ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 68 ОТ 18 МАРТ 2011 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА УСТРОЙСТВЕНИЯ ПРАВИЛНИК НА АГЕНЦИЯТА ПО ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 32 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2009 Г. (ДВ, БР. 15 ОТ 2009 Г.)

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 68 ОТ 18 МАРТ 2011 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА УСТРОЙСТВЕНИЯ ПРАВИЛНИК НА АГЕНЦИЯТА ПО ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 32 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2009 Г. (ДВ, БР. 15 ОТ 2009 Г.)

В сила от 25.03.2011 г.
Обн. ДВ. бр. от 25 Март 2011г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. се изменя така:
"Чл. 2. (1) Агенцията е юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище София.
(2) Агенцията се ръководи и представлява от изпълнителен директор."
§ 2. В се правят следните изменения:
1. Алинеи 2, 3 и 4 се изменят така:
"(2) При осъществяване на своята дейност агенцията се подпомага от териториални звена в районите по чл. 4, ал. 3 от Закона за регионалното развитие със седалища, определени в чл. 15, ал. 2.
(3) Агенцията е администратор на приходите от:
1. субсидии от републиканския бюджет;
2. собствена дейност;
3. събрани суми от глоби и имуществени санкции, наложени с наказателни постановления, издадени при осъществяване на контрола по реда на Закона за енергийната ефективност (ЗЕЕ);
4. международни програми и споразумения;
5. други източници, определени с нормативен акт на Министерския съвет.
(4) Събраните суми от глоби и имуществени санкции по ал. 3, т. 3 се разпределят и разходват при спазване на ЗЕЕ."
2. Алинеи 5 и 6 се отменят.
§ 3. В се правят следните изменения:
1. Алинея 4 се изменя така:
"(4) В дейността си изпълнителният директор се подпомага от заместник изпълнителен директор."
2. Създават се ал. 5, 6 и 7:
"(5) Трудовото правоотношение със заместник изпълнителния директор се сключва, изменя и прекратява от изпълнителния директор съгласувано с министъра на икономиката, енергетиката и туризма.
(6) Изпълнителният директор със заповед определя функциите на заместник изпълнителния директор, като може да му делегира и свои правомощия при спазване ограниченията на закона.
(7) Функциите на изпълнителния директор в негово отсъствие се изпълняват от заместник изпълнителния директор или от определен със заповед за всеки конкретен случай служител на ръководна длъжност в агенцията."
§ 4. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1:
а) точка 24 се изменя така:
"24. утвърждава структурата на административните звена и длъжностното разписание на длъжностите на агенцията по предложение на главния секретар и определя индивидуалните размери на основните заплати и допълнителното материално стимулиране при спазване на закона и подзаконови нормативни актове;"
б) създава се т. 30:
"30. издава индивидуални административни актове в рамките на своята компетентност."
2. Създава се нова ал. 2:
"(2) При осъществяване на дейността си изпълнителният директор:
1. сключва договори, издава заповеди, разпореждания и други актове в предвидените в нормативен акт случаи;
2. издава наказателни постановления в предвидените от закон случаи."
3. Алинея 3 се отменя.
4. Досегашната ал. 2 става ал. 3.
5. Алинеи 4, 5 и 6 се отменят.
§ 5. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) Агенцията е организирана в обща и специализирана администрация, служител по сигурността на информацията и финансов контрольор."
2. Създава се нова ал. 3:
"(3) Общата администрация се състои от една дирекция, а специализираната администрация - от една дирекция и една главна дирекция."
3. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и се изменя така:
"(4) Числеността на отделните административни звена в агенцията е посочена в приложението."
4. Досегашната ал. 4 става ал. 5.
§ 6. В се правят следните изменения:
1. Алинея 2 се изменя така:
"(2) Главният секретар ръководи, координира и контролира административните звена за точното спазване на нормативните актове и на законните разпореждания на изпълнителния директор, като:
1. осигурява организационната връзка между изпълнителния директор на агенцията и административните звена, както и между самите административни звена;
2. отговаря за планирането и отчетността при изпълнение на ежегодните цели на администрацията на агенцията;
3. отчита се и носи отговорност пред изпълнителния директор за дейността и за изпълнението на задачите на администрацията;
4. организира разпределянето на задачите за изпълнение между административните звена на агенцията;
5. създава условия за нормална и ефективна работа на звената в агенцията;
6. осъществява общия контрол за изпълнението на възложените задачи;
7. осъществява взаимодействие с главния секретар на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма;
8. утвърждава длъжностните характеристики на служителите в агенцията;
9. организира работата с предложенията и сигналите в съответствие с разпоредбите на глава осма от Административнопроцесуалния кодекс;
10. ежегодно изготвя доклад за състоянието на административната дейност в агенцията;
11. изпълнява други задачи, възложени му от изпълнителния директор на агенцията."
2. Алинея 3 се отменя.
§ 7. се изменя така:
"Чл. 9. При отсъствие на главния секретар неговите функции се изпълняват от длъжностно лице, определено за всеки конкретен случай с писмена заповед на изпълнителния директор."
§ 8. В се изменя така:
"(3) Финансовият контрольор осъществява предварителен контрол за законосъобразност върху цялостната финансова дейност на агенцията в съответствие с изискванията на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор, включително върху разходването на средства от републиканския бюджет и на средства, получавани по международни програми и проекти, като:
1. осъществява проверки преди вземането на решения, свързани с финансовата дейност на агенцията;
2. изисква и има право да получава всички данни и документи, включително в електронен вариант, за целите на предварителния контрол и по своя преценка прави проверки на място."
§ 9. В думите "Административно обслужване и финансово-стопанска дейност" се заменят с "Административно-правно обслужване, финансово-стопанска дейност, международно сътрудничество и връзки с обществеността".
§ 10. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Думите "Дирекция "Административно обслужване и финансово-стопанска дейност" се заменят с "Дирекция "Административно-правно обслужване, финансово-стопанска дейност, международно сътрудничество и връзки с обществеността".
2. В т. 1:
а) думите "административното обслужване" се заменят с "правното обслужване";
б) букви "а" и "б" се изменят така:
"а) осъществява правната помощ на изпълнителния директор и на административните звена на агенцията с оглед законосъобразното осъществяване на техните функции, като дава мотивирани становища по правни въпроси;
б) изготвя проекти на индивидуални административни актове, договори и справки по правни въпроси;"
в) в буква "в" думите "пред съдилищата и други юрисдикции" се заличават;
г) в буква "д" след думите "Закона за обществените поръчки" се поставя запетая и се добавя "Закона за държавната собственост, Закона за достъп до обществена информация и други";
д) в буква "з" думите "изготвя или съгласува" се заменят с "изготвя и/или съгласува";
е) буква "к" се изменя така:
"к) дава становища относно процедурите по изпълнението на влезли в сила съдебни решения;"
ж) създава се буква "л":
"л) изготвя проекти на решения за предоставяне или за отказ за предоставяне на достъп до обществена информация по Закона за достъп до обществена информация след представяне на мотивирано становище от съответното административно звено за наличието на информацията и нейния характер;".
3. В т. 2 се създава буква "л":
"л) участва при организирането и провеждането на процедури по възлагане на обществени поръчки, свързани с дейността на агенцията;".
4. В т. 3:
а) буква "а" се изменя така:
"а) изготвя и актуализира длъжностното и поименното разписание на администрацията;"
б) буква "в" се изменя така:
"в) разработва и предлага за одобряване от изпълнителния директор вътрешни правила за работна заплата и допълнителното материално стимулиране на служителите в агенцията;"
в) буква "ж" се изменя така:
"ж) организира разработването и актуализирането на длъжностните характеристики и осигурява технически процеса на атестиране на служителите в агенцията;"
г) създават се букви "з", "и" и "к":
"з) организира дейността по набирането и подбора на персонала; организира и оказва методическа помощ при провеждането на конкурси за постъпване на държавна служба в агенцията;
и) осигурява и координира дейността по здравословни и безопасни условия на труд и организира провеждането на обучение и инструктаж по безопасност и здраве при работа на служителите в агенцията;
к) проучва, анализира и обобщава потребностите от обучение и изготвя годишен план за задължително и специализирано обучение на служителите в агенцията; организира провеждането на обучение на персонала."
5. В т. 4:
а) думите "в областта на деловодното обслужване" се заменят с "в областта на административното обслужване и деловодната дейност";
б) в буква "а" след думата "насочва" се добавя "по компетентност";
в) създава се нова буква "б":
"б) организира и осъществява контрол на деловодната обработка на движението на входящата, изходящата и вътрешната кореспонденция и осигурява информация за получената и изпратената кореспонденция;"
г) досегашните букви "б" и "в" стават съответно букви "в" и "г";
д) създават се букви "д" - "и":
"д) води регистър на декларациите по чл. 12 от Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси (ЗПРКИ) по отношение на служителите в администрацията на агенцията;
е) изготвя заверени копия на документи, съхранявани в архива;
ж) осигурява дейностите по административното обслужване на физическите и юридическите лица на принципа "едно гише";
з) създава, актуализира и поддържа публичните регистри по чл. 23, ал. 4 и чл. 34, ал. 4 ЗЕЕ;
и) организира и отговаря за охранителния и пропускателния режим в агенцията, както и за поддръжката и ремонта на пожароизвестителните и пожарогасителните системи;".
6. Точка 5 се изменя така:
"5. в областта на международното сътрудничество, връзките с обществеността и протокола:
а) изготвя проекти на национални доклади, становища и позиции по изпълнение на директивите на Европейския съюз, отнасящи се до енергийната ефективност;
б) съдейства за привличане на инвестиции от европейски програми и фондове за икономическо и социално сближаване, както и от други национални и чуждестранни финансови източници за финансиране на програми и проекти по енергийна ефективност;
в) участва в изпълнението на международни програми и проекти;
г) съдейства за популяризирането на добрата европейска практика в областта на енергийната ефективност;
д) подпомага изпълнителния директор при осъществяване взаимодействието на агенцията с органите на държавната власт и с органите на местното самоуправление, със сдружения на работодатели, с браншови организации, сдружения на потребители и с юридически лица с нестопанска цел по изпълнението на дейностите и мерките за повишаване на енергийната ефективност;
е) организира участието на агенцията в семинари, конференции и работни срещи и популяризира дейностите и мерките по енергийна ефективност чрез разпространяване на издания, брошури и други материали, свързани с компетентността на агенцията;
ж) организира провеждането и протоколното осигуряване на официални и работни срещи, семинари и дискусии в агенцията;
з) подготвя необходимите документи и организира задграничните командировки на служителите в агенцията;
и) осъществява връзките с обществеността."
7. Създава се т. 7:
"7. участва в популяризирането на дейностите и мерките по енергийна ефективност, като организира и участва в семинари, конференции и работни срещи, съставя и разпространява издания, брошури и други материали на агенцията, свързани с компетентността на дирекцията."
§ 11. се изменя така:
"Чл. 13. (1) Специализираната администрация осъществява информационни, регулиращи, координиращи и контролни функции съобразно правомощията на изпълнителния директор.
(2) Специализираната администрация подпомага и осигурява осъществяването на правомощията на изпълнителния директор.
(3) Специализираната администрация е организирана в дирекция "Планове, програми и анализи" и в Главна дирекция "Информация и контрол" с 6 териториални звена към нея."
§ 12. Създават се чл. 13а и 13б:
" Дирекция "Планове, програми и анализи":
1. участва в разработването на националните планове за действие по енергийна ефективност и проектите на нормативни актове в областта на енергийната ефективност;
2. организира изпълнението на дейности и мерки, включени в националните планове за действие;
3. изготвя ежегоден отчет за изпълнението на националните планове за действие по енергийна ефективност;
4. организира изпълнението на дейности и мерки по други програми за енергийна ефективност;
5. изготвя анализи за състоянието на енергийната ефективност на национално, секторно и отраслово ниво;
6. извършва мониторинг и оценка на постигнатите годишни енергийни спестявания;
7. извършва разпределение на националната индикативна цел за енергийни спестявания като индивидуални цели на лицата по чл. 10, ал. 1 ЗЕЕ, извършва мониторинг и изготвя оценки и анализи на изпълнението на поставените индивидуални цели за енергийно спестяване и оказва съдействие на лицата по чл. 10, ал. 1 ЗЕЕ за изпълнение на техните индивидуални цели;
8. изготвя предложения за проекти на доброволни споразумения и извършва мониторинг на тяхното изпълнение;
9. осигурява експертно съдействие на органите на държавната власт и органите на местното самоуправление при изпълнението на задълженията им по ЗЕЕ;
10. съдейства за развитие на обучението по енергийна ефективност;
11. изготвя проекти на национални доклади, становища и позиции по изпълнение на директивите на Европейския съюз, отнасящи се до енергийната ефективност;
12. изготвя оценка и анализ на ефекта и приложимостта на финансовите механизми за повишаване на енергийната ефективност и на удостоверенията за енергийни спестявания и добри практики;
13. участва в изпълнението на международни програми и проекти.
Чл. 13б.
1. извършва проверки в изпълнение на контролните правомощия на изпълнителния директор на агенцията по глава шеста от ЗЕЕ;
2. извършва контролни обследвания по системен или случаен подбор на проверяваните сгради и/или промишлени системи;
3. съставя актове за установяване на административни нарушения, констатирани при извършените проверки;
4. съставя констативните протоколи за резултатите от извършените проверки;
5. дава предписания на проверяваните лица за отстраняване на констатирани нарушения;
6. създава и поддържа списък на сградите, промишлените системи, водогрейните котли и климатичните инсталации, които следва да се привеждат в съответствие с изискванията за енергийна ефективност;
7. води списък и извършва проверки по сроковете за изпълнение на поставените индивидуални цели за енергийно спестяване на лицата по чл. 10, ал. 1 ЗЕЕ;
8. създава и поддържа национална информационна система за състоянието на енергийната ефективност;
9. събира и обработва информация съгласно чл. 40, ал. 2 и 3 ЗЕЕ;
10. изготвя предложения до изпълнителния директор за потвърждаване на енергийни спестявания и издаване на удостоверения на базата на действащи методики;
11. изготвя предложения с цел подпомагане сключването на договори с гарантиран резултат;
12. изготвя проекти на примерни договори за предоставяне на енергийни услуги;
13. осигурява експертно съдействие на органите на държавната власт и на органите на местното самоуправление, както и на участниците на пазара на енергийни услуги при изпълнението на задълженията им по ЗЕЕ;
14. участва в разработването на проекти на нормативни актове в областта на енергийната ефективност;
15. осигурява взаимодействие с лица, предоставящи енергийни услуги, при изпълнението на задълженията им по ЗЕЕ;
16. оказва съдействие за развитие на обучението по енергийна ефективност.
(2) Териториалните звена към Главна дирекция "Информация и контрол" имат седалища, както следва:
1. за Северозападния район, включващ областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен, съгласно чл. 4, ал. 3, т. 1 от Закона за регионалното развитие - Плевен;
2. за Северния централен район, включващ областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра, съгласно чл. 4, ал. 3, т. 2 от Закона за регионалното развитие - Русе;
3. за Североизточния район, включващ областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен, съгласно чл. 4, ал. 3, т. 3 от Закона за регионалното развитие - Варна;
4. за Югоизточния район, включващ областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол, съгласно чл. 4, ал. 3, т. 4 от Закона за регионалното развитие - Бургас;
5. за Югозападния район, включващ областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и София, съгласно чл. 4, ал. 3, т. 5 от Закона за регионалното развитие - София;
6. за Южния централен район, включващ областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково, съгласно чл. 4, ал. 3, т. 6 от Закона за регионалното развитие - Пловдив."
§ 13. и се отменят.
§ 14. се изменя така:
"Чл. 16. Вътрешните правила за организация на дейностите в агенцията, пропускателният режим и други специфични разпоредби, засягащи дейността на агенцията, се утвърждават с акт на изпълнителния директор по предложение на главния секретар."
§ 15. се изменя така:
"Чл. 17. (1) Директорите на дирекции ръководят, организират, контролират, планират, координират, отчитат се и носят отговорност за дейността и за изпълнението на задачите на съответната дирекция в съответствие с определените с правилника функции.
(2) Освен определените с правилника функции директорите на дирекции изпълняват и други задачи, възложени им от ръководството на агенцията в кръга на правомощията им."
§ 16. се изменя така:
"Чл. 18. Държавните служители и лицата, работещи по трудово правоотношение в агенцията, изпълняват възложените им задачи и отговарят пред прекия си ръководител за изпълнението на работата съобразно длъжностните си характеристики."
§ 17. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Досегашният текст става ал. 1.
2. Създава се ал. 2:
"(2) Средствата за награди се изплащат от бюджета на агенцията."
§ 18. Създава се :
"Чл. 23а. Организацията на деловодната дейност относно правилното приемане, регистриране и движение на документите, документооборота и контрола по изпълнението на задачите в агенцията, архивирането и класирането на документите, използването и съхранението на печатите и изискванията към служителите се регламентират с вътрешни правила."
§ 19. В се правят следните изменения:
1. Думите "ал. 3" се заменят с "ал. 4".
2. На ред "Обща администрация" числото "19" се заменя с "22".
3. Ред "Административно обслужване и финансово-стопанска дейност 19" се заменя с ред "Административно-правно обслужване, финансово-стопанска дейност, международно сътрудничество и връзки с обществеността 22".
4. На ред "Специализирана администрация" числото "46" се заменя с "43".
5. Ред "Планове, програми и международно сътрудничество 14" се заменя с ред "Планове, програми и анализи 12".
6. На ред "Главна дирекция "Информация и контрол" числото "32" се заменя с "31".
§ 20. Навсякъде в правилника думите "министъра на икономиката и енергетиката" се заменят с "министъра на икономиката, енергетиката и туризма".
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив