Регистриране на обекти за производство и търговия с храни

 

 

Процедурата по регистриране на обектите за производство и търговия с храни има за цел да създаде единна система на тези обекти в съответствие с изискванията на Закона за храните.

Производство и търговия с храни се извършва от търговци и занаятчии само в обекти, регистрирани по реда на Закона за храните, ако са налице следните условия:

  1. всеки обект да отговаря на санитарните и/или на ветеринарно- санитарните изисквания, определени в специалните закони;
  2. да има разработена технологична документация за групите храни, които ще се произвеждат в обекта;
  3. да е внедрена система за самоконтрол за производствената или търговската дейност, която ще се извършва в обекта.

Регистрацията на обект за производство или за търговия с храни се извършва от регионалната хигиенно-епидемиологична инспекция (РХЕИ), съответно от регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС) по местонахождението на обекта.  Регионалната хигиенно-епидемиологична инспекция извършва регистрация на обектите за производство на храни от неживотински произход и на обектите за търговия с храни, с изключение на обектите за търговия на едро с храни от животински произход.  Регионалната ветеринарномедицинска служба извършва регистрация на обектите за добив, производство, преработка, съхранение, пакетиране и препакетиране на суровини и храни от животински произход, както и на обектите за търговия на едро с храни от животински произход.

За извършване на регистрацията търговците и занаятчиите подават заявление по образец, в което се посочват име и адрес на лицето, съответно седалище, адрес на управление, данъчен номер и код по БУЛСТАТ, както и адрес на обекта.  Към заявлението се прилагат:

  1. удостоверение за актуално състояние на заявителя, когато такова подлежи на издаване;
  2. разрешение за ползване на обекта, издадено по реда на Закона за устройство на територията;
  3. решение по оценка на въздействието на околната среда, издадено по реда на Закона за опазване на околната среда, когато се изисква такова. Екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда се извършват на планове, програми и инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии или техни изменения, при чието осъществяване са възможни значителни въздействия върху околната среда.
  4. списък на групите храни или ястия, които ще се произвеждат или продават в обекта.

При непълнота или нередовност на представените документи в 10-дневен срок от подаване на заявлението съответният орган писмено уведомява заявителя за това и определя срок за отстраняване.

В 30-дневен срок от подаване на документите или от отстраняване на непълнотите или нередовностите съответният орган извършва проверка за съответствие на обекта с условията за производство и търговия с храни.  При констатиране на несъответствие с изискванията органът издава предписание и определя подходящ срок за привеждане в съответствие.

В 15-дневен срок след проверката или след привеждане в съответствие съобразно предписанието съответният орган извършва регистрация на обекта.

За регистрираните обекти съответният директор на РХЕИ или на РВМС издава удостоверение за регистрация в 7-дневен срок от регистрацията.

При непроизнасяне в срок на органа, (т.е. органът нито е извършил регистрация, нито е изпратил до заявителя уведомление за отказ за регистрация в срока за произнасяне) е налице мълчаливо съгласие на админитративния орган.  Заявителят има право да извършва производство или търговия в обекта, след като предварително писмено уведоми за това съответния орган и той не се произнесе с изричен отказ в 7-дневен срок от получаване на уведомлението.

В случаите на мълчаливо съгласие съответният орган е длъжен да извърши вписването в регистъра в 14-дневен срок от писменото уведомление, освен ако е направил отказ.

При промяна на обстоятелствата, които подлежат на вписване, съответната промяна се вписва в регистъра и в издаденото удостоверение.

Действието на регистрацията и на удостоверението е безсрочно.

Регистрацията се заличава и удостоверението се обезсилва със заповед на директора на РХЕИ, съответно на РВМС, при:

  1. прекратяване на дейността по искане на лицето, което извършва производство или търговия в обекта;
  2. промяна на предназначението на обекта;
  3. установяване на нарушения на нормативните изисквания за производство и търговия с храни, които създават непосредствена и голяма опасност за здравето на потребителите;
  4. системни нарушения на хигиената на храните и на прилагането на системите за самоконтрол, констатирани от органите на държавния здравен или ветеринарно-санитарен контрол;
  5. неизпълнение на принудителна административна мярка.

В случаите, когато има заличена регистрация по т. 3, 4 или 5, лицето, за което са установени посочените нарушения, няма право да подава заявление и да иска нова регистрация за същия обект.

 

 

 

Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив