Решение № 1/2005 на Съвета по асоцииране за участието на България в Европейската система за бърз обмен на информация за опасностите, произтичащи от използването на потребителски стоки (система RAPEX), съгласно...

МИ

Държавен вестник брой: 29

Година: 2005

Орган на издаване: МИ

Дата на обнародване: 08.04.2005

Решение № 1/2005 на Съвета по асоцииране за участието на България в Европейската система за бърз обмен на информация за опасностите, произтичащи от използването на потребителски стоки (система RAPEX), съгласно Директива 2001/95/ЕС на Европейския парламент и Съвета от 3 декември 2001 г. за обща безопасност на стоките (документ UE-BG 1904/04)

Съветът по асоцииране,
като взе предвид Европейското споразумение за асоцииране между Европейските общности и техните държави членки, от една страна, и Република България, от друга страна, подписано в Брюксел на 8.III.1993 г., и по-специално член 93 от него,
като взе предвид Директива 2001/95/ЕО, и по-специално член 12 от нея,
като взе предвид писмото от 28.XI.2003 г., адресирано от Мисията на Република България към Европейските общности до Генералния директор на Здравеопазване и защита на потребителя, изискващо Комисията да започне процедури, за да предостави възможност на България за достъп до системата RAPEX,
като има предвид, че
1. Член 93 от Споразумението за асоцииране постановява, че страните ще си сътрудничат с цел постигане на пълна съвместимост на системите за защита на потребителите в България и Общността. За тази цел между други дейности в рамките на съществуващите възможности сътрудничеството обхваща и обмяна на информация и достъп до базата данни на Общността.
2. Член 12, алинея 4 на Директива 2001/95/ЕО постановява, че достъпът до RAPEX е открит за всички страни кандидатки в рамките на споразуменията между Общността и тези страни в съответствие с ангажиментите, дефинирани в тези споразумения. Всяко такова споразумение трябва да се основава на реципрочност и да включва разпоредби за поверителност, съответстващи на тези, приложими в Общността.
3. Приложение II от Директива 2001/95/ЕО постановява процедури за прилагане на RAPEX и Основни насоки за уведомяване.
4. Комисията е приела Основни насоки за управление на RAPEX, които се изискват по точка 8, от Приложение II от Директива от 29.IV.2004 г.
5. България участва активно в системата ТRAPEX от нейното създаване през май 1999 г. - временна система за бърз обмен на информация, която отразява дейностите на RAPEX за страните кандидатки,
реши следното:

Член 1

България ще участва в системата RAPEX със същите права и задължения както настоящите членове съгласно съответните разпоредби на Директива 2001/95/ЕО и насоките на RAPEX.

Член 2

България ще прилага същите поверителни принципи като тези, прилагани от другите членове на RAPEX.

Член 3

В сътрудничество със службите на Комисията България ще предприеме необходимите практически действия, за да осигури, че е в състояние да изпълнява напълно изискванията на Директива 2001/95/ЕО и процедурите, включени в Основните насоки на RAPEX. Комисията по-специално ще осигури първоначално обучение за български служители относно използване на приложението на RAPEX.

Член 4

Всички проблеми, които биха могли да възникнат от прилагането на това решение, ще бъдат разрешавани чрез преки контакти между службите на Комисията и българските власти в контекста на RAPEX. В случай че това не доведе до взаимно приемливо разрешение, размяна на гледни точки ще се състои в Съвета по асоцииране по искане на една от страните в рамките на три месеца след отправяне на искането.
След размяната на гледни точки или след изтичане на периода, посочен в по-горния параграф, Съветът по асоцииране може да приеме подходящи препоръки за разрешаване на тези проблеми.
Тези процедури в Съвета по асоцииране не възпрепятстват предприемането на действия съгласно съответните закони за защита на потребителя, които са в сила на територията на страните.

Член 5

Това решение влиза в сила от деня на неговото приемане.

Изготвено в Брюксел на 9 март 2005 г.

За Съвета
по асоцииране:
Жан Аселборн

За Република
България:
Соломон Паси

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив