Пререгистрация на еднолични търговци, търговски дружества и кооперации

 

В контекста на най-добрите европейски практики, Парламентът прие Закон за търговския регистър, обнародван в ДВ, бр. 34 от 25.04.2006 г., в сила от 1 октомври 2006 г. Съгласно Закона, търговската регистрация вече ще се извършва в териториалните звена на Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието по изцяло нова процедура. Преуреждането на търговската регистрация от съдебна в административна се очаква да доведе, от една страна, до опростяване на процедурите и подобряване качеството на услугата, а от друга страна - до разтоварване на съдебната система от несвойствени дейности, което ще благоприятства съдебната реформа. Започналите до влизането в сила на Закона регистърни производства се приключват от съда по досегашния ред.

 

Най-съществените промени в режима на търговска регистрация могат да бъдат обобщени, както следва:

  1. Преминаване от съдебна в административна процедура по търговска регистрация;
  2. Водене на единен и централизиран електронен търговски регистър;
  3. Изискване за незабавно издаване на удостоверения;
  4. Осигуряване на възможност за отдалечен достъп до базата данни на търговския регистър;
  5. Отпадане на задължението за публикуване на актове, свързани с търговската регистрация, в Държавен вестник и замяната му със задължение за обявяване в търговския регистър;
  6. Въвеждане на уникален идентификационен код (ЕИК) за всички лица, вписани в търговския регистър, който заменя досегашния БУЛСТАТ;
  7. Въвеждане на изискване за национална уникалност на фирмите на вписаните в търговския регистър лица.

С новия закон за първи път фирмите ще имат уникално име за цялата страна, а не само за района на окръжния съд по регистрацията на търговеца, както беше преди въвеждането на новата уредба. При създаването на новия електронен регистър базата данни ще бъде прочистена от фирмите – фантоми, повечето от които са създадени с цел извършване на финансови измами. Броят на тези фирми в България е между 400 и 700 хиляди.

Предвид все по-широкото приложно поле на новите технологии и в частност на Интернет, законът задължава Агенцията по вписванията да осигури възможност за отдалечен достъп до регистъра, както и за издаването на справки и удостоверения в електронна форма и предаването им по електронен път.

Вписванията, заличаванията и обявяванията ще се извършват въз основа на заявление по образец или по нареждане на съда. Те ще се приемат и когато са предадени в електронна форма. Заявленията, актовете на съда и жалбите ще бъдат въвеждани в информационната система на електронния регистър чрез сканирането им. Регистърното производство ще се основава на принципа на незабавно разглеждане, като за всяко вписване, заличаване и обявяване се предвижда да има уникален регистрационен номер.

Търговският регистър ще е публичен и всеки ще има право на свободен достъп до него и до документите, въз основа на които са извършени вписванията, заличаванията и обявяванията. За извършването на справки, издаването на удостоверения, както и за вписванията и обявяванията ще се заплаща държавна такса.

С оглед преминаването към водене на електронен търговски регистър, Законът въвежда задължение за пререгистрация на всички търговци и клонове на чуждестранни търговци, вписани в търговския регистър.

Съгласно Закона, пререгистрацията ще бъде безплатна и срокът за нея ще бъде 3 години, считано от влизането на закона в сила.

Очаква се по-голямата част от активно действащите търговци да се пререгистрират още през първата година на срока, тъй като ще могат да се ползват от облекчението да не представят доказателства за вписаните обстоятелства, а капиталовите дружества ще се пререгистрират още през първата година, като изпълнят задължението да обявят финансовия си отчет. Пропускането на срока за пререгистрация ще води до прекратяване на търговеца. Ако фирмите не спазят срока за пререгистрация, Агенцията ще я извършва служебно, след което ще открива производство по ликвидация. При неспазване на срока от едноличните търговци и клоновете на чужди дружества, Агенцията ще ги вписва и ще ги заличава веднага след това.

При пререгистрацията фирмите ще получават уникален идентификационен код – ЕИК, който ще замести досегашния БУЛСТАТ. При пререгистрацията досегашният код по БУЛСТАТ на съответния търговец, ще става негов ЕИК.

Необходими документи

В съда по регистрацията ще се внасят следните документи:

  • Заявление за пререгистрация по образец
    Образецът на заявление за пререгистрация предстои да бъде приет като неразделна част от Наредба, която ще бъде издадена на основание чл. 31 от Закона. Заявленията са по различни образци в зависимост от правната форма на търговеца. Заявлението ще изхожда от търговеца, съответно от управителя на клона на чуждестранен търговец. Заявленията и актовете на съда на хартиен носител ще се подават в което и да е териториално звено на Агенцията по седалищата на окръжните съдилища.
  • Удостоверение за актуално състояние, в което съдът по регистрацията посочва кода по БУЛСТАТ на търговеца, съответно клона на чуждестранния търговец.
  • Заявление по образец, с което търговците представят за обявяване актуален дружествен договор или устав за дружествата и кооперациите, заверени от управителния им орган.
  • Заявление по образец за вписване на нови обстоятелства
    Заедно със заявлението за пререгистрация, може да бъде подадено заявление за вписване на ново обстоятелство, заличаване или обявяване. Заявленията ще са по различни образци, според обстоятелствата, които подлежат на пререгистрация.

 

Издаване на удостоверение за пререгистрация.

Съдът по регистрацията издава удостоверение за пререгистрация в тридневен срок от поискването.

Държавна такса за удостоверението не се дължи.

След предаването на удостоверението на търговеца, съдът по регистрацията незабавно ще предоставя на Агенцията достъп за снемане на електронен образ на цялото фирмено дело.

Уникален идентификационен код - ЕИК

При пререгистрацията търговците и клоновете на чуждестранни търговци ще се изключват от регистър БУЛСТАТ и кодът по БУЛСТАТ ще става ЕИК на търговеца.

Съвпадение на фирми на двама или повече търговци.

ЗТР въвежда правилото за национална изключителност на търговските фирми. По действащия режим, фирмите трябва да са уникални само в района на окръжния съд по регистрацията. По този начин в момента е възможно да съществуват две или повече лица, вписани под една и съща фирма в търговските регистри към различни окръжни съдилища. Тази възможност ще отпадне след 1 октомври 2006 г. При съвпадение на фирмите на двама или повече търговци, установено при подадено заявление за пререгистрация, Агенцията ще предприема следните действия:

  • Ще изпраща съобщение за това до всички търговци, чиито фирми съвпадат, като ще предоставя на заявилия пререгистрация търговец двумесечен срок за заявяване на промяна на фирмата.
  • При незаявяване на промяна на фирмата агенцията ще пререгистрира търговеца, като към фирмата му задължително ще прибавя населеното място на окръжния съд по регистрацията.

Съгласно проект на Наредба за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър, последиците за останалите търговци, чиито фирми съвпадат с тази на заявилия пререгистрация, ще са, както следва:

  • Агенцията ще изпраща на всички търговци или клонове на чуждестранни търговци съобщение за съвпадението, като ще им указва, че със заявлението за пререгистрация следва да заявят и промяна на фирмата си.
  • При незаявяване на промяна на фирмата тези търговци или клонове на чуждестранни търговци ще се пререгистрират в търговския регистър с фирмата, под която са вписани в съответния съдебен регистър, съгласно подаденото заявление и удостоверението за актуалното състояние по регистрацията им, като към фирмата им длъжностното лице по регистрацията служебно ще прибавя населеното място на окръжния съд по регистрацията им.
  • При съвпадение на фирмите на двама или повече търговци или клонове на чуждестранни търговци, регистрирани в района на един окръжен съд, освен населеното място на окръжния съд по регистрацията, длъжностното лице по регистрацията служебно ще прибавя цифра според реда на подаване на заявленията за пререгистрация.

 

Последици от неспазване на задължението за пререгистрация. Прекратяване на търговците.

Неспазване на срока за пререгистрация на едноличните търговци. Заличаване.
С изтичането на срока за пререгистрация съдът ще издава служебно удостоверения за пререгистрация на едноличните търговци и клонове на чуждестранни търговци, които не са се пререгистрирали, и ще ги изпраща на агенцията. Агенцията служебно ще вписва в търговския регистър непререгистриралите се в срок еднолични търговци и клонове на чуждестранни търговци и незабавно ще ги заличава, съответно закрива.

Неспазване на срока за пререгистрация на търговските дружества и кооперациите. Ликвидация. Заличаване.
С изтичането на срока за пререгистрация съдът ще издава служебно удостоверения за пререгистрация на търговските дружества и кооперациите, които не са се пререгистрирали, ще ги изпраща на агенцията и ще предоставя на агенцията достъп за снемане на електронен образ от фирмените им дела. След обработването и въвеждането от агенцията на електронно копие от фирменото дело в търговския регистър, съдът ще архивира фирменото дело.

Агенцията служебно ще вписва търговеца и прекратяването на дейността му, ще назначава ликвидатор, ще определя възнаграждението му и срока на ликвидацията.

За ликвидатор на прекратените търговци ще се назначава неограничено отговорен съдружник при персонални дружества или член на управителен орган при капиталови дружества или при кооперации. Ако такива лица не могат да бъдат открити в 6-месечен срок от прекратяването на дейността на търговеца, агенцията ще назначава служебно ликвидатор от списък на ликвидаторите към нея.

Разноските за производството по ликвидация ще са за сметка на търговеца. Членовете на управителните органи ще отговарят солидарно и неограничено за задълженията на търговеца, свързани с производството по ликвидация.

 

Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

dimitrina gesheva 21.02.2012 | 17:18
Фирмата в която работя подаде документи за пререгистрация на 14.12.2011гно Агенцията по вписванията е направила отказ поради липса на актуален учредителен документ .Независимо че този отказ не беше изпратен по електронната поща на фирмата аз го намерих в електронната страница на Агенцията и веднага се обьрнахме кьм адвокат който достави липсващия документ. За наша голяма изненада отговорьт на Агенцията отново беше отказ поради изтичане на срока за пререгистрация тьй като обжалването на отказа стана в края на годината а отговорьт се получи след 3.1. 2012г Кажете ми как да постьпя? Знам че вината на Фирмата е че много кьсно подаде документи за пререгистрация тьй като поради естеството на работа отсьстваще от града кьдето има седалище Агенцията по вписванията . Нима заради това сега Фирмата е лишена от правото да упражнява дейност ,независимо от многото ангажименти които има ?
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив