Регистрация на АД

 

Регистрация на АД

Заявление за вписване на обстоятелства относно АД - А5

Акционерното дружество (AД) е вид капиталово дружество, чийто капитал е разделен на акции. АД е търговско дружество. АД е търговец - юридическо лице. Вписването в Търговския регистър на акционерно дружество (АД) е основание за неговото възникване, тъй като съгласно чл. 67 от Търговския закон (ТЗ) дружеството се смята възникнало от деня на вписването му в Търговския регистър (ТР). Вписването има конститутивно действие. Следователно вписването на дружеството е елемент от фактическия състав.Заявлението за вписване се извършва от избрания управителен орган. АД отговаря пред кредиторите си до размера на имуществото си - чл. 158, ал.1 от ТЗ. В акционерното дружество членуват акционери, които се намират не в отношения помежду си, а в членствени отношения със самото АД. Акционерите могат да бъдат както физически, така и юридически лица (местни или чуждестранни); акционери могат да са държавата и общините. Като капиталово дружество, АД задължително формира капитал, чиято минимална стойност е установена в закона. За задълженията си капиталовото дружество отговаря само със своето имущество. Всеки акционер има дял в капитала, който му дава право на глас в общото събрание, право на част от печалбата и право на ликвидационен дял. Акционерите не отговарят за задълженията на дружеството, а носят отговорност само към дружеството до размера на неизвършената от тях вноска. От акционерите не се изисква лично участие в дейността на дружеството, те не са ангажирани в управлението на делата на дружеството. Акционерите влагат паричните си средства с цел да получават дивиденти. Не носят лична и пряка отговорност за задълженията на дружеството. Рискът за акционерите е ограничен само до закупените от тях акции, които при неуспешна стопанска дейност на дружеството рискуват да загубят, или рискуват те да се обезценят.

Учредяването на АД може да се извърши по два начина - чрез правоприемство или като се организира нова търговска дейност.

Първичното учредяване може да бъде от своя страна също два вида - чрез подписка, само в случаите когато това е предвидено със закон (сукцесивно - правните действия се извършват в определена последователност) или без подписка (симултанно - правните действия се извършват относително едновременно).

Акционерното дружество може да бъде учредено от едно или повече физически или юридически лица. ТЗ прави разлика между учредители и акционери. Учредителят е инициатор за образуването на дружеството, но учредители са и лицата, записали акции на учредителното събрание - това могат да бъдат лицата, които участват в учредителното събрание, или без да участват в него са записали акции (чл. 160 във вр. с чл. 163 от ТЗ), т.е. учредители са първите акционери, които поемат акции, при образуването на дружеството. Учредители могат да бъдат само физически и юридически лица, които не са обявени в несъстоятелност. Само правни субекти могат да бъдат учредители, т.е. не могат да бъдат учредители на АД клонове, поделения, граждански дружества и т.н.. За да бъде учредител едно ФЛ, то трябва да е дееспособно, като такова ограничение не съществува  по отношение на акционерите. Управителните органи (управителен съвет или съвет на директорите) могат да започнат търговска дейност от името на учредяващото се дружеството и преди вписването на АД в Търговския регистър, но при извършването на сделките трябва изрично да указват, че дружеството е в процес на учредяване. Правата и задълженията, които възникват по тези сделки, са за лицата, които са ги извършили, като при възникването на дружеството с вписването му в ТР, те преминават по право върху нововъзникналото АД. Членовете на управителния орган отговарят солидарно пред трети лица и пред дружеството за вредите, които са им причинили при създаването му - чл. 69, ал. 1 от ТЗ.

Заявлението за вписване на АД в ТР се подава от членовете на съвета на директорите, съответно на управителния орган или на овластеното да представлява дружеството лице или лица. При съвместно представителство искането се отправя съвместно от всички представители. В противен случай всяко едно от овластените лица може да поиска регистрацията.Оправомощеното лице трябва да поиска АД да бъде вписано в Търговския регистър на Агенцията по вписванията в 7-дневен срок от датата на учредяването му.

I.Учредително събрание

1. Учредяване на АД без подписка

В ТЗ е регламентирано провеждането на учредително събрание на АД. На учредителното събрание следва да се решат въпросите, свързани с образуването на АД, формиране на неговите изборни органи и записване на акциите Субсидиарно приложение намират нормите относно общото събрание - чл.163, ал.4 от ТЗ. Въпреки това не трябва да се смесват понятията,  тъй като общото събрание е орган на вече образувано АД, а учредителното събрание е способ за създаването на АД. На учредителното събрание присъстват всички лица, които записват акции, т. е. учредителите. На събранието учредител може да бъде представляван и от пълномощник с изрично пълномощно с нотариална заверка на подписа. Когато търговско дружество участва като учредител на АД, правата му като учредител, съответно акционер, се упражняват от лицето, което има право да го представлява, или от изрично упълномощено лице. Това лице трябва да представи пред учредителното събрание: решение на колективния управителен орган на юридическото лице, изразяващо съгласие за участие в учредяваното дружество,  удостоверение за актуално състояние, от което е видно кои лица управляват и представляват юридическото лице, нотариално заверено пълномощно (когато юридическото лице участва в учредителното събрание чрез пълномощник). Дневният ред на учредителното събранието е определен в чл. 163, ал. 3 от ТЗ. На учредителното се вземат следните задължителни решения:   решение за учредяване на АД; приема се устав на дружеството; избира се съвет на директорите, съответно надзорен съвет; установява се размера на разноските по учредяването. При двустепенната система на управление новоизбраният надзорен съвет избира управителен съвет, които не може да надвишава девет души.При провеждането на учредителното събрание се води протокол, за който се прилагат изискванията на чл. 232 и сл. от ТЗ.

Когато акционерното дружество се учредява от едно лице (физическо или юридическо) се съставя учредителен акт в писмена форма, с който се утвърждава уставът и се назначава първият надзорен съвет или съвет на директорите.

2. Учредяване на АД чрез подписка за набиране на капитал

Акционерно дружество може да бъде учредено чрез подписка за набиране на капитал, само ако закон изрично предвижда условията и реда за това - чл. 169 от ТЗ. Учредяването на АД чрез подписка за набиране на капитал представлява същевременно публично предлагане на ценни книжа (акции) по смисъла на чл.4 и 5 от ЗППЦК.Набирането на капитал чрез публично предлагане на акции е уредено в ЗППЦК и подзаконовите нормативни актове по прилагането му. Първично публично предлагане е предлагане при условията по чл.4 от ЗППЦК на ценни книжа за записване от техния емитент или упълномощен от него инвестиционен посредник (подписка), или ценни книжа за първоначална продажба от инвестиционен посредник, съгласно сключен с техния емитент договор за поемане. Първично публично предлагане е и предлагането за записване на акции на учредителното събрание на дружество в процес на учредяване, когато на събранието присъстват 50 и повече лица. Първично публично предлагане на ценни книжа се допуска, ако емитентът или инвестиционният посредник публикува проспект и съобщение по начина и със съдържанието, установени в ЗППЦК и актовете по прилагането му. Проспектът и съобщението за публично предлагане могат да се публикуват, само ако Комисията за финансов надзор е издала писмено потвърждение на проспекта. Записването или продажбата и предложението за записване или продажба на ценни книжа в нарушение на тези изисквания са забранени.

II. Откриване на банкова сметка на АД и вноски на учредителите

Лицата, които са записали акции за учредяването на АД трябва да направят вноски - парични или непарични. Задължението за вноска е единственото задължение на акционера и за неизпълнението му той може да бъде изключен от дружеството -чл.189 от ТЗ. Паричните вноски се правят по открита от новоизбрания управителен съвет, съответно съвет на директорите, набирателна банкова сметка на името на учредяващото се дружество. При откриването на сметката в банката трябва да се представят препис от Устава и препис от протокола от учредителното събрание и образец от подписа на лицата, които могат да се разпореждат със сметката. Разпореждането с внесените суми се извършва с единодушно решение на съвета на директорите, съответно управителния съвет. При извършването на вноските трябва да се посочват и вносителите, което е необходимо за удостоверяване на обстоятелството, че всеки акционер е внесъл най-малко 25 на сто от вноската си - чл. 174, ал. 1, т. 3 от ТЗ. Aко учредител прави непарична вноска, той е длъжен преди провеждането на учредителното събрание да извърши действията, посочени в чл. 72 от ТЗ. В този случай, Уставът трябва да съдържа името на вносителя, пълно описание на непаричната вноска, паричната й оценка и основанието на правата му - чл. 166, ал. 2 във връзка с чл. 72 от ТЗ. В хода на регистърното производство се представя и писмено съгласие на вносителя с описанието на вноската, както и заключение на вещите лица, назначени от длъжностното лице по регистрацията към Агенцията за вписванията, извършено при реда и условията на чл. 72, ал. 2 от ТЗ. Има специални закони, които съдържат ограничение относно размера или допустимостта на непаричните вноски (относно застрахователна, банкова дейност). Срещу направените вноски за сметка на записаните акции вносителите (учредителите) получават временно удостоверение, подписано от упълномощен член на управителния съвет или съвета на директорите. Ако в тримесечен срок, управителният съвет, съответно съветът на директорите, не удостовери пред банката, където е открита набирателната сметка, че дружеството е заявено за вписване, вносителите могат да изтеглят обратно направените вноски в пълен размер. Членовете на съвета отговарят носят солидарна отговорност за изплащането на вноските.      

III. Вписване на АД в Търговския регистър - изисквания:

1. Приет от Учредителното събрание устав на АД със следното задължително съдържание:

  • Фирма (наименованието на търговеца, с което той се индивидуализира в търговския оборот), под която ще се извършва дейността - предварително следва да се резервира пред Агенцията по вписванията въз основа на заявление по образец. Запазването е за срок от 6 месеца и е пречка друг търговец да бъде вписан в Търговския регистър под същата фирма (чл. 35-36 от ЗТР). Изискването за уникалност на фирмата е въведено с чл. 11 от ТЗ. Съществува забрана за прехвърлянето на резервираната вече фирма. За запазването се дължи държавна такса съгласно Тарифа за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията. Фирмата трябва да съдържа наименованието на дружеството в тесен смисъл и означението "Акционерно дружество" или "АД" - чл. 158, ал. 2 от ТЗ.
  • Седалище и адрес на управление.
  • Предмет на дейност - посочват се основните направления в дейността на дружеството АД може да извършва всякаква дейност, която не е забранена с нормативен акт, разбира се при съблюдаване на разрешителния режим за упражняване на определени видове дейности Когато за съответната дейност се изисква разрешение на държавен орган, при вписването е необходимо да се представи съответния лиценз или разрешение.
  • Срок - обикновено учредяването е за неопределен срок, но е възможно посочването на конкретен срок или на прекратително условие;
  • Размер на капитала - вписва се и частта от него, която трябва да се внесе при учредяване на дружеството, видът и броя на акциите, правата за отделните класове акции, особените условия за тяхното прехвърляне, ако има такива, както и номиналната стойност на отделната акция. Капиталът трябва да е изразен с цифра, в български лева. Минималната стойност на капитала за АД е 50 000 лв. Специални закони предвиждат и изисквания за вида на вноските, както и за минимален размер на капитала при извършване напр. на банкова, застрахователна, пенсионносигурителна и др. дейност.Когато при учредяването не е внесен целият размер на капитала, в устава се определят сроковете и условията за внасянето му. Срокът за довнасяне на целия размер на капитала не може да бъде по-дълъг от 2 години от вписването на дружеството - чл. 188, ал. 1, т. 4 от ТЗ. Видът и броят на акциите, правата за отделните класове акции, особените условия за тяхното прехвърляне, ако има такива, както и номиналната стойност на отделната акция - капиталът е разделен на отделни равни части, наречени акции, имащи еднаква номинална стойност, сборът от които образува дружествения капитал; АД може да емитира различни видове акции, които имат различен правен режим. Видовете акции трябва да са регламентирани в устава и да бъдат направени публично достояние. Ако дружеството емитира привилегировани акции, те формират класове акции и тези класове трябва да бъдат отразени в устава.
  • Управителни органи на дружеството - мандат и брой на членовете им

Учредителите имат право на избор дали дружеството да бъде с едностепенна (Съвет на директорите) или двустепенна система на управление (Управителен съвет и Надзорен съвет);

  • Вид и стойност на непаричните вноски (ако са направени такива)
  • Други условия във връзка с учредяването, съществуването и прекратяването на дружеството

2. Записване на целия капитал

На учредителното събрание следва да е записан изцяло капитала (обявения) на дружеството, т.е. той трябва да е поне минимално изискуемият за съответното акционерно дружество "Обявеният капитал" е този, който е посочен в предложението за подписка. Ако дружеството се учредява без подписка, капиталът не се обявява предварително, а едновременно се обявява и записва на учредителното събрание и в този случай не може да се говори за обявен капитал. "Записаният капитал" е този, който акционерите са разпределили помежду си. Целия капитал трябва да е записан при учредяване на дружеството, т.е. правата по всички акции трябва да се упражняват от определени акционери. Записаният капитал се посочва в устава и се вписва в Търговския регистър. "Внесеният капитал" е този, стойността на който е покрита с извършени от акционерите вноски. ТЗ изисква най-малко 25 на сто от капитала да е внесен преди учредяването (чл.174, ал. 1, т. 3 от ТЗ). За участниците на капиталовия пазар е необходимо целият капитал не само да е записан, но и да е внесен преди учредяването. Дружеството не може да записва акции от капитала си - чл. 161, ал. 4 от ТЗ.

3. Внасяне на предвидената в устава част от стойността на всяка акция, но не по-малко от 25 на сто от номиналната или от предвидената в устава емисионна стойност на всяка акция

Останалата част се внася в срок, посочен в  устава, но непо-дълъг от 2 години от вписване на дружеството (чл. 188, ал. 1 от ТЗ). Уставът може да предвижда, че за невнесената част учредителите представят обезпечение.

4. Да са избрани съвет на директорите, съответно надзорен и управителен съвет и да са изпълнени останалите изисквания на закона, ако има такива;

IV. Заявление за вписване на учреденото АД

Подава се до Агенцията по вписванията към Министерството на правосъдието. Няма ограничения за подаване на искането по седалището на търговеца, т.е заявлението може да се  подаде във всяко едно териториално звено на Агенцията по седалищата на окръжните съдилища.

В Закона за търговския регистър (ЗТР) е въведено изискване за проверяване на самоличността на заявителя или подателя, т.е. въпросното действие трябва да се извърши или лично от управомощеното лице или от негов пълномощник. Заявлението може да се подаде и в електронна форма по електронен път, при условията и по реда на Закона за електронния документ. За извършване на регистрацията се подават следните документи:

  • Заявление за вписване на АД по образец;
  • Устав, приет на учредителното събрание, заверен от лицата избрани да представляват дружеството;
  • Протокол от учредителното събрание, съставен при реда и условията на чл. 232 и сл. от ТЗ, респ. учредителен акт при ЕАД, удостоверен от управителния съвет или от съвета на директорите;
  • Списък на лицата, записали акции при учредяването (учредителите), удостоверен от управителния съвет или съвета на директорите;
  • Документ от банката за внесените парични вноски от записалите акции;
  • Съгласие в писмена форма с нотариално заверен подпис на вносителя, в случите на непарична вноска в капитала на дружеството и заключението на вещите лица - когато капиталът на дружеството се формира от непарични вноски;
  • Нотариално заверени образци от подписите на лицата, които ще представляват дружеството;
  • Декларации от учредителите - физически лица, че не са обявени в несъстоятелност, съгласно изискванията на чл. 160, ал. 2 от ТЗ, респ. удостоверения от съда, че учредителите - юридически лица не са обявени в несъстоятелност;
  • Декларации от членовете на съвета на директорите, респ. на управителния съвет и надзорния съвет, че са съгласни да бъдат членове на съответния орган и отговарят на изискванията на чл. 234 от ТЗ;
  • Лиценз или разрешение от компетентния държавен орган - когато закон предвижда издаването на разрешение за определен вид дейност и тази дейност е предвидена в предмета на дейност на АД;
  • Ако учредител е юридическо лице - решение на управителния орган за участие в АД и изрично нотариално заверено пълномощно на лицето, което го е представлявало на учредителното събрание. Пълномощно не е необходимо, когато представител в учредителното събрание е лице, което има право да представлява юридическото лице - учредител;
  • Декларация за истинност на заявените обстоятелства по чл. 13, ал.5 от ЗТР ;
  • Квитанция за внесена държавна такса, съгласно Тарифа за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията - раздел II „Такси, събирани по Закона за търговския регистър".

Въз основа на заявлението по образец се извършва вписване в Търговския регистър на АД. За извършеното вписване се издава удостоверение. С вписването Агенцията по вписванията определя единен идентификационен код (ЕИК), който е задължителен за лицата, вписани в Търговския регистър.. Този код АД е длъжно да посочва в кореспонденцията си. Непосочването му е въздигнато в административно нарушение.

Ако заявлението има недостатъци, т.е. не са налице изискванията по чл.21 от ЗТР, то длъжностното лице по регистрацията постановява мотивиран отказ. Отказът се връчва на заявителя незабавно по реда на ГПК. Възможно е уведомяването да се извърши и по електронен път, когато заявителят е поискал това.Отказът за вписване подлежи на обжалване пред окръжния съд по седалището на АД в 7-дневен срок от връчването му. Жалбата се подава чрез Агенцията. Агенцията изпраща незабавно на съда подадената жалба заедно с приложенията към нея, постановения отказ, заявлението и приложенията към него.Съдът разглежда жалбата в състав от един съдия в закрито заседание по реда на глава двадесет и първа "Обжалване на определенията" от Гражданския процесуален кодекс. Решението на съда подлежи на обжалване в 7-дневен срок от съобщаването му пред съответния апелативен съд, чието решение е окончателно - чл. 25, ал. 4 от ЗТР.

При отказ и при неизвършване на исканото вписване, заличаване или обявяване в съответния срок по чл. 19 от ЗТР заявителят може да подаде ново заявление за вписване, съответно заличаване, на същото обстоятелство или за обявяване на същия акт. Новото заявление се разглежда по реда на постъпването му. За да избегне нов отказ, заявителят следва само да внесе нужните промени в представените пред Агенцията документи, така че те да отговарят на нормативните изисквания.

V. Санкции

Лице, което е задължено по Търговския закон във връзка с ЗТР, но не поиска в определения срок вписване или не представи предвидените в ТЗ и ЗТР книжа или подписи, се наказва с глоба от 500 до 1000 лева, съгласно чл. 40, ал. 1 от ЗТР. Редът за установяване на нарушенията и налагането на глобите е визиран в чл. 41, ал.1 от ЗТР. Процедурата по установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления е регламентирана в Закон за административните нарушения и наказания. Ако след като е наказано с глоба, задълженото лице не заяви вписване или не представи актовете в определения срок, то се наказва с глоби в същия размер, посочен в чл. 40 от ЗТР, всеки месец до извършване на действията - чл. 40, ал. 3 от ЗТР.

VI. Правни последици

Агенцията автоматизирано подава информация за извършеното вписване на Националната агенция за приходите, както и на други субекти, определени със закон. Съгласно чл. 82, ал. 3 от ДОПК съответната компетентна териториална дирекция на Националната агенция за приходите служебно вписва необходимите данни по чл. 81, ал. 1 от ДОПК за търговеца и за лицата, вписани в регистър БУЛСТАТ, в своя регистър въз основа на данните от Търговския, съответно от регистър БУЛСТАТ. Регистрацията на осигурителите и самоосигуряващите се лица в Националния осигурителен институт се извършва пак служебно въз основа на данните в регистъра и базите данни на Националната агенция за приходите по чл. 80, ал. 1 от ДОПК.

Приложение - Заявление за вписване на обстоятелства относно акционерно дружество А5

Сайт на Търговския регистър, Агенция по вписванията: http://www.brra.bg/

 

 

Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив