ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 95 ОТ 4 МАЙ 2004 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ОПАЗВАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 240 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1996 Г. (ОБН., ДВ, БР. 84 ОТ 1996 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 100 ОТ 1997 Г.

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 95 ОТ 4 МАЙ 2004 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ОПАЗВАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 240 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1996 Г. (ОБН., ДВ, БР. 84 ОТ 1996 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 100 ОТ 1997 Г., БР. 14, 48 И 63 ОТ 2000 Г., БР. 41 И 66 ОТ 2001 Г. И БР. 31 ОТ 2003 Г.)

Обн. ДВ. бр. от 18 Май 2004г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В се правят следните изменения:
1. В ал. 5 абревиатурите "ЗТСУ и ППЗТСУ" се заменят със "ЗУТ".
2. В ал. 6 след думата "предназначението" се поставя точка и текстът до края се заличава.
3. В ал. 8 абревиатурата "ЗТСУ" се заменя със "ЗУТ", а думите "Комисията за земеделските земи" се заменят с "комисиите по чл. 17, ал. 1 ЗОЗЗ".
4. В ал. 9 думите "архитектурно-градоустройствената комисия" се заменят с "експертният съвет по устройство на територията" и текстът след думите "по чл. 30 ЗОЗЗ" се заличава.
5. В ал. 10 думите "(ДВ, бр. 47 от 1993 г.)" се заменят с "(ДВ, бр. 48 от 1998 г.)", а думите "общи градоустройствени планове, със застроителни и регулационни планове" се заменят с "устройствени планове".
6. Алинея 11 се изменя така:
"(11) Включването на земеделски земи в границите на горския фонд се извършва със заповед на министъра на земеделието и горите въз основа на решение на Комисията за земеделските земи за промяна на тяхното предназначение."
§ 2. В се правят следните изменения:
1. Точки 2 и 3 се изменят така:
"2. площадки за кариери и площадки за обслужване на руднични полета за добив на подземни богатства, площадки за изграждане на язовири, електроцентрали и други хидротехнически и енергийни обекти, площадки на жп гари, контейнерни терминали, летища, пристанища, депа за отпадъци и други площадки за третиране на отпадъци;
3. трасетата за:
а) автомагистрали, пътища, жп линии, плавателни, напоителни, отводнителни канали и други трасета на обекти на техническата инфраструктура, разположени върху повърхността на терена;
б) въздушни линейни обекти на техническата инфраструктура, като електропроводи, въжени линии, мрежи на телекомуникациите и надземните тръбопроводи, елемент на мрежи от техническата инфраструктура;
в) подземни линейни обекти на техническата инфраструктура, като водопроводи, канализационни колектори, топлопроводи, газопроводи, нефтопроводи и други продуктопроводи, подземни кабелни линии и други подземни проводи;".
2. В т. 5 думите "депа за твърди битови отпадъци" се заменят с "площадки за третиране на отпадъци".
§ 3. В се правят следните изменения:
1. В ал. 2 след думите "необходимата земя" се добавя "за застрояване".
2. В ал. 5 думите "Закона за Българските държавни железници" се заменят със "Закона за железопътния транспорт".
§ 4. В думите "за мини и кариери" се заменят със "за кариери (открити рудници)".
§ 5. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1:
а) в т. 4 накрая се добавя "в 7-дневен срок";
б) точка 6 се изменя така:
"6. решение или становище, издадено по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда - за случаите, когато такова се изисква.";
в) точка 8 се отменя.
2. Създава се нова ал. 3:
"(3) Определянето на площадка или трасе за нуждите на физическо или юридическо лице върху земи от държавния поземлен фонд или общинския поземлен фонд се извършва след предварително писмено съгласие на министъра на земеделието и горите или решение на общинския съвет."
3. Досегашните ал. 3 и 4 стават съответно ал. 4 и 5.
§ 6. В след думите "на съответната община" се добавя "или за включване на земеделски земи в границите на урбанизираните територии (населените места и селищните образувания)".
§ 7. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1, изречение първо накрая се добавя "или за включване на земеделски земи в границите на урбанизираните територии".
2. Алинея 2 се изменя така:
"(2) Когато обектът е за държавни или общински нужди и се засяга поливна площ или земя от първа до четвърта категория с площ над 100 дка, Комисията за земеделските земи обсъжда предложението и предлага проект на решение, който се внася в Министерския съвет от министъра на земеделието и горите. С решението на Министерския съвет се разрешава проектирането и изграждането на обекта съгласно чл. 23 ЗОЗЗ."
§ 8. В след думите "необходимата земя" се добавя "за застрояване".
§ 9. В след думите "площадка или трасе" се добавя "или утвърден терен за включване в границите на урбанизираните територии".
§ 10. В се правят следните изменения:
1. В ал. 2 и ал. 4, т. 1 думите "Комисията за земеделските земи" се заменят с "комисиите по чл. 17, ал. 1 ЗОЗЗ".
2. В ал. 4 т. 4 се изменя така:
"4. влязъл в сила подробен устройствен план за имотите, включени в урбанизираните територии, определени със ЗРП, устройствен план или околовръстен полигон."
§ 11. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 думите "одобрен по реда на чл. 129 ЗУТ" се заменят с "влязъл в сила".
2. В ал. 2, т. 1 и 3 думата "одобрения" се заменя с "влезлия в сила".
§ 12. В думите "одобрен по реда на чл. 129 ЗУТ" се заменят с "влязъл в сила", а думите "проекти за експлоатация и рекултивация" се заменят с "цялостен проект за добив и проект за рекултивация".
§ 13. В се правят следните изменения:
1. В т. 3 думите "приет от експертен съвет по чл. 3, ал. 2, чл. 4, ал. 2 и чл. 5, ал. 4 ЗУТ проект на ПУП" се заменят с "влязъл в сила ПУП".
2. Точка 6 се изменя така:
"6. доказателства за търпимост на строежа по смисъла на § 16, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на ЗУТ или за започнало производство по изследване на възможностите за узаконяване по § 183, ал. 3 или § 184 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на ЗУТ (ДВ, бр. 65 от 2003 г.)."
§ 14. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се нова ал. 3:
"(3) Собственикът на сгради и съоръжения, изградени при спазване изискванията на отменения ЗООЗП, може да придобие правото на собственост върху застроените и прилежащите държавни земи по реда на ал. 2. За обекта се комплектува преписка, към която се прилагат документите по чл. 51, ал. 3."
2. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и в нея думите "от лицензиран оценител" се заличават.
3. Алинеи 4 и 5 стават съответно ал. 5 и 6.
§ 15. В думите "или по реда на ЗУТ в случаите по чл. 33, ал. 2" се заличават.
§ 16. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинея 2 се изменя така:
"(2) За разполагане на преместваеми обекти, които не са трайно свързани с терена, както и за други нужди без застрояване се допуска ползване на земя от физически и юридически лица за не повече от 5 години."
2. Създава се ал. 3:
"(3) Когато земеделската земя не е собствена, условията за временно ползване се уреждат с договор между лицата по ал. 1 и 2 и собственика на земята."
§ 17. Създава се
"Чл. 59б. (1) В случаите по чл. 56, ал. 1 и 3 и чл. 59а временното ползване на земеделската земя се разрешава с решение на Комисията по чл. 17, ал. 1 ЗОЗЗ.
(2) За всеки обект се комплектува преписка, която съдържа:
1. предложение от собственика на земята или от инвеститора;
2. копие от документа за собственост или изрично писмено съгласие от собственика на поземления имот;
3. скица на имота (имотите) в два екземпляра в М 1:500 до 1:5000 с нанесените граници на предложените площадки, заверена от общинската служба по земеделие и гори, съответно от Агенцията по кадастъра;
4. становище от съответната регионална инспекция по околна среда и води;
5. подробен устройствен план или ситуационна скица за разполагане на временния обект."
§ 18. В думите "проект на ПУП, приет от експертен съвет по чл. 3, ал. 2, чл. 4, ал. 2 и чл. 5, ал. 4 ЗУТ" се заменят с "влязъл в сила ПУП".
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив