ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 60 ОТ 7 МАРТ 2013 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА МЕРКИТЕ СРЕЩУ ИЗПИРАНЕТО НА ПАРИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 201 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2006 Г. (ДВ, БР. 65 ОТ 2006 Г.)

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 60 ОТ 7 МАРТ 2013 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА МЕРКИТЕ СРЕЩУ ИЗПИРАНЕТО НА ПАРИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 201 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2006 Г. (ДВ, БР. 65 ОТ 2006 Г.)

Обн. ДВ. бр. от 15 Март 2013г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Създават се нови ал. 3 и 4:
"(3) Извършването на проверка на идентификацията се документира и се поставят дата, час и име на лицето, което е извършило проверката на идентификацията.
(4) Лицата по чл. 3, ал. 2 и 3 ЗМИП предприемат необходимите мерки за извършване на идентификация и проверка на идентификацията при свързани операции. За целите на ЗМИП операциите следва да се разглеждат като свързани, когато отговарят на следните условия:
1. поредица от последователни прехвърляния на парични средства или ценности от или на едно и също физическо лице, юридическо лице или друга правно-организационна форма, които са извършени във връзка с едно задължение, когато всяко отделно прехвърляне е под прага за идентифициране, установен в ЗМИП, но които заедно отговарят на критериите за идентифициране, или
2. поредица от прехвърляния чрез различни лица по чл. 3, ал. 2 и 3 ЗМИП, която е свързана с едно и също задължение, или
3. друга свързаност, установена с оглед спецификата на операциите или сделките, основана на прилагане на мерките по ЗМИП."
2. Досегашните ал. 3 - 5 стават съответно ал. 5 - 7.
§ 2. В , изречение първо накрая се добавя "с изключение на случаите по чл. 23, ал. 4 от Закона за търговския регистър".
§ 3. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 4 след думите "операциите и сделките" се добавя "съгласно чл. 7б ЗМИП, както и тези".
2. Създава нова ал. 5:
"(5) За целите на чл. 7б ЗМИП лицата по чл. 3, ал. 2 и 3 ЗМИП следва да извършат преценка на сделките и операциите въз основа на събраната информация за техния характер, съответствието им с обичайната дейност на клиента и предмета му на дейност, размера на операциите и сделките, тяхната честота, финансовото състояние на клиента, използваните платежни средства, както и въз основа на други показатели, характерни за съответния вид дейност. Лицата по чл. 3, ал. 2 и 3 ЗМИП документират своята преценка относно наличието на условия за докладване по чл. 11 ЗМИП в резултат на събраната информация."
3. Досегашните ал. 5 - 7 стават съответно ал. 6 - 8.
§ 4. В думата "трайни" се заличава.
§ 5. В се правят следните допълнения:
1. В основния текст след думата "идентификацията" се добавя "в съответствие със ЗМИП и правилника за прилагането му".
2. В т. 2 накрая се поставя запетая и се добавя "или в начина, по който се извършват определени операции или сделки".
§ 6. В цифрата "5" се заменя с "14".
§ 7. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинеи 1 и 2 се изменят така:
"(1) Събирането на информация при съмнение за изпиране на пари или за наличие на средства с престъпен произход, както и за операциите и сделките по чл. 7а и 7б ЗМИП се извършва при условията и по реда на ЗМИП, правилника и вътрешните правила по чл. 16, ал. 1 ЗМИП. Събраната информация се документира и съхранява за период, не по-кратък от периода, определен в чл. 8 ЗМИП.
"(2) Лицата по чл. 3, ал. 2 и 3 ЗМИП са длъжни да завеждат в специален дневник:
1. всяко съобщение на свой служител за възникнало съмнение за изпиране на пари или за наличие на средства с престъпен произход, което е направено пред представител на специализираната служба по чл. 6, ал. 5 ЗМИП или пред член на управителните органи, независимо от начина, по който е направено съобщението, заедно със заключение относно необходимостта от докладване на възникналото съмнение по реда на чл. 11 ЗМИП;
2. заключение относно целта и характера на операциите или сделките, които попадат в обхвата на чл. 7б ЗМИП, както и заключение за наличието на съмнение за изпиране на пари или за наличие на средства с престъпен произход."
2. В ал. 4 накрая се добавя "или съответните операции и сделки по чл. 7б ЗМИП".
3. В ал. 7 думата "Председателят" се заменя с "Директорът на дирекция "Финансово разузнаване".
§ 8. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 накрая се добавя "или от оправомощено от него длъжностно лице".
2. В ал. 2 думите "ги връща" се заменят с "или оправомощено от него длъжностно лице дава" и думите "и дава" се заличават.
§ 9. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Досегашният текст става ал. 1.
2. Създава се ал. 2:
"(2) Лицата по чл. 3, ал. 2 и 3 ЗМИП, които имат специализирани служби, са длъжни в 7-дневен срок от определянето или смяната на служителя по ал. 1 да изпратят на директора на дирекция "Финансово разузнаване" на Държавна агенция "Национална сигурност" имената му, както и координати за връзка с него."
§ 10. се изменя така:
"Чл. 22. Органите, на които със специален закон е възложено да упражняват контрол върху лицата по чл. 3, ал. 2 и 3 ЗМИП, си сътрудничат с дирекция "Финансово разузнаване" на Държавна агенция "Национална сигурност" при изработването на ясни критерии за разпознаване на съмнителните операции или сделки и клиенти, включително критерии за установяване на сложни и необичайни операции или операции без явна икономическа или законна цел при условията на чл. 7б ЗМИП, при изработването на мерки за предотвратяване и разкриване изпирането на пари в съответните области, както и за целите на анализа на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма."
§ 11. В се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) При извършване на проверки по чл. 17, ал. 3 ЗМИП контролните органи по чл. 17, ал. 4 ЗМИП имат и правата по чл. 15, ал. 2, т. 1 и 2 от правилника."
2. Алинеи 2 - 4 се отменят.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив