Решение на съвета за асоцииране ЕС - България no 2/2002 за подобряване на търговските договорености за преработени селскостопански стоки, посочени в протокол 3 към Европейското споразумение за асоцииране

МС

Държавен вестник брой: 87

Година: 2004

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 24.08.2005

Съветът за асоцииране,
имайки предвид Европейското споразумение за асоцииране между Eвропейските общности и техните страни членки, от една страна, и Република България, от друга страна1, и в частност чл.1, ал. 2 на Протокол 3 към него,
отчитайки, че:
1. Протокол 3, заменен с Протокола за адаптиране на търговските аспекти на Европейското споразумение за асоцииране2, обхваща търговските договорености за преработени селскостопански стоки между Общността и България.
2. Съгласно чл.1, ал. 2 от този протокол Съветът за асоцииране взема решения, в частност за изменение на митата, посочени в приложенията към протокола, и за увеличаване или премахване на тарифните квоти.
3. Съгласно чл.2, второ тире от този протокол Съветът за асоцииране взема решения също и за намаляване на прилаганите мита вследствие намаленията в резултат на взаимни концесии относно преработените селскостопански стоки.
4. Годишните квоти, посочени в приложения I и II към това решение, следва да бъдат отворени за 2002 г. Предвид обстоятелството, че тези годишни квоти могат да бъдат отворени след 1 януари 2002 г., на дата, която ще бъде определена, те следва да бъдат намалени на база pro rata в съответствие с изтеклия период,
прие следното решение:

Член 1

Приложения I и II към Протокол 3 за търговията с преработени селскостопански стоки между Общността и България се заменят от приложения I и II към това решение.

Член 2

Годишните квоти за 2002 г., посочени в приложения I и II към това решение, ще бъдат намалени на база pro rata, като се отчита периодът, базиран на пълните месеци, които вече са изтекли.

Член 3

Това решение влиза в сила на първия ден от втория месец, следващ неговото приемане.

1 ОВ L 358, 31.12.1994 г., стр. 3
2 ОВ L 112, 24.09.1999 г., стр. 3

Приложение I

Таблица 1: Квоти, прилагани по вноса в Общността на стоки с произход от България-освободени от мита

Код по
Комбинираната
номенклатура
Описание Годишна
квота
2002 г.
Годишно
увеличение
от 2003 г.
нататък
(1000 kg)
0405 Масло и други млечни мазнини; млечни пасти за намазване: 588 49
0405 20 - Млечни пасти за намазване:
0405 20 10 -- С тегловно съдържание на мазнини, равно или по-голямо от 39 %, но по-малко от 60 %
0405 20 30 -- С тегловно съдържание на мазнини, равно или по-голямо от 60 %, но по-малко от 75 %
от 2106 Хранителни продукти, неупоменати, нито включени другаде, различни от тези с КН 2106 10 20 и 2106 90 20 и различни от захарни сиропи, ароматизирани или с прибавка на оцветители(1)
3302 10 Смеси от ароматични вещества и смеси (включително алкохолни разтвори) на базата на едно или повече от тези вещества от видовете, използвани за производството на храни или напитки:
3302 10 29 ----- Други
1702 50 Фруктоза, химически чиста 4000 -
от 1704 Захарни изделия без какао (включително белия шоколад); с изключение на екстракт от сладка папрат, съдържащ тегловно повече от 10 % захароза, но несъдържащ други добавки, с КН 1704 90 10 202 17
от 1806 Шоколад и други хранителни продукти, съдържащи какао, различни от тези с КН 1806 10 15 604 50
от 1901 Екстракти от малц; хранителни продукти от брашна, грис, скорбяла, нишесте или екстракти от малц, несъдържащи какао или съдържащи тегловно по-малко от 40 % какао, изчислено на базата на напълно обезмаслената маса, неупоменати, нито включени другаде; храни, приготвени от продуктите от № 0401 до 0404, несъдържащи какао или съдържащи тегловно по-малко от 5 % какао, изчислено на базата на напълно обезмаслената маса, неупоменати, нито включени другаде, с изключение на стоките с КН 1901 90 91 121 10
от 1902 Тестени храни, дори варени или обработени по друг начин, с изключение на пълнените с KН 1902 20 10 и 1902 20 30, кус-кус, дори приготвен 404 34
1904 Продукти на базата на приготвени чрез набъбване или печене житни растения (например corn flakes); житни растения (различни от царевицата), на зърна или под формата на люспи или други преработени зърна (с изключение на брашно и грис), варени или приготвени по друг начин, неупоменати, нито включени другаде 302 25
1905 Хлебарски, тестени сладкарски или бисквитни продукти, дори с прибавка на какао; нафора, празни капсули от тесто за медикаменти, сухи тестени листа от брашно, скорбяла или нишесте и подобни продукти 706 59
2101 12 98 Препарати на базата на екстракти, на есенции или на концентрати от кафе, или на базата на кафе, различни от тези с КН 2101 12 92 202 17
2101 20 98 Препарати на базата на екстракти, на есенции или на концентрати от чай или мате или на базата на чай или мате, различни от тези с КН 2101 20 92
2101 30 - Печена цикория и други печени заместители на кафе и техните екстракти, есенции и концентрати:
-- Печена цикория и други печени заместители на кафе:
26 2
2101 30 19 --- Други
-- Екстракти, есенции и концентрати от печена цикория и други печени заместители на кафе:
2101 30 99 --- Други
2103 Препарати за сосове и готови сосове; комбинирани подправки; синапено брашно и готова горчица:
2103 20 00 - Кетчуп от домати и други сосове от домати 2200 200
2103 30 90 -- Готова горчица 2200 200
2103 90 90 -- Други 2200 200
2105 00 Сладолед за консумация, дори съдържащ какао 100 8
2202 Води, включително минералните води и газираните води, подсладени със захар или други подсладители или ароматизирани, и други безалкохолни напитки, с изключение на плодовите и зеленчуковите сокове от № 2009: 21 2
2202 90 91
до 2202 90 99
-- Други

(1) За стоките с КН 2106 90 10 ползването на преференциите се осъществява при условията, посочени в съответните разпоредби на Общността.

Таблица 2: Мита, прилагани при внос в Общността на стоки с произход от България

Забележка. Митата, посочени в тази таблица, подлежат на 10%-но намаление. Kоличествата, отчитани при изчисляването на редуцираните селскостопански компоненти (EAR) и допълнителните мита (AD S/ZR и AD F/MR), прилагани при внос в Общността на стоките, посочени в тази таблица, са тези, посочени в Таблица 2 (б) (от 1.7.2000) на Приложение 1 на Регламент на Европейската комисия (ЕС) № 2204/1999 от 12 октомври 1999 (страници 775 до 787 на Official Journal L 278 от 28 октомври 1999(1)).
Код по
Комбинираната
номенклатура
Описание Мита,
прилагани
на 31.XII.2000 г.
0403 Мътеница, подквасени млека и сметана, кисело мляко, кефир и други ферментирали или подкиселени млека и сметана, дори концентрирани или с прибавка на захар или други подсладители, или ароматизирани, или с прибавка на плодове, ядки или какао:
0403 10 - Кисело мляко:
-- Ароматизирано или с прибавка на плодове, ядки или какао:
--- На прах, гранули или в други твърди форми, с тегловно съдържание на млечни мазнини:
0403 10 51 ---- Непревишаващо 1,5 % 0 % + 95 EUR/100 kg
0403 10 53 ---- Превишаващо 1,5 %, но непревишаващо 27 % 0 % + 130,4 EUR/100 kg
0403 10 59 ---- Превишаващо 27 %
--- Друго, с тегловно съдържание на млечни мазнини:
0 % + 168,8 EUR/100 kg
0403 10 91 ---- Непревишаващо 3 % 0 % + 12,4 EUR/100 kg
0403 10 93 ---- Превишаващо 3 %, но непревишаващо 6 % 0 % + 17,1 EUR/100 kg
0403 10 99 ---- Превишаващо 6 % 0 % + 26,6 EUR/100 kg
0403 90 - Други:
-- Ароматизирани или с прибавка на плодове, ядки или какао:
--- На прах, гранули или в други твърди форми, с тегловно съдържание на млечни мазнини:
0403 90 71 ---- Непревишаващо 1,5 % 0 % + 95 EUR/100 kg
0403 90 73 ---- Превишаващо 1,5 %, но непревишаващо 27 % 0 % + 130,4 EUR/100 kg
0403 90 79 ---- Превишаващо 27 %
--- Други, с тегловно съдържание на млечни мазнини:
0 % + 168,8 EUR/100 kg
0403 90 91 ---- Непревишаващо 3 % 0 % + 12,4 EUR/100 kg
0403 90 93 ---- Превишаващо 3 %, но непревишаващо 6 % 0 % + 17,1 EUR/100 kg
0403 90 99 ---- Превишаващо 6 % 0 % + 26,6 EUR/100 kg
0405 Масло и други млечни мазнини; млечни пасти за намазване:
0405 20 - Млечни пасти за намазване:
0405 20 10 -- С тегловно съдържание на мазнини, равно или по-голямо от 39 %, но по-малко от 60 % 0 % + EAR
0405 20 30 -- С тегловно съдържание на мазнини, равно или по-голямо от 60 %, но непревишаващо 75 % 0 % + EAR
0509 00 Естествени сюнгери от животински произход:
0509 00 90 - Други 5,1 %
0710 Зеленчуци, неварени или варени във вода или на пара, замразени:
0710 40 00 - Сладка царевица 0 % + 9,4 EUR/100 kg net eda
0711 Зеленчуци, временно консервирани (например посредством серен диоксид или във вода - солена, сулфорирана или с прибавка на други вещества, подсигуряващи временното им консервиране), но негодни за консумация в това състояние:
0711 90 - Други зеленчуци; зеленчукови смеси:
-- Зеленчуци:
0711 90 30 --- Сладка царевица 0 % + 9,4 EUR/100 kg net eda
1302 Растителни сокове и екстракти; пектинови материали, пектинати и пектати; агар-агар и други лепкави и сгъстяващи материали, извлечени от растения, дори модифицирани:
- Растителни сокове и екстракти:
1302 12 00 -- От сладка папрат 0 %
1302 13 00 -- От хмел 1,9 %
1302 20 - Пектинови материали, пектинати и пектати:
1302 20 10 -- В сухо състояние 7,1 %
1302 20 90 -- Други 5,2 %
1505 Мазнини от вълна (серей) и производни мастни вещества от тях, включително ланолина:
1505 10 00 - Мазнина от вълна (серей), необработена 3,2 %
1516 Мазнини и масла от животински или растителен произход и техните фракции, частично или напълно хидрогенирани, интерестерифицирани, преестерифицирани или елайдинирани, дори рафинирани, но необработени по друг начин:
1516 20 - Растителни мазнини и масла и техните фракции:
1516 20 10 -- Хидрогенирани рицинови масла, наречени "opalwax" 3,4 % (2)
1517 Маргарин; хранителни смеси или препарати от животински или растителни мазнини или масла или от фракции от различни мазнини или масла от настоящата глава, различни от хранителните мазнини и масла и техните фракции от № 1516:
1517 10 - Маргарин, с изключение на течния маргарин:
1517 10 10 -- С тегловно съдържание на млечни мазнини, превишаващо 10 %, но непревишаващо 15 % 0 % + 28,4 EUR/100 kg
1517 90 - Други:
1517 90 10 -- С тегловно съдържание на млечни мазнини, превишаващо 10%, но непревишаващо 15%
-- Други:
0 % + 28,4 EUR/100 kg
1517 90 93 --- Смеси за кулинарията или препарати, използвани за отделяне от формите 2,9 %
1518 00 Животински или растителни мазнини и масла и техните фракции, обработени чрез загряване, окислени, обезводнени, сулфорирани, продухани, полимеризирани чрез загряване във вакуум или в инертен газ или по друг начин химически модифицирани, с изключение на тези от № 1516; негодни за консумация смеси или препарати от животински или растителни мазнини или масла или от фракции от различни мазнини или масла от настоящата глава, неупоменати, нито включени другаде:
1518 00 10 - Линоксин
- Други:
7,7 %
1518 00 91 -- Животински или растителни мазнини и масла и техните фракции, обработени чрез загряване, окислени, обезводнени, сулфорирани, продухани, стандолизирани или претърпели други химични промени, с изключение на тези от № 1516
-- Други:
7,7 %
1518 00 95 --- Негодни за консумация смеси и препарати от животински мазнини и масла или от животински и растителни мазнини и масла и техните фракции 2 %
1518 00 99 --- Други 7,7 %
1521 Растителни восъци (различни от триглицеридите), восък от пчели или от други насекоми и спермацет, дори рафинирани или оцветени:
1521 90 - Други:
-- Восък от пчели или от други насекоми, дори рафиниран или оцветен:
1521 90 99 --- Други 2,5 %
1522 00 Дегра; остатъци, получени при обработката на продукти, съдържащи мазнини или восъци от животински или растителен произход:
1522 00 10 - Дегра 3,8 %
1702 Други видове захар, включително лактоза, малтоза, глюкоза и фруктоза (левулоза), химически чисти, в твърдо състояние; захарни сиропи без ароматизиращи или оцветяващи добавки; заместители на мед, дори смесени с естествен мед; карамелизирана захар и карамелизирани меласи:
1702 50 00 - Фруктоза, химически чиста 16 % + 50,7 EUR/100 kg net mas
1702 90 - Други, включително инвертната захар:
1702 90 10 -- Химически чиста малтоза 12,8 %
1704 Захарни изделия без какао (включително белия шоколад):
1704 10 - Дъвка (chewing-gum), дори със захарно покритие:
-- С тегловно съдържание на захароза, по-малко от 60 % (включително и инвертната захар, изразена като захароза):
1704 10 11 --- Под формата на лента 0 % + 27,1 EUR/100kg MAX 17,9%
1704 10 19 --- Други
-- С тегловно съдържание на захароза, равно или по-голямо от 60 % (включително инвертната захар, изразена като захароза):
0 % + 27,1 EUR/100kg MAX 17,9%
1704 10 91 --- Под формата на лента 0 % + 30,9 EUR/100kg MAX 18,2%
1704 10 99 --- Други 0 % + 30,9 EUR/100kg MAX 18,2%
1704 90 - Други:
1704 90 10 -- Екстракт от сладка папрат, съдържащ тегловно повече от 10 % захароза, но несъдържащ други добавки 5,8 %
1704 90 30 -- Бял шоколад 0 % + 45,1 MAX 18,9% + 16,5 EUR/100kg
-- Други:
1704 90 51 --- Пасти, включително марципан, в директни опаковки, с нетно съдържание 1 kg или повече 0 % + EAR MAX 18,7 % + AD S/ZR
1704 90 55 --- Пастили за гърло и бонбони против кашлица 0 % + EAR MAX 18,7 % + AD S/ZR
1704 90 61 --- Дражета и подобни захарни изделия 0 % + EAR MAX 18,7 % + AD S/ZR
--- Други:
1704 90 65 ---- Гумени бонбони, желирани захарни изделия, включително захарни изделия от плодова маса 0 % + EAR MAX 18,7 % + AD S/ZR
1704 90 71 ---- Бонбони от стопена захар, дори пълнени 0 % + EAR MAX 18,7 % + AD S/ZR
1704 90 75 ---- Карамели 0 % + EAR MAX 18,7 % + AD S/ZR
---- Други:
1704 90 81 ----- Получени чрез пресоване 0 % + EAR MAX 18,7 % + AD S/ZR
1704 90 99 ----- Други 0 % + EAR MAX 18,7 % + AD S/ZR
1803 Какаова маса, дори обезмаслена: 0 %
1804 00 00 Масло, мазнина и течно масло от какао 0 %
1805 00 00 Какао на прах, без прибавка на захар или други подсладители 0 %
1806 Шоколад и други хранителни продукти, съдържащи какао:
1806 10 - Какао на прах с прибавка на захар или други подсладители:
1806 10 15 -- Несъдържащо или съдържащо тегловно по-малко от 5 % захароза (включително инвертна захар, изразена като захароза) или изоглюкоза, също изразена като захароза 0 %
1806 10 20 -- С тегловно съдържание на захароза (включително инвертна захар, изразена като захароза) или изоглюкоза, също изразена като захароза, равно или по-голямо от 5 % и по-малко от 65 % 0 % + 25,2 EUR/100 kg
1806 10 30 -- С тегловно съдържание на захароза (включително инвертна захар, изразена като захароза) или изоглюкоза, също изразена като захароза, равно или по-голямо от 65 % и по-малко от 80 % 0 % + 31,4 EUR/100 kg
1806 10 90 -- С тегловно съдържание на захароза (включително инвертна захар, изразена като захароза) или изоглюкоза, също изразена като захароза, равно или по-голямо от 80 % 0 % + 41,9 EUR/100 kg
1806 20 - Други продукти, представени на блокове или на пръчки, с тегло над 2 kg или в течно, кашесто или прахообразно състояние, на гранули или подобни форми, в съдове или в директни опаковки със съдържание над 2 kg:
1806 20 10 -- С тегловно съдържание на какаово масло 31 % или повече или с тегловно съдържание общо на какаово масло и млечни мазнини 31 % или повече: 0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR
1806 20 30 -- С общо тегловно съдържание на какаово масло и млечни мазнини 25% или повече, но по-малко от 31%: 0% + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR
-- Други :
1806 20 50 --- С тегловно съдържание на какаово масло 18% или повече: 0% + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR
1806 20 70 --- Продукти, наречени "chocolate milk crumb" 0 % + EAR
1806 20 80 --- Шоколадова глазура 0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR
1806 20 95 --- Други
- Други, представени на блокчета, пръчки или пръчици:
0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR
1806 31 00 -- С пълнеж 0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR
1806 32 -- Без пълнеж:
1806 32 10 --- С добавка на зърнени храни, плодове или ядки 0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR
1806 32 90 --- Други 0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR
1806 90 - Други:
-- Шоколад и шоколадови изделия:
--- Шоколадови бонбони, дори пълнени:
1806 90 11 ---- Съдържащи алкохол 0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR
1806 90 19 ---- Други 0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR
--- Други:
1806 90 31 ---- С пълнеж 0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR
1806 90 39 ---- Без пълнеж 0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR
1806 90 50 -- Захарни изделия и техните заместители, произведени от заместители на захарта, съдържащи какао 0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR
1806 90 60 -- Пасти за намазване, съдържащи какао (течен шоколад) 0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR
1806 90 70 -- Препарати за приготвяне на напитки, съдържащи какао 0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR
1806 90 90 -- Други 0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR
1901 Екстракти от малц; хранителни продукти от брашна, грис, скорбяла, нишесте или екстракти от малц, несъдържащи какао или съдържащи тегловно по-малко от 40 % какао, изчислено на базата на напълно обезмаслената маса, неупоменати, нито включени другаде; храни, приготвени от продуктите от № 0401 до 0404, несъдържащи какао или съдържащи тегловно по-малко от 5 % какао, изчислено на базата на напълно обезмаслената маса, неупоменати, нито включени другаде:
1901 10 00 - Детски храни, пригодени за продажба на дребно 0 % + EAR
1901 20 00 - Смеси и теста за приготвяне на хлебарски, сладкарски или бисквитни продукти от № 1905 0 % + EAR
1901 90 - Други:
-- Екстракти от малц:
1901 90 11 --- С тегловно съдържание на сух екстракт 90 % или повече 0 % + 18 EUR/100 kg
1901 90 19 --- Други 0 % + 14,7 EUR/100 kg
-- Други:
1901 90 91 --- Несъдържащи млечни мазнини, захароза, изоглюкоза, глюкоза, скорбяла или нишесте или съдържащи тегловно по-малко от 1,5 % млечни мазнини, по-малко от 5 % захароза (включително инвертна захар) или изоглюкоза, по-малко от 5 % глюкоза или скорбяла или нишесте, различни от храните на прах, приготвени от продуктите от № 0401 до 0404 12,8 %
1901 90 99 --- Други 0 % + EAR
1902 Тестени храни, дори варени или пълнени (с месо или други продукти) или обработени по друг начин, такива като спагети, макарони, юфка, лазаня, равиоли, канелони; кус-кус, дори приготвен:
- Тестени храни, неварени, нито пълнени, нито обработени по друг начин:
1902 11 00 -- Съдържащи яйца 0 % + 24,6 EUR/100 kg
1902 19 -- Други:
1902 19 10 --- Несъдържащи брашно или грис от мека пшеница 0 % + 24,6 EUR/100 kg
1902 19 90 --- Други 0 % + 21,1 EUR/100 kg
1902 20 - Тестени храни, пълнени (дори варени или обработени по друг начин):
-- Други:
1902 20 91 --- Варени 0 % + 6,1 EUR/100 kg
1902 20 99 --- Други 0 % + 17,1 EUR/100 kg
1902 30 - Други тестени храни:
1902 30 10 -- Сухи 0 % + 24,6 EUR/100 kg
1902 30 90 -- Други 0 % + 9,7 EUR/100 kg
1902 40 - Кус-кус:
1902 40 10 -- Неприготвен 0 % + 24,6 EUR/100 kg
1902 40 90 -- Друг 0 % + 9,7 EUR/100 kg
1903 00 00 Тапиока и нейните заместители, приготвени от нишесте, на люспи, зърна, заоблени зрънца, отсeвки или подобни форми 0 % + 15,1 EUR/100 kg
1904 Продукти на базата на приготвени чрез набъбване или печене житни растения (например corn flakes); житни растения (различни от царевицата), на зърна или под формата на люспи или други преработени зърна (с изключение на брашно и грис), варени или приготвени по друг начин, неупоменати, нито включени другаде:
1904 10 - Продукти на базата на приготвени чрез набъбване или печене житни растения:
1904 10 10 -- На базата на царевица 0 % + 20 EUR/100 kg
1904 10 30 -- На базата на ориз 0 % + 46 EUR/100 kg
1904 10 90 -- Други 0 % + 33,6 EUR/100 kg
1904 20 - Продукти, приготвени от непечени люспи от житни растения или от смеси от непечени люспи от житни растения с печени такива или с набъбнали зърна:
1904 20 10 -- Храни от вида "Musli" на базата на непечени люспи от житни растения
-- Други:
0 % + EAR
1904 20 91 --- На базата на царевица 0 % + 20 EUR/100 kg
1904 20 95 --- На базата на ориз 0 % + 46 EUR/100 kg
1904 20 99 --- Други 0 % + 33,6 EUR/100 kg
1904 90 - Други:
1904 90 10 -- Ориз 0 % + 46 EUR/100 kg
1904 90 90 -- Други 0 % + 25,7 EUR/100 kg
1905 Хлебарски, тестени сладкарски или бисквитни продукти, дори с прибавка на какао; нафора, празни капсули от тесто за медикаменти, сухи тестени листа от брашно, скорбяла или нишесте и подобни продукти:
1905 10 00 - Хрупкав хляб (кнекброт) 0 % + 13 EUR/100 kg
1905 20 - Меденки:
1905 20 10 -- С тегловно съдържание на захароза (включително инвертна захар, изразена като захароза) по-малко от 30 % 0 % + 18,3 EUR/100 kg
1905 20 30 -- С тегловно съдържание на захароза (включително инвертна захар, изразена като захароза) 30 % или повече, но по-малко от 50 % 0 % + 24,6 EUR/100 kg
1905 20 90 -- С тегловно съдържание на захароза (включително инвертна захар, изразена като захароза) 50 % или повече 0 % + 31,4 EUR/100 kg
1905 30 - Бисквити с прибавка на подсладители; гофрети и вафли:
-- Изцяло или частично покрити с шоколад или с други продукти, съдържащи какао:
1905 30 11 --- В директни опаковки, с нетно съдържание, непревишаващо 85 g 0 % + EAR MAX 24,2% + AD S/ZR
1905 30 19 --- Други 0 % + EAR MAX 24,2% + AD S/ZR
-- Други:
--- Бисквити с прибавка на подсладители:
1905 30 30 ---- С тегловно съдържание на млечни мазнини 8 % или повече 0 % + EAR MAX 24,2% + AD S/ZR
---- Други:
1905 30 51 ----- Двойни бисквити с пълнеж 0 % + EAR MAX 24,2% + AD S/ZR
1905 30 59 ----- Други 0 % + EAR MAX 24,2% + AD S/ZR
--- Гофрети и вафли:
1905 30 91 ---- Солени, със или без пълнеж 0 % + EAR MAX 20,7% + AD F/MR
1905 30 99 ---- Други 0 % + EAR MAX 24,2% + AD S/ZR
1905 40 - Сухари и подобни препечени продукти:
1905 40 10 -- Сухари 0 % + EAR
1905 40 90 -- Други 0 % + EAR
1905 90 - Други:
1905 90 10 -- Безквасен хляб 0 % + 15,9 EUR/100 kg
1905 90 20 -- Нафора, празни капсули от тесто от видовете, използвани за медикаменти, сухи тестени листа от брашно, скорбяла или нишесте и подобни продукти 0 % + 60,5 EUR/100 kg
-- Други:
1905 90 30 --- Хляб без прибавка на мед, яйца, сирене или плодове и с тегловно съдържание на захар и мазнини в сухото вещество, всяко от тях, непревишаващо 5 % 0 % + EAR
1905 90 40 --- Гофрети и вафли, с тегловно съдържание на вода, превишаващо 10 % 0 % + EAR MAX 20,7% + AD F/MR
1905 90 45 --- Бисквити 0 % + EAR MAX 20,7% + AD F/MR
1905 90 55 --- Екструдирани или експандирани, солени или ароматизирани продукти 0 % + EAR MAX 20,7% + AD F/MR
--- Други:
1905 90 60 ---- С прибавка на подсладители 0 % + EAR MAX 24,2% + AD S/ZR
1905 90 90 ---- Други 0 % + EAR MAX 20,7% + AD F/MR
2001 Зеленчуци, плодове и други годни за консумация части от растения, приготвени или консервирани с оцет или с оцетна киселина:
2001 90 - Други :
2001 90 30 -- Сладка царевица (Zea mays var. saccharata) 0 % + 9,4 EUR/100 kg net eda
2001 90 40 -- Игнам (индийски картоф), сладки патати и други подобни, годни за консумация части от растения, с тегловно съдържание на скорбяла или нишесте 5 % или повече 0 % + 3,8 EUR/100 kg net eda
2001 90 60 -- Сърцевина от палмово дърво 10 %
2004 Други зеленчуци, приготвени или консервирани по начин, различен от този с оцет или оцетна киселина, замразени, различни от продуктите от № 2006:
2004 10 - Картофи:
-- Други:
2004 10 91 --- Под формата на брашно, грис или люспи 0 % + EAR
2004 90 - Други зеленчуци и смеси от зеленчуци:
2004 90 10 -- Сладка царевица (Zea mays var. saccharata) 5,1 % + 9,4 EUR/100 kg net eda
2005 Други зеленчуци, приготвени или консервирани по начин, различен от този с оцет или с оцетна киселина, незамразени, различни от продуктите от № 2006:
2005 20 - Картофи:
2005 20 10 -- Под формата на брашно, грис или люспи 0 % + EAR
2005 80 00 - Сладка царевица (Zea mays var. saccharata) 0 % + 9,4 EUR/100 kg net eda
от 2005 90 80 Готови храни на базата на брашно oт бобови зеленчуци под формата на сушени резени или тесто, познато като "папад" 0 %
2008 Плодове и други части от растения, годни за консумация, приготвени или консервирани по друг начин, със или без прибавка на захар или други подсладители или алкохол, неупоменати, нито включени другаде:
- Черупкови плодове, фъстъци и други семена, дори смесени помежду си:
2008 11 -- Фъстъци:
2008 11 10 --- Фъстъчено масло 5,2 %
- Други, включително смесите, с изключение на тези от № 2008 19:
2008 91 00 -- Сърцевина от палмово дърво 3,5 %
2008 99 -- Други:
--- Без прибавка на алкохол:
---- Без прибавка на захар:
2008 99 85 ----- Царевица, с изключение на сладката царевица (Zea mays var. saccharata) 0 % + 9,4 EUR/100 kg net eda
2008 99 91 ----- Игнам (индийски картоф), сладки патати и други подобни, годни за консумация части от растения, с тегловно съдържание на скорбяла или нишесте 5 % или повече 0 % + 3,8 EUR/100 kg net eda
2101 Екстракти, есенции и концентрати от кафе, чай или мате и препарати, приготвени на базата на тези екстракти, есенции или концентрати или на базата на кафе, чай или мате; печена цикория и други печени заместители на кафе и техните екстракти, есенции и концентрати:
- Екстракти, есенции и концентрати от кафе и препарати, приготвени на базата на тези екстракти, есенции или концентрати или на базата на кафе:
2101 11 -- Екстракти; есенции и концентрати 3,2 %
2101 12 -- Препарати на базата на екстракти, на есенции или на концентрати, или на базата на кафе:
2101 12 92 --- Препарати на базата на екстракти, на есенции или на концентрати от кафе 4,9 %
2101 12 98 --- Други 0 % + EAR
2101 20 - Екстракти, есенции и концентрати от чай или мате и препарати, приготвени на базата на тези екстракти, есенции или концентрати или на базата на чай или на мате:
2101 20 20 -- Екстракти, есенции и концентрати 2,2 %
-- Препарати:
2101 20 92 --- На базата на екстракти, есенции или концентрати от чай или мате 0 %
2101 20 98 --- Други 0 % + EAR
2101 30 - Печена цикория и други печени заместители на кафе и техните екстракти, есенции и концентрати:
-- Печена цикория и други печени заместители на кафе:
2101 30 11 --- Печена цикория 4,9 %
2101 30 19 --- Други 0 % + 12,7 EUR/100 kg
-- Екстракти, есенции и концентрати от печена цикория и други печени заместители на кафе:
2101 30 91 --- От печена цикория 5,5 %
2101 30 99 --- Други 0 % + 22,7 EUR/100 kg
2102 Маи (активни или неактивни); други неактивни едноклетъчни микроорганизми (с изключение на ваксините от № 3002); набухватели:
2102 10 - Активни маи:
2102 10 10 -- Селекционирани щамови маи 4,7 %
-- Хлебни маи:
2102 10 31 --- Сухи 0 %
2102 10 39 --- Други 0 %
2102 10 90 -- Други 3,8 %
2102 20 - Неактивни маи; други неактивни едноклетъчни микроорганизми:
-- Неактивни маи:
2102 20 11 --- На таблетки, на кубчета или в подобни форми, или в директни опаковки, с нетно съдържание, непревишаващо 1 kg 1,9 %
2102 20 19 --- Други 2,6 %
2102 30 00 - Набухватели 1,9 %
2103 Препарати за сосове и готови сосове; комбинирани подправки; синапено брашно и готова горчица:
2103 10 00 - Сос от соя 2,8 %
2103 20 00 - Кетчуп от домати и други сосове от домати 3,8 %
2103 30 - Синапено брашно и готова горчица:
2103 30 90 -- Готова горчица 4,2 %
2103 90 -- Други :
2103 90 90 -- Други 3,2 %
2104 Препарати за супи или бульони; готови супи или бульони; смесени хомогенизирани готови храни:
2104 10 - Препарати за супи или бульони; готови супи или бульони:
2104 10 10 -- Сухи 4,5 %
2104 10 90 -- Други 4,5 %
2104 20 00 - Смесени хомогенизирани готови храни 5,5 %
2105 00 Сладолед за консумация, дори съдържащ какао:
2105 00 10 - Несъдържащ или съдържащ тегловно по-малко от 3 % млечни мазнини
- С тегловно съдържание на млечни мазнини:
0 % + 20,2 EUR/100 kg MAX 19,4 % + 9,4 EUR/100 kg
2105 00 91 -- 3 % или повече, но по-малко от 7 % 0 % + 38,5 EUR/100 kg MAX 18,1 % + 7 EUR/100 kg
2105 00 99 -- 7 % или повече 0 % + 54 EUR/100 kg MAX 17,8 % + 6,9 EUR/100kg
2106 Хранителни продукти, неупоменати, нито включени другаде:
2106 10 - Протеинови концентрати и текстурирани протеинови вещества:
2106 10 20 -- Несъдържащи млечни мазнини, захароза, изоглюкоза, глюкоза, скорбяла или нишесте или съдържащи тегловно по-малко от 1,5 % млечни мазнини, по-малко от 5 % захароза или изоглюкоза, по-малко от 5 % глюкоза или нишесте или скорбяла 5,2 %
2106 10 80 -- Други 0 % + EAR
2106 90 - Други:
2106 90 10 -- Продукти от вида на т.нар. сирене "fondue" (3) 35 EUR/100 kg
2106 90 20 -- Смесени алкохолни препарати, различни от тези на базата на ароматични вещества, от видовете, използвани за производство на напитки 17,3 % MIN 1 EUR/%vol/hl
-- Други:
2106 90 92 --- Несъдържащи млечни мазнини, захароза, изоглюкоза, глюкоза, скорбяла или нишесте или съдържащи тегловно по-малко от 1,5 % млечни мазнини, по-малко от 5 % захароза или изоглюкоза, по-малко от 5 % глюкоза или скорбяла, или нишесте 2,8 %
2106 90 98 --- Други 0 % + EAR
2202 Води, включително минералните води и газираните води, подсладени със захар или други подсладители или ароматизирани, и други безалкохолни напитки, с изключение на плодовите и зеленчуковите сокове от № 2009:
2202 10 00 - Води, включително минералните води и газираните води, подсладени със захар или други подсладители или ароматизирани 1,9 %
2202 90 - Други:
2202 90 10 -- Несъдържащи продукти от № 0401 до 0404 или мазнини от продуктите от № 0401 до 0404
-- Други, с тегловно съдържание на мазнини от продуктите от № 0401 до 0404:
3,8 %
2202 90 91 --- По-малко от 0,2 % 0 % + 13,7 EUR/100 kg
2202 90 95 --- 0,2 % или повече, но по-малко от 2 % 0 % + 12,1 EUR/100 kg
2202 90 99 --- 2 % или повече 0 % + 21,2 EUR/100 kg
2203 00 Бири от малц: 1,8 %
2205 Вермути и други видове вина от прясно грозде, ароматизирани с растения или ароматични вещества:
2205 10 - В съдове с вместимост, непревишаваща 2 l:
2205 10 10 -- С действително алкохолно съдържание по обем, непревишаващо 18 % vol 5,1 EUR/hl
2205 10 90 -- С действително алкохолно съдържание по обем, превишаващо 18 % vol 0 %
2205 90 - Други:
2205 90 10 -- С действително алкохолно съдържание по обем, непревишаващо 18 % vol 3,2 EUR/hl
2205 90 90 -- С действително алкохолно съдържание по обем, превишаващо 18 % vol 0 %
2207 Етилов алкохол, неденатуриран, с алкохолно съдържание по обем 80 % vol или повече; етилов алкохол и спиртове, денатурирани, с всякакво алкохолно съдържание:
2207 10 00 - Неденатуриран етилов алкохол с алкохолно съдържание по обем 80 % vol или повече 19,2 EUR/hl
2207 20 00 - Етилов алкохол и спиртове, денатурирани, с всякакво алкохолно съдържание 10,2 EUR/hl
2208 Етилов алкохол, неденатуриран, с алкохолно съдържание по обем под 80 % vol; ракии, ликьори и други спиртни напитки:
2208 40 - Ром и тафия:
-- В съдове с вместимост, непревишаваща 2 l:
2208 40 11 --- Ром, със съдържание на летливи съставки, различни от етилов и метилов алкохол, равно или по-голямо от 225 грама за хектолитър чист алкохол (с отклонение 10 %)
--- Други:
0,6 EUR/% vol/hl + 3,2 EUR/hl
2208 40 31 ---- Със стойност, превишаваща 7,9 Є на литър чист алкохол 0,6 EUR/% vol/hl + 3,2 EUR/hl
2208 40 39 ---- Други
-- В съдове с вместимост, превишаваща 2 l:
0,6 EUR/% vol/hl + 3,2 EUR/hl
2208 40 51 --- Ром, със съдържание на летливи съставки, различни от етилов и метилов алкохол, равно или по-голямо от 225 грама за хектолитър чист алкохол (с отклонение 10 %) 0,6 EUR/% vol/hl
--- Други:
2208 40 91 ---- Със стойност, превишаваща 2 Є на литър чист алкохол 0,6 EUR/% vol/hl
2208 40 99 ---- Други 0,6 EUR/% vol/hl
2208 90 - Други:
-- Неденатуриран етилов алкохол, с алкохолно съдържание по обем, по-малко от 80 % vol, в съдове с вместимост:
2208 90 91 --- Непревишаваща 2 l 1 EUR/% vol/hl + 6,4 EUR/ hl
2208 90 99 --- Превишаваща 2 l 1 EUR/% vol/hl
2402 Пури (включително тези с отрязани краища), пурети и цигари от тютюн или от заместители на тютюна:
2402 10 00 - Пури (включително тези с отрязани краища) и пурети, съдържащи тютюн 26 %
2402 20 - Цигари, съдържащи тютюн:
2402 20 10 -- Съдържащи карамфил 10 %
2402 20 90 -- Други 57,6 %
2402 90 00 - Други 57,6 %
2403 Други видове тютюн и заместители на тютюна, обработени; "хомогенизирани" или "възстановени" тютюни; тютюневи екстракти и сокове:
2403 10 - Тютюн за пушене, дори съдържащ заместители на тютюна във всякакво съотношение:
2403 10 10 -- В директни опаковки, с нетно съдържание, непревишаващо 500 g 74,9 %
2403 10 90 -- Други 74,9 %
- Други:
2403 91 00 -- "Хомогенизирани" или "възстановени" тютюни (тютюнево фолио) 16,6 %
2403 99 -- Други:
2403 99 10 --- Тютюн за дъвчене и тютюн за смъркане 41,6 %
2403 99 90 --- Други 16,6 %
2905 Ациклени алкохоли и техните халогено-, сулфо-, нитро- или нитрозопроизводни:
- Други полиалкохоли:
2905 43 00 -- Манитол 0 % + 125,8 EUR/100 kg
2905 44 -- D-Глюцитол (сорбитол) :
--- Във воден разтвор:
2905 44 11 ---- Съдържащ тегловно 2 % или по-малко D-манитол, изчислен върху съдържанието на D-глюцитола 0 % + 16,1 EUR/100 kg
2905 44 19 ---- Друг
--- Друг:
0 % + 37,8 EUR/100 kg
2905 44 91 ---- Съдържащ тегловно 2 % или по-малко D-манитол, изчислен върху съдържанието на D-глюцитола 0 % + 23 EUR/100 kg
2905 44 99 ---- Друг 0 % + 53,7 EUR/100 kg
2905 45 00 -- Глицерол 0 %
3301 Етерични масла (обезтерпенени или не), включително така наречените "конкрети" и "абсолю"; резиноиди; екстрахирани олеорезини; концентрирани разтвори на етерични масла в мазнини, в нелетливи масла, във восъци или в аналогични материали, получени чрез извличане или накисване; остатъчни терпенови субпродукти, получени от обезтерпенването на етеричните масла; ароматични дестилирани води и водни разтвори на етерични масла:
3301 90 - Други :
-- Екстрахирани олеорезини:
3301 90 21 --- От сладка папрат или от хмел 0 %
3302 Смеси от ароматични вещества и смеси (включително алкохолни разтвори) на базата на едно или повече от тези вещества от видовете, използвани като суровини в промишлеността; други препарати на базата на ароматични вещества от видовете, използвани за производството на напитки:
3302 10 - От видовете, използвани за производството на храни или напитки:
-- От видовете, използвани за производството на напитки:
--- Препарати, съдържащи всички ароматични вещества, които характеризират една напитка:
3302 10 10 ---- С действително алкохолно съдържание по обем, превишаващо 0,5 % vol 0 %
---- Други:
3302 10 21 ----- Несъдържащи млечни мазнини, захароза, изоглюкоза, глюкоза, нишесте или скорбяла или съдържащи тегловно по-малко от 1,5 % млечни мазнини, по-малко от 5 % захароза или изоглюкоза, по-малко от 5 % глюкоза, нишесте или скорбяла 2,8 %
3302 10 29 ----- Други 0 % + EAR
3501 Казеини, казеинати и други казеинови производни; казеинови лепила:
3501 10 - Казеини:
3501 10 50 -- Предназначени за промишлени цели, различни от тези за производство на хранителни продукти или фуражи 0 %
3501 10 90 -- Други 0 %
3501 90 - Други
3501 90 90 -- Други 0 %
3505 Декстрин и други модифицирани скорбяла и нишесте (например желатинирани или естерифицирани скорбяла и нишесте); лепила на базата на скорбяла или нишесте, на декстрин или на други модифицирани скорбяла или нишесте:
3505 10 - Декстрин и други модифицирани скорбяла и нишесте:
3505 10 10 -- Декстрин 0 % + 17,7 EUR/100 kg
-- Други модифицирани скорбяла и нишесте:
3505 10 90 --- Други 0 % + 17,7 EUR/100 kg
3505 20 - Лепила:
3505 20 10 -- С тегловно съдържание на скорбяла или нишесте, на декстрин или на други модифицирани скорбяла или нишесте, по-малко от 25 % 0 % + 4,5 EUR/100 kg MAX 11,5 %
3505 20 30 -- С тегловно съдържание на скорбяла или нишесте, на декстрин или на други модифицирани скорбяла или нишесте, равно или по-голямо от 25 %, но по-малко от 55 % 0 % + 8,9 EUR/100 kg MAX 11,5 %
3505 20 50 -- С тегловно съдържание на скорбяла или нишесте, на декстрин или на други модифицирани скорбяла или нишесте, равно или по-голямо от 55 %, но по-малко от 80 % 0 % + 14,2 EUR/100 kg MAX 11,5 %
3505 20 90 -- С тегловно съдържание на скорбяла или нишесте, на декстрин или на други модифицирани скорбяла или нишесте, равно или по-голямо от 80 % 0 % + 17,7 EUR/100 kg MAX 11,5 %
3809 Препарати за апретура или дообработка, ускорители на боядисване или фиксиране на багрила и други продукти и препарати (например препарати за скробване и препарати за стипцоване), използвани при производството на текстил, хартия, кожи или в подобни производства, неупоменати, нито включени другаде:
3809 10 - На базата на скорбeлни продукти:
3809 10 10 -- Съдържащи тегловно по-малко от 55 % от тези продукти 0 % + 8,9 EUR/100 kg MAX 12,8 %
3809 10 30 -- Съдържащи тегловно 55 % или повече, но по-малко от 70 % от тези продукти 0 % + 12,4 EUR/100 kg MAX 12,8 %
3809 10 50 -- Съдържащи тегловно 70 % или повече, но по-малко от 83 % от тези продукти 0 % + 15,1 EUR/100 kg MAX 12,8 %
3809 10 90 -- Съдържащи тегловно 83 % или повече от тези продукти 0 % +17,7 EUR/100 kg MAX 12,8 %
3823 Промишлени монокарбоксилни мастни киселини; масла от рафинация, съдържащи киселини; промишлени мастни алкохоли 0 %
3824 Свързващи препарати за леярски форми или сърца; химични продукти и препарати на химическата промишленост или на други, свързани с нея промишлености (включително смесите от естествени продукти), неупоменати, нито включени другаде; отпадъчни продукти от химическата промишленост или от други, свързани с нея промишлености, неупоменати, нито включени другаде:
3824 60 - Сорбитол, различен от посочения в подпозиция № 2905 44:
-- Във воден разтвор:
3824 60 11 --- Съдържащ тегловно 2 % или по-малко D-манитол, изчислен върху съдържанието на D-глюцитол 0 % + 16,1 EUR/100 kg
3824 60 19 --- Друг
-- Друг:
0 % + 37,8 EUR/100 kg
3824 60 91 --- Съдържащ тегловно 2 % или по-малко D-манитол, изчислен върху съдържанието на D-глюцитол 0 % + 23 EUR/100 kg
3824 60 99 --- Друг 0 % + 53,7 EUR/100 kg

(1) Окончателният размер на преференциалното мито, изчислен в съответствие с тази забележка, ще бъде закръглен до първия десетичен знак с изключение на митата, изразени като "EAR", "AD S/ZR" и "AD F/MR" в тази таблица, които ще бъдат закръглени до втория десетичен знак.
(2) От влизането в сила на това решение митото ще е 0 %.
(3) Ползването на преференциите се осъществява при условията, посочени в съответните разпоредби на Общността.

Таблица 3: Базови количества, отчитани при изчисляването на редуцираните селскостопански компоненти (EAR) и допълнителните мита, прилагани при внос в Общността на стоките, посочени в таблица 2

Основен продукт Ставка на митото
НОН на 1.VII.2000
(ЕUR/100 kg)
Мека пшеница 9,504
Твърда пшеница 14,752
Ръж 9,261
Ечемик 9,261
Царевица 9,395
Ориз, с дълги зърна, олющен 26,432
Обезмаслено мляко на прах 118,800
Пълномаслено мляко на прах 130,432
Масло 189,562
Рафинирана захар 41,928

Приложение II
(Изм., ДВ, бр. 87 от 2004 г.)

Тарифни квоти, прилагани по вноса в Република България (pdf)

Мита, прилагани по вноса в Република България (pdf)

Изготвено в Брюксел на 01 юли 2002 г.

Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив