Регистрация на лица, предоставящи социални услуги

Според чл. 16 от Закона за социалното подпомагане (ЗСП), социалните услуги се основават на социална работа и са насочени към подкрепа на подпомаганите лица за осъществяване на ежедневните дейности и за социално включване, като социални услуги се предоставят съгласно желанието и личния избор на лицата

Български физически лица, регистрирани по Търговския закон, юридически лица, както и чуждестранни физически или юридически лица от държавите членки на Европейския съюз, или от други държави - страни по Споразумението за Европейско икономическо пространство, регистрирани като търговци съгласно националното си законодателство, могат да предоставят социални услуги само след вписване в регистър към Агенцията за социално подпомагане, а социални услуги на лица, ненавършили 18-годишна възраст, могат да се предоставят от горепосочените субекти след издаване на лицензия и вписване в регистъра - чл. 18, ал. 2 и 3 от ЗСП.

Лицата, които желаят да предоставят социални услуги, могат да се регистрират и да ползват средства от фонд "Социално подпомагане" към Министерството на труда и социалната политика.

За вписване в регистъра се подава до изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Заявление по образец съгласно приложение № 5 към ППЗСП и се представя единен идентификационен код (ЕИК) на лицето, когато е търговец или кооперация, код БУЛСТАТ на юридическото лице, когато не е търговец. Лицата, които не са вписани в търговския регистър към Агенцията по вписванията, подават до изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане ЗАЯВЛЕНИЕ ПО ОБРАЗЕЦ съгласно приложение № 5 към ППЗСП и прилагат към него решението за първоначална съдебна регистрация, удостоверение за актуално състояние, издадено от компетентния съд не по-рано от 6 месеца от датата на подаване на заявлението, и карта за идентификация по регистър БУЛСТАТ - чл. 43, ал. 1 и ал. 2 от Правилника за прилагане на закона за социалното подпомагане (ППЗСП).

Лицата, които ще предоставят социални услуги на деца до 18-годишна възраст, прилагат към заявлението за вписване в регистъра и заверен препис от лицензията за това.

При констатиране на пропуски в представените документи на заявителя се дава 7-дневен срок за отстраняването им.

Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане или упълномощено от него длъжностно лице в 7-дневен срок от датата на подаване на заявлението издава Удостоверение за регистрация по образец или прави мотивиран отказ за регистрация и уведомява писмено заявителя за това. Отказът представлява индивидуален административен акт и подлежи на обжалване по реда на Административно-процесуалния кодекс.

В регистъра подлежат на вписване следните обстоятелства:

  1. данни за лицето
  2. данни за представителството на лицето;
  3. видове социални услуги, които ще се предоставят и номер на лицензията, когато се предоставят услуги на деца;
  4. данни за извършени нарушения при предоставянето на социални услуги;
  5. дата на заличаване на регистрацията и основанието за това;
  6. промени в обстоятелствата по т. 1-3;
  7. забележки по вписаните обстоятелства..

Съгласно чл. 18, ал. 7 от ЗСП, регистрираните лица могат да предоставят социални услуги като получават средства от фонд "Социално подпомагане" след защита на проект .

Регистрираните лица са длъжни до 31 май всяка година да представят в Агенцията за социално подпомагане отчет за дейността си, свързана с предоставяне на социални услуги - чл. 47 от ППЗСП.

При настъпване на промяна в обстоятелствата, вписани в регистъра, регистрираните лица са длъжни в 7-дневен срок да уведомят писмено Агенцията за социално подпомагане - чл. 45 от ППЗСП.

Регистрацията се заличава в следните случаи:

  1. по искане на регистрираното лице;
  2. при прекратяване на юридическото лице и при заличаване от търговския регистър на физическото лице, регистрирано по Търговския закон;
  3. при неспазване на установените критерии и стандарти за предоставяне на социални услуги - по предложение на компетентния орган след извършена от него проверка;
  4. при неосъществяване на дейност по предоставяне на социални услуги от регистрираното лице в продължение на 1 година;
  5. при неспазване на изискването за представяне на отчет за дейността в продължение на една година;
  6. при отнемане или изтичане на лицензията за предоставяне на социални услуги за деца до 18-годишна възраст.

Заличаването на регистрацията се извършва със заповед на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане. Заповедта представлява индивидуален административен акт и подлежи на обжалване по реда на Административно-процесуалния кодекс.

Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив