ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 68 ОТ 11 АПРИЛ 2005 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 104 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2003 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАРЕДБА ЗА УЧЕБНИЦИТЕ И УЧЕБНИТЕ ПОМАГАЛА (ОБН., ДВ, БР. 46 ОТ 2003 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 76 ОТ 2004 Г.)

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 68 ОТ 11 АПРИЛ 2005 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 104 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2003 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАРЕДБА ЗА УЧЕБНИЦИТЕ И УЧЕБНИТЕ ПОМАГАЛА (ОБН., ДВ, БР. 46 ОТ 2003 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 76 ОТ 2004 Г.)

В сила от 19.04.2005 г.
Обн. ДВ. бр. от 19 Април 2005г.,
попр. ДВ. бр. от 29 Април 2005г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. Членове 2 - 5 се изменят така:
" (1) Осигуряват се за безвъзмездно ползване:
1. комплекти учебни помагала за децата от подготвителната група или от подготвителния клас съгласно чл. 20, ал. 1 от Закона за народната просвета в държавните и общинските детски градини и училища;
2. комплекти учебници и учебни помагала за учениците от I до IV клас в държавните и общинските училища;
3. учебници за учениците със специални образователни потребности - със сензорни увреждания, с умствена изостаналост и с множество увреждания.
(2) За всяко дете или ученик се осигурява един комплект учебни помагала за подготвителната група или за подготвителния клас или един комплект учебници и учебни помагала за съответния клас.
Чл. 3
(2) Средствата за закупуване на учебниците и учебните помагала по чл. 2, ал. 1, т. 2 и учебниците по чл. 2, ал. 1, т. 3 се осигуряват от републиканския бюджет чрез бюджета на Министерството на образованието и науката.
(3) Средствата за закупуване на учебните помагала по чл. 2, ал. 1, т. 1 за общинските детски градини и училища са включени в стандарта за едногодишна издръжка на едно дете в подготвителна група или в подготвителен клас.
Чл. 4
1. държавните детски градини и училища или до регионалните инспекторати по образованието чрез доставка, възложена от съответното министерство, при условията и по реда на Закона за обществените поръчки;
2. общинските детски градини и училища чрез доставка, възложена от съответната община, при условията и по реда на Закона за обществените поръчки.
(2) Учебниците и учебните помагала по чл. 2, ал. 1, т. 2 и учебниците по чл. 2, ал. 1, т. 3 се разпространяват до училищата или до регионалните инспекторати по образованието чрез доставка, възложена от Министерството на образованието и науката, при условията и по реда на Закона за обществените поръчки.
Чл. 5.
1. държавните или общинските детски градини и училища до съответното министерство или до съответната община - за учебните помагала по чл. 2, ал. 1, т. 1;
2. държавните или общинските училища чрез регионалните инспекторати по образованието до Министерството на образованието и науката - за учебниците и учебните помагала по чл. 2, ал. 1, т. 2 и 3."
§ 2. Създава се чл. 5а и 5б:
". (1) Доставка се организира за учебниците и учебните помагала по чл. 2, ал. 1, т. 2 с изключение на тези по чужд език, за които са заявени най-малко 5000 екземпляра.
(2) За учебниците и учебните помагала по чужд език по чл. 2, ал. 1, т. 2 и за учебниците по чл. 2, ал. 1, т. 3 доставка се организира независимо от броя на заявените екземпляри.
(3) Заявките за учебниците и учебните помагала по чл. 2, ал. 1, т. 2 с изключение на тези по чужд език, за които са заявени по-малко от 5000 екземпляра, се разпределят пропорционално между другите учебници и учебни помагала по ал. 1 и в съответствие с посочения в заявките брой екземпляри.
(4) За учебниците и учебните помагала по чл. 2, ал. 1, т. 2 и 3, за които е прекратена процедурата за възлагане на обществена поръчка, заявките се разпределят пропорционално между другите учебници и учебни помагала съответно по ал. 1 или по ал. 2 и в съответствие с посочения в заявките брой екземпляри.
Чл. 5б.
1. за учебните помагала - една учебна година;
2. за учебниците за I клас по чл. 2, ал. 1, т. 2 - една учебна година;
3. за учебниците за II до IV клас по чл. 2, ал. 1, т. 2 и за учебниците по чл. 2, ал. 1, т. 3 - за срок, определен от министъра на образованието и науката, в зависимост от съдържанието и техническите характеристики на учебника.
(2) След приключване на учебните занятия за съответната учебна година учениците връщат учебниците, за които е определен срок за ползване, по-дълъг от една учебна година, в училището, от което са ги получили.
(3) Учениците са длъжни да полагат грижи за съхраняване на учебниците по ал. 2.
(4) Когато ученикът не върне учебник по ал. 2 или при връщането му се установи, че поради неполагане на грижи от страна на ученика учебникът е негоден за следваща употреба, родителите (настойниците) на ученика възстановяват учебника или неговата стойност."
§ 3. В се изменя така:
"(4) Учебниците от училищните библиотеки може да се предоставят за ползване до края на учебните занятия на ученици от прогимназиалния и гимназиалния етап, чийто месечен доход на член от семейството е под установената за страната минимална работна заплата, при условия и по ред, определени с правилника на училището."
§ 4. В след думата "културата" се добавя "и туризма".
§ 5. (Попр. – ДВ, бр. 37 от 2005 г.) Създава се
"Чл. 8. Образуването и прилагането на цените на учебниците и на учебните помагала се извършва по правила, определени от Министерския съвет по чл. 59, ал. 3 от Закона за защита на потребителите и за правилата за търговия."
§ 6. Създава се :
"Чл. 9. (1) Директорите на училищата създават необходимата организация за опазване и възстановяване на учебниците, предоставени за ползване със срок над една учебна година, и на учебниците, предоставени за безвъзмездно ползване, съгласно чл. 6, ал. 3 и 4.
(2) Регионалните инспекторати по образованието упражняват контрол върху директорите на училищата за дейността им по ал. 1."
§ 7. Създава се допълнителна разпоредба:
"Допълнителна разпоредба
§ 1.
1. "Комплект учебни помагала" е съвкупността от предназначените за едно дете от подготвителна група или от подготвителен клас учебни помагала по образователните направления.
2. "Комплект учебници и учебни помагала" е съвкупността от предназначените за един ученик от определен клас учебници по учебните предмети и учебни помагала, когато те са в единна система със съответния учебник."
§ 8. Досегашните § 1 - 4 от преходните и заключителните разпоредби стават съответно .
§ 9. (1) Министърът на финансите да предостави от централния бюджет за 2005 г. допълнителни средства по бюджета на Министерството на образованието и науката в размер 14 918 000 лв. за осигуряване на учебниците и учебните помагала за учениците от II до IV клас.
(2) Министърът на финансите да извърши налагащите се промени по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2005 г.
§ 10. Министърът на образованието и науката в едномесечен срок от влизането в сила на постановлението да внесе за приемане от Министерския съвет проект на акт по § 5.
§ 11. Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на финансите, на министъра на образованието и науката и на министъра на културата и туризма.
§ 12. Комплектите учебни помагала за децата от подготвителната група или от подготвителния клас и комплектите учебници и учебни помагала за учениците от I до IV клас се осигуряват от началото на учебната 2005/2006 г.
§ 13. (Попр. – ДВ, бр. 37 от 2005 г.) Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник" с изключение на § 5, който влиза в сила от влизането в сила на акта на Министерския съвет по чл. 59, ал. 3 от Закона за защита на потребителите и за правилата за търговия относно образуването и прилагането на цените на учебниците и на учебните помагала.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив