Правила за условията и реда за прехвърляне на разрешения за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс

Комисия за регулиране на съобщенията

Държавен вестник брой: 29

Година: 2008

Орган на издаване: Комисия за регулиране на съобщенията

Дата на обнародване: 18.03.2008

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тези правила се определят условията и редът, при които предприятията, осъществяващи електронни съобщения, могат да прехвърлят издадените им разрешения за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс или част от правата и съответните задължения, включени в разрешения за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър.

Чл. 2.
(1) Предприятие, на което е издадено разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс, може да прехвърли разрешението само след предварително разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията (комисията).
(2) Предприятие, на което е издадено разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, може да прехвърли част от правата и съответните задължения, включени в разрешението, само след предварително разрешение от комисията.
(3) Разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс или част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, издадени след провеждане на конкурс или търг, не могат да се прехвърлят през първите две години от издаването им, освен ако предприятието предварително е обявило намерението си за създаване на юридическо лице за използване на разрешението - изцяло негова собственост. След изтичането на двугодишния период разрешенията или част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, могат да се прехвърлят на трети лица след разрешение на комисията.
(4) Комисията с решение разрешава прехвърляне на разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс. Със същото решение комисията прекратява действието на разрешението на предприятието-праводател и издава ново разрешение на приобретателя.
(5) Комисията с решение разрешава прехвърляне на част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър. Със същото решение комисията изменя разрешението на предприятието-праводател и издава ново разрешение на приобретателя/изменя разрешението, ако приобретателят е предприятие по смисъла на Закона за електронните съобщения (ЗЕС).
(6) Комисията разрешава прехвърлянето на разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс или на част от правата и съответните задължения по разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър при спазване принципите на обективност, равнопоставеност и прозрачност.
(7) Изискванията за даване на разрешение за прехвърляне са еднакви за всички лица, желаещи да осъществяват един и същи вид електронни съобщения чрез ползване на индивидуално определен ограничен ресурс.
(8) Издадените от комисията временни разрешения за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, не могат да се прехвърлят.

Чл. 3.
(1) Комисията разрешава прехвърляне на разрешение за осъществяване на електронни съобщения чрез използване на налични и/или нови аналогови електронни съобщителни мрежи за наземно аналогово радиоразпръскване след решение на Съвета за електронни медии.
(2) Предметът, обхватът и срокът на разрешението по ал. 1 не могат да се различават от предмета, обхвата и срока на лицензията за радио- или телевизионна дейност.

Чл. 4.
(1) Настоящите условия и ред не се прилагат по отношение на предприятията, на които е издадено разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс в случаите на универсално правоприемство чрез промяна на правната форма на дружеството по смисъла на глава шестнадесета, раздел III от Търговския закон.
(2) В случаите по ал. 1 разрешението за ползване на ограничен ресурс автоматично преминава към новоучреденото дружество - правоприемник на преобразуващото се дружество, от датата на вписването в търговския регистър на промяната в правната форма.

Чл. 5.
(1) В случай на преобразуване чрез вливане по смисъла на Търговския закон на търговско дружество, на което е издадено разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс, титулярят на разрешението е длъжен предварително да поиска разрешението на комисията, като представи документите по чл. 6, ал. 4 по отношение на търговското дружество, в което възнамерява да се влее.
(2) В случай на преобразуване чрез сливане по смисъла на Търговския закон на търговско дружество, на което е издадено разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс, титулярят на разрешението е длъжен предварително да поиска разрешението на комисията, като представи документите по чл. 6, ал. 4 по отношение на търговското дружество, с което възнамерява да се слее.
(3) В случай на преобразуване чрез отделяне по смисъла на Търговския закон на търговско дружество, на което е издадено разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс, титулярят на разрешението е длъжен предварително да иска разрешение от комисията за прехвърляне на издаденото разрешение на приемащото, респективно новоучреденото дружество, в случай че разрешението няма да остане в патримониума на преобразуващото се дружество.
(4) В случай на преобразуване чрез разделяне по смисъла на Търговския закон на търговско дружество, на което е издадено разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс, титулярят на разрешението е длъжен предварително да иска разрешение от комисията за прехвърляне на издаденото разрешение на приемащото, респективно новоучреденото дружество, определено с договора или плана за преобразуване.
(5) В случаите на прехвърляне на търговско предприятие по смисъла на чл. 15 от Търговския закон от предприятие, на което е издадено разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс, отчуждителят, в случай че желае правата по разрешението да преминат върху правоприемника, е длъжен преди осъществяване на прехвърлянето да подаде заявление за прехвърляне на разрешението.
(6) По предходните алинеи комисията се произнася по реда на глава II.

Глава втора
ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ИНДИВИДУАЛНО ОПРЕДЕЛЕН ОГРАНИЧЕН РЕСУРС И ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ЧАСТ ОТ ПРАВАТА И СЪОТВЕТНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ПО ИЗДАДЕНИ РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ИНДИВИДУАЛНО ОПРЕДЕЛЕН ОГРАНИЧЕН РЕСУРС - РАДИОЧЕСТОТЕН СПЕКТЪР
 
Чл. 6.
(1) Предприятие, което желае да прехвърли издаденото му разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс или част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, подава заявление по образец до комисията.
(2) Заявлението по ал. 1 съдържа:
1. идентификационни данни на предприятието, което желае да прехвърли разрешението или част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър;
2. идентификационни данни на лицето, което желае да му бъде прехвърлено разрешението или част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър;
3. номер на разрешението;
4. описание на вида на прехвърлянето - цялото разрешение или част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър.
(3) Към заявлението предприятието по ал. 1 следва да приложи актуално удостоверение за вписване в Търговския регистър, издадено не по-рано от един месец преди датата на подаване на заявлението, а за чуждестранни лица - съответен документ, когато е приложимо, и документ за платена административна такса за разглеждане на заявлението.
(4) Към заявлението лицето, което желае да му бъде прехвърлено разрешение или част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, прилага:
1. актуално удостоверение за вписване в Търговския регистър, издадено не по-рано от един месец преди датата на подаване на заявлението, а за чуждестранни лица - съответен документ, когато е приложимо;
2. документ, удостоверяващ, че лицето не е обявено в несъстоятелност или не е в производство за обявяване в несъстоятелност или се намира в ликвидация;
3. декларация, че едноличният търговец или юридическото лице не е в процедура по заличаване;
4. документ, издаден от компетентен орган, с който се удостоверява, че физическото лице, едноличният търговец или юридическото лице няма парични задължения към държавата по смисъла на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, установени с влязъл в сила акт на компетентен орган, освен ако е допуснато разсрочване или отсрочване на задълженията;
5. декларация от управителя или членове на управителни органи на лицето-приобретател, че не са лишени от правото да упражняват търговска дейност.
(5) Заявлението и документите към него се подават на български език.
(6) Заявлението по ал. 1 се подписва и от лицето, на което ще се прехвърля разрешението или част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър.
(7) При липсващи и/или нередовни документи по ал. 2, 3 и 4 комисията писмено уведомява заявителя да отстрани непълнотите или нередовностите в 7-дневен срок от получаване на уведомлението. В случай че непълнотите или нередовностите не бъдат отстранени в посочения срок, заявлението не се разглежда.

Чл. 7. Комисията проучва основателността на искането по чл. 6 и се произнася с решение в срок до шест седмици от постъпване на заявлението или от отстраняване на непълнотите или нередовностите по заявлението.

Чл. 8. Комисията издава разрешение за прехвърляне на разрешението или част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, когато са налице следните условия:
1. прехвърлянето не нарушава конкуренцията в сектора на електронните съобщения в частта ползване на индивидуално определен ограничен ресурс, вкл. не води до преминаване на разрешението или на част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, към предприятие с отнето разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс за същия вид електронни съобщения за срока, определен от комисията;
2. прехвърлянето не води до промени в условията за ползване на индивидуално определения ограничен ресурс;
3. прехвърлянето на разрешение за осъществяване на електронни съобщения чрез използване на налични и/или нови аналогови електронни съобщителни мрежи за наземно аналогово радиоразпръскване не води до промяна на разпространяваните от предприятията, лицензирани от Съвета за електронни медии, радио- и телевизионни програми на обществените оператори, субекти на публичното право.

Чл. 9.
(1) Предприятие, на което е издадено разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, може да прехвърли част от правата и съответните задължения по разрешението на трето лице, като:
1. прехвърли част от предоставения радиочестотен спектър за териториалния обхват, за който е издадено разрешението;
2. прехвърли предоставения радиочестотен спектър само за част от териториалния обхват, за който е издадено разрешението;
3. прехвърли част от предоставения радиочестотен спектър само за част от териториалния обхват, за който е издадено разрешението;
4. прехвърли предоставения радиочестотен спектър за териториалния обхват, за който е издадено разрешението за определен период от време, по-кратък от срока на издаденото разрешение;
5. прехвърли предоставения радиочестотен спектър за част от териториалния обхват, за който е издадено разрешението за определен период от време, по-кратък от срока на издаденото разрешение;
6. прехвърли част от предоставения радиочестотен спектър за част от териториалния обхват, за който е издадено разрешението за определен период от време, по-кратък от срока на издаденото разрешение.
(2) Прехвърлянето по ал. 1 не може да се извършва от предприятия, на които е издадено разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, предназначен за осъществяване на електронни съобщения чрез електронна съобщителна мрежа за наземно радиоразпръскване.

Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Настоящите условия и ред се приемат на основание чл. 122 от Закона за електронните съобщения и влизат в сила от деня на обнародването им в "Държавен вестник".
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив