ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 73 ОТ 21 МАРТ 2013 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА УСТРОЙСТВЕНИЯ ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ И НА НЕГОВАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 229 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2009 Г. (ДВ, БР. 78 ОТ 2009 Г.)

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 73 ОТ 21 МАРТ 2013 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА УСТРОЙСТВЕНИЯ ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ И НА НЕГОВАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 229 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2009 Г. (ДВ, БР. 78 ОТ 2009 Г.)

В сила от 20.03.2013 г.
Обн. ДВ. бр. от 26 Март 2013г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. се изменя така:
"Чл. 5. (1) Министерският съвет се състои от:
1. министър-председател и министър на външните работи;
2. заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството;
3. заместник министър-председател и министър на труда и социалната политика;
4. заместник министър-председател и министър по управление на средствата от Европейския съюз;
5. министър на икономиката, енергетиката и туризма;
6. министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;
7. министър на вътрешните работи;
8. министър на финансите;
9. министър на здравеопазването;
10. министър на физическото възпитание и спорта;
11. министър на отбраната;
12. министър на правосъдието;
13. министър на образованието, младежта и науката;
14. министър на околната среда и водите;
15. министър на земеделието и храните;
16. министър на културата;
17. министър за развитие на електронно правителство.
(2) Заместник министър-председателите и министрите ръководят министерства с изключение на заместник министър-председателя и министър по управление на средствата от Европейския съюз и министъра за развитие на електронно правителство."
§ 2. Създава се нов :
"Чл. 13. (1) Министърът за развитие на електронно правителство отговаря за планирането и цялостната координация на държавната политика в областта на развитието на електронно правителство.
(2) При осъществяване на своите функции министърът по ал. 1 издава заповеди. Заповедите и служебната кореспонденция на министъра се подпечатват със служебния печат на Министерския съвет."
§ 3. В думите "Министърът по управление на средствата от Европейския съюз" се заменят със "Заместник министър-председателят и министър по управление на средствата от Европейския съюз".
§ 4. Навсякъде в думите "министърът по управление на средствата от Европейския съюз" и "министъра по управление на средствата от Европейския съюз" се заменят съответно с "министърът за развитие на електронно правителство" и "министъра за развитие на електронно правителство".
§ 5. В думите "министъра по управление на средствата от Европейския съюз" се заменят с "министъра за развитие на електронно правителство".
§ 6. В думите "министърът по управление на средствата от Европейския съюз" се заменят с "министърът за развитие на електронно правителство".
§ 7. В думите "министърът по управление на средствата от Европейския съюз" се заменят с "министърът за развитие на електронно правителство".
§ 8. В се създава т. 9:
"9. дирекция "Модернизация на администрацията"."
§ 9. В думите "министъра по управление на средствата от ЕС" се заменят със "заместник министър-председателя и министър по управление на средствата от ЕС".
§ 10. Създава се :
"Чл. 77б. (1) Дирекция "Модернизация на администрацията":
1. предлага инициативи и мерки за оптимизация на публичния сектор;
2. изготвя експертни предложения за повишаване ефективността на държавните институции;
3. разработва стратегически документи и дава становища по проекти на нормативни актове, свързани със:
а) административната реформа на централно, областно и общинско ниво;
б) създаване, преобразуване и закриване на административни структури с определяне на техните функции и численост;
в) административното обслужване;
г) статута на държавния служител и управлението на човешките ресурси в държавната администрация;
д) децентрализацията на държавното управление;
4. изследва добрите практики, изготвя анализи и експертни предложения за промени в нормативните актове, свързани с длъжностите, процедурите за подбор и атестиране и статута на служителите, както и със системата за заплащане в държавната администрация;
5. разработва насоките за интегрирано административно обслужване и предлага мерки за подобряване на процесите при предоставяне на административни услуги;
6. осъществява управлението и координацията на студентските стажове в държавната администрация;
7. отговаря за развитието на порталите за обществени консултации, децентрализация, мобилност и за студентски стажове в държавната администрация;
8. публикува необходимата информация за дейността на Съвета за административната реформа на портала за консултативните съвети и на портала за децентрализация.
(2) Дирекция "Модернизация на администрацията" изпълнява функциите на секретариат на Съвета за административната реформа."
§ 11. В думите "министъра по управление на средствата от Европейския съюз" се заменят с "министъра за развитие на електронно правителство".
§ 12. В се правят следните изменения:
1. Думите "Политически кабинет на заместник министър-председателя и министър на финансите" се заменят с "Политически кабинет на заместник министър-председателя и министър на регионалното развитие и благоустройството" и числото "12" се заменя с "5".
2. Думите "Политически кабинет на заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи" се заменят с "Политически кабинет на заместник министър-председателя и министър на труда и социалната политика".
3. Думите "Политически кабинет на министъра по управление на средствата от Европейския съюз" се заменят с "Политически кабинет на заместник министър-председателя и министър по управление на средствата от Европейския съюз" и цифрата "5" се заменя с "6".
4. След ред "Политически кабинет на заместник министър-председателя и министър по управление на средствата от Европейския съюз" се създава нов ред:
"Политически кабинет на министъра за развитие на електронно правителство 5".
5. На ред "Обща администрация" числото "115" се заменя със "116".
6. На ред "дирекция "Правителствен протокол" числото "14" се заменя с "15".
7. На ред "Специализирана администрация" числото "142" се заменя със "154".
8. След ред "дирекция "Оперативна програма "Техническа помощ" се създава нов ред:
"дирекция "Модернизация на администрацията" 12".
9. На ред "Секретариати на съвети към Министерския съвет" числото "24" се заменя с "12".
10. Ред "Секретариат на Съвета за административната реформа 12" се заличава.
§ 13. В (обн., ДВ, бр. 64 от 2009 г.; изм. и доп., бр. 97 от 2009 г. и бр. 25, 77 и 80 от 2011 г.) се изменя така:
"Чл. 2. Съветът се състои от председател и членове. Председател е заместник министър-председателят и министър по управление на средствата от Европейския съюз. Членовете на съвета са по един заместник-министър на: труда и социалната политика, регионалното развитие и благоустройството, финансите, правосъдието, земеделието и храните, икономиката, енергетиката и туризма, околната среда и водите, транспорта, информационните технологии и съобщенията, вътрешните работи, отбраната, външните работи, здравеопазването, образованието, младежта и науката, културата, физическото възпитание и спорта, определени от съответния министър, главният секретар на Министерския съвет и началникът на политическия кабинет на министъра за развитие на електронно правителство."
§ 14. В , приет с Постановление № 283 на Министерския съвет от 2009 г. (обн., ДВ, бр. 97 от 2009 г.; изм. и доп., бр. 46 от 2010 г., бр. 15, 25, 77 и 80 от 2011 г. и бр. 101 от 2012 г.) се правят следните изменения:
1. се изменя така:
"Чл. 3. (1) Председател на съвета е заместник министър-председателя и министър по управление на средствата от Европейския съюз. Членове на съвета са по един заместник-министър на: труда и социалната политика, регионалното развитие и благоустройството, финансите, правосъдието, земеделието и храните, икономиката, енергетиката и туризма, околната среда и водите, транспорта, информационните технологии и съобщенията, вътрешните работи, отбраната, външните работи, здравеопазването, образованието, младежта и науката, културата, физическото възпитание и спорта, определени от съответния министър, главният секретар на Министерския съвет и началникът на политическия кабинет на министъра за развитие на електронно правителство.
(2) По решение на председателя за участие в заседанията на съвета могат да бъдат канени представители на други държавни органи и институции, местната власт и неправителствени организации, имащи отношение към разглежданите въпроси.
(3) Когато се обсъждат въпроси, свързани с децентрализацията, на заседанията задължително се канят представители на Националното сдружение на общините в Република България."
2. В се правят следните изменения:
а) в ал. 1 след думата "министри" се поставя точка и текстът до края се заличава;
б) алинея 3 се отменя.
3. В думите "заместник-председател" се заменят с "член на съвета".
4. се изменя така:
"Чл. 14. (1) Административното и техническото обслужване и експертното осигуряване на съвета се осъществява от дирекция "Модернизация на администрацията" в администрацията на Министерския съвет, която изпълнява функциите на секретариат, и се организира от секретар - държавен служител в дирекцията, определен от министър-председателя.
(2) Секретарят на съвета:
1. организира, координира и контролира подготовката и провеждането на заседанията на съвета и участва в тях;
2. осигурява чрез съответните органи на изпълнителната власт и на местното самоуправление, както и чрез други организации информация и материали, необходими за анализа и подготовката на въпросите, които подлежат на разглеждане от съвета;
3. координира изготвянето на анализи, експертизи, становища, инициативи и мерки по въпроси от компетентността на съвета;
4. организира и координира изпълнението на решенията на съвета;
5. води отчет за изпълнението на решенията на съвета;
6. изготвя протоколите от заседанията на съвета и съхранява документацията на съвета;
7. подготвя годишния доклад за дейността на съвета;
8. изпълнява и други функции, определени с нормативен акт или възложени му от министър-председателя или от председателя на съвета."
§ 15. Постановлението влиза в сила от 20 март 2013 г.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив