Решение № 168 от 10 март 2005 г. за приемане на Отчета за дейността на Националния статистически институт през 2004 г. и Отчета за изпълнението на Националната програма...

МС

Държавен вестник брой: 25

Година: 2005

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 24.08.2005

Решение № 168 от 10 март 2005 г. за приемане на Отчета за дейността на Националния статистически институт през 2004 г. и Отчета за изпълнението на Националната програма за статистически изследвания през 2004 г. и на Национална програма за статистическите изследвания през 2005 г.

На основание чл. 15, ал. 1 във връзка с чл. 9, т. 1 и 2 от Закона за статистиката

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
РЕШИ:

1. Приема Отчета за дейността на Националния статистически институт през 2004 г.
2. Приема Отчета за изпълнението на Националната програма за статистически изследвания през 2004 г., приета с Решение № 191 на Министерския съвет от 2004 г. (ДВ, бр. 28 от 2004 г.).
3. Приема Националната програма за статистическите изследвания през 2005 г.

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА
за статистическите изследвания през 2005 г.

ВЪВЕДЕНИЕ

Проектът на Национална програма за статистически изследвания за 2005 г. е разработен в съответствие с глава трета от Закона за статистиката.
Приоритетни направления в дейността на Националния статистически институт (НСИ) за 2005 г. са: качество на статистическата информация, интегрирана статистическа информационна система, социална статистика, околна среда, разработване на Стратегия за реформиране на статистиката в Република България и развитие на административния капацитет на НСИ.
Проектът включва плана за статистически изследвания на НСИ и изследвания с междуведомствено значение.
Изследванията, включени в проекта на програмата, осигуряват подробни данни за характеризиране на явленията и процесите в икономиката, демографията, социалната област и околната среда с различни показатели, периодичност, териториална и класификационна агрегация и други разрези. Освен това са включени и дейностите по Интегрираната статистическа информационна система, инфраструктурата и задачите, произтичащи от поети международни задължения. Характеристиките на статистическите изследвания и дейности осигуряват информация, необходима за взаимодействието между трите страни в статистическата дейност - потребители на статистически продукти и услуги, органи на статистиката и респондентите. Разпространението на информацията се извършва съгласно Правилника за разпространение на статистически информационни продукти и услуги и Календар за представяне на рeзултатите от статистическите изследвания на НСИ.
Предвижда се програмата да се финансира от бюджетите на институциите, отговорни за провеждане на изследванията, от Многонационални програми ФАР, споразумения с Евростат или други международни институции.
Предвидените средства са в рамките на утвърдения бюджет за НСИ за 2005 г. за текуща издръжка - 15 383 500 лв.
На основание чл.17, ал. 3 от Закона за устройството на държавния бюджет и т. 32 от Решение № 70 на Министерския съвет от 2004 г. Министерството на финансите проведе диалог с Националния статистически институт. Страните подписаха меморандум, в който е отразено, че Националният статистически институт приема с особено мнение параметрите на проектобюджета, а именно: "Да бъдат предоставени допълнителни средства за издръжка в размер 1 286,3 хил. лв., тъй като разходите по този параграф са специфични и са пряко свързани с наблюдения и изследвания, включени в НПСИ, поетите ангажименти в преговорния процес по глава 12 Статистика и внедряване на европейските стандарти в националната статистическа практика.
Следва да се има предвид, че за 2003 г. са отчетени разходи за издръжка на НСИ в размер 3 750 хил. лв., за 2004 г. се очаква разходите за издръжка да възлязат на 3 800 хил. лв., докато в проектобюджета за 2005 г. са планирани 2 564,5 хил. лв." Независимо от това допълнителни средства за издръжка на НСИ не са предоставени в гласувания бюджет за 2005 г., в който средствата са разпределени по основните разходни параграфи, както следва:
1. Заплати, други възнаграждения и осигурителни вноски от работодателя - 12 817,6 хил. лв.
2. Текуща издръжка - 2 564,5 хил. лв.
3. Членски внос - 1,4 хил. лв., или общо текущи разходи 15 383,5 хил. лв. Следователно проектът за НПСИ за 2005 г. не е финансово осигурен в частта на средствата за текуща издръжка.

План за статистическите изследвания на НСИ през 2005 г. (pdf)

Статистически изследвания с междуведомствено значение на органите на статистиката през 2005 г. (pdf)

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив