Решение № 1285 от 10.10.2007 г. за технически изисквания за работа на електронните съобщителни мрежи от подвижна радиослужба и съоръженията, свързани с тях

Комисия за регулиране на съобщенията

Държавен вестник брой: 88

Година: 2007

Орган на издаване: Комисия за регулиране на съобщенията

Дата на обнародване: 05.11.2007

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. Техническите изисквания определят параметрите и характеристиките на електронните съобщителни мрежи от подвижна радиослужба и съоръженията, свързани с тях, чрез които се осъществяват електронни съобщения за собствени нужди.
 
Чл. 2. Техническите изисквания определят условията за работа на електронни съобщителни мрежи от вида: PMR; TRUNK; персонално повикване.

Чл. 3. Правилата за осъществяване на електронни съобщения за собствени нужди чрез електронните съобщителни мрежи от подвижна радиослужба се съдържат в приложение № 1.

Раздел II
Общи изисквания за предоставяне на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър

Чл. 4. Електронните съобщителни мрежи от подвижна радиослужба осъществяват дейността си в определени за тази радиослужба радиочестотни ленти в Националния план за разпределение на радиочестотния спектър.

Чл. 5. Осъществяване на електронни съобщения чрез електронните съобщителни мрежи по чл. 2 се извършва в радиочестотните ленти, определени в приложение № 2.

Чл. 6. Предоставяне на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър за съвместно ползване от предприятия, се допуска за мрежите по чл. 2 с един и същ териториален обхват и едни и същи характеристики и параметри на радиосъоръженията.

Раздел III
Технически параметри на електронните съобщителни мрежи от подвижна радиослужба и съоръженията, свързани с тях

Чл. 7. Техническите характеристики и параметрите на радиосъоръженията от електронните съобщителни мрежи от подвижна радиослужба са посочени в приложения № 3, 4 и 5.

Чл. 8. Електронни съобщения чрез мрежите по чл. 2 се осъществяват при спазване на стандартите, посочени в приложение № 6, и други стандарти, приети за приложими от комисията.

Чл. 9. Радиосъоръженията от електронните съобщителни мрежи от подвижна радиослужба са стационарни и мобилни станции.

Чл. 10.
(1) Електронните съобщения чрез мрежите по чл. 2 се осъществяват само чрез технически изправни радиосъоръжения с оценено и удостоверено съответствие и пуснати на пазара по реда на Закона за техническите изисквания към продуктите и Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на радиосъоръжения и крайни далекосъобщителни устройства.
(2) При осъществяване на електронни съобщения чрез мрежите по чл. 2 предприятията:
1. инсталират, поддържат и използват радиосъоръженията само по начин и предназначение, определени от производителя така, че както при нормална работа, така и в условията на неизправност да е гарантирана защитата на околната среда, живота и здравето на хората;
2. не изменят техническите характеристики на използваните радиосъоръжения спрямо тези, определени от производителя;
3. не осъществяват електронни съобщения, които съдържат заблуждаващи знаци и/или сигнали за помощ, бедствие, авария, злополука или тревога.
(3) Нежеланите излъчвания, както и други радиосмущения не трябва да надвишават граничните стойности, определени в приложимите стандарти по приложение № 6.

Чл. 11.
(1) При осъществяване на електронни съобщения чрез мрежите по чл. 2 трябва да се спазват нормите и изискванията за защита на населението от вредното въздействие на електромагнитни полета в съответствие с Наредба № 9 от 1991 г. за пределно допустими нива на електромагнитни полета в населени територии и определяне на хигиенно-защитни зони около излъчващи обекти.
(2) Предприятията трябва да предприемат такива мерки, че да намалят до минимум риска за населението от вредните електромагнитни полета и излъчвания, като разполагат електронните съобщителни устройства на такива места, където населението ще бъде най-малко изложено на вредни излъчвания.
(3) В случай че електромагнитните излъчвания вследствие експлоатацията на електронните съобщителни устройства превишат определените в съответните стандарти гранични стойности, предприятията се задължават да ги приведат в съответствие възможно най-бързо или ако това е невъзможно, да спрат използването на засегнатите устройства.
(4) При възникване на проблем, свързан с електромагнитната съвместимост, предприятията трябва да направят за своя сметка съответните предписани от комисията промени в местоположението и параметрите на стационарните станции.
(5) В случай че превишаването на гранични стойности на електромагнитните излъчвания е в резултат от работата на две (или повече) устройства, разположени в непосредствена близост едно до друго, и при работата само на едното от тях не се наблюдава превишаване на гранични стойности, то предприятието, инсталирало по-късно устройството, трябва да осигури такива условия, при които не се превишават гранични стойности на електромагнитните излъчвания, или да преустанови работата на устройството.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на техническите изисквания:
1. PMR са електронни съобщителни мрежи от подвижна радиослужба, в които всички радиостанции се свързват равнопоставено помежду си, директно или чрез ретранслатор.
2. TRUNK е електронна съобщителна мрежа от подвижна радиослужба, чрез която потребителите, физически или юридически лица, използват съвместно радиочестотен спектър за професионални цели.
3. "Стационарна станция" е радиостанция - базова или ретранслатор, работеща на място с определени постоянни географски координати.
4. "Мобилна станция" е радиостанция, возима или носима, предназначена за работа на място и в движение.
5. "Местоположение на стационарна радиостанция" е мястото на разполагане на радиостанцията и антенните съоръжения с точен адрес и географски координати.
6. "Електронна съобщителна мрежа за собствени нужди" е електронна съобщителна мрежа, използвана за осъществяване на електронни съобщения по нетърговски начин. Използване за собствени нужди е налице, когато мрежата не се използва като средство за предоставяне на електронни съобщителни услуги.
7. "Радиоканал" е част от радиочестотния спектър, предназначен за предаване на информация (глас или данни), дефиниран от носеща радиочестота и долна и горна гранична радиочестота, определящи номиналната радиочестотна лента, в която е включена лентата, необходима за предаване на полезна информация, и горна и долна защитна лента.
8. "Радиочестотна лента" е част от радиочестотния спектър, ограничена от горна и долна гранична радиочестота, предназначена за работа на определени видове радиослужби.
9. "Ширина на радиоканала" е номиналната радиочестотна лента, определена от долната и горната гранична радиочестота на радиоканала.
10. "Териториален обхват" е територията, която обхваща зоната на обслужване и зоната на радиосмущаване.
11. "Зона на обслужване" е територията, където приемането на радиосигнали с определено качество е защитено от радиосмущения, предизвикани от други мрежи, работещи в същия радиоканал.
12. "Зона на радиосмущаване" е територията, в която напрегнатостта на електромагнитното поле не надвишава стойностите за съответния радиочестотен обхват съгласно Препоръка ERC REC T/R 25-08.

Заключителни разпоредби

§ 2. Техническите изисквания се приемат на основание чл. 32, т. 2 от Закона за електронните съобщения.

§ 3. Техническите изисквания влизат в сила от деня на обнародването им в "Държавен вестник".
 
Приложение № 1
към чл. 3

Правила за осъществяване на електронни съобщения за собствени нужди чрез електронните съобщителни мрежи от подвижна радиослужба

1. Общи положения
Електронни съобщения чрез електронните съобщителни мрежи от подвижна радиослужба от вида PMR, TRUNK и персонално повикване се осъществяват при спазване изискванията на ЗЕС и актовете по прилагането му.
2. Общи правила за предоставяне на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър
2.1. Комисията предоставя индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, наричан по-нататък "радиочестотен спектър", при условията на глава пета, раздели III и IV от ЗЕС, посредством издаване на разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър от подвижна радиослужба, наричано по-нататък "разрешение". В този случай е необходимо да се подаде заявление по образец.
2.2. Разрешението за ползване на радиочестотен спектър при осъществяване на електронни съобщения за собствени нужди чрез електронните съобщителни мрежи от подвижна радиослужба има първоначален срок до 15 години, с възможност за продължаване до 10 години.
2.3. Комисията издава временни разрешения за ползване на радиочестотен спектър, със срок на действие не по-дълъг от 6 месеца, след подаване на заявление по образец при условията на глава пета, раздел VII от ЗЕС.
2.4. Комисията изменя, допълва, прекратява, отнема, спира или прехвърля разрешения по реда на глава пета, раздел IХ от ЗЕС:
2.4.1. Срокът на действие на разрешение за ползване на радиочестотен спектър може да бъде удължен или намален с мотивирано искане на предприятието, на което е издадено разрешение, след подаване на заявление.
2.4.2. Издадено разрешение за ползване на радиочестотен спектър се изменя и допълва с мотивираното искане от предприятието след проучване на основателността на искането на предприятието, на което е издадено разрешение след подаване на заявление.
2.4.3. Действието на издадено разрешение за ползване на радиочестотен спектър се преустановява след прекратяване по мотивирано писмено искане на предприятието, на което е издадено разрешението след подаване на заявление.
2.4.4. Действието на издадено разрешение за ползване на радиочестотен спектър се преустановява след отнемане на съответното разрешение.
2.4.5. Действието на издадено разрешение за ползване на радиочестотен спектър може да бъде временно спряно по мотивирано искане на предприятието, на което е издадено разрешение след подаване на заявление. Спирането не може да бъде за срок, по-дълъг от три месеца.
2.4.6. При временно спиране на издадено разрешение за ползване на радиочестотен спектър по т. 2.4.5 предприятието дължи вноски за годишните такси за времето, за което е спряно действието на разрешението.
2.5. При предоставянето на радиочестотен спектър комисията осъществява честотното планиране на заявения радиочестотен ресурс, като:
2.5.1. извършва проверка за наличен свободен ресурс от радиочестотния спектър;
2.5.2. при необходимост прави предварителен анализ на заявените технически параметри с цел проверка на енергетични и качествени показатели;
2.5.3. определя радиочестоти, радиочестотни ленти и технически параметри на заявената мрежа с цел осигуряване ефективно използване на радиочестотния спектър;
2.5.4. осигурява електромагнитна съвместимост с останалите електронни съобщителни мрежи от подвижна радиослужба;
2.5.5. осъществява национална координация с електронни съобщителни мрежи от другите радиослужби на първична основа в съответния радиочестотен обхват;
2.5.6. осъществява национално координиране и съгласуване с всички заинтересувани държавни органи, ведомства и служби с цел осигуряване безопасността на въздухоплаването и корабоплаването и защита на националната сигурност и отбраната;
2.5.7. предписва при необходимост промени в структурата и техническите параметри на електронната съобщителна мрежа.
2.6. Изграждането на електронните съобщителни мрежи от подвижна радиослужба, съоръжения и свързаната с тях инфраструктура се извършват по реда на Закона за устройство на територията и глава седемнадесета от ЗЕС.
2.7. Пускането в действие на съоръженията по т. 2.6 се осъществява по реда на ЗЕС.
3. Такси
3.1. При осъществяване на електронни съобщения чрез електронни съобщителни мрежи от подвижна радиослужба се дължат административни такси и такси за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър по реда на глава осма от ЗЕС и в съответствие с Тарифата за таксите, които се събират от Комисията за регулиране на съобщенията.
3.2. Административните такси по т. 3.1 са:
3.2.1. еднократна административна такса за издаване на разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър;
3.2.2. еднократна административна такса за изменение и допълнение на разрешението;
3.2.3. еднократна такса за административни услуги.
3.3. Таксите за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, са:
3.3.1. годишна такса за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър;
3.3.2. такса за временно ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър.
4. Осигуряване на електронни съобщения при кризи, при въвеждане на режим "военно положение", режим "положение на война" или на режим "извънредно положение"
Предприятията, осъществяващи електронни съобщения чрез мрежите по чл. 2, осигуряват възможност за ползване на предоставения радиочестотен спектър при кризи по смисъла на Закона за управление при кризи, при въвеждане на режим "военно положение", режим "положение на война" или на режим "извънредно положение" по смисъла на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и спазват изискванията и ограниченията, свързани с националната сигурност и отбраната в съответствие с глава осемнадесета от ЗЕС.
5. Контрол
Контролът върху осъществяването на електронни съобщения чрез електронни съобщителни мрежи от подвижна радиослужба се извършва от оправомощени служители на комисията по реда на глава двадесета от ЗЕС.
 
Приложение № 2
към чл. 5

Приложение № 3
към чл. 7

Приложение № 4
към чл. 7 

Приложение № 5
към чл. 7 

Приложение № 6
към чл. 8
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив