Работодателите са против увеличението на минималната работна заплата

05.12.2019 | 13:30
по статията работи: econ.bg
В съобщение до медиите те посочват като основен мотив за искането си "липсата на прозрачна методология за нейното определяне, в съответствие с многократно отправените препоръки на Европейската комисия"
Работодателите са против увеличението на минималната работна заплата
Снимка: под лиценза на creative commons

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) се обяви против предложението за увеличаване на минималната работна заплата от 560 на 610 лв. от началото на 2020 г.

В съобщение до медиите те посочват като основен мотив за искането си "липсата на прозрачна методология за нейното определяне, в съответствие с многократно отправените препоръки на Европейската комисия".

Според бизнеса предвиденият ръст от 8.9 % на минималната заплата за 2020 г. не съответства на ключови параметри, регламентирани от влязлата в сила от началото на 2019 г. Конвенция №131 на Международната организация на труда.

"Нарастването на минималната работна заплата не оказва влияние върху заетостта сред нискоквалифицираните работници и наети на такава заплата", подчертават от асоциацията и допълват:

"В условията на административно определяне на минималната заплата тя трябва да се разглежда като брутна минимална заплата с включен размер на допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит (клас, който също се определя административно)."

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 26.06   363 г. – Римският император Юлиан Отстъпник е убит по време на отстъпването от Сасанидското царство; военачалник Йовиан е провъзгласен за император. 684 г. –...