Подаване на акцизна декларация

 

Съгласно чл. 72а. от ППЗАДС, извън случаите по чл. 42 и 43 от закона, акцизът се начислява от:

  1. лицата по чл. 58а, ал. 1 от закона (нерегистрирани търговци) с подаване на декларация по съответния образец на акцизна декларация в 14-дневен срок от получаване на стоките на територията на страната, изпратени под режим отложено плащане на акциз от друга държава членка;
  2. лицата по чл. 3, т. 6 от закона (лицата, които получават на територията на страната акцизни стоки, освободени за потребление в друга държава членка) с подаване на декларация по съответния образец на акцизна декларация в 14-дневен срок от получаване на стоките на територията на страната, изпратени от друга държава членка, в която са били освободени за потребление.

В случаите по чл. 20, ал. 2, т. 19 (освобождаване на акцизни стоки за потребление) лицата начисляват акциз с подаването на акцизна декларация в 14-дневен срок от потреблението на енергийните продукти за цели, различни от посочените в удостоверението.

Заплащането на акциза в случаите, посочени по-горе, се извършва в срока на подаване на акцизната декларация.

Лицата, които въвеждат акцизни стоки по чл. 2, т. 4 и 5 от закона (кафето и екстрактите от кафе и автомобилите), подават акцизна декларация по образец съгласно приложение № 13а от Правилника в 30-дневен срок от придобиване на стоките в другата държава членка, с която се определя размерът на дължимия акциз.

Заплащането на акциза в тези случаи се извършва в 14-дневен срок от приемане на декларацията от компетентното митническо учреждение.

 

Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив