Постановление № 177 от 2 май 1997 г. за процесуалното представителство на Република България пред европейската комисия по правата на човека и пред европейския съд по правата на човека (отм.)

МС

Държавен вестник брой: 11

Година: 2004

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 13.03.2005

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
П О С Т А Н О В И:

Чл. 1.(1) Процесуалното представителство на Република България пред Европейската комисия по правата на човека и пред Европейския съд по правата на човека се осъществява от правителствен агент. Той признава искове и сключва спогодби с насрещната страна само когато изрично е упълномощен за това от Министерския съвет. (2) Правителственият агент се подпомага от трима съагенти. Те могат да извършват процесуално представителство в конкретни случаи при изрично упълномощаване от правителствения агент.

Чл. 2.(1) Правителственият агент и съагентите подготвят и защитават позицията на Република България по всяко дело, по което държавата участва като ищец или ответник. (2) Правителственият агент изготвя предложения за изпълнение на влезли в сила решения на Европейската комисия по правата на човека и на Европейския съд по правата на човека. (3) При изпълнение на задълженията си правителственият агент и съагентите имат право да изискват и да получават от всички държавни и съдебни органи, административни и други служби информация, документи и становища във връзка със защитата на държавата пред Европейската комисия по правата на човека и пред Европейския съд по правата на човека. (4) Правителственият агент и съагентите могат да привличат и да ползват услугите и на други правни съветници.

Чл. 3. Правителственият агент прави предложения до министъра на правосъдието за привеждане на законодателството в съответствие с Европейската конвенция за правата на човека.

Чл. 4. За правителствен агент и прави телствени съагенти се назначават юристи с високи професионални качества, с богат опит в практиката и с широки познания в областта на международното право.

Чл. 5.(1) Правителственият агент е служител в администрацията на Министерския съвет, който се назначава и се освобождава от министър-председателя по предложение на министъра на правосъдието и министъра на външните работи. (2) За правителствени съагенти се назначават от съответните министри двама служители на Министерството на правосъдието и един на Министерството на външните работи.

Чл. 6. Разходите, свързани с процесуалното представителство на Република България, се поемат от Министерския съвет.

Заключителни разпоредби

§ 1. Отменя се Постановление N: 145 на Министерския съвет от 1994 г. за създаване на институт на правителствен агент на Република България за участие в процедурата пред Европейската комисия за правата на човека и пред Европейския съд за правата на човека (ДВ, бр. 64 от 1994 година).

§ 2. В 30-дневен срок от влизането в сила на постановлението министър-председателят да назначи правителствения агент, а министърът на правосъдието и министърът на външните работи - правителствените съагенти.

§ 3. Постановлението се приема на основание чл.105, ал. 1 от Конституцията на Република България.

§ 4. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив