ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 70 ОТ 26 МАРТ 2003 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ (ОБН., ДВ, БР. 34 ОТ 1991 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 60 И 80 ОТ 1991 Г., БР. 34 ОТ 1992 Г., БР. 8, 72 И 87 ОТ

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 70 ОТ 26 МАРТ 2003 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ (ОБН., ДВ, БР. 34 ОТ 1991 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 60 И 80 ОТ 1991 Г., БР. 34 ОТ 1992 Г., БР. 8, 72 И 87 ОТ 1993 Г., БР. 2 И 100 ОТ 1994 Г.; ПОПР., БР. 103 ОТ 1994 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 5, 48 И 95 ОТ 1995 Г., БР. 28 ОТ 1997 Г.; ПОПР., БР. 43 ОТ 1997 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 57, 61, 112 И 122 ОТ 1997 Г., БР. 18 ОТ 1998 Г., БР. 18 И 113 ОТ 1999 Г. И БР. 41 И 44 ОТ 2001 Г.)

Обн. ДВ. бр. от 4 Април 2003г.,
изм. ДВ. бр. от 1 Октомври 2004г.

Допълнителни разпоредби

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1:
а) точка 1 се изменя така:
"1. не се намират в границите на урбанизираните територии (населените места и селищните образувания), определени с подробен устройствен план или с околовръстен полигон;";
б) в т. 3 думите "съгласно Наредбата за размера на необходимата земя при изграждане на строителни обекти (обн., ДВ, бр. 101 от 1982 г.; изм., бр. 53 от 1987 г.)" се заличават.
2. В ал. 2 думите "строителните граници на населените места" се заменят с "границите на урбанизираните територии".
§ 2. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 3 думите "строителните граници на населените места и селищните образувания, се стопанисват и ползват при спазване на разпоредбите на Закона за териториално и селищно устройство (ЗТСУ)" се заменят с "границите на урбанизираните територии, се ползват, застрояват и опазват при спазване разпоредбите на Закона за устройство на територията".
2. Създава се нова ал. 4:
"(4) Застрояване на земеделски земи се допуска само когато това е предвидено с влязъл в сила подробен устройствен план и след промяна на предназначението на земята по реда на Закона за опазване на земеделските земи."
3. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и в нея след думата "строителство" се добавя "без промяна на предназначението на земята".
§ 3. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) Собствениците или ползвателите на земеделска земя са длъжни да стопанисват земите си с грижата на добър стопанин и със своите действия или бездействия да не нарушават правата на съседите си, като осигуряват провеждането на необходимите агротехнически мероприятия."
2. В ал. 2:
а) създава се нова т. 1:
"1. да спазват изискванията на противопожарните правила, санитарно-хигиенните и екологичните норми при извършване на земеделски дейности и да изпълняват указанията на специализираните органи;";
б) досегашните т. 1, 2 и 3 стават съответно т. 2, 3 и 4.
§ 4. В думите "Комисията за земеделските земи към Министерството на земеделието и горите" се заменят с "комисиите по чл. 17, ал. 1 от Закона за опазване на земеделските земи".
§ 5. В се отменя.
§ 6.се изменя така:
"Чл. 11. (1) Общинската служба по земеделие и гори постановява решение за възстановяване правото на собственост върху имоти в границите на урбанизираните територии въз основа на удостоверение и скица по чл. 13, ал. 4, 5 и 6 и чл. 13а.
(2) В случаите по ал. 1 се възстановяват правата на собствениците върху:
1. имоти или части от имоти в границите на незастроени урегулирани поземлени имоти (парцели), предназначени за жилищно или вилно строителство;
2. незастроени имоти или незастроени части от имоти в границите на урегулирани поземлени имоти (парцели) и терени, предвидени за обществени мероприятия и комплексно жилищно, вилно и курортно строителство;
3. незастроени имоти или незастроени части от имоти в производствените зони и стопанските дворове на ТКЗС, ДЗС или други образувани въз основа на тях селскостопански организации.
(3) Застроената част, която не се възстановява на собствениците в имотите по ал. 2, т. 2 и 3, включва застроената площ на сградата и прилежащия терен.
(4) Застроената част се определя служебно от техническата служба на общината при спазване на Наредба № 5 от 2001 г. за правила и нормативи за устройството на територията (ДВ, бр. 51 от 2001 г.) и на хигиенните и противопожарните норми. Решенията на техническата служба на общината се одобряват със заповед на кмета на общината и могат да се обжалват по реда на Закона за административното производство.
(5) Незастроените земи в стопанските дворове, разположени в границите на урбанизираните територии, се възстановяват на собствениците им съгласно чл. 10, ал. 7 ЗСПЗЗ."
§ 7. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1, т. 4 думите "строителните граници на населените места" се заменят с "границите на урбанизираните територии".
2. В ал. 5:
а) думите "строителните граници на населените места" се заменят с "границите на урбанизираните територии";
б) в т. 1 думите "на населеното място" се заличават;
в) в т. 3 думите "необходимите площи за функциониране на сградите" се заменят с "размера на застроената част по чл. 11, ал. 3 и 4".
3. В ал. 6 думите "строителните граници на населените места" се заменят с "границите на урбанизираните територии".
4. Създава се ал. 7:
"(7) Техническите изисквания за издаване на удостоверения и скици по ал. 5 и 6 се определят със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството, която се обнародва в "Държавен вестник"."
§ 8. се изменя така:
"Чл. 13а. (1) Когато в одобрената кадастрална карта (кадастрален план) няма данни за границите на имотите, правото на собственост върху които се възстановява по чл. 11, за установяването им се изработва помощен план, който съдържа:
1. границите и номерата на бившите имоти;
2. границите и номерата на съществуващите имоти и застрояването в тях от одобрената кадастрална карта (кадастрален план).
(2) Когато за урбанизираната територия няма одобрена кадастрална карта (кадастрален план), се изработва помощен план, който съдържа:
1. границите и номерата на бившите имоти;
2. границите и номерата на съществуващите имоти и застрояването в тях.
(3) Неразделна част от помощния план по ал. 1 и 2 са регистърът на бившите имоти и регистърът на съществуващите имоти.
(4) Границите на бившите имоти се установяват въз основа на:
1. съдебно решение, неделима част от което е скица на имота или други допустими доказателства по делото;
2. кадастрален план, комасационен план, частичен земеустройствен план или планове за оземляване преди образуването на ТКЗС и ДЗС;
3. аерофотоснимки, дешифровъчни фотосхеми или ортофотопланове преди образуването на ТКЗС и ДЗС, както и анкети за създаване на регистъра на бившите имоти.
(5) Плановете по ал. 1 и 2 се изработват от лица, придобили правоспособност по реда на Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР), и се разглеждат и приемат от комисия, назначена от кмета на общината, в състав: представители на службата по кадастъра, на общинската служба по земеделие и гори и на техническата служба на общината.
(6) Приетите по реда на ал. 5 планове се съобщават от общинската администрация на заинтересуваните лица:
1. с обявление, обнародвано в "Държавен вестник" - когато обхватът на плановете е по-голям от 50 имота, и разгласяване чрез средствата за масово осведомяване и се излагат на подходящи места с публичен достъп в сградите на общината и кметството; обявлението се изпраща за обнародване в "Държавен вестник" в 7-дневен срок от приемането на плановете;
2. по реда на ГПК - когато обхватът на плановете е до 50 имота.
(7) В 30-дневен срок от съобщаването по ал. 6 заинтересуваните лица могат да направят писмени искания и възражения по плановете и придружаващата ги документация до кмета на общината.
(8) В 30-дневен срок след изтичането на срока по ал. 7 комисията по ал. 5 разглежда постъпилите писмени искания и възражения и взема решение за изменение на плановете и документацията към тях на базата на основателните искания и възражения, както и поради несъответствия, непълноти или грешки, които е констатирала. За решенията си комисията съставя протокол.
(9) Приетите възражения по плановете и документацията в съответствие с решенията на комисията се нанасят от изпълнителя в срок, определен от нея, но не по-дълъг от 30 дни.
(10) Техническите изисквания към плановете по ал. 1 и 2 и условията за приемането и контрола им се определят със заповедта по чл. 13, ал. 7.
(11) След влизането в сила на решението по чл. 11, ал. 1 имотите се попълват в одобрения кадастрален план или в одобрената кадастрална карта."
§ 9. В , изречение второ думите "или до кметство, към което няма изградена поземлена комисия" се заличават.
§ 10. се отменя.
§ 11. В изречение второ думите "строителните граници на населените места, определени със застроителен и регулационен план или с околовръстен полигон" се заменят с "границите на урбанизираните територии".
§ 12. В думите "строителните граници на населеното място" се заменят с "границите на урбанизираната територия".
§ 13. се отменя.
§ 14. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 8 изречение първо се изменя така:
"Общинската служба по земеделие и гори постановява решение за определяне правото на обезщетение на собствениците по реда на чл. 10б, 10в и 35 ЗСПЗЗ, в което се посочва стойността на обезщетението."
2. Алинея 9 се отменя.
3. В ал. 11:
а) в изречение първо накрая се поставя запетая и се добавя "но не по-малко от 50 на сто от наличния общински поземлен фонд";
б) изречение второ се заличава;
в) в изречение трето след думите "не се произнесе в едномесечен срок" се добавя "или откаже искането за предоставяне до 50 на сто от наличния общински поземлен фонд".
4. В ал. 17:
а) думите "за обезщетяване" се заменят със "за стойността на обезщетението";
б) в т. 2 думите "само" и "изцяло" се заличават и накрая се поставя запетая и се добавя "както и в случаите по чл. 19а, ал. 9 ЗСПЗЗ".
5. Алинея 18 се изменя така:
"(18) Въз основа на решенията на общинската служба по земеделие и гори по чл. 17, т. 1 и протоколното решение по ал. 16 министърът на земеделието и горите възлага техническите дейности по проектиране на границите на имотите за обезщетяване. Планът за обезщетяване се изработва за територията на общината върху определените за обезщетяване имоти от общинския и държавния поземлен фонд. Когато при определянето на обезщетението със земя се образуват имоти с размери, по-малки от определените в чл. 10, ал. 1, обезщетяването се извършва чрез предоставяне на имот в съсобственост, като всеки съсобственик има идеална част, съответстваща на стойността на обезщетението. Общинската служба по земеделие и гори обнародва в "Държавен вестник" съобщение за изготвяне на плана за обезщетяване, който не подлежи на обжалване."
6. Алинея 19 се отменя.
7. Създават се ал. 20 и 21:
"(20) Планът за обезщетяване отговаря на следните изисквания:
1. собственикът да получи имот със стойност, равна на стойността на дължимото обезщетение със земя, определена в решението по ал. 17, т. 1;
2. имотите да са проектирани във форма, удобна за обработка на земята с осигурен транспортен достъп; при невъзможност достъпът се осъществява по реда на чл. 36 от Закона за опазване на селскостопанското имущество;
3. по възможност проектирането на имотите да се извършва в землището, в което е признато право на обезщетение на собствениците, или в съседни на него землища;
4. проектирането на имотите на собствениците по възможност да се извършва в онези от предоставените земи, чието местоположение (землище, местност) е в близост до имотите, за които се обезщетяват.
(21) Процедурата по изработване и приемане на плановете за обезщетяване включва:
1. възлагане от министъра на земеделието и горите на изпълнението на техническите дейности и изработването на плановете по реда на Закона за обществените поръчки на правоспособни физически и юридически лица, вписани в регистъра по чл. 12, т. 7 ЗКИР;
2. извършване на техническите дейности и изработване на плана въз основа на задание по образец, одобрен от министъра на земеделието и горите или от упълномощено от него лице, и придружаващите заданието изходни материали; заданието се изготвя от общинската служба по земеделие и гори;
3. приемане на плановете за обезщетяване от приемателна комисия за съответната община, назначена със заповед на министъра на земеделието и горите; комисията съставя протокол, който се одобрява със заповед от министъра на земеделието и горите или от упълномощено от него лице."
§ 15. В думите "чл. 10в, ал. 1 ЗСПЗЗ" се заменят с "чл. 10в, ал. 1, т. 2 и 3 ЗСПЗЗ", а думите "до 31 октомври 1999 г." се заменят с "до 26 април 2003 г.".
§ 16. Създава се
"Чл. 19в. (1) Общинската служба по земеделие и гори изпраща информацията за издадените и влезли в сила решения за обезщетяване с поименни компенсационни бонове и заверени копия от тях на Централния регистър на компенсаторните инструменти.
(2) Документите, въз основа на които е признато правото на обезщетяване на собствениците с поименни компенсационни бонове, както и заповедите, решенията и съдебните решения за определяне размера на обезщетението се съхраняват от общинските служби по земеделие и гори.
(3) Въз основа на предоставената информация по ал. 1 Централният депозитар издава на общинските служби по земеделие и гори удостоверителен документ за извършената регистрация на поименните компенсационни бонове по сметките на техните притежатели.
(4) Получените в общинските служби по земеделие и гори чрез Централния регистър на компенсаторните инструменти удостоверителни документи се връчват на притежателите на поименните компенсационни бонове или на упълномощени от тях лица. При починал собственик удостоверителният документ се получава от един от наследниците или от друго упълномощено от тях лице след представяне на нотариално заверено пълномощно, валидно удостоверение за наследници и документ за самоличност."
§ 17. В се изменя така:
"8. границите на урбанизираните територии;".
§ 18. В се отменя.
§ 19. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 2 думите "извън земите, включени в териториите по § 4 - 4к от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ" се заличават.
2. Алинеи 3 - 9 се отменят.
3. Създават се ал. 10 - 15:
"(10) Наличието на явна фактическа грешка се установява чрез оглед и/или геодезически измервания от изпълнителя на техническите дейности по поддържане и осъвременяване на картата на възстановената собственост съвместно със служители от общинската служба по земеделие и гори. Констативният протокол се предлага за подпис на присъстващите заинтересувани лица.
(11) За отстраняване на явната фактическа грешка изпълнителят изготвя план, върху който се комбинират данните от влезлия в сила план за земеразделяне или карта на съществуващите или възстановимите на терена стари реални граници и резултатите от констативния протокол по ал. 10, и регистър на засегнатите имоти. Планът и регистърът се приемат от комисия, назначена със заповед на директора на областната дирекция "Земеделие и гори". Приемателният протокол се одобрява от директора на областната дирекция "Земеделие и гори", който предлага на министъра на земеделието и горите да издаде заповед по чл. 17, ал. 8 ЗСПЗЗ.
(12) Копие на картата на възстановената собственост с отразената явна фактическа грешка се излага на видно място в общинската служба по земеделие и гори след обнародването в "Държавен вестник" на заповедта на министъра на земеделието и горите по чл. 17, ал. 8 ЗСПЗЗ.
(13) Обжалването на заповедта по чл. 17, ал. 8 ЗСПЗЗ не спира нейното изпълнение освен по отношение на пряко засегнатите от жалбата имоти.
(14) Решенията на общинската служба по земеделие и гори, издадени на основание чл. 14, ал. 1, т. 1, чл. 17, ал. 1 и чл. 19а, ал. 4, т. 1 ЗСПЗЗ, се връчват по реда на ГПК и подлежат на обжалване по чл. 14, ал. 3 ЗСПЗЗ. При спор за материално право заинтересуваните лица осъществяват правата си по съдебен ред.
(15) Редът за отстраняване на явна фактическа грешка по ал. 10 - 14 не се прилага за земите, включени в териториите по § 4 - 4к от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ."
§ 20. В се правят следните изменения:
1. Алинея 2 се изменя така:
"(2) Влязлото в сила решение по ал. 1, придружено със скица, има силата на констативен нотариален акт за правото на собственост върху имота."
2. В ал. 3 думите "чл. 31" се заличават.
3. Алинея 4 се отменя.
§ 21. Членове 27б и 28 се изменят така:
" (1) Паричният размер на дължимото обезщетение и броят на поименните компенсационни бонове се определят от общинските служби по земеделие и гори. Определянето на стойността на дължимото обезщетение се извършва съгласно Наредбата за условията и реда за установяване на текущи пазарни цени на земеделските земи, приета с Постановление № 118 на Министерския съвет от 1998 г. (обн., ДВ, бр. 64 от 1998 г.; изм., бр. 63 от 1999 г.).
(2) В търговете за продажба на земи от държавния поземлен фонд срещу компенсационни бонове могат да участват само притежателите на поименни компенсационни бонове с извършена регистрация по сметка в Централния депозитар. Търговете се провеждат по ред, определен от министъра на земеделието и горите.
(3) Притежателите на поименни компенсационни бонове имат право да прехвърлят боновата си наличност без ограничение. Издаването, сделките и плащанията с поименни компенсационни бонове се извършват по реда на Закона за сделките с компенсаторни инструменти (ЗСКИ) и издадените въз основа на него подзаконови актове. Когато поименните компенсационни бонове се ползват за закупуване на земеделски земи от държавния поземлен фонд чрез търг, както и за ползване и придобиване на собственост на земи по чл. 27, ал. 6 ЗСПЗЗ плащането се извършва по реда на чл. 13 ЗСКИ.
(4) Търговете за земи от държавния поземлен фонд с поименни компенсационни бонове се организират в следната последователност: общински, областен и национален търг.
Чл. 28.
(2) Помощният план съдържа следните данни за имотите, предоставени за ползване:
1. граници и номера на имотите;
2. сгради и съоръжения;
3. обекти на наземната и подземната техническа инфраструктура;
4. хидрография;
5. релеф;
6. точки от геодезическата основа.
(3) Установяването на границите на имотите, съществували преди образуването на ТКЗС и ДЗС, се извършва въз основа на:
1. информационните източници съгласно § 4к, ал. 3 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ;
2. заснемане по геодезически методи при наличие на условията по чл. 18а;
3. анкета по реда на чл. 18б, ал. 2, когато не могат да бъдат установени по реда на т. 1 и 2.
(4) С плана на новообразуваните имоти по § 4к, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ се установяват границите на имотите, правото на собственост върху които се придобива, съответно възстановява, по реда на § 4к, ал. 7 и при условията на § 4а, 4б и 4з от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ. Планът на новообразуваните имоти се изработва в мащаба и въз основа на помощния план по ал. 1 и съдържа границите и номерата на новообразуваните имоти, сградите, съществуващите и новопроектираните улици и пътища, съществуващите обекти на техническата инфраструктура и релефа на терена. Данните за собствеността на новообразуваните имоти се записват в регистър на имотите, който е неразделна част от плана на новообразуваните имоти. Планът на новообразуваните имоти се изработва в графичен и в цифров вид.
(5) Планът на новообразуваните имоти се изработва с оглед правилното устройство на територията, като за всеки имот се осигурява достъп до улица или път с минимална широчина между границите на имотите - 5 м. Допуска се проектиране на задънени улици или пътища, когато няма друга възможност за осигуряване на достъп до съответните имоти, с широчина най-малко 3,5 м. Задънени улици, по-дълги от 100 м, завършват с уширение за обръщане на транспортните средства с радиус по осовата линия не по-малък от 10 м. По изключение за отделен имот извън границите на урбанизираните територии се допуска проектиране на достъп до път като част от имота с широчина 3,5 м.
(6) С плана на новообразуваните имоти на всеки правоимащ по § 4а и 4б в съответствие с изискванията на § 4з от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ се определя имот, като местоположението му се съобразява със съществуващите в него сгради и съоръжения или трайни насаждения. Имотите запазват границите и размерите си, когато площта им не надвишава 600 кв. м, съответно 1000 кв. м, и имат осигурен достъп до улица или път.
(7) Разликата над 600 кв. м и над 1000 кв. м до фактически ползваната земя се възстановява на бившия собственик за образуване на нов имот (имоти) с размер не по-малък от 250 кв. м. Всеки нов имот се образува от една или повече съседни разлики, които се възстановяват на един и същ собственик. Разликите, от които не може да се образува нов имот, остават в имота, определен за ползвателя.
(8) При проектиране на границите на новообразуваните имоти граничните линии се прокарват на най-малкото разстояние от лицевата страна на заварени сгради (извън второстепенни, временни и стопански постройки) в самия имот и в съседните имоти, каквото се изисква при свободно застрояване на поземлените имоти съгласно правилата и нормативите за устройство на територията, освен когато съществуващото разстояние е по-малко.
(9) Размерът на лицето и площта на новообразуваните имоти се определят с плана по ал. 2 съобразно изискванията на правилника и на техническото задание по ал. 8. Имотите с изход на задънена улица или път могат да имат лице с размер не по-малък от широчината на улицата или пътя. За урбанизираните територии се спазват минималните размери съгласно правилата и нормативите за устройство на територията. Допуска се и образуване на имоти с по-малки размери до размера на раздадените места.
(10) Конкретните изисквания към плана на новообразуваните имоти съобразно характерните особености на съответната община се определят от техническата служба на общината с техническо задание, което съдържа:
1. мащаба и границите на плана;
2. границите на територията от картата по чл. 18г, ал. 2;
3. границите на урбанизираните територии в случаите по § 4, ал. 2 и 3 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ;
4. списък на собствениците и копия на влезли в сила решения на поземлената комисия по чл. 18ж, ал. 3;
5. списък на ползвателите с признато право на придобиване на собствеността и копия на протокола и заповедта по § 62, ал. 2 и 3 от преходните и заключителните разпоредби;
6. данни за общинска и държавна собственост и копия на актовете за държавна или общинска собственост;
7. копия на издадени нотариални актове и влезли в сила съдебни решения, както и данни за неприключили съдебни производства;
8. широчина на улиците, съответно на полските пътища;
9. специфични изисквания към плановете по ал. 2;
10. строежи, непозволяващи възстановяването на собствеността съгласно § 1в от допълнителните разпоредби и изискванията за определянето на необходимите за функционирането и експлоатацията им площи.
(11) Техническите изисквания към плановете по ал. 1 и 4 и условията за контрола им се определят със съвместна заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на земеделието и горите. Заповедта се обнародва в "Държавен вестник"."
§ 22. В изречение първо думите "ал. 2" се заменят с "ал. 4".
§ 23. се изменя така:
"Чл. 28б. (1) Плановете по § 4к, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ се изработват от лица, придобили правоспособност по реда на ЗКИР.
(2) Плановете по ал. 1 се приемат от комисия, назначена от областния управител, в която се включват представители на службата по кадастъра, на областната дирекция "Земеделие и гори", на общинската служба по земеделие и гори, на областната администрация и на техническата служба на общината.
(3) Плановете по ал. 1 се разглеждат в 30-дневен срок от внасянето им в областната администрация.
(4) Приетите планове се съобщават от общинската администрация на заинтересуваните лица чрез обявление, обнародвано в "Държавен вестник", и чрез разгласяване в средствата за масово осведомяване и се излагат на подходящи места с публичен достъп в сградите на общината и кметството. Обявлението се изпраща за обнародване в "Държавен вестник" в 7-дневен срок от приемането на плановете.
(5) В едномесечен срок от обнародването на обявлението по ал. 4 заинтересуваните лица могат да направят писмени искания и възражения по плановете и придружаващата ги документация до кмета на общината.
(6) Комисията по ал. 2 разглежда постъпилите писмени искания и възражения в 30-дневен срок и взема решение за отразяването им в окончателните проекти на плановете по ал. 1 и документацията към тях на базата на основателните искания и възражения, както и поради несъответствия, непълноти или грешки, които е констатирала. За решенията си комисията съставя протокол.
(7) Окончателните проекти на плановете по ал. 1 и документацията към тях за отразяване решенията на комисията се изработват от изпълнителя в срок, определен от комисията, но не по-дълъг от 60 дни.
(8) Планът на новообразуваните имоти се одобрява със заповед на областния управител. Заповедта се изпраща в 3-дневен срок за обнародване в "Държавен вестник". След обнародването на заповедта в "Държавен вестник" тя се разгласява по реда на § 4к, ал. 6 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ. Жалби срещу одобрения план на новообразуваните имоти могат да се подават от заинтересуваните лица чрез областния управител пред окръжния съд в 14-дневен срок от обнародването на заповедта.
(9) Планът на новообразуваните имоти влиза в сила, ако не е обжалван в срока по ал. 8. Обжалването спира прилагането на плана в частите - предмет на жалбите.
(10) Планът на новообразуваните имоти се счита за приложен след влизането в сила на заповедта по чл. 28а, ал. 1, трасиране на границите и въвод във владение на собствениците.
(11) Плановете по § 4к, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ се съхраняват и поддържат в актуално състояние от Агенцията по кадастъра."
§ 24. се изменя така:
"Чл. 28в. Влезлият в сила план на новообразуваните имоти може да се изменя в случаите по § 4к, ал. 8 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ по искане на заинтересуваните лица до органа по чл. 28б, ал. 11."
§ 25. В изречение първо думите "освен в случаите по чл. 17, ал. 2 ЗСПЗЗ" се заличават.
§ 26. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 думата "парцелите" се заменя с "поземлените имоти".
2. В ал. 2:
а) в изречение първо думите "строителните граници на населените места и селищните образувания" се заменят с "границите на урбанизираните територии";
б) в изречение второ думите "строителните граници на населените места" се заменят с "границите на урбанизираните територии".
3. В ал. 3 думите "строителните граници на населеното място, определени със застроителен и регулационен план" се заменят с "границите на урбанизираните територии".
4. В ал. 5 думите "строителните граници на населените места" се заменят с "границите на урбанизираните територии".
§ 27. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 думите "само при равностойност по количество и качество" се заменят с "при парична равностойност, определена по Наредбата за условията и реда за установяване на текущи пазарни цени на земеделските земи".
2. Създава се ал. 6:
"(6) Физическите и юридическите лица, които са уедрили (комасирали) собствените си земеделски земи чрез замяна със земеделски земи от държавния поземлен фонд или от общинския поземлен фонд, не могат да ги раздробяват чрез разпоредителни сделки за срок 10 години от извършването на замяната."
§ 28. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 2 думата "парцелите" се заменя с "поземлените имоти".
2. Създава се ал. 4:
"(4) По предложение на общинската служба по земеделие и гори и при писмено съгласие на лицата с плана за оземляване могат да им се предоставят поземлени имоти и под размерите, определени в чл. 10, ал. 1."
§ 29. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 думите "след провеждане на търг" се заменят със "след провеждане на явен търг".
2. В ал. 2 думите "от поземлената комисия" се заличават.
3. Създават се ал. 3 - 7:
"(3) Директорът на областната дирекция "Земеделие и гори" със заповед открива процедура за провеждане на явен търг за оземляване на лицата по ал. 1.
(4) Общинската служба по земеделие и гори:
1. публикува в местен вестник обява за мястото, деня и часа на провеждане на явния търг и мястото на обявяване на информацията за земите - обект на търга; в обявата се посочват и ден и час за провеждане на повторен търг в случай на неявяване на кандидати;
2. излага на видно място в кметството на населеното място и в общината информация за земите по т. 1, която съдържа:
а) описание на имотите - предмет на търга: землище, номер на имота, начин на трайно ползване, категория, площ в декари, начин на оземляване (чрез отдаване под наем или чрез прехвърляне право на собственост);
б) начална тръжна цена на имота в левове за декар;
в) размер на депозита;
г) списък на кандидатите за оземляване чрез търг.
(5) Тръжната комисия се назначава със заповед на директора на областната дирекция "Земеделие и гори". В състава й се включва и представител на общинската администрация.
(6) Търгът се провежда не по-рано от 30 дни от датата на обявяването му в местен вестник. При явяване само на един кандидат за оземляване чрез търг той се обявява за спечелил търга при обявената от него тръжна цена, която не може да бъде по-ниска от първоначално обявената цена на имота. За удостоверяване на резултатите от търга комисията изготвя протокол в 3 екземпляра - по един за спечелилия търга, за общинската служба по земеделие и гори, за областната дирекция "Земеделие и гори" - при оземляване със земи от държавния поземлен фонд, съответно за общинския съвет - при оземляване със земи от общинския поземлен фонд.
(7) В 14-дневен срок от датата на провеждане на търга общинската служба по земеделие и гори постановява решение по ал. 1 за признато право на оземляване чрез търг на спечелилите търга участници. При оземляване чрез прехвърляне право на собственост в решението се посочва цената на имота в левове за декар, по която кандидатът е спечелил търга. При оземляване чрез отдаване под наем спечелилите търга кандидати сключват договор при размер на годишния наем, представляващ 1/10 част от цената на имота в левове за декар, постигната на търга."
§ 30. В думата "парцелите" се заменя с "имотите", а думите "чл. 31" се заличават.
§ 31. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинеи 3 - 6 се изменят така:
"(3) За териториите, застроени със сгради и съоръжения от имуществото на организациите по § 12 от преходните и заключителните разпоредби на ЗСПЗЗ и разположени извън границите на урбанизираните територии, се изработват планове на новообразуваните имоти, с които се определят застроените и прилежащите площи към сградите и съоръженията съгласно Наредба № 5 от 2001 г. за правила и нормативи за устройство на територията и хигиенните и противопожарните норми. Изработването на плановете на новообразуваните имоти се възлага от собствениците (инвеститорите) на сградите и съоръженията на лица, придобили правоспособност по реда на ЗКИР.
(4) Когато сградите и съоръженията по ал. 3 са разположени в границите на урбанизирани територии, застроените и прилежащите площи към тях се определят по реда на чл. 11, ал. 4.
(5) Плановете по ал. 3 се приемат от комисия, назначена от директора на областната дирекция "Земеделие и гори", която включва в състава си представители на общинската служба по земеделие и гори, на областната администрация, на службата по кадастъра и на техническата служба на общината. Приемането на плановете се съобщава на възложителите по реда на ГПК. Съобщението се поставя на място с публичен достъп в сградата на общинската служба по земеделие и гори. Възражения по приетите планове се предават в 14-дневен срок от съобщението.
(6) Приетите по реда на ал. 5 планове се одобряват със заповед на директора на областната дирекция "Земеделие и гори". Заповедта за одобряването на плановете се съобщава на възложителите по реда на ал. 5, както и с обявление, поставено на място с публичен достъп в сградата на областната дирекция "Земеделие и гори". Заповедта може да се обжалва по реда на Закона за административното производство."
2. Създават се нови ал. 7 и 8:
"(7) Техническите изисквания за определяне на застроените и прилежащите площи по ал. 3 и 4 се определят със съвместна заповед на министъра на земеделието и горите и министъра на регионалното развитие и благоустройството, която се обнародва в "Държавен вестник".
(8) За устройството на териториите по ал. 3 и 4 се възлагат, изработват и одобряват подробни устройствени планове по реда на Закона за устройство на територията след придобиване на собствеността върху сградите, съоръженията и прилежащите им площи."
3. Досегашните ал. 7 - 11 стават съответно ал. 9 - 13.
§ 32. В чл. се изменя така:
"(3) Продажната цена се определя по реда на чл. 97 ППЗДС за земите в границите на урбанизираните територии, а за земите извън тези граници - по реда на чл. 36, ал. 2 ЗСПЗЗ."
§ 33. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1, изречение първо думите "с равностойни по количество и качество земеделски земи" се заменят с "по паричната равностойност на земеделските земи, определена по Наредбата за условията и реда за установяване на текущи пазарни цени на земеделските земи".
2. Създават се ал. 8 и 9:
"(8) Общинските служби по земеделие и гори ежегодно извършват не по-малко от две проверки (до 31 януари и до 31 май) на земите от държавния поземлен фонд и информират областните дирекции "Земеделие и гори" за състоянието и ползването им.
(9) При установяване на неправомерно ползване на земи от държавния поземлен фонд областните дирекции "Земеделие и гори" изискват изземването им по реда на чл. 34 ЗСПЗЗ."
§ 34. Създават се чл. 47б - 47ш:
". (1) Свободните земи от държавния поземлен фонд се отдават под наем или аренда чрез търг или конкурс.
(2) Началната тръжна или конкурсна цена и размерът на депозита за участие се определят със заповед на министъра на земеделието и горите.
(3) За земите по чл. 47, ал. 9 депозитът при провеждането на търг или конкурс е в размер на стойността на незавършеното производство по оценка, възложена от директора на областната дирекция "Земеделие и гори".
Чл. 47в
1. са регистрирани като земеделски производители на базата на обработвани от тях земи;
2. не са лишени от правото да упражняват търговска дейност;
3. не са обявени и не се намират в производство за обявяване в несъстоятелност;
4. не се намират в ликвидация;
5. нямат парични задължения към държавата или към осигурителни фондове, освен ако компетентният орган е допуснал разсрочване или отсрочване на задълженията;
6. нямат прекратени договори за ползване на земи от държавния поземлен фонд поради неиздължаване на паричните задължения по тях и нямат просрочени задължения към Държавен фонд "Земеделие";
7. нямат качеството на "свързани лица" по смисъла на Търговския закон с лице, което не отговаря на изискването по т. 6.
(2) Изискването по ал. 1, т. 2 се отнася за управителите или за членове на управителните органи на кандидата.
(3) Обстоятелствата по ал. 1, т. 1, 3, 4, 5 и 6 се удостоверяват с документ от съответния компетентен орган, а обстоятелствата по ал. 1, т. 2 и 7 - с декларация.
Чл. 47г
Чл. 47д
Чл. 47е
1. обекта на търга - свободните земи от държавния поземлен фонд в страната;
2. реда за провеждане на търга;
3. задълженията на областните дирекции "Земеделие и гори" по провеждането на търга.
(2) Със заповедта по ал. 1 се одобряват образците на документите за участие в търга и проект на договор за наем или за аренда. Заповедта се обнародва в "Държавен вестник" и се публикува в един централен ежедневник.
Чл. 47ж
1. описанието на обекта на търга - съгласно информацията по ал. 5;
2. вида на търга;
3. условията за участие в търга;
4. размера и срока за плащане на депозита за участие в търга;
5. условията за плащане на цената;
6. мястото и срока за получаване на документи за участие в търга;
7. мястото и срока за подаване на документи за участие в търга;
8. мястото на обявяване на информацията за земите - обект на търга;
9. мястото, деня и часа на провеждането на търга (тръжните сесии);
10. стъпката на наддаване в размер един лев от началната тръжна цена в случаите по чл. 47л.
(2) Тръжната комисия се състои най-малко от трима редовни членове, един от които е правоспособен юрист, и от резервни членове. Председател на комисията е представител на областната дирекция "Земеделие и гори". Член на комисията не може да бъде лице, което е свързано лице по смисъла на Търговския закон с участник в търга или с членове на неговите управителни или контролни органи, за което представя декларация на директора на областната дирекция.
(3) Съставът на тръжната комисия се определя със заповед на директора на областната дирекция "Земеделие и гори" след изтичането на срока за подаване на документи за участие.
(4) Срокът за провеждане на първия търг (първата тръжна сесия) е не по-кратък от 30 дни от деня на публикуване на обявата в местен вестник. Заповедта за провеждане на търга се обявява в срок не по-кратък от 15 дни преди провеждането на всяка тръжна сесия в местен вестник, излага се на видно място в сградата на областната дирекция "Земеделие и гори" и се огласява по друг подходящ начин.
(5) Информация за земите от държавния поземлен фонд - обект на търга, подробно описани по общини, землища, имоти, начин на ползване, форма на отдаване (наем, аренда), срок на предоставяне, начална тръжна цена, както и образците на документи по чл. 47е, ал. 2 се излагат в областната дирекция "Земеделие и гори". В общинските служби по земеделие и гори се излага информация за земите - обект на търга, на територията на общината.
(6) Информацията се актуализира след приключването на всеки търг (тръжна сесия) със заповед на директора на областната дирекция "Земеделие и гори".
Чл. 47з
1. заявление-оферта за участие по образец;
2. банково бордеро за внесен депозит;
3. удостоверение за актуално състояние на регистрацията на търговеца;
4. документ за данъчна регистрация и БУЛСТАТ;
5. удостоверения от компетентните органи по чл. 47в, ал. 1, т. 1, 3, 4, 5 и 6;
6. декларации - по чл. 47в, ал. 1, т. 2 и 7;
7. документи за самоличност на физическите лица;
8. нотариално завeрено пълномощно, когато лицето участва в търга чрез пълномощник;
9. декларация за съгласие с клаузите на образеца на съответния договор.
(2) Кандидатите за участие в търга за повече от един имот представят документи по ал. 1, т. 1 и 2 за всеки имот поотделно.
(3) Документът по ал. 1, т. 8 се представя на комисията в деня на провеждането на търга (тръжната сесия).
Чл. 47и
(2) Предложената в заявлението-оферта цена (в цели левове на декар) трябва да бъде изписана с цифри и с думи за всеки номер имот - обект на търга. При различие е валидно изписването с думи.
(3) Участниците в търга нямат право да подават повече от една оферта за един имот, както и да правят допълнения и изменения в подадените оферти.
(4) Документи за участие, представени след изтичането на определения срок или в незапечатан или прозрачен плик, или в плик с нарушена цялост, не се приемат.
(5) Комисията по провеждане на търга може служебно да събира доказателства за обстоятелствата по чл. 47в, ал. 1.
Чл. 47к
1. при отсъствие на кандидата или на упълномощено от него лице;
2. когато не е спазено някое от изискванията на правилника и заповедите за откриване и за провеждане на търга.
(2) В деня и часа, определени за провеждането на тръжната сесия, председателят на комисията в присъствие на кандидатите:
1. проверява присъствието на членовете на комисията и на кандидатите чрез попълване на присъствен лист;
2. обявява откриването на търга;
3. отваря пликовете с документите за участие в търга, представя участниците и ги поканва да се легитимират;
4. проверява редовността на документите, съдържащи се в плика, самоличността и пълномощията на представителя на кандидата, като констатира дали са изпълнени условията за провеждането на търга;
5. обявява допуснатите до участие кандидати и кандидатите, които се декласират поради неспазване на някое от условията за участие, като посочва конкретното основание.
(3) В случай че отсъства кандидат, подал предложение за участие в търга, или негов пълномощник, тръжната сесия се отлага с един час.
(4) Предложенията се заверяват с подпис от членовете на комисията по търга. Комисията подрежда в зависимост от размера на предложената цена редовните оферти за всеки от имотите - обект на търга. Председателят на комисията обявява на присъстващите класираните на първо и второ място кандидати и подреждането на останалите предложения.
(5) Търгът се смята за спечелен от участника, предложил най-високата цена за съответния имот. В случай че в резултат на декласиране на участниците поради нередовност остане само един кандидат, търгът се провежда и участникът се обявява за спечелил по предложената от него цена, която не може да бъде по-ниска от началната тръжна цена.
(6) Комисията взема решенията си с обикновено мнозинство.
(7) За тръжната сесия се води протокол, в който се отбелязват:
1. номерът на тръжната сесия и датата на обявата по чл. 47ж, ал. 4;
2. проверката за редовност на заседанието и на предложенията по ал. 2;
3. класираните на първо и второ място участници и подреждането на останалите кандидати;
4. провеждането и резултатът от търг с явно наддаване;
5. определянето на печеливш участник, който е бил единствен кандидат.
(8) Протоколът по ал. 7 се изготвя в 3 екземпляра - по един за спечелилия търга, за комисията и за областната дирекция "Земеделие и гори", и се подписва от членовете на комисията. На кандидатите при поискване се предоставя заверен препис.
Чл. 47л.
Чл. 47м
(2) При отказ на спечелилия участник да сключи договор по ал. 1 кандидатът, класиран на второ място, се поканва да сключи договор при предложената от него цена, но не по-ниска от 90 на сто от цената, предложена от първия кандидат. В случай на отказ процедурата се прекратява.
(3) Внесените депозити от некласираните кандидати се възстановяват в 7-дневен срок след приключването на търга, а депозитът на кандидата, класиран на второ място - след подписването на договора за наем или за аренда със спечелилия кандидат.
(4) Депозитите на кандидатите, класирани на първо и второ място, не се възстановяват в случай на отказ за сключване на договор.
(5) Депозитът на обжалвалия търга участник се възстановява след влизането в сила на съдебното решение.
Чл. 47н
Чл. 47о
(2) В случай че на три последователни търга (тръжни сесии) не са подадени предложения, министърът на земеделието и горите може да намали началната тръжна цена за имотите до 50 на сто или да определи други условия за плащане на цената по предложение на директора на областната дирекция "Земеделие и гори".
Чл. 47п
1. описание на земеделските земи - обект на конкурса;
2. началната конкурсна цена, определена със заповедта по чл. 47б, ал. 2;
3. мястото, както и сроковете за закупуване на конкурсната документация и за подаване на предложенията от участниците в конкурса;
4. мястото, където може да се получи конкурсната документация;
5. размера на цената за получаване на конкурсната документация;
6. размера на депозита;
7. адреса, срока и реда за подаване на предложенията.
(2) Заповедта по ал. 1 се обнародва в "Държавен вестник" и се публикува най-малко в един централен ежедневник и в един местен вестник по местонахождението на земеделските земи - обект на конкурса.
Чл. 47р
(2) Решенията на комисията се вземат с мнозинство от броя на членовете й.
(3) Член на комисията не може да бъде лице, което е "свързано лице" по смисъла на Търговския закон с участник в конкурса или с членове на неговите управителни или контролни органи. Членовете на комисията представят на министъра на земеделието и горите декларация за наличието или липсата на обстоятелствата по изречение първо при тяхното назначаване.
(4) Всички лица, имащи достъп до конкурсната документация и до предложенията и разясненията на участниците в конкурса, подписват декларация за опазване на търговската и служебната тайна.
Чл. 47с
(2) Конкурсната документация за отдаване под наем или аренда на земеделски земи включва:
1. заповедта за откриване на конкурса;
2. пълно описание на земеделските земи, които ще се отдават под наем или аренда, с информация за тяхното местоположение;
3. условията на конкурса и изискванията към участниците;
4. списък на документите, които трябва да бъдат представени от кандидатите;
5. времето и начина за оглед на земеделските земи - обект на конкурса;
6. образец на предложението;
7. методика за оценяване на предложенията;
8. проект на договор за наем или аренда.
Чл. 47т
(2) Предложението по ал. 1 трябва да съдържа:
1. представяне на кандидата;
2. пълното наименование на обекта на конкурса;
3. разработки по условията на конкурса;
4. цена, начин и условия на плащане.
(3) Документите за участие в конкурса се приемат в деловодството на Министерството на земеделието и горите. Те се представят в запечатан непрозрачен плик. На приносителя се издава документ, в който се вписва входящият номер и се отбелязват датата и часът на приемане на документите.
(4) Не се приемат предложения, представени в незапечатан плик или в плик с нарушена цялост.
(5) Допълнения или изменения на предложенията се допускат до изтичането на срока за тяхното подаване.
(6) Конкурсната комисия се назначава от министъра на земеделието и горите след изтичането на срока за приемане на предложенията.
Чл. 47у
(2) Не се разглеждат предложения, които:
1. са подадени извън срока, определен със заповедта по чл. 47п, ал. 1;
2. не съдържат документите по чл. 47с, ал. 2, т. 4.
(3) На заседанието на комисията се води протокол, в който се отразяват присъствието на кандидатите и направените констатации относно допуснатите до конкурса предложения, както и декласираните кандидати с посочване на конкретното основание. Протоколът се оповестява на присъстващите, като те се считат за уведомени.
(4) Конкурсната комисия може да поиска в определен от нея срок писмени разяснения по предложенията. Разясненията не трябва да водят до изменение или допълнение на представените предложения.
Чл. 47ф
(2) Когато в срока по ал. 1 не постъпи предложение, министърът на земеделието и горите може да извърши промени в условията на конкурса, включително да намали началната конкурсна цена.
(3) Удължаването на срока по ал. 1 и промените в условията на конкурса по ал. 2 се оповестяват по реда на чл. 47п, ал. 2.
Чл. 47х.
Чл. 47ц
(2) За спечелил конкурса се обявява кандидатът, чието предложение най-пълно удовлетворява конкурсните условия.
(3) Кандидатите се уведомяват писмено за резултатите от конкурса. Уведомлението може да бъде изпратено и по факс, посочен от кандидатите.
(4) Със заповедта по ал. 1 се освобождават депозитите на участниците, като се задържа депозитът на спечелилия конкурса, който се прихваща от цената.
(5) В договора задължително се включват условията, при които е спечелен конкурсът.
(6) В случай че спечелилият конкурса участник откаже да сключи договора, министърът на земеделието и горите може с нова заповед да определи за спечелил конкурса кандидата, класиран на второ място, удовлетворил конкурсните условия.
(7) В случаите по ал. 4 депозитът на спечелилия конкурса и несключил договор участник се задържа.
Чл. 47ч
(2) Решението на съда се изпълнява след изтичането на стопанската година.
Чл. 47ш
(2) В случаите по чл. 24а, ал. 2, т. 3 ЗСПЗЗ след представяне на влязло в сила съдебно решение за преобразуване в еднолично търговско дружество с държавно участие земите от държавния поземлен фонд се предоставят за ползване на търговското дружество със заповед на министъра на земеделието и горите за срок до приватизацията.
(3) При приватизация на търговските дружества по ал. 2 се сключва договор за ползване под наем или аренда за срока, предвиден за запазване предмета на дейност съгласно приватизационния договор."
§ 35. В изречение второ се изменя така: "В тези случаи към тръжните книжа се прилага и скица, издадена от техническата служба на общината и заверена от общинската служба по земеделие и гори."
§ 36. В , букви "а" и "в" думите "Наредбата за базисните пазарни цени на недвижимите имоти (обн., ДВ, бр. 65 от 1991 г.; изм. и доп., бр. 77 и 93 от 1991 г.)" се заменят с "глава седма от Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост", а в буква "в" думите "строителните граници на населените места и земи, намиращи се извън строителните граници на населените места" се заменят с "границите на урбанизираните територии и земи, намиращи се извън границите на урбанизираните територии".
§ 37. се изменя така:
"Чл. 57. (1) Органи по поземлената собственост са Министерството на земеделието и горите, областните дирекции "Земеделие и гори" и общинските служби по земеделие и гори.
(2) Органите по поземлената собственост имат правомощия по управление, контрол и регулиране на поземлените отношения."
§ 38. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В т. 2 думите "поземлените комисии" се заменят с "общинските служби по земеделие и гори и областните дирекции "Земеделие и гори".
2. Създават се нови т. 11 и 12:
"11. поддържа списък чрез упълномощено от него лице на вещите лица по чл. 19а, ал. 8 ЗСПЗЗ;
12. определя територията на действие на общинските служби по земеделие и гори и населените места, в които се откриват техни подразделения;".
3. Досегашната т. 11 става т. 13.
§ 39. Създават се чл. 59а и 59б:
" (1) Изискванията към лицата, както и условията и редът за включването им в списъка по чл. 19а, ал. 8 ЗСПЗЗ се определят от министъра на земеделието и горите съвместно с министъра на финансите.
(2) Оценки на земеделски земи се възлагат на лицата, включени в списъка по чл. 19а, ал. 8 ЗСПЗЗ.
Чл. 59б
§ 40. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинеи 1, 2, 3 и 5 се отменят.
2. В ал. 6:
а) думите "поземлените комисии" се заменят с "общинските служби по земеделие и гори";
б) създава се нова т. 7:
"7. дават становища на областните дирекции "Земеделие и гори" по исканията за отдаване под наем и аренда на земи от държавния поземлен фонд и за замяна с частни земеделски земи;"
в) създават се т. 8 - 12:
"8. участват в комисии при провеждане на търгове и конкурси за отдаване под наем или аренда на земеделски земи, оземляване или продажба с поименни компенсационни бонове;
9. при установени нарушения по чл. 4, ал. 4 ЗСПЗЗ, както и нарушения, свързани със собствеността и ползването на земеделските земи от държавния поземлен фонд, уведомяват областните дирекции "Земеделие и гори" за санкциониране на нарушителите;
10. участват в комисиите за определяне на масивите за ползване на земеделски земи;
11. служебно променят начина на трайно ползване на основание чл. 18, ал. 3 ЗСПЗЗ;
12. водят регистри за земеделските земи и ползването им;"
г) досегашната т. 7 става т. 13.
3. В ал. 7 думите "ал. 6, т. 4 и 5" се заменят с "ал. 6, т. 4, 5 и 12".
§ 41. Създава се :
"Чл. 60а. Решенията на общинските служби по земеделие и гори във връзка с възстановяването на собствеността и обезщетяване на собствениците по реда на ЗСПЗЗ и Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд, както и тези за оземляване на безимотни и малоимотни граждани се подписват от началника на службата и от определените със заповед на директора на областната дирекция "Земеделие и гори" служители от службата."
§ 42. се изменя така:
"Чл. 62. Служителите на общинските служби по земеделие и гори и техническите лица по поддръжка на картите на възстановената собственост имат право на достъп до земеделските земи и имотите в границите на урбанизираните територии за поставяне на трайни знаци при означаване на границите на собствеността и ползването им."
§ 43. В се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се отменя.
2. Алинея 2 се изменя така:
"(2) Числеността на персонала на общинските служби по земеделие и гори се определя от министъра на земеделието и горите."
3. Алинеи 3 и 4 се отменят.
§ 44. В думите "извънбюджетна сметка" се заменят с "набирателна сметка, открита на основание § 10, ал. 6 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2002 г.".
§ 45. Създава се :
"Глава седма
ПОЛЗВАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ
Чл. 69. (1) Собствениците декларират формата на стопанисване и начина на трайно ползване на притежаваните от тях земеделски земи в общинската служба по земеделие и гори по местонахождение на имотите.
(2) Декларацията по ал. 1 се подава за една стопанска година по образец, утвърден от министъра на земеделието и горите.
(3) Декларацията се подава в срок до 1 август на календарната година лично или чрез пълномощник.
(4) Срокът не се смята пропуснат, ако преди изтичането му декларацията е подадена по пощата или до некомпетентен орган, който е длъжен служебно да я препрати на съответната общинска служба по земеделие и гори.
(5) Декларацията, подадена от един упълномощен наследник на починал собственик, ползва всички наследници.
Чл. 70. (1) В срока по чл. 69, ал. 3 ползвателите на земеделски земи са длъжни да представят в общинската служба по земеделие и гори по местонахождение на имотите декларация, към която се прилагат копия от договорите за наем, аренда или съвместна обработка на ползваните от тях земеделски земи.
(2) Декларацията по ал. 1 се подава по образец, утвърден от министъра на земеделието и горите.
Чл. 71. (1) При промяна на собствеността, формата на стопанисване и начина на трайно ползване собствениците и ползвателите подават декларация в едномесечен срок. Новите обстоятелства се вземат предвид при определяне на масивите за ползване за следващата стопанска година.
(2) Неподаването на декларация по ал. 1 се счита за липса на промяна в първоначално декларираните обстоятелства.
Чл. 72. (1) Общинската служба по земеделие и гори изготвя регистър за ползването по имоти въз основа на данните от декларациите и ги нанася върху картата на землището в срок до 20 август.
(2) Регистърът и картата се обявяват в кметството и в сградата на общинската служба.
Чл. 73. (1) Собствениците и ползвателите на земеделски земи могат да сключат споразумение за създаване на масиви за ползване. Копие от споразумението се представя в общинската служба по земеделие и гори в срок до 1 септември.
(2) Споразумението по ал. 1 се съставя по образец, утвърден от министъра на земеделието и горите, и има действие от датата на одобряването на протокола по чл. 75.
(3) Общината е страна по споразумението за земите, стопанисвани от нея по чл. 19, ал. 1 ЗСПЗЗ и в другите предвидени в правилника случаи.
(4) Споразумението се сключва със срок на действие не по-кратък от една стопанска година.
(5) Измененията в споразумението се регистрират в общинската служба по земеделие и гори и имат действие от датата на извършването на изменения и допълнения в картата и в регистрите по реда на чл. 75.
Чл. 74. (1) Комисията по чл. 77 определя местоположението и границите на масивите за ползване съобразно сключените споразумения и подадените декларации.
(2) Земите, стопанисвани от общината по чл. 19, ал. 1 ЗСПЗЗ и в другите предвидени в правилника случаи, не могат да се включват в масиви за създаване на трайни насаждения.
(3) Комисията по чл. 77 отразява в регистъра и върху картата получената информация по масиви, които се излагат на определените в чл. 72, ал. 2 места в срок до 15 септември.
(4) Заинтересуваните лица могат да подадат възражение или мотивирано предложение до директора на областната дирекция "Земеделие и гори" чрез комисията по чл. 77 в 7-дневен срок от обявяването на картата и регистъра.
(5) Директорът на областната дирекция "Земеделие и гори" в 7-дневен срок разглежда и отговаря писмено на подадените възражения и предложения.
(6) Комисията по чл. 77 отразява уважените възражения и предложения върху картата и в регистъра на масивите за ползване за стопанската година.
Чл. 75. (1) Комисията съставя протокол за приемане на картата и регистрите по образец, утвърден от министъра на земеделието и горите.
(2) Протоколът по ал. 1 се подписва от членовете на комисията и от ползвателите на масивите и се одобрява от директора на областната дирекция "Земеделие и гори".
(3) Изменения и допълнения в картата и в регистрите по ал. 1 не се допускат преди изтичането на стопанската година.
Чл. 76. (1) Информацията от окончателните регистър и карта се излага по реда на чл. 72, ал. 2 и е общодостъпна.
(2) По писмено искане на собственици и ползватели границите на масивите за ползване могат да се трасират частично или изцяло.
Чл. 77. (1) Масивите за ползване се определят от комисия в състав: председател - представител на областната дирекция "Земеделие и гори", и членове - представители на общинската служба по земеделие и гори и на общинската администрация и юрист - по възможност.
(2) Комисията по ал. 1 се назначава със заповед на директора на областната дирекция "Земеделие и гори" в срок до 1 септември на календарната година.
(3) На заседанията на комисията могат да участват представители на собственици и ползватели.
(4) Комисията:
1. определя масивите за ползване и формата на стопанисването им съгласно сключените споразумения и подадените декларации и ги отразява в регистъра и върху картата;
2. определя минималния размер на масивите за ползване съобразно конкретните почвено-климатични условия за ефективно земеделие;
3. в срок до 15 септември излага изготвените регистър и карта по т. 1 на подходящо място в кметството и в общинската служба по земеделие и гори;
4. приема възраженията и мотивираните предложения по чл. 74, ал. 4 и ги предоставя на директора на областната дирекция "Земеделие и гори";
5. отразява върху регистъра и картата уважените възражения по т. 4;
6. изготвя окончателните регистър и карта, както и протокола за приемането им.
Чл. 78. (1) Имоти, които са окрупнени за сметка на поети от държавата разходи за техническите дейности по чл. 37д, ал. 1 ЗСПЗЗ, не могат да се разделят за срок не по-малък от 10 години.
(2) Ограничението по ал. 1 не се прилага, ако се възстанови стойността на разходите за техническите дейности, определена към датата на исканото раздробяване."
§ 46. В допълнителните разпоредби се създава
"§ 1л. По смисъла на правилника:
1. "Масив за ползване" е земеделска земя в землището, окрупнена за ползване по писмено споразумение на собственици и ползватели по договори за наем, аренда или съвместна обработка, с площ, определена от комисията по чл. 77.
2. "Стопанска година" е времето от 1 октомври на текущата година до 1 октомври следващата година."

Преходни и Заключителни разпоредби

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив