Програма за сътрудничество между Министерството на здравеопазването на Република България и Министерството на здравеопазването на Италианската република за периода 2005 - 2007 г.

МЗ

Държавен вестник брой: 26

Година: 2005

Орган на издаване: МЗ

Дата на обнародване: 29.03.2005

Министерството на здравеопазването на Република България и Министерството на здравеопазването на Италианската република в съответствие с Меморандума за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Италианската република в областта на здравеопазването и медицинската наука, подписан на 17 октомври 2000 г. в Рим, и във връзка с предстоящото присъединяване на България към Европейския съюз
се споразумяха за следното:
Улесняване на адаптацията на България към европейското право и постиженията в законодателството относно хигиената и санитарния контрол на храните, питейните води, козметиката и химикалите.
Постигане на качество и подобряване на структурното, технологичното и организационното ниво на българските санитарни структури.
Улесняване на обмена на информация и опит за въвеждане на телемедицината в спешната помощ и медицинската диагностика.
Обмен на информация и опит при организиране на национални кампании за превенция и профилактика (борба с тютюнопушенето, контрол на рак на гърдата, СПИН).
Сътрудничество при разработването на съвместни проекти в областта на профилактиката на болестите и общественото здравеопазване, промоцията на здравето и формирането на здравословен начин на живот.
Обмен на информация и знания в обучението и следдипломната квалификация на лекари и медицински сестри, както и на други медицински и немедицински специалисти, работещи в системата на здравеопазването, както и улесняване на процедурите по взаимно признаване на дипломите на медицинския персонал.
Сътрудничество в областта на лекарствената политика.
Подкрепа и окуражаване на преките контакти и развитието на сътрудничеството между съответните териториално-административни единици, болници, научни институти и организации, като се дава предимство на реализацията на съвместните програми и проекти.
Областите на сътрудничество, изброени по-горе, могат да бъдат разширени или съкратени или да включват други области от взаимен интерес, които следва да бъдат съгласувани от групата за наблюдение и координиране, съгласно чл.6 от Меморандума за разбирателство между двете страни, подписан в Рим на 17 октомври 2000 г.
Всяка от страните може да прекрати тази програма след писмено уведомление до другата страна. В такъв случай програмата престава да бъде в сила шест месеца след датата на получаване на уведомлението.

Тази програма е подписана в Рим на 9 март 2005 г. в два оригинални екземпляра, всеки от които на български, италиански и английски език.

За Министерството на
здравеопазването на
Република
България:
Славчо Богоев,
министър на
здравеопазването

За Министерството на
здравеопазването на
Италианската
република:
Джироламо Сиркия,
министър на
здравеопазването

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив