерокосмическо наблюдение, оперативните комуникационно-информационни центрове на МВР и др., с цел управлението на риска от бедствия и координацията на съставните части на единната спасителна система;
7. извършват специализирана редакционно-издателска и културно-информационна дейност.
(3) Превантивният контрол по чл. 52г, ал. 2, т. 3 ЗМВР е комплекс от мероприятия за контрол по спазването на нормативната уредба, свързана със защитата при бедствия.
(4) За осъществяване на превантивен контрол по чл. 52г, ал. 2, т. 3 ЗМВР органите за пожарна безопасност и защита на населението извършват:
1. контрол за спазване на нормативната уредба при одобряването на устройствени схеми и планове, съгласувателни процедури на обекти, осъществяващи дейност с рискови вещества и материали, и участие в държавни приемателни комисии;
2. контрол по изготвяне и съгласуване на аварийни планове, контролно-измервателните системи, аварийното електрозахранване, системите за оповестяване и на други системи на сигурността на водностопанските обекти;
3. контрол на дейностите по защита и на средствата за защита на работещите в обектите по чл. 35 и 36 от Закона за защита при бедствия;
4. контрол за спазване изискванията на Закона за защита при бедствия и издадените въз основа на него подзаконови актове;
5. контрол за спазване на инженерно-техническите правила за защита от бедствия и аварии на строежи и на въведени в експлоатация обекти."
§ 62. се изменя така:
"Чл. 127н. (1) Научно-приложната и експертната дейност за пожарна безопасност и защита на населението включват:
1. разработване на правила и норми за осигуряване на пожарната безопасност и защита на населението;
2. информационно обслужване и изготвяне на научно-приложни продукти в областта на пожарната безопасност и защита на населението;
3. изследване на причините и условията за възникване и разпространяване на пожари и бедствия и извършване на пожаротехнически и други експертизи;
4. разработване на методи и средства за предотвратяване и ликвидиране на пожари, аварии и бедствия;
5. изследване, изпитване и определяне на показатели от физическите, химическите и пожарните характеристики на вещества, материали и продукти;
6. проверка на строителните продукти за съответствие с изискванията на нормативните актове и техническите спецификации за пожарна безопасност на строежите по удостоверителни документи;
7. изследване, изпитване и определяне на техническите и експлоатационните характеристики на пожаротехническо въоръжение и гасителни вещества;
8. проверка на съответствието на продуктите, използвани в пожарогасителната и спасителната дейност, с продуктови спецификации и стандарти по удостоверителни документи.
(2) За осъществяване на дейността по ал. 1 органите на ГДПБЗН:
1. дават становища по проекти на нормативни и други актове и разработват стандартизационни документи в областта на пожарната безопасност и защитата на населението;
2. разработват методики, наръчници, указания, ръководства, пособия и други документи в областта на пожарната безопасност и защитата на населението;
3. изпълняват и разработват научноизследователски, проучвателни и приложни задачи по пожарна безопасност и защита на населението;
4. събират, обработват, съхраняват и предоставят научно-техническа информация в областта на пожарната безопасност и защитата на населението;
5. разработват продукти в областта на пожарната безопасност и защитата на населението;
6. извършват изпитвания и издават изпитвателни и класификационни протоколи, доклади за оценка на продукти, пожаротехническо въоръжение и гасителни вещества;
7. извършват експертизи и експертни справки."
§ 63. В част трета, глава втора раздел VІв "Главна дирекция "Гражданска защита" и и се отменят.
§ 64. Създава се :
"Чл. 127р. Неотложните аварийно-възстановителни работи, оперативната защита при наводнения и операциите по издирване и спасяване обхващат:
1. прокарване на пътища и проходи за преминаване през разрушения и непроходими участъци;
2. осветяване на зоната за извършване на спасителни дейности;
3. извличане на аварирала техника при бедствия и катастрофи;
4. извършване обеззаразяване на хора, техника и материално-техническо оборудване;
5. наблюдение на водното ниво и състоянието на хидротехническите съоръжения и извършване на аварийни дейности по елементите;
6. координация и участие в надграждането на съществуващи и в изграждането на временни диги, удълбочаването на преливници, отпушвания на подприщвания пред мостове, водостоци, пасарелки и др.;
7. евакуиране на промишленоотровни вещества, източници на йонизиращи лъчения и други, попадащи в заливните зони;
8. подпомагане устройването на лагери за временно настаняване на застрашено население;
9. извеждане на хора, животни и изнасяне на движими културни ценности от залетите зони;
10. отводняване на сгради и др.;
11. откриване местоположението на хора, попаднали в бедствено положение;
12. изваждане на загинали чрез използване на алпийски способи, водолазно оборудване и екипировка, високопроходима или плаваща техника;
13. изнасяне на потенциални източници на биологично заразяване."
§ 65. Създава се :
"Чл. 127с. За осъществяване на сътрудничество със съответните структури на Европейския съюз, НАТО и на други държави и международни организации в областта на пожарната безопасност и защитата на населението, хуманитарната помощ и гражданско-военното аварийно планиране ГДПБЗН:
1. участва в разработването и съгласуването на международни договори, споразумения и протоколи и в изпълнението на поетите с тях задължения в областта на защитата при бедствия;
2. участва в координирането и организирането на планирането и изпълнението на ангажиментите, произтичащи от членството на Република България в НАТО и в Европейския съюз, в областта на гражданското аварийно планиране и на гражданската защита;
3. участва в работата на институциите на Европейския съюз и техните работни органи в областта на гражданската защита;
4. координира и участва в работата на Комитета за гражданско аварийно планиране (CEPC) на НАТО и координира работата на националните представители на групите към него;
5. координира и организира дейността по подготовката и провеждането на международни хуманитарни и/или спасителни операции за помощ при бедствия в други страни;
6. ръководи и осигурява дейността на Работна група 29 "Гражданска защита" към Съвета по европейските въпроси към Министерския съвет;
7. осъществява обмен на информация и контакт с оперативните центрове на Европейския съюз, НАТО, ООН и на страните членки."
§ 66. Създава се :
"Чл. 127т. (1) Ранното предупреждение и оповестяването при бедствия и при въздушна опасност на органите на изпълнителната власт и населението обхващат:
1. предоставяне на информация за приближаваща или непосредствена заплаха от възникване на бедствие или въздушна опасност на определен кръг лица - органи на изпълнителната власт и сили за реагиране на Единната спасителна система, с цел повишаване на готовността им за реагиране и предприемане на необходимите мерки;
2. оповестяване с акустични сигнали и гласова информация на големи групи хора на определена територия за предстоящо или настъпило бедствие или въздушна опасност и излъчване на указания за необходимите предпазни мерки и действия.
(2) Органите на ГДПБЗН осъществяват ранното предупреждение и оповестяването при бедствия и при въздушна опасност на органите на изпълнителната власт и населението по реда на Наредбата за ранното предупреждение и оповестяването при бедствия, приета с Постановление № 70 на Министерския съвет от 2009 г. (обн., ДВ, бр. 26 от 2009 г.; изм., бр. 43 от 2010 г.)."
§ 67. Създава се :
"Чл. 127у. Дейностите по химическата, биологическата и радиационната защита при инциденти и аварии, свързани с опасни вещества и материали, и овладяването на екологични инциденти обхващат:
1. оценка на замърсяването с опасни вещества и материали;
2. организиране на мониторинг, предупреждение и оповестяване за възникнала опасност и поддържане на необходимия резерв от технически средства, включително индивидуални средства за защита;
3. организиране и изпълнение на мерките за химическа, биологическа и радиационна защита и оказване на първа помощ на поразените;
4. координиране на комплекс от специални санитарно-хигиенни и противоепидемични защитни дейности."
§ 68. Създава се :
"Чл. 127ф. Информационно-аналитичната дейност по пожарна безопасност и защита на населението обхваща събиране, обработване, съхраняване, анализиране, използване и предоставяне на информация, организирана в автоматизирани информационни фондове, системи и регистри, създадени за изпълнение на правомощията по направления на дейност."
§ 69. Създава се :
"Чл. 127х. Защитата на населението, осъществявана от ГДПБЗН при обявяване на режим "положение на война", "военно положение" или "извънредно положение" в съответствие с разпоредбите на Женевските конвенции от 12 август 1949 г. (необнародвани), ратифицирани с Указ № 181 на Президиума на Народното събрание от 1954 г. (Изв., бр. 43 от 1954 г.), и Допълнителните протоколи към Женевските конвенции от 1977 г., ратифицирани с Указ № 1586 на Държавния съвет от 1989 г. (ДВ, бр. 62 от 1989 г.), обхваща:
1. предупреждаване;
2. предоставяне на скривалища;
3. спасителни работи;
4. борба с пожари;
5. откриване и обозначаване на опасни райони;
6. обеззаразяване и подобни защитни мерки;
7. участие при осигуряване на подслон и храна;
8. допълнителни дейности в рамките на законовите правомощия."
§ 70. Създава се :
"Чл. 127ц. За осигуряване готовността на МВР и структурите му за работа във военно време органите на ГДПБЗН:
1. разработват и поддържат плана за привеждане на МВР в готовност за работа във военно време, плана за мобилизация, военновременния план и плана на МВР за управление при извънредни ситуации;
2. подпомагат дейността на ръководството на МВР за управление на структурите на министерството при положение на война, при военно или извънредно положение;
3. организират изграждането и експлоатацията на системата от пунктове за управление и поддържането им в оперативна и техническа готовност;
4. организират дейността на Ситуационния център на МВР;
5. разработват и предлагат за утвърждаване проекти на военновременни структури и щатове съобразно задачите на МВР във военно време;
6. организират и контролират създаването и поддържането на военновременни запаси на МВР и ведомствен картографски фонд;
7. организират и контролират дейността на оперативните дежурни центрове за поддържане готовността на МВР за оповестяване и управление при положение на война, при военно или извънредно положение;
8. планират, организират, ръководят и контролират мобилизационната подготовка и провеждането на мобилизацията в структурите на МВР;
9. организират и провеждат подготовката на ръководния състав и силите на МВР за действие при положение на война, при военно или извънредно положение;
10. планират, разпределят и отчитат финансовите средства по отбранително-мобилизационната подготовка, участват при съставянето на военновременния проектобюджет на МВР;
11. взаимодействат с други държавни органи по въпросите на готовността на МВР за работа при положение на война, при военно или извънредно положение;
12. контролират готовността на структурите на МВР за работа във военно време, за действие при извънредни ситуации, пожари и бедствия."
§ 71. В част трета, в наименованието на съюзът "и" се заменя със запетая и след думите "Национална система 112" се добавя "и дирекция "Управление на собствеността и социални дейности".
§ 72. В се създава т. 6:
"6. въвежда, актуализира, ползва и предоставя информация от автоматизираните информационни системи на МВР и ШИС."
§ 73. Създава се :
"Чл. 141м. (1) Дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" е структура на МВР за извършване на материално-техническо осигуряване и социално обслужване на структурите на министерството.
(2) За изпълнение на задачите по ал. 1 дирекция "Управление на собствеността и социални дейности":
1. подпомага министъра на вътрешните работи при управлението на предоставените на МВР недвижими имоти;
2. води на отчет, актува, съхранява държавното имущество на МВР и контролира неговото управление;
3. организира проектирането, изграждането и използването на обекти, свързани с дейностите на МВР, включително жилищен, почивен и болничен фонд;
4. осъществява социално обслужване и други обслужващи дейности на служителите;
5. осъществява експлоатацията, ремонта и съхраняването на въоръжението, техниката и другото имущество на МВР;
6. организира и осъществява технически контрол и специализиран технически надзор на сгради, машини и съоръжения;
7. организира и осъществява ветеринарномедицински дейности и държавен ветеринарно-санитарен контрол;
8. организира и изпълнява дейността по възлагане на обществените поръчки с бюджетни средства;
9. отговаря за изпълнението на търговските договори и осъществява контрол по спазването на сроковете, условията и изискванията за доставка и качеството на изпълнение на договорите;
10. води регистър на търговските дружества, чийто едноличен собственик на капитала е министърът на вътрешните работи, съгласно Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, приет с Постановление № 112 на Министерския съвет от 2003 г.;
11. осъществява методическо ръководство и контрол на съответните звена в структурите на МВР по предмета на дейността си."
§ 74. Създава се :
"Чл. 141н. (1) Звено "Ведомствена служба по трудова медицина" е ведомствена служба по трудова медицина по смисъла на Закона за здравословните и безопасни условия на труд.
(2) Звено "Ведомствена служба по трудова медицина" консултира и подпомага ръководителите на всички структури на МВР за прилагане на превантивните подходи за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и за постоянното подобряване на управлението на дейностите по здраве и безопасност.
(3) Звено "Ведомствена служба по трудова медицина" осъществява:
1. изследване, профилактика и дейности по привеждане на работното място в съответствие с трудово-медицинските изисквания чрез:
а) участие в оценката на рисковете при работа;
б) консултативно съдействие при изготвяне на предложения, профилактични програми, инструкции и правила за здравословен и безопасен труд;
в) консултиране на работодателя относно преустройството на работните места, организацията на труда и трудовото натоварване на служителите, включително на тези, нуждаещи се от специална закрила;
г) съгласуване правото на компенсации за работа при специфични условия на труд;
2. наблюдение на здравословното състояние на служителите, включващо консултативно съдействие при:
а) организирането и отчитането на медицинските профилактични прегледи и отчитането на показателите за временна загуба на работоспособност по болнични листове;
б) разследването и отчитането на професионалните болести и трудовите злополуки чрез съответните регистри в структурните звена;
в) воденето на индивидуалните здравни досиета на служителите;
3. участие в изготвянето на програми, в организирането и провеждането на обучения по правилата за осигуряване на здраве и безопасност при работа на ръководния персонал, длъжностните лица по безопасни условия на труд, членовете на комитетите и групите по условия на труд и на служителите индивидуално."
§ 75. В накрая се добавя "и изготвя отговори до заинтересувани лица".
§ 76. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 думите "както и" се заличават и накрая се поставя запетая и се добавя "както и на търговските дружества по чл. 61 от Търговския закон, чийто едноличен собственик на капитала е министърът на вътрешните работи".
2. В ал. 5 накрая се добавя "съгласно чл. 31 от Закона за държавната финансова инспекция".
3. Създава се ал. 6:
"(6) Редът за извършване на проверките по ал. 5 се определя с акт на министъра на вътрешните работи."
§ 77. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея:
а) точки 3 и 4 се изменят така:
"3. координира, подпомага и контролира разработването и предлага за утвърждаване функционални задължения, организационни структури и щатове на структурите на МВР;
4. координира дейности и дава становища, свързани с придобиване на образователно-квалификационни степени на висшето образование и на образователна и научна степен "доктор" в АМВР;"
б) точка 8 се изменя така:
"8. организира и провежда физическата и специализираната приложна подготовка и спортната дейност на служителите на МВР;"
в) създава се т. 12:
"12. организира, координира и осъществява методическо ръководство по дейността за оценка на резултатите в служебната дейност в структурите на МВР."
2. Създава се ал. 2:
"(2) За осъществяване на дейността по ал. 1, т. 8 дирекция "Човешки ресурси" ползва спортно-материалната база на МВР."
§ 78. В се изменя така:
"5. осъществява процесуалното представителство на МВР пред съдебните и други държавни органи и процесуалното представителство на министъра на вътрешните работи, заместник-министрите и главния секретар на МВР в качеството им на административни органи пред съдебните и други държавни органи, като организира и разпределя тези дейности и на съответните звена в структурите на МВР."
§ 79. се изменя така:
"Чл. 150ж. Дирекция "Комуникационни и информационни системи":
1. изгражда, поддържа и развива комуникации за управлението на МВР;
2. изгражда, поддържа и развива автоматизирани информационни системи за общо ползване в министерството;
3. организира взаимодействието и техническата съвместимост с комуникационните и информационните системи на други държавни органи или държави, администрира връзките с националната и международните електронни комуникации, осигурява специални комуникации за държавни органи;
4. изгражда и поддържа непрекъснатото функциониране на Националната компонента на Шенгенската информационна система;
5. изгражда, поддържа и развива в техническо отношение Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на изпълнителната власт и населението при бедствия и Интегрираната информационна система за координация на Единната спасителна система;
6. организира и участва при провеждането на тренировки по използване на комуникационни и информационни системи, включително за установяване състоянието и готовността на системите за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и въздушна опасност;
7. организира и осъществява криптографската защита на комуникационните системи на държавното ръководство, планира, организира и осъществява дейностите по информационна сигурност на комуникационните и информационните системи в МВР;
8. изгражда, поддържа и развива в техническо и технологично отношение електронна идентификация във ведомствените системи;
9. осигурява електронна поща и интернет в структурите на МВР; изгражда и поддържа в техническо и софтуерно отношение електронните портали на МВР в корпоративната мрежа и в интернет;
10. изготвя, координира и съгласува проекти, планове и програми за развитие на комуникационните и информационните технологии и системи в МВР, както и за сътрудничество с други структури;
11. планира, изгражда и поддържа комуникационно-информационната система на МВР за управление във военно време;
12. изгражда и поддържа в техническо и софтуерно отношение центровете на Национална система 112;
13. планира и разпределя радиочестотния ресурс на МВР и участва в актуализирането на националния радиочестотен план; създава и поддържа ведомствения номерационен план, участва в създаването и разпределението на националния номерационен план;
14. осъществява методическо ръководство и контрол на съответните звена в структурите на МВР по предмета на дейността си;
15. оказва експертна помощ по компетентност при специализирани полицейски мероприятия;
16. организира и координира взаимодействието с предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, за осигуряване на електронни съобщения за МВР."
§ 80. В се отменя.
§ 81. се отменя.
§ 82. В се правят следните изменения:
1. Основният текст се изменя така:
"Чл. 150м. Дирекция "Координация на борбата с измамите със средства на Европейския съюз (АФКОС):".
2. В т. 2 думите "координация на борбата" се заменят с "координация в борбата" и думите "съвета АФКОС" се заменят със "съвета".
3. Точка 4 се изменя така:
"4. осъществява координация на оперативното сътрудничество съгласно Регламент (ЕВРАТОМ, ЕО) № 2185/96 на Съвета от 11 ноември 1996 г. относно контрола и проверките на място, извършвани от Комисията за защита на финансовите интереси на Европейските общности срещу измами и други нередности и Регламент (ЕО) № 1073/1999 на Европейския парламент и на Съвета от 25 май 1999 г. относно разследванията, провеждани от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) между ОЛАФ и членовете на съвета при провеждане на разследвания на територията на Република България. За осъществяване на дейността си дирекция "Координация на борбата с измамите със средства на Европейския съюз (АФКОС)" си сътрудничи с други структури на МВР;".
4. В т. 5 и 6 абревиатурата "АФКОС" се заличава.
5. Точка 9 се изменя така:
"9. получава и регистрира сигнали за нередности, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз, и след проверка и анализ ги изпраща на членовете на съвета или на други държавни органи по компетентност;".
6. В т. 11 абревиатурата "АФКОС" се заличава.
7. Точки 12 и 13 се изменят така:
"12. разработва, организира и провежда обучения на служителите, отговорни за борбата с измамите и нередностите, които осъществяват оперативното взаимодействие с дирекция АФКОС, определени съгласно чл. 8, ал. 1, т. 1 от Постановление № 18 на Министерския съвет от 2003 г.;
13. разработва, организира и провежда обучение на служителите, отговорни за докладването на нередности, определени съгласно чл. 8, ал. 1, т. 2 от Постановление № 18 на Министерския съвет от 2003 г.;".
8. В т. 14 абревиатурата "АФКОС" се заличава.
9. В т. 17 абревиатурата "АФКОС" се заличава.
10. В т. 20 думите "с евросредства" се заменят със "със средства на Европейския съюз".
§ 83. се отменя.
§ 84. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 след думите "специализирано звено" се добавя "на МВР за осъществяване на специфична дейност".
2. В ал. 3 т. 5 и 6 се отменят.
3. Създава се ал. 6:
"(6) Редът за осъществяване на дейностите по ал. 1 се определя с акт на министъра на вътрешните работи."
§ 85. се отменя.
§ 86. В част трета, глава четвърта наименованието на се изменя така:
"Дирекция "Специална куриерска служба".
§ 87. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 думите "Специалната куриерска служба" се заменят с "Дирекция "Специална куриерска служба" и след думите "специализирано звено" се добавя "на МВР за осъществяване на специфична дейност".
2. В основния текст на ал. 2 думите "Специалната куриерска служба" се заменят с "Дирекция "Специална куриерска служба".
3. Алинея 3 се отменя.
4. В ал. 4 и 5 думите "Специалната куриерска служба" се заменят с "дирекция "Специална куриерска служба".
§ 88. В част трета, глава четвърта раздел ІІІа "Звено "Ведомствена служба по трудова медицина" и се отменят.
§ 89. В част трета, глава четвърта наименованието на се изменя така:
"Дирекция "Международно оперативно сътрудничество".
§ 90. се изменя така:
"Чл. 150х. Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" (ДМОС) е специализирано звено на МВР за организиране и координиране на международния обмен на оперативна информация, за координиране и методическо подпомагане на международното оперативно взаимодействие и за осъществяване на екстрадиция, предаване и трансфер на лица. Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" е на пряко подчинение на главния секретар на МВР."
§ 91. В се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) В ДМОС се създават Национално централно бюро "Интерпол", Национално звено "Европол", Бюро "СИРЕНЕ" (SIRENE - Supplementary Information Request at the National Entries - Искане за допълнителна информация във връзка с националните сигнали) и единен телекомуникационен център."
2. Алинеи 2 и 3 се отменят.
§ 92. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В т. 2 думата "предмети" се заменя с "вещи" и думата "престъпност" се заменя с "престъпна дейност".
2. В т. 3 думата "предмети" се заменя с "вещи".
3. Точка 4 се изменя така:
"4. осъществява взаимодействие с компетентните полицейски и съдебни органи по международното и общодържавното издирване на лица и вещи - обект на международно издирване;".
4. В т. 5 думите "предава и приема" се заменят с "може да участва в предаването и приемането на" и след думата "трансфер" се добавя "в страната и в чужбина".
5. В т. 6 накрая се поставя запетая и се добавя "както и осъществява обмен на информация в ШИС чрез технически процедури за автоматизиран обмен на допълнителна информация между Република България и държавите членки".
6. Създава се т. 10:
"10. координира дейността на задграничните представители и служителите на МВР, участващи в мисии на международни организации, и взаимодейства с офицерите за връзка на други държави."
§ 93. В част трета, глава четвърта раздел V "Помощни звена" и и се отменят.
§ 94. В се правят следните изменения:
1. Алинея 2 се изменя така:
"(2) Числеността на държавните служители с висше образование, на държавните служители със средно образование и на лицата, работещи по трудово правоотношение в рамките на числеността по ал. 1, се определя със заповед на министъра на вътрешните работи, която се обнародва в "Държавен вестник"."
2. Алинеи 3, 4 и 5 се отменят.
§ 95. Създава се :
"Чл. 151а. (1) Министърът на вътрешните работи утвърждава основните щатове на структурите по чл. 9 ЗМВР в рамките на общата численост по чл. 151, ал. 1.
(2) Към основните щатове на структурите по чл. 9 ЗМВР министърът на вътрешните работи може да утвърждава допълнителни щатове извън общата численост:
1. за осъществяване на дейности въз основа на сключени договори по чл. 76, ал. 1 ЗМВР;
2. за осъществяване на дейности въз основа на сключени договори по чл. 76, ал. 2 ЗМВР;
3. за осъществяване на дейности по чл. 77 ЗМВР;
4. за осъществяване на дейности въз основа на сключени договори по чл. 91д, ал. 1 ЗМВР;
5. за длъжности за лица, работещи по трудово правоотношение; за производствени, ремонтни, социални и обслужващи дейности в рамките на средствата по бюджета на МВР.
(3) Общата численост на МВР и числеността по ал. 2 се водят на отчет в дирекция "Човешки ресурси"."
§ 96. се отменя.
§ 97. се отменя.
§ 98. В след думата "структурите" се добавя "при промени във функционалните задължения или".
§ 99. В се правят следните изменения:
1. Алинеи 1, 2 и 3 се изменят така:
"(1) За структурите по чл. 9 ЗМВР и звената, създадени по реда на чл. 21, т. 4 ЗМВР, се изготвят функционални задължения, организационни структури и щатове, които се утвърждават от министъра на вътрешните работи.
(2) Редът за изготвяне на функционалните задължения, организационните структури и щатове по ал. 1 се определя с акт на министъра на вътрешните работи.
(3) Военновременните структури и щатове се разработват по ред, определен с акт на министъра на вътрешните работи, и се утвърждават от него."
2. Алинеи 4 и 5 се отменят.
§ 100. , и се отменят.
§ 101. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 думата "съществени" и предлогът "във" се заличават и след думата "промени" се добавя "в нормативната уредба или".
2. Алинея 3 се отменя.
§ 102. В думите "за държавни служители и за лица, работещи по трудово правоотношение" се заличават.
§ 103. В се изменят така:
"(3) Министърът на вътрешните работи утвърждава длъжностните характеристики на главния секретар на МВР, на ръководителите на структурите по чл. 9 ЗМВР и звената, създадени по реда на чл. 21, т. 4 ЗМВР.
(4) Редът за изготвяне на длъжностните характеристики се определя с акт на министъра на вътрешните работи."
§ 104. се отменя.
§ 105. В се правят следните допълнения:
1. В ал. 2 след думата "стажанти" се добавя "за периода на обучението за сметка на вакантни щатни длъжности от щатовете на съответните структури, за които са обявени конкурсите за първоначално постъпване на държавна служба".
2. Създава се ал. 5:
"(5) При кандидатстване за публичните длъжности в МВР, изброени в чл. 3, ал. 1, т. 14 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (ЗДРДОПБГДСРСБНА), задължително се извършва предварителна проверка за установяване на принадлежност към органите по чл. 1 ЗДРДОПБГДСРСБНА."
§ 106. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се нова ал. 3:
"(3) Държавният служител е длъжен да подаде декларация за влязло в сила срещу него съдебно решение, с което е освободен от наказателна отговорност за извършено умишлено престъпление от общ характер с налагане на административно наказание по чл. 78а от Наказателния кодекс."
2. Създава се ал. 4:
"(4) Декларацията по ал. 3 се подава до органа по назначаване в 10-дневен срок от влизането в сила на съдебното решение."
3. Досегашната ал. 3 става ал. 5 и в нея думите "по ал. 1 и 2" се заменят с "по ал. 1 - 3".
§ 107. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 2:
а) в т. 1 след думите "Национална система 112" се поставя запетая и се добавя "дирекция "Международно оперативно сътрудничество", дирекция "Миграция", дирекция "Специална куриерска служба", командира на Специализирания отряд за борба с тероризма и държавните служители от помощните звена по чл. 26а ЗМВР", а думите "и за държавните служители, избрани за участие в мисии на международни организации" се заличават;
б) точка 2 се изменя така:
"2. ръководителите на структурите по чл. 9 ЗМВР и звената, създадени по реда на чл. 21, т. 4 ЗМВР - за останалите държавни служители от категории А, Б и В;".
2. В ал. 3 думата "Миграция" се заменя с "Управление на собствеността и социални дейности" и думите "и началника на ЦБПС" се заличават.
§ 108. Създава се :
"Чл. 174а. (1) Предлагането на длъжности в случаите по чл. 191, ал. 1, т. 1 ЗМВР се извършва от ръководителя на структурата на МВР, от която е съкратена длъжността.
(2) Когато в същата структура няма вакантна длъжност в рамките на притежаваната от служителя категория, ръководителят изисква информация от другите структури на МВР за наличието на такива вакантни длъжности.
(3) Предлагането на друга длъжност в рамките на притежаваната категория, съгласието или отказът на служителя да я заеме се удостоверяват писмено със съставянето на протокол с подписите, трите имена и длъжностите на двама служители.
(4) Ръководителят на приемащата структура назначава или изготвя предложение до министъра на вътрешните работи за назначаване на служителя, приел предложената му длъжност."
§ 109. се отменя.
§ 110. се отменя.
§ 111. В думите "чл. 212, ал. 5" се заменят с "чл. 212, ал. 6".
§ 112. се изменя така:
"Чл. 182. Придобиването на образователно-квалификационни степени на висшето образование и образователна и научна степен "доктор" в АМВР се осъществява съобразно нормативната уредба в областта на висшето образование и науката."
§ 113. В след думите "институти на МВР" се поставя запетая, добавя се "обучаващи звена на МВР" и се поставя запетая.
§ 114. В думата "незаети" се заменя с "вакантни".
§ 115. В думите "Почетно отличие" се заменят с "почетните отличия" и кавичките се заличават.
§ 116. В се изменя така:
"3. ръководителите на структури по чл. 9 ЗМВР - до една минимална работна заплата за страната."
§ 117. В след думите "Почетен знак" се добавя "с почетните отличия на МВР" и се поставя запетая.
§ 118. В думите "Почетно отличие" се заменят с "почетните отличия" и кавичките се заличават.
§ 119. В се изменят така:
"2. държавни служители, които при прекратяване на служебното си правоотношение са придобили право на пенсия;
3. служители с прекратено трудово правоотношение поради придобиване право на пенсия, работили през последните 10 години в МВР;".
§ 120. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 2 се създава т. 5:
"5. когато в срока на изтърпяване на дисциплинарно наказание по чл. 226, ал. 1, т. 4 и 5 ЗМВР се установи, че преди налагане на наказанието служителят е извършил друго дисциплинарно нарушение, за което се предвижда налагането на същото или на по-тежко дисциплинарно наказание."
2. Алинея 3 се отменя.
§ 121. В ал. 2 се изменя така:
"(2) За изясняване на постъпилите данни и/или установяване на извършителя на дисциплинарното нарушение дисциплинарно наказващият орган може да разпореди извършване на проверка, като определя срок за нейното приключване."
§ 122. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Точка 4 се изменя така:
"4. служебното правоотношение на държавния служител е прекратено;".
2. Създава се т. 6:
"6. не са събрани достатъчно доказателства за извършено дисциплинарно нарушение."
§ 123. В се изменя така:
"(5) Дисциплинарното производство може да започне или да продължи и в случаите, когато сроковете по чл. 225, ал. 1 и 2 ЗМВР не текат."
§ 124. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 и 2 думите "полицейския знак" се заменят с "личния знак".
2. Създават се ал. 3 и 4:
"(3) В случаите по чл. 234, ал. 1, т. 4 ЗМВР органът по назначаването издава заповед за изземване на служебната карта, личния знак и служебното оръжие.
(4) Когато актът, с който е отнет достъпът до класифицирана информация, бъде отменен, на временно отстранения от длъжност служител се изплаща възнаграждение за времето на отстраняване. За възстановяването на длъжност и изплащане на дължимото възнаграждение се издава писмена заповед от органа по назначаването."
§ 125. В се правят следните изменения:
1. Алинеи 1 и 2 се изменят така:
"(1) Дисциплинарното производство за извършено тежко дисциплинарно нарушение по чл. 227, ал. 1, т. 2 - 10 ЗМВР започва с издаването на заповедта за неговото образуване. Дисциплинарно разследващият орган запознава извършителя на нарушението със заповедта на органа по чл. 230, ал. 1 ЗМВР и му разяснява правото да дава обяснения, да представя доказателства и да бъде подпомаган в защитата си от друг служител на МВР.
(2) Отказът на извършителя на нарушението да се запознае срещу подпис със заповедта по ал. 1 се удостоверява по реда на чл. 237, ал. 3. Дисциплинарно разследващият орган съставя протокол при отказ на извършителя да даде обяснения."
2. В ал. 5 думите "ал. 1 и 3" се заменят с "ал. 3".
§ 126. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 т. 2 се отменя.
2. Създава се ал. 3:
"(3) В случаите по чл. 234, ал. 3 ЗМВР органът по назначаването, образувал дисциплинарното производство, издава писмена заповед за възстановяване на временно отстранения служител и изплащане на възнаграждението за времето на отстраняване."
§ 127. В думата "незаета" се заменя с "вакантна".
§ 128. се изменя така:
"Чл. 260. Държавен служител, който иска да упражни правото си по чл. 245, ал. 1, т. 2, 4 и 13 ЗМВР, отправя писмено заявление до органа по назначаването чрез непосредствения си ръководител."
§ 129. В думата "незаета" се заменя с "вакантна".
§ 130. се изменя така:
"Чл. 267. (1) Предлагането на друга длъжност в случаите по чл. 245, ал. 1, т. 3, 5, 6 и т. 7, буква "е" ЗМВР се извършва при спазване на следните условия:
1. служителят да отговаря на изискванията за заемане на новата длъжност;
2. новата длъжност да е в същото населено място и по възможност в същата структура, а при липса на такава длъжност - и в друго населено място или друга структура на МВР.
(2) Подходящи вакантни длъжности по ал. 1 от разпределените по щатовете на структурите на МВР са:
1. вакантни длъжности, на които не са назначени стажанти по реда на чл. 166, ал. 2;
2. вакантни длъжности, на които не са назначени служители по реда на чл. 192 ЗМВР;
3. вакантни длъжности, за които няма обявен конкурс.
(3) В случаите по чл. 245, ал. 1, т. 3, 5, 6 и т. 7, буква "е" ЗМВР предлагането на друга длъжност в рамките на притежаваната категория, съгласието или отказът на служителя да я заеме се удостоверяват писмено със съставянето на протокол с подписите, трите имена и длъжностите на двама служители."
§ 131. В се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) Прекратяването на служебното правоотношение на основание чл. 245, ал. 1, т. 1, т. 2, предложение второ, т. 5, 6, 7, 9, 10, 11, 12, т. 13, предложение второ, т. 14 и 15 ЗМВР се извършва по инициатива на органа по назначаването, като органите по чл. 268а могат да правят предложение."
2. Алинея 3 се отменя.
§ 132. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 след думата "самоличност" се поставя запетая и се добавя "дирекция "Международно оперативно сътрудничество", дирекция "Специална куриерска служба", а след числото "112" се добавя "и с командира на СОБТ".
2. В ал. 4 след думата "проекти" се добавя "дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" и се поставя запетая, запетаята след абревиатурата "МВР" се заменя със съюза "и", а думите "и началника на ЦБПС" са заличават.
§ 133. В се изменят така:
"(1) На държавните служители с прекратено служебно правоотношение на основание чл. 245, ал. 1, т. 2 и 13 ЗМВР и на служителите с прекратено трудово правоотношение поради придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, работили през последните 10 години в МВР, се издават карти за медицинско обслужване.
(2) Карти по ал. 1 може да се издават и на държавните служители с прекратено служебно правоотношение на основание чл. 245, ал. 1, т. 1, 3, 4, 5 и 10 ЗМВР с придобито право на пенсия по реда на чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване към момента на освобождаването им."
§ 134. В от допълнителните разпоредби т. 3 се отменя.
§ 135. В (обн., ДВ, бр. 13 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 49 от 2003 г., бр. 95 от 2004 г., бр. 60 и 93 от 2006 г., бр. 37, 47, 57 и 79 от 2008 г., бр. 39, 71, 97 и 101 от 2009 г. и бр. 5, 31 и 90 от 2010 г.), навсякъде думите "Дирекция "Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз (АФКОС)" се заменят с "Дирекция "Координация на борбата с измамите със средства на Европейския съюз (АФКОС)".
§ 136. В , приета с Постановление № 285 на Министерския съвет от 2009 г. (обн., ДВ, бр. 97 от 2009 г.; изм. и доп., бр. 5 и 90 от 2010 г.), се правят следните изменения:
1. Навсякъде думите "съвета АФКОС" се заменят със "съвета".
2. Навсякъде думите "Дирекция "Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз (АФКОС)" са заменят с "Дирекция "Координация на борбата с измамите със средства на Европейския съюз (АФКОС)".
3. В на допълнителната разпоредба думите "Конвенцията относно защитата на финансовите интереси на Европейския съюз [18], на основание член К.3 от Договора за Европейския съюз" се заменят с "Конвенцията от 26 юли 1995 г., приета на основание член К.3 от Договора за Европейския съюз, за защитата на финансовите интереси на Европейските общности".
§ 137. В , приета с Постановление № 143 на Министерския съвет от 2008 г. (ДВ, бр. 58 от 2008 г.), се правят следните изменения:
1. В думите "директора на съответната териториална областна дирекция "Гражданска защита" на Главна дирекция "Национална служба "Гражданска защита" към Министерството на извънредните ситуации" се заменят с "началника на съответното областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на Министерството на вътрешните работи".
2. В думите "Министерството на извънредните ситуации" се заменят с "Министерството на вътрешните работи".
3. В от заключителните разпоредби думите "Министърът на извънредните ситуации" се заменят с "Министърът на вътрешните работи".
§ 138. В , приета с Постановление № 188 на Министерския съвет от 2004 г. (обн., ДВ, бр. 71 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 46 от 2007 г. и бр. 5 от 2010 г.), в и думите "Главна дирекция "Гражданска защита" се заменят с "Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
§ 139. В , приета с Постановление № 70 на Министерския съвет от 2009 г. (обн., ДВ, бр. 26 от 2009 г.; изм., бр. 43 от 2010 г.), се правят следните изменения:
1. В навсякъде думите "Министерството на извънредните ситуации" се заменят с "Министерството на вътрешните работи".
2. В думите "Министерството на извънредните ситуации" се заменят с "Министерството на вътрешните работи".
3. В думите "Министерството на извънредните ситуации" се заменят с "Министерството на вътрешните работи".
4. В :
а) в ал. 2 думите "министъра на извънредните ситуации" се заменят с "министъра на вътрешните работи";
б) в ал. 3 думите "Министерството на извънредните ситуации" се заменят с "Министерството на вътрешните работи".
5. В думите "министъра на извънредните ситуации" се заменят с "министъра на вътрешните работи".
6. В :
а) в ал. 1 думите "Министерството на извънредните ситуации" се заменят с "Министерството на вътрешните работи";
б) в ал. 2 думите "министъра на извънредните ситуации" се заменят с "министъра на вътрешните работи" и думите "Министерството на извънредните ситуации" се заменят с "Министерството на вътрешните работи";
в) в ал. 3 думите "главния директор на Главна дирекция "Национална служба "Гражданска защита" или на упълномощени от министъра на извънредните ситуации длъжностни лица" се заменят с "директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
7. В думите "Министерството на извънредните ситуации" се заменят с "Министерството на вътрешните работи" и думите "директора на съответната териториална дирекция "Гражданска защита" или на упълномощени от министъра на извънредните ситуации длъжностни лица" се заменят с "началника на съответното областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението".
8. В :
а) в ал. 1 думите "Министерството на извънредните ситуации" се заменят с "Министерството на вътрешните работи";
б) в ал. 2 думите "министъра на извънредните ситуации" се заменят с "министъра на вътрешните работи";
в) в ал. 3 думите "директора на съответната териториална дирекция "Гражданска защита" или на упълномощени от министъра на извънредните ситуации длъжностни лица" се заменят с "началника на съответното областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението".
9. В думите "директора на съответната териториална дирекция "Гражданска защита" или от упълномощени от министъра на извънредните ситуации длъжностни лица" се заменят с "началника на съответното областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението".
10. В думите "Министерството на извънредните ситуации" се заменят с "Министерството на вътрешните работи".
11. В :
а) в ал. 1 думите "Министерството на извънредните ситуации" се заменят с "Министерството на вътрешните работи";
б) в ал. 2 думите "Министърът на извънредните ситуации" се заменят с "Министърът на вътрешните работи".
12. В от преходните и заключителните разпоредби думите "министъра на извънредните ситуации" се заменят с "министъра на вътрешните работи".
§ 140. В , приета с Постановление № 247 на Министерския съвет от 2003 г. (обн., ДВ, бр. 99 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 96 от 2005 г., бр. 40 от 2006 г., бр. 46 от 2007 г., бр. 53 от 2008 г., бр. 45 от 2009 г. и бр. 5 от 2010 г.), се правят следните изменения:
1. В думите "пожарна безопасност и спасяване" се заменят с "пожарна безопасност и защита на населението".
2. В думите "Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" и "Главна дирекция "Гражданска защита" се заменят с "Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
§ 141. В , приет с Постановление № 58 на Министерския съвет от 2010 г. (ДВ, бр. 28 от 2010 г.), се правят следните изменения:
1. В думите "Главна дирекция "Гражданска защита" се заменят с "Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
2. В :
а) в ал. 1 думите "сектор "Възстановяване и подпомагане" в Главна дирекция "Гражданска защита" се заменят с "Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението";
б) в ал. 2 думите "Главна дирекция "Гражданска защита" се заменят с "Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
3. В думите "областното управление "Гражданска защита" се заменят с "областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението".
4. В думите "областното управление "Гражданска защита" се заменят с "областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението".
§ 142. В , приета с Постановление № 17 на Министерския съвет от 2009 г. (обн., ДВ, бр. 10 от 2009 г.; изм. и доп., бр. 5 от 2010 г.), в думите "Главна дирекция "Гражданска защита" се заменят с "Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
§ 143. В , приета с Постановление № 3 на Министерския съвет от 2009 г. (обн., ДВ, бр. 5 от 2009 г.; изм. и доп., бр. 5 от 2010 г.), в думите "Главна дирекция "Гражданска защита" се заменят с "Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
§ 144. В , приета с Постановление № 312 на Министерския съвет от 2004 г. (обн., ДВ, бр. 104 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 78 от 2005 г., бр. 40 и 93 от 2006 г., бр. 46 от 2007 г., бр. 79 от 2008 г., бр. 32, 45 и 93 от 2009 г. и бр. 5 от 2010 г.), в думите "Главна дирекция "Гражданска защита" и "Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" се заменят с "Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на Министерството на вътрешните работи".
§ 145. В , приета с Постановление № 99 на Министерския съвет от 2006 г. (обн., ДВ, бр. 39 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 5 и 25 от 2010 г.), в думите "Главна дирекция "Гражданска защита" и "Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" се заменят с "Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
§ 146. В , приета с Постановление № 171 на Министерския съвет от 2004 г. (обн., ДВ, бр. 67 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 78 от 2005 г., бр. 32, 40 и 93 от 2006 г., бр. 46 от 2007 г., бр. 79 от 2008 г., бр. 32 от 2009 г. и бр. 5 от 2010 г.), в думите "Главна дирекция "Гражданска защита" се заменят с "Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
§ 147. В , приета с Постановление № 200 на Министерския съвет от 2004 г. (обн., ДВ, бр. 74 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 74 от 2006 г., бр. 46 от 2007 г. и бр. 5 от 2010 г.), в думите "Главна дирекция "Гражданска защита" се заменят с "Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
§ 148. В , приет с Постановление № 10 на Министерския съвет от 2001 г. (обн., ДВ, бр. 8 от 2001 г.; изм. и доп., бр. 86 от 2004 г., бр. 78 и 96 от 2005 г., бр. 49 от 2006 г., бр. 45 и 93 от 2009 г. и бр. 5 от 2010 г.), в се правят следните изменения:
1. В т. 8 след думата "транспорта" се поставя запетая и се добавя "информационните технологии и съобщенията".
2. В т. 11 думите "Главна дирекция "Досъдебно производство" се заменят с "Главна дирекция "Криминална полиция".
3. Точка 13 се изменя така:
"13. министърът на физическото възпитание и спорта;".
§ 149. В , приета с Постановление № 164 на Министерския съвет от 2009 г. (обн., ДВ, бр. 52 от 2009 г.; изм., бр. 93 от 2009 г.), се правят следните изменения и допълнения:
1. В :
а) в т. 5 думите "Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" се заменят с "Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението";
б) в т. 8 накрая се поставя запетая и се добавя "информационните технологии и съобщенията".
2. В основния текст на думите "Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" се заменят с "Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
§ 150. В , приета с Постановление № 173 на Министерския съвет от 2000 г. (обн., ДВ, бр. 74 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 74 и 101 от 2002 г., бр. 89 от 2005 г. и бр. 45 от 2009 г.), се правят следните изменения и допълнения:
1. В :
а) в ал. 1 думите "пожарна безопасност и спасяване" се заменят с "пожарна безопасност и защита на населението";
б) в ал. 3 думите "пожарна безопасност и спасяване" се заменят с "пожарна безопасност и защита на населението".
2. В думите "пожарна безопасност и спасяване" се заменят с "пожарна безопасност и защита на населението".
3. В думите "пожарна безопасност и спасяване" се заменят с "пожарна безопасност и защита на населението".
4. В думите "териториалните структури и звена по пожарна безопасност и спасяване към областните дирекции на МВР" се заменят с "териториалните звена "Пожарна безопасност и защита на населението на МВР".
5. В думите "пожарна безопасност и спасяване" се заменят с "пожарна безопасност и защита на населението".
6. В думите "пожарна безопасност и спасяване" се заменят с "пожарна безопасност и защита на населението".
§ 151. В , приета с Постановление № 322 на Министерския съвет от 2006 г. (обн., ДВ, бр. 101 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 2 и 45 от 2009 г.), в думите "пожарна безопасност и спасяване" се заменят с "пожарна безопасност и защита на населението".
§ 152. В , приета с Постановление № 185 на Министерския съвет от 2003 г. (обн., ДВ, бр. 75 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 103 от 2005 г. и бр. 95 от 2008 г.), в , в и в думите "звено "Пожарна безопасност и спасяване" към ОДМВР и СДМВР" се заменят със "съответното териториално звено "Пожарна безопасност и защита на населението" при Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на Министерството на вътрешните работи".
§ 153. В , приет с Постановление № 55 на Министерския съвет от 1987 г. (обн., ДВ, бр. 86 от 1987 г.; изм. и доп., бр. 23 и 72 от 1991 г., бр. 127 и 149 от 1998 г., бр. 52 от 2006 г. и бр. 45 от 2009 г.), в след думата "договор" се поставя запетая и думите "между предприятието, стопанисващо зоната, и съответните областни дирекции на Министерството на вътрешните работи" се заменят със "сключен по реда на чл. 91д от Закона за Министерството на вътрешните работи".
§ 154. В , приета с Постановление № 53 на Министерския съвет от 1998 г. (обн., ДВ, бр. 27 от 1998 г.; изм. и доп., бр. 9, 33 и 78 от 1999 г., бр. 43, 65 и 86 от 2000 г.; попр., бр. 27, 106 и 108 от 2001 г.; изм. и доп., бр. 24, 34, 39, 106 и 111 от 2003 г., бр. 15, 24, 32 и 36 от 2004 г., бр. 52 от 2006 г., бр. 16, 21, 26, 32 и 75 от 2007 г., бр. 81 от 2008 г., бр. 27 от 2009 г., бр. 18 и 75 от 2010 г. и бр. 2 от 2011 г.), в се изменя така:
"(1) За издаване на разрешения на търговци за извършване на дейности по осигуряване на пожарната безопасност на обекти и/или експлоатация на уреди и съоръжения, свързани с пожарната безопасност, се събират следните такси:
1. за пожарогасителна дейност:
а) в един обект - 500 лв.;
б) в обекти на територията на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението"/Столично управление "Пожарна безопасност и защита на населението" - 700 лв.;
в) в обекти на територията на цялата страна - 1500 лв.;
2. за спасителна дейност:
а) в един обект - 500 лв.;
б) в обекти на територията на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението"/Столично управление "Пожарна безопасност и защита на населението" - 700 лв.;
в) в обекти на територията на цялата страна - 1500 лв.;
3. за противопожарно обезопасяване и провеждане на превантивни и организационни мероприятия за осигуряване на пожарната безопасност в обекта:
а) в един обект - 100 лв.;
б) в обекти на територията на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението"/Столично управление "Пожарна безопасност и защита на населението" - 500 лв.;
в) в обекти на територията на цялата страна - 1200 лв."
§ 155. В , приета с Постановление № 336 на Министерския съвет от 2008 г. (обн., ДВ, бр. 3 от 2009 г.; изм., бр. 2 от 2011 г.), в думите "към Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" се заменят с "на Министерството на вътрешните работи".
§ 156. В , приета с Постановление № 325 на Министерския съвет от 2006 г. (обн., ДВ, бр. 106 от 2006 г.; попр., бр. 3 и 9 от 2007 г.; изм. и доп., бр. 82 от 2008 г. и бр. 5 от 2010 г.), се изменя така:
"Чл. 54. Строителните продукти, предназначени за огнезащита, пожароизвестяване, гасене на пожар, управление на огън и дим и за предотвратяване на експлозии съгласно чл. 91б, ал. 5 от Закона за Министерството на вътрешните работи и чл. 127н от Правилника за прилагане на Закона за Министерството на вътрешните работи, се приемат за годни въз основа на становище за допустимост от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) на Министерството на вътрешните работи (МВР) и се пускат на пазара с декларация на производителя или на упълномощен от него представител. Изпитванията се извършват от ГДПБЗН или се признават резултатите от изпитване и класификация на други акредитирани лаборатории съгласно техническите спецификации, определени в чл. 4."
§ 157. В , приета с Постановление № 256 на Министерския съвет от 2003 г. (обн., ДВ, бр. 102 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 26 от 2007 г., бр. 53 от 2008 г., бр. 45 и 80 от 2009 г. и бр. 48 от 2010 г.), в , Стандарт 11, т. 2, и в , Стандарт 20, т. 2, думите "органите за пожарна безопасност и спасяване в областните дирекции" се заменят с "органите за пожарна безопасност и защита на населението в териториалните звена на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
§ 158. В , приет с Постановление № 80 на Министерския съвет от 1998 г. (обн., ДВ, бр. 41 от 1998 г.; изм. и доп., бр. 74 и 79 от 2002 г., бр. 31, 48 и 101 от 2003 г., бр. 39 от 2004 г., бр. 98 от 2005 г., бр. 54 от 2006 г., бр. 62 от 2007 г., бр. 71 и 89 от 2008 г. и бр. 76 от 2010 г.), се правят следните изменения и допълнения:
1. В думите "териториалните звена по пожарна безопасност и спасяване" се заменят с "териториалните звена по пожарна безопасност и защита на населението".
2. Навсякъде думите "органите по пожарна безопасност и спасяване" се заменят с "органите по пожарна безопасност и защита на населението".
§ 159. В , приета с Постановление № 164 на Министерския съвет от 2008 г. (обн., ДВ, бр. 64 от 2008 г.; изм., бр. 5 от 2010 г.), се правят следните изменения:
1. В думите "Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" в областните дирекции" се заменят с "Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
2. В думите "ведомствената и/или териториалното звено на Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" в съответната областна дирекция" се заменят с "ведомственото и/или съответното териториално звено на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
§ 160. В (обн., ДВ, бр. 68 от 2007 г.; изм. и доп., бр. 53 и 80 от 2008 г. и бр. 45 от 2009 г.) в думите "Главна дирекция "Национална служба "Гражданска защита" се заличават.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив