имайки предвид Европейското споразумение за асоцииране между Eвропейските общности и техните страни членки, от една страна, и Република България, от друга страна1, и в частност чл.1, ал. 2 на Протокол 3 към него,
отчитайки, че:
1. Протокол 3, заменен с Протокола за адаптиране на търговските аспекти на Европейското споразумение за асоцииране2, обхваща търговските договорености за преработени селскостопански стоки между Общността и България.
2. Съгласно чл.1, ал. 2 от този протокол Съветът за асоцииране взема решения, в частност за изменение на митата, посочени в приложенията към протокола, и за увеличаване или премахване на тарифните квоти.
3. Съгласно чл.2, второ тире от този протокол Съветът за асоцииране взема решения също и за намаляване на прилаганите мита вследствие намаленията в резултат на взаимни концесии относно преработените селскостопански стоки.
4. Годишните квоти, посочени в приложения I и II към това решение, следва да бъдат отворени за 2002 г. Предвид обстоятелството, че тези годишни квоти могат да бъдат отворени след 1 януари 2002 г., на дата, която ще бъде определена, те следва да бъдат намалени на база pro rata в съответствие с изтеклия период,
прие следното решение:
Член 1
Приложения I и II към Протокол 3 за търговията с преработени селскостопански стоки между Общността и България се заменят от приложения I и II към това решение.Член 2
Годишните квоти за 2002 г., посочени в приложения I и II към това решение, ще бъдат намалени на база pro rata, като се отчита периодът, базиран на пълните месеци, които вече са изтекли.Член 3
Това решение влиза в сила на първия ден от втория месец, следващ неговото приемане.
1 ОВ L 358, 31.12.1994 г., стр. 3
2 ОВ L 112, 24.09.1999 г., стр. 3
Приложение I
Таблица 1: Квоти, прилагани по вноса в Общността на стоки с произход от България-освободени от мита
Код по Комбинираната номенклатура |
Описание |
Годишна квота 2002 г. |
Годишно увеличение от 2003 г. нататък |
(1000 kg) | |||
0405 | Масло и други млечни мазнини; млечни пасти за намазване: | 588 | 49 |
0405 20 | - Млечни пасти за намазване: | ||
0405 20 10 | -- С тегловно съдържание на мазнини, равно или по-голямо от 39 %, но по-малко от 60 % | ||
0405 20 30 | -- С тегловно съдържание на мазнини, равно или по-голямо от 60 %, но по-малко от 75 % | ||
от 2106 | Хранителни продукти, неупоменати, нито включени другаде, различни от тези с КН 2106 10 20 и 2106 90 20 и различни от захарни сиропи, ароматизирани или с прибавка на оцветители(1) | ||
3302 10 | Смеси от ароматични вещества и смеси (включително алкохолни разтвори) на базата на едно или повече от тези вещества от видовете, използвани за производството на храни или напитки: | ||
3302 10 29 | ----- Други | ||
1702 50 | Фруктоза, химически чиста | 4000 | - |
от 1704 | Захарни изделия без какао (включително белия шоколад); с изключение на екстракт от сладка папрат, съдържащ тегловно повече от 10 % захароза, но несъдържащ други добавки, с КН 1704 90 10 | 202 | 17 |
от 1806 | Шоколад и други хранителни продукти, съдържащи какао, различни от тези с КН 1806 10 15 | 604 | 50 |
от 1901 | Екстракти от малц; хранителни продукти от брашна, грис, скорбяла, нишесте или екстракти от малц, несъдържащи какао или съдържащи тегловно по-малко от 40 % какао, изчислено на базата на напълно обезмаслената маса, неупоменати, нито включени другаде; храни, приготвени от продуктите от № 0401 до 0404, несъдържащи какао или съдържащи тегловно по-малко от 5 % какао, изчислено на базата на напълно обезмаслената маса, неупоменати, нито включени другаде, с изключение на стоките с КН 1901 90 91 | 121 | 10 |
от 1902 | Тестени храни, дори варени или обработени по друг начин, с изключение на пълнените с KН 1902 20 10 и 1902 20 30, кус-кус, дори приготвен | 404 | 34 |
1904 | Продукти на базата на приготвени чрез набъбване или печене житни растения (например corn flakes); житни растения (различни от царевицата), на зърна или под формата на люспи или други преработени зърна (с изключение на брашно и грис), варени или приготвени по друг начин, неупоменати, нито включени другаде | 302 | 25 |
1905 | Хлебарски, тестени сладкарски или бисквитни продукти, дори с прибавка на какао; нафора, празни капсули от тесто за медикаменти, сухи тестени листа от брашно, скорбяла или нишесте и подобни продукти | 706 | 59 |
2101 12 98 | Препарати на базата на екстракти, на есенции или на концентрати от кафе, или на базата на кафе, различни от тези с КН 2101 12 92 | 202 | 17 |
2101 20 98 | Препарати на базата на екстракти, на есенции или на концентрати от чай или мате или на базата на чай или мате, различни от тези с КН 2101 20 92 | ||
2101 30 |
- Печена цикория и други печени заместители на кафе и техните екстракти, есенции и концентрати: -- Печена цикория и други печени заместители на кафе: |
26 | 2 |
2101 30 19 |
--- Други -- Екстракти, есенции и концентрати от печена цикория и други печени заместители на кафе: |
||
2101 30 99 | --- Други | ||
2103 | Препарати за сосове и готови сосове; комбинирани подправки; синапено брашно и готова горчица: | ||
2103 20 00 | - Кетчуп от домати и други сосове от домати | 2200 | 200 |
2103 30 90 | -- Готова горчица | 2200 | 200 |
2103 90 90 | -- Други | 2200 | 200 |
2105 00 | Сладолед за консумация, дори съдържащ какао | 100 | 8 |
2202 | Води, включително минералните води и газираните води, подсладени със захар или други подсладители или ароматизирани, и други безалкохолни напитки, с изключение на плодовите и зеленчуковите сокове от № 2009: | 21 | 2 |
2202 90 91 до 2202 90 99 |
-- Други |
(1) За стоките с КН 2106 90 10 ползването на преференциите се осъществява при условията, посочени в съответните разпоредби на Общността.
Таблица 2: Мита, прилагани при внос в Общността на стоки с произход от България
Забележка. Митата, посочени в тази таблица, подлежат на 10%-но намаление. Kоличествата, отчитани при изчисляването на редуцираните селскостопански компоненти (EAR) и допълнителните мита (AD S/ZR и AD F/MR), прилагани при внос в Общността на стоките, посочени в тази таблица, са тези, посочени в Таблица 2 (б) (от 1.7.2000) на Приложение 1 на Регламент на Европейската комисия (ЕС) № 2204/1999 от 12 октомври 1999 (страници 775 до 787 на Official Journal L 278 от 28 октомври 1999(1)).
Код по Комбинираната номенклатура |
Описание |
Мита, прилагани на 31.XII.2000 г. |
0403 | Мътеница, подквасени млека и сметана, кисело мляко, кефир и други ферментирали или подкиселени млека и сметана, дори концентрирани или с прибавка на захар или други подсладители, или ароматизирани, или с прибавка на плодове, ядки или какао: | |
0403 10 |
- Кисело мляко: -- Ароматизирано или с прибавка на плодове, ядки или какао: --- На прах, гранули или в други твърди форми, с тегловно съдържание на млечни мазнини: |
|
0403 10 51 | ---- Непревишаващо 1,5 % | 0 % + 95 EUR/100 kg |
0403 10 53 | ---- Превишаващо 1,5 %, но непревишаващо 27 % | 0 % + 130,4 EUR/100 kg |
0403 10 59 |
---- Превишаващо 27 % --- Друго, с тегловно съдържание на млечни мазнини: |
0 % + 168,8 EUR/100 kg |
0403 10 91 | ---- Непревишаващо 3 % | 0 % + 12,4 EUR/100 kg |
0403 10 93 | ---- Превишаващо 3 %, но непревишаващо 6 % | 0 % + 17,1 EUR/100 kg |
0403 10 99 | ---- Превишаващо 6 % | 0 % + 26,6 EUR/100 kg |
0403 90 |
- Други: -- Ароматизирани или с прибавка на плодове, ядки или какао: --- На прах, гранули или в други твърди форми, с тегловно съдържание на млечни мазнини: |
|
0403 90 71 | ---- Непревишаващо 1,5 % | 0 % + 95 EUR/100 kg |
0403 90 73 | ---- Превишаващо 1,5 %, но непревишаващо 27 % | 0 % + 130,4 EUR/100 kg |
0403 90 79 |
---- Превишаващо 27 % --- Други, с тегловно съдържание на млечни мазнини: |
0 % + 168,8 EUR/100 kg |
0403 90 91 | ---- Непревишаващо 3 % | 0 % + 12,4 EUR/100 kg |
0403 90 93 | ---- Превишаващо 3 %, но непревишаващо 6 % | 0 % + 17,1 EUR/100 kg |
0403 90 99 | ---- Превишаващо 6 % | 0 % + 26,6 EUR/100 kg |
0405 | Масло и други млечни мазнини; млечни пасти за намазване: | |
0405 20 | - Млечни пасти за намазване: | |
0405 20 10 | -- С тегловно съдържание на мазнини, равно или по-голямо от 39 %, но по-малко от 60 % | 0 % + EAR |
0405 20 30 | -- С тегловно съдържание на мазнини, равно или по-голямо от 60 %, но непревишаващо 75 % | 0 % + EAR |
0509 00 | Естествени сюнгери от животински произход: | |
0509 00 90 | - Други | 5,1 % |
0710 | Зеленчуци, неварени или варени във вода или на пара, замразени: | |
0710 40 00 | - Сладка царевица | 0 % + 9,4 EUR/100 kg net eda |
0711 | Зеленчуци, временно консервирани (например посредством серен диоксид или във вода - солена, сулфорирана или с прибавка на други вещества, подсигуряващи временното им консервиране), но негодни за консумация в това състояние: | |
0711 90 |
- Други зеленчуци; зеленчукови смеси: -- Зеленчуци: |
|
0711 90 30 | --- Сладка царевица | 0 % + 9,4 EUR/100 kg net eda |
1302 |
Растителни сокове и екстракти; пектинови материали, пектинати и пектати; агар-агар и други лепкави и сгъстяващи материали, извлечени от растения, дори модифицирани: - Растителни сокове и екстракти: |
|
1302 12 00 | -- От сладка папрат | 0 % |
1302 13 00 | -- От хмел | 1,9 % |
1302 20 | - Пектинови материали, пектинати и пектати: | |
1302 20 10 | -- В сухо състояние | 7,1 % |
1302 20 90 | -- Други | 5,2 % |
1505 | Мазнини от вълна (серей) и производни мастни вещества от тях, включително ланолина: | |
1505 10 00 | - Мазнина от вълна (серей), необработена | 3,2 % |
1516 | Мазнини и масла от животински или растителен произход и техните фракции, частично или напълно хидрогенирани, интерестерифицирани, преестерифицирани или елайдинирани, дори рафинирани, но необработени по друг начин: | |
1516 20 | - Растителни мазнини и масла и техните фракции: | |
1516 20 10 | -- Хидрогенирани рицинови масла, наречени "opalwax" | 3,4 % (2) |
1517 | Маргарин; хранителни смеси или препарати от животински или растителни мазнини или масла или от фракции от различни мазнини или масла от настоящата глава, различни от хранителните мазнини и масла и техните фракции от № 1516: | |
1517 10 | - Маргарин, с изключение на течния маргарин: | |
1517 10 10 | -- С тегловно съдържание на млечни мазнини, превишаващо 10 %, но непревишаващо 15 % | 0 % + 28,4 EUR/100 kg |
1517 90 | - Други: | |
1517 90 10 |
-- С тегловно съдържание на млечни мазнини, превишаващо 10%, но непревишаващо 15% -- Други: |
0 % + 28,4 EUR/100 kg |
1517 90 93 | --- Смеси за кулинарията или препарати, използвани за отделяне от формите | 2,9 % |
1518 00 | Животински или растителни мазнини и масла и техните фракции, обработени чрез загряване, окислени, обезводнени, сулфорирани, продухани, полимеризирани чрез загряване във вакуум или в инертен газ или по друг начин химически модифицирани, с изключение на тези от № 1516; негодни за консумация смеси или препарати от животински или растителни мазнини или масла или от фракции от различни мазнини или масла от настоящата глава, неупоменати, нито включени другаде: | |
1518 00 10 |
- Линоксин - Други: |
7,7 % |
1518 00 91 |
-- Животински или растителни мазнини и масла и техните фракции, обработени чрез загряване, окислени, обезводнени, сулфорирани, продухани, стандолизирани или претърпели други химични промени, с изключение на тези от № 1516 -- Други: |
7,7 % |
1518 00 95 | --- Негодни за консумация смеси и препарати от животински мазнини и масла или от животински и растителни мазнини и масла и техните фракции | 2 % |
1518 00 99 | --- Други | 7,7 % |
1521 | Растителни восъци (различни от триглицеридите), восък от пчели или от други насекоми и спермацет, дори рафинирани или оцветени: | |
1521 90 |
- Други: -- Восък от пчели или от други насекоми, дори рафиниран или оцветен: |
|
1521 90 99 | --- Други | 2,5 % |
1522 00 | Дегра; остатъци, получени при обработката на продукти, съдържащи мазнини или восъци от животински или растителен произход: | |
1522 00 10 | - Дегра | 3,8 % |
1702 | Други видове захар, включително лактоза, малтоза, глюкоза и фруктоза (левулоза), химически чисти, в твърдо състояние; захарни сиропи без ароматизиращи или оцветяващи добавки; заместители на мед, дори смесени с естествен мед; карамелизирана захар и карамелизирани меласи: | |
1702 50 00 | - Фруктоза, химически чиста | 16 % + 50,7 EUR/100 kg net mas |
1702 90 | - Други, включително инвертната захар: | |
1702 90 10 | -- Химически чиста малтоза | 12,8 % |
1704 | Захарни изделия без какао (включително белия шоколад): | |
1704 10 |
- Дъвка (chewing-gum), дори със захарно покритие: -- С тегловно съдържание на захароза, по-малко от 60 % (включително и инвертната захар, изразена като захароза): |
|
1704 10 11 | --- Под формата на лента | 0 % + 27,1 EUR/100kg MAX 17,9% |
1704 10 19 |
--- Други -- С тегловно съдържание на захароза, равно или по-голямо от 60 % (включително инвертната захар, изразена като захароза): |
0 % + 27,1 EUR/100kg MAX 17,9% |
1704 10 91 | --- Под формата на лента | 0 % + 30,9 EUR/100kg MAX 18,2% |
1704 10 99 | --- Други | 0 % + 30,9 EUR/100kg MAX 18,2% |
1704 90 | - Други: | |
1704 90 10 | -- Екстракт от сладка папрат, съдържащ тегловно повече от 10 % захароза, но несъдържащ други добавки | 5,8 % |
1704 90 30 | -- Бял шоколад | 0 % + 45,1 MAX 18,9% + 16,5 EUR/100kg |
-- Други: | ||
1704 90 51 | --- Пасти, включително марципан, в директни опаковки, с нетно съдържание 1 kg или повече | 0 % + EAR MAX 18,7 % + AD S/ZR |
1704 90 55 | --- Пастили за гърло и бонбони против кашлица | 0 % + EAR MAX 18,7 % + AD S/ZR |
1704 90 61 | --- Дражета и подобни захарни изделия | 0 % + EAR MAX 18,7 % + AD S/ZR |
--- Други: | ||
1704 90 65 | ---- Гумени бонбони, желирани захарни изделия, включително захарни изделия от плодова маса | 0 % + EAR MAX 18,7 % + AD S/ZR |
1704 90 71 | ---- Бонбони от стопена захар, дори пълнени | 0 % + EAR MAX 18,7 % + AD S/ZR |
1704 90 75 | ---- Карамели | 0 % + EAR MAX 18,7 % + AD S/ZR |
---- Други: | ||
1704 90 81 | ----- Получени чрез пресоване | 0 % + EAR MAX 18,7 % + AD S/ZR |
1704 90 99 | ----- Други | 0 % + EAR MAX 18,7 % + AD S/ZR |
1803 | Какаова маса, дори обезмаслена: | 0 % |
1804 00 00 | Масло, мазнина и течно масло от какао | 0 % |
1805 00 00 | Какао на прах, без прибавка на захар или други подсладители | 0 % |
1806 | Шоколад и други хранителни продукти, съдържащи какао: | |
1806 10 | - Какао на прах с прибавка на захар или други подсладители: | |
1806 10 15 | -- Несъдържащо или съдържащо тегловно по-малко от 5 % захароза (включително инвертна захар, изразена като захароза) или изоглюкоза, също изразена като захароза | 0 % |
1806 10 20 | -- С тегловно съдържание на захароза (включително инвертна захар, изразена като захароза) или изоглюкоза, също изразена като захароза, равно или по-голямо от 5 % и по-малко от 65 % | 0 % + 25,2 EUR/100 kg |
1806 10 30 | -- С тегловно съдържание на захароза (включително инвертна захар, изразена като захароза) или изоглюкоза, също изразена като захароза, равно или по-голямо от 65 % и по-малко от 80 % | 0 % + 31,4 EUR/100 kg |
1806 10 90 | -- С тегловно съдържание на захароза (включително инвертна захар, изразена като захароза) или изоглюкоза, също изразена като захароза, равно или по-голямо от 80 % | 0 % + 41,9 EUR/100 kg |
1806 20 | - Други продукти, представени на блокове или на пръчки, с тегло над 2 kg или в течно, кашесто или прахообразно състояние, на гранули или подобни форми, в съдове или в директни опаковки със съдържание над 2 kg: | |
1806 20 10 | -- С тегловно съдържание на какаово масло 31 % или повече или с тегловно съдържание общо на какаово масло и млечни мазнини 31 % или повече: | 0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR |
1806 20 30 | -- С общо тегловно съдържание на какаово масло и млечни мазнини 25% или повече, но по-малко от 31%: | 0% + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR |
-- Други : | ||
1806 20 50 | --- С тегловно съдържание на какаово масло 18% или повече: | 0% + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR |
1806 20 70 | --- Продукти, наречени "chocolate milk crumb" | 0 % + EAR |
1806 20 80 | --- Шоколадова глазура | 0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR |
1806 20 95 |
--- Други - Други, представени на блокчета, пръчки или пръчици: |
0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR |
1806 31 00 | -- С пълнеж | 0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR |
1806 32 | -- Без пълнеж: | |
1806 32 10 | --- С добавка на зърнени храни, плодове или ядки | 0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR |
1806 32 90 | --- Други | 0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR |
1806 90 |
- Други: -- Шоколад и шоколадови изделия: --- Шоколадови бонбони, дори пълнени: |
|
1806 90 11 | ---- Съдържащи алкохол | 0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR |
1806 90 19 | ---- Други | 0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR |
--- Други: | ||
1806 90 31 | ---- С пълнеж | 0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR |
1806 90 39 | ---- Без пълнеж | 0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR |
1806 90 50 | -- Захарни изделия и техните заместители, произведени от заместители на захарта, съдържащи какао | 0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR |
1806 90 60 | -- Пасти за намазване, съдържащи какао (течен шоколад) | 0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR |
1806 90 70 | -- Препарати за приготвяне на напитки, съдържащи какао | 0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR |
1806 90 90 | -- Други | 0 % + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR |
1901 | Екстракти от малц; хранителни продукти от брашна, грис, скорбяла, нишесте или екстракти от малц, несъдържащи какао или съдържащи тегловно по-малко от 40 % какао, изчислено на базата на напълно обезмаслената маса, неупоменати, нито включени другаде; храни, приготвени от продуктите от № 0401 до 0404, несъдържащи какао или съдържащи тегловно по-малко от 5 % какао, изчислено на базата на напълно обезмаслената маса, неупоменати, нито включени другаде: | |
1901 10 00 | - Детски храни, пригодени за продажба на дребно | 0 % + EAR |
1901 20 00 | - Смеси и теста за приготвяне на хлебарски, сладкарски или бисквитни продукти от № 1905 | 0 % + EAR |
1901 90 |
- Други: -- Екстракти от малц: |
|
1901 90 11 | --- С тегловно съдържание на сух екстракт 90 % или повече | 0 % + 18 EUR/100 kg |
1901 90 19 | --- Други | 0 % + 14,7 EUR/100 kg |
-- Други: | ||
1901 90 91 | --- Несъдържащи млечни мазнини, захароза, изоглюкоза, глюкоза, скорбяла или нишесте или съдържащи тегловно по-малко от 1,5 % млечни мазнини, по-малко от 5 % захароза (включително инвертна захар) или изоглюкоза, по-малко от 5 % глюкоза или скорбяла или нишесте, различни от храните на прах, приготвени от продуктите от № 0401 до 0404 | 12,8 % |
1901 90 99 | --- Други | 0 % + EAR |
1902 |
Тестени храни, дори варени или пълнени (с месо или други продукти) или обработени по друг начин, такива като спагети, макарони, юфка, лазаня, равиоли, канелони; кус-кус, дори приготвен: - Тестени храни, неварени, нито пълнени, нито обработени по друг начин: |
|
1902 11 00 | -- Съдържащи яйца | 0 % + 24,6 EUR/100 kg |
1902 19 | -- Други: | |
1902 19 10 | --- Несъдържащи брашно или грис от мека пшеница | 0 % + 24,6 EUR/100 kg |
1902 19 90 | --- Други | 0 % + 21,1 EUR/100 kg |
1902 20 |
- Тестени храни, пълнени (дори варени или обработени по друг начин): -- Други: |
|
1902 20 91 | --- Варени | 0 % + 6,1 EUR/100 kg |
1902 20 99 | --- Други | 0 % + 17,1 EUR/100 kg |
1902 30 | - Други тестени храни: | |
1902 30 10 | -- Сухи | 0 % + 24,6 EUR/100 kg |
1902 30 90 | -- Други | 0 % + 9,7 EUR/100 kg |
1902 40 | - Кус-кус: | |
1902 40 10 | -- Неприготвен | 0 % + 24,6 EUR/100 kg |
1902 40 90 | -- Друг | 0 % + 9,7 EUR/100 kg |
1903 00 00 | Тапиока и нейните заместители, приготвени от нишесте, на люспи, зърна, заоблени зрънца, отсeвки или подобни форми | 0 % + 15,1 EUR/100 kg |
1904 | Продукти на базата на приготвени чрез набъбване или печене житни растения (например corn flakes); житни растения (различни от царевицата), на зърна или под формата на люспи или други преработени зърна (с изключение на брашно и грис), варени или приготвени по друг начин, неупоменати, нито включени другаде: | |
1904 10 | - Продукти на базата на приготвени чрез набъбване или печене житни растения: | |
1904 10 10 | -- На базата на царевица | 0 % + 20 EUR/100 kg |
1904 10 30 | -- На базата на ориз | 0 % + 46 EUR/100 kg |
1904 10 90 | -- Други | 0 % + 33,6 EUR/100 kg |
1904 20 | - Продукти, приготвени от непечени люспи от житни растения или от смеси от непечени люспи от житни растения с печени такива или с набъбнали зърна: | |
1904 20 10 |
-- Храни от вида "Musli" на базата на непечени люспи от житни растения -- Други: |
0 % + EAR |
1904 20 91 | --- На базата на царевица | 0 % + 20 EUR/100 kg |
1904 20 95 | --- На базата на ориз | 0 % + 46 EUR/100 kg |
1904 20 99 | --- Други | 0 % + 33,6 EUR/100 kg |
1904 90 | - Други: | |
1904 90 10 | -- Ориз | 0 % + 46 EUR/100 kg |
1904 90 90 | -- Други | 0 % + 25,7 EUR/100 kg |
1905 | Хлебарски, тестени сладкарски или бисквитни продукти, дори с прибавка на какао; нафора, празни капсули от тесто за медикаменти, сухи тестени листа от брашно, скорбяла или нишесте и подобни продукти: | |
1905 10 00 | - Хрупкав хляб (кнекброт) | 0 % + 13 EUR/100 kg |
1905 20 | - Меденки: | |
1905 20 10 | -- С тегловно съдържание на захароза (включително инвертна захар, изразена като захароза) по-малко от 30 % | 0 % + 18,3 EUR/100 kg |
1905 20 30 | -- С тегловно съдържание на захароза (включително инвертна захар, изразена като захароза) 30 % или повече, но по-малко от 50 % | 0 % + 24,6 EUR/100 kg |
1905 20 90 | -- С тегловно съдържание на захароза (включително инвертна захар, изразена като захароза) 50 % или повече | 0 % + 31,4 EUR/100 kg |
1905 30 |
- Бисквити с прибавка на подсладители; гофрети и вафли: -- Изцяло или частично покрити с шоколад или с други продукти, съдържащи какао: |
|
1905 30 11 | --- В директни опаковки, с нетно съдържание, непревишаващо 85 g | 0 % + EAR MAX 24,2% + AD S/ZR |
1905 30 19 | --- Други | 0 % + EAR MAX 24,2% + AD S/ZR |
-- Други: --- Бисквити с прибавка на подсладители: |
||
1905 30 30 | ---- С тегловно съдържание на млечни мазнини 8 % или повече | 0 % + EAR MAX 24,2% + AD S/ZR |
---- Други: | ||
1905 30 51 | ----- Двойни бисквити с пълнеж | 0 % + EAR MAX 24,2% + AD S/ZR |
1905 30 59 | ----- Други | 0 % + EAR MAX 24,2% + AD S/ZR |
--- Гофрети и вафли: | ||
1905 30 91 | ---- Солени, със или без пълнеж | 0 % + EAR MAX 20,7% + AD F/MR |
1905 30 99 | ---- Други | 0 % + EAR MAX 24,2% + AD S/ZR |
1905 40 | - Сухари и подобни препечени продукти: | |
1905 40 10 | -- Сухари | 0 % + EAR |
1905 40 90 | -- Други | 0 % + EAR |
1905 90 | - Други: | |
1905 90 10 | -- Безквасен хляб | 0 % + 15,9 EUR/100 kg |
1905 90 20 | -- Нафора, празни капсули от тесто от видовете, използвани за медикаменти, сухи тестени листа от брашно, скорбяла или нишесте и подобни продукти | 0 % + 60,5 EUR/100 kg |
-- Други: | ||
1905 90 30 | --- Хляб без прибавка на мед, яйца, сирене или плодове и с тегловно съдържание на захар и мазнини в сухото вещество, всяко от тях, непревишаващо 5 % | 0 % + EAR |
1905 90 40 | --- Гофрети и вафли, с тегловно съдържание на вода, превишаващо 10 % | 0 % + EAR MAX 20,7% + AD F/MR |
1905 90 45 | --- Бисквити | 0 % + EAR MAX 20,7% + AD F/MR |
1905 90 55 | --- Екструдирани или експандирани, солени или ароматизирани продукти | 0 % + EAR MAX 20,7% + AD F/MR |
--- Други: | ||
1905 90 60 | ---- С прибавка на подсладители | 0 % + EAR MAX 24,2% + AD S/ZR |
1905 90 90 | ---- Други | 0 % + EAR MAX 20,7% + AD F/MR |
2001 | Зеленчуци, плодове и други годни за консумация части от растения, приготвени или консервирани с оцет или с оцетна киселина: | |
2001 90 | - Други : | |
2001 90 30 | -- Сладка царевица (Zea mays var. saccharata) | 0 % + 9,4 EUR/100 kg net eda |
2001 90 40 | -- Игнам (индийски картоф), сладки патати и други подобни, годни за консумация части от растения, с тегловно съдържание на скорбяла или нишесте 5 % или повече | 0 % + 3,8 EUR/100 kg net eda |
2001 90 60 | -- Сърцевина от палмово дърво | 10 % |
2004 | Други зеленчуци, приготвени или консервирани по начин, различен от този с оцет или оцетна киселина, замразени, различни от продуктите от № 2006: | |
2004 10 | - Картофи: | |
-- Други: | ||
2004 10 91 | --- Под формата на брашно, грис или люспи | 0 % + EAR |
2004 90 | - Други зеленчуци и смеси от зеленчуци: | |
2004 90 10 | -- Сладка царевица (Zea mays var. saccharata) | 5,1 % + 9,4 EUR/100 kg net eda |
2005 | Други зеленчуци, приготвени или консервирани по начин, различен от този с оцет или с оцетна киселина, незамразени, различни от продуктите от № 2006: | |
2005 20 | - Картофи: | |
2005 20 10 | -- Под формата на брашно, грис или люспи | 0 % + EAR |
2005 80 00 | - Сладка царевица (Zea mays var. saccharata) | 0 % + 9,4 EUR/100 kg net eda |
от 2005 90 80 | Готови храни на базата на брашно oт бобови зеленчуци под формата на сушени резени или тесто, познато като "папад" | 0 % |
2008 |
Плодове и други части от растения, годни за консумация, приготвени или консервирани по друг начин, със или без прибавка на захар или други подсладители или алкохол, неупоменати, нито включени другаде: - Черупкови плодове, фъстъци и други семена, дори смесени помежду си: |
|
2008 11 | -- Фъстъци: | |
2008 11 10 | --- Фъстъчено масло | 5,2 % |
- Други, включително смесите, с изключение на тези от № 2008 19: | ||
2008 91 00 | -- Сърцевина от палмово дърво | 3,5 % |
2008 99 |
-- Други: --- Без прибавка на алкохол: ---- Без прибавка на захар: |
|
2008 99 85 | ----- Царевица, с изключение на сладката царевица (Zea mays var. saccharata) | 0 % + 9,4 EUR/100 kg net eda |
2008 99 91 | ----- Игнам (индийски картоф), сладки патати и други подобни, годни за консумация части от растения, с тегловно съдържание на скорбяла или нишесте 5 % или повече | 0 % + 3,8 EUR/100 kg net eda |
2101 |
Екстракти, есенции и концентрати от кафе, чай или мате и препарати, приготвени на базата на тези екстракти, есенции или концентрати или на базата на кафе, чай или мате; печена цикория и други печени заместители на кафе и техните екстракти, есенции и концентрати: - Екстракти, есенции и концентрати от кафе и препарати, приготвени на базата на тези екстракти, есенции или концентрати или на базата на кафе: |
|
2101 11 | -- Екстракти; есенции и концентрати | 3,2 % |
2101 12 | -- Препарати на базата на екстракти, на есенции или на концентрати, или на базата на кафе: | |
2101 12 92 | --- Препарати на базата на екстракти, на есенции или на концентрати от кафе | 4,9 % |
2101 12 98 | --- Други | 0 % + EAR |
2101 20 | - Екстракти, есенции и концентрати от чай или мате и препарати, приготвени на базата на тези екстракти, есенции или концентрати или на базата на чай или на мате: | |
2101 20 20 | -- Екстракти, есенции и концентрати | 2,2 % |
-- Препарати: | ||
2101 20 92 | --- На базата на екстракти, есенции или концентрати от чай или мате | 0 % |
2101 20 98 | --- Други | 0 % + EAR |
2101 30 |
- Печена цикория и други печени заместители на кафе и техните екстракти, есенции и концентрати: -- Печена цикория и други печени заместители на кафе: |
|
2101 30 11 | --- Печена цикория | 4,9 % |
2101 30 19 | --- Други | 0 % + 12,7 EUR/100 kg |
-- Екстракти, есенции и концентрати от печена цикория и други печени заместители на кафе: | ||
2101 30 91 | --- От печена цикория | 5,5 % |
2101 30 99 | --- Други | 0 % + 22,7 EUR/100 kg |
2102 | Маи (активни или неактивни); други неактивни едноклетъчни микроорганизми (с изключение на ваксините от № 3002); набухватели: | |
2102 10 | - Активни маи: | |
2102 10 10 | -- Селекционирани щамови маи | 4,7 % |
-- Хлебни маи: | ||
2102 10 31 | --- Сухи | 0 % |
2102 10 39 | --- Други | 0 % |
2102 10 90 | -- Други | 3,8 % |
2102 20 |
- Неактивни маи; други неактивни едноклетъчни микроорганизми: -- Неактивни маи: |
|
2102 20 11 | --- На таблетки, на кубчета или в подобни форми, или в директни опаковки, с нетно съдържание, непревишаващо 1 kg | 1,9 % |
2102 20 19 | --- Други | 2,6 % |
2102 30 00 | - Набухватели | 1,9 % |
2103 | Препарати за сосове и готови сосове; комбинирани подправки; синапено брашно и готова горчица: | |
2103 10 00 | - Сос от соя | 2,8 % |
2103 20 00 | - Кетчуп от домати и други сосове от домати | 3,8 % |
2103 30 | - Синапено брашно и готова горчица: | |
2103 30 90 | -- Готова горчица | 4,2 % |
2103 90 | -- Други : | |
2103 90 90 | -- Други | 3,2 % |
2104 | Препарати за супи или бульони; готови супи или бульони; смесени хомогенизирани готови храни: | |
2104 10 | - Препарати за супи или бульони; готови супи или бульони: | |
2104 10 10 | -- Сухи | 4,5 % |
2104 10 90 | -- Други | 4,5 % |
2104 20 00 | - Смесени хомогенизирани готови храни | 5,5 % |
2105 00 | Сладолед за консумация, дори съдържащ какао: | |
2105 00 10 |
- Несъдържащ или съдържащ тегловно по-малко от 3 % млечни мазнини - С тегловно съдържание на млечни мазнини: |
0 % + 20,2 EUR/100 kg MAX 19,4 % + 9,4 EUR/100 kg |
2105 00 91 | -- 3 % или повече, но по-малко от 7 % | 0 % + 38,5 EUR/100 kg MAX 18,1 % + 7 EUR/100 kg |
2105 00 99 | -- 7 % или повече | 0 % + 54 EUR/100 kg MAX 17,8 % + 6,9 EUR/100kg |
2106 | Хранителни продукти, неупоменати, нито включени другаде: | |
2106 10 | - Протеинови концентрати и текстурирани протеинови вещества: | |
2106 10 20 | -- Несъдържащи млечни мазнини, захароза, изоглюкоза, глюкоза, скорбяла или нишесте или съдържащи тегловно по-малко от 1,5 % млечни мазнини, по-малко от 5 % захароза или изоглюкоза, по-малко от 5 % глюкоза или нишесте или скорбяла | 5,2 % |
2106 10 80 | -- Други | 0 % + EAR |
2106 90 | - Други: | |
2106 90 10 | -- Продукти от вида на т.нар. сирене "fondue" (3) | 35 EUR/100 kg |
2106 90 20 | -- Смесени алкохолни препарати, различни от тези на базата на ароматични вещества, от видовете, използвани за производство на напитки | 17,3 % MIN 1 EUR/%vol/hl |
-- Други: | ||
2106 90 92 | --- Несъдържащи млечни мазнини, захароза, изоглюкоза, глюкоза, скорбяла или нишесте или съдържащи тегловно по-малко от 1,5 % млечни мазнини, по-малко от 5 % захароза или изоглюкоза, по-малко от 5 % глюкоза или скорбяла, или нишесте | 2,8 % |
2106 90 98 | --- Други | 0 % + EAR |
2202 | Води, включително минералните води и газираните води, подсладени със захар или други подсладители или ароматизирани, и други безалкохолни напитки, с изключение на плодовите и зеленчуковите сокове от № 2009: | |
2202 10 00 | - Води, включително минералните води и газираните води, подсладени със захар или други подсладители или ароматизирани | 1,9 % |
2202 90 | - Други: | |
2202 90 10 |
-- Несъдържащи продукти от № 0401 до 0404 или мазнини от продуктите от № 0401 до 0404 -- Други, с тегловно съдържание на мазнини от продуктите от № 0401 до 0404: |
3,8 % |
2202 90 91 | --- По-малко от 0,2 % | 0 % + 13,7 EUR/100 kg |
2202 90 95 | --- 0,2 % или повече, но по-малко от 2 % | 0 % + 12,1 EUR/100 kg |
2202 90 99 | --- 2 % или повече | 0 % + 21,2 EUR/100 kg |
2203 00 | Бири от малц: | 1,8 % |
2205 | Вермути и други видове вина от прясно грозде, ароматизирани с растения или ароматични вещества: | |
2205 10 | - В съдове с вместимост, непревишаваща 2 l: | |
2205 10 10 | -- С действително алкохолно съдържание по обем, непревишаващо 18 % vol | 5,1 EUR/hl |
2205 10 90 | -- С действително алкохолно съдържание по обем, превишаващо 18 % vol | 0 % |
2205 90 | - Други: | |
2205 90 10 | -- С действително алкохолно съдържание по обем, непревишаващо 18 % vol | 3,2 EUR/hl |
2205 90 90 | -- С действително алкохолно съдържание по обем, превишаващо 18 % vol | 0 % |
2207 | Етилов алкохол, неденатуриран, с алкохолно съдържание по обем 80 % vol или повече; етилов алкохол и спиртове, денатурирани, с всякакво алкохолно съдържание: | |
2207 10 00 | - Неденатуриран етилов алкохол с алкохолно съдържание по обем 80 % vol или повече | 19,2 EUR/hl |
2207 20 00 | - Етилов алкохол и спиртове, денатурирани, с всякакво алкохолно съдържание | 10,2 EUR/hl |
2208 | Етилов алкохол, неденатуриран, с алкохолно съдържание по обем под 80 % vol; ракии, ликьори и други спиртни напитки: | |
2208 40 |
- Ром и тафия: -- В съдове с вместимост, непревишаваща 2 l: |
|
2208 40 11 |
--- Ром, със съдържание на летливи съставки, различни от етилов и метилов алкохол, равно или по-голямо от 225 грама за хектолитър чист алкохол (с отклонение 10 %) --- Други: |
0,6 EUR/% vol/hl + 3,2 EUR/hl |
2208 40 31 | ---- Със стойност, превишаваща 7,9 Є на литър чист алкохол | 0,6 EUR/% vol/hl + 3,2 EUR/hl |
2208 40 39 |
---- Други -- В съдове с вместимост, превишаваща 2 l: |
0,6 EUR/% vol/hl + 3,2 EUR/hl |
2208 40 51 | --- Ром, със съдържание на летливи съставки, различни от етилов и метилов алкохол, равно или по-голямо от 225 грама за хектолитър чист алкохол (с отклонение 10 %) | 0,6 EUR/% vol/hl |
--- Други: | ||
2208 40 91 | ---- Със стойност, превишаваща 2 Є на литър чист алкохол | 0,6 EUR/% vol/hl |
2208 40 99 | ---- Други | 0,6 EUR/% vol/hl |
2208 90 |
- Други: -- Неденатуриран етилов алкохол, с алкохолно съдържание по обем, по-малко от 80 % vol, в съдове с вместимост: |
|
2208 90 91 | --- Непревишаваща 2 l | 1 EUR/% vol/hl + 6,4 EUR/ hl |
2208 90 99 | --- Превишаваща 2 l | 1 EUR/% vol/hl |
2402 | Пури (включително тези с отрязани краища), пурети и цигари от тютюн или от заместители на тютюна: | |
2402 10 00 | - Пури (включително тези с отрязани краища) и пурети, съдържащи тютюн | 26 % |
2402 20 | - Цигари, съдържащи тютюн: | |
2402 20 10 | -- Съдържащи карамфил | 10 % |
2402 20 90 | -- Други | 57,6 % |
2402 90 00 | - Други | 57,6 % |
2403 | Други видове тютюн и заместители на тютюна, обработени; "хомогенизирани" или "възстановени" тютюни; тютюневи екстракти и сокове: | |
2403 10 | - Тютюн за пушене, дори съдържащ заместители на тютюна във всякакво съотношение: | |
2403 10 10 | -- В директни опаковки, с нетно съдържание, непревишаващо 500 g | 74,9 % |
2403 10 90 | -- Други | 74,9 % |
- Други: | ||
2403 91 00 | -- "Хомогенизирани" или "възстановени" тютюни (тютюнево фолио) | 16,6 % |
2403 99 | -- Други: | |
2403 99 10 | --- Тютюн за дъвчене и тютюн за смъркане | 41,6 % |
2403 99 90 | --- Други | 16,6 % |
2905 |
Ациклени алкохоли и техните халогено-, сулфо-, нитро- или нитрозопроизводни: - Други полиалкохоли: |
|
2905 43 00 | -- Манитол | 0 % + 125,8 EUR/100 kg |
2905 44 |
-- D-Глюцитол (сорбитол) : --- Във воден разтвор: |
|
2905 44 11 | ---- Съдържащ тегловно 2 % или по-малко D-манитол, изчислен върху съдържанието на D-глюцитола | 0 % + 16,1 EUR/100 kg |
2905 44 19 |
---- Друг --- Друг: |
0 % + 37,8 EUR/100 kg |
2905 44 91 | ---- Съдържащ тегловно 2 % или по-малко D-манитол, изчислен върху съдържанието на D-глюцитола | 0 % + 23 EUR/100 kg |
2905 44 99 | ---- Друг | 0 % + 53,7 EUR/100 kg |
2905 45 00 | -- Глицерол | 0 % |
3301 | Етерични масла (обезтерпенени или не), включително така наречените "конкрети" и "абсолю"; резиноиди; екстрахирани олеорезини; концентрирани разтвори на етерични масла в мазнини, в нелетливи масла, във восъци или в аналогични материали, получени чрез извличане или накисване; остатъчни терпенови субпродукти, получени от обезтерпенването на етеричните масла; ароматични дестилирани води и водни разтвори на етерични масла: | |
3301 90 |
- Други : -- Екстрахирани олеорезини: |
|
3301 90 21 | --- От сладка папрат или от хмел | 0 % |
3302 | Смеси от ароматични вещества и смеси (включително алкохолни разтвори) на базата на едно или повече от тези вещества от видовете, използвани като суровини в промишлеността; други препарати на базата на ароматични вещества от видовете, използвани за производството на напитки: | |
3302 10 | - От видовете, използвани за производството на храни или напитки: | |
-- От видовете, използвани за производството на напитки: | ||
--- Препарати, съдържащи всички ароматични вещества, които характеризират една напитка: | ||
3302 10 10 | ---- С действително алкохолно съдържание по обем, превишаващо 0,5 % vol | 0 % |
---- Други: | ||
3302 10 21 | ----- Несъдържащи млечни мазнини, захароза, изоглюкоза, глюкоза, нишесте или скорбяла или съдържащи тегловно по-малко от 1,5 % млечни мазнини, по-малко от 5 % захароза или изоглюкоза, по-малко от 5 % глюкоза, нишесте или скорбяла | 2,8 % |
3302 10 29 | ----- Други | 0 % + EAR |
3501 | Казеини, казеинати и други казеинови производни; казеинови лепила: | |
3501 10 | - Казеини: | |
3501 10 50 | -- Предназначени за промишлени цели, различни от тези за производство на хранителни продукти или фуражи | 0 % |
3501 10 90 | -- Други | 0 % |
3501 90 | - Други | |
3501 90 90 | -- Други | 0 % |
3505 | Декстрин и други модифицирани скорбяла и нишесте (например желатинирани или естерифицирани скорбяла и нишесте); лепила на базата на скорбяла или нишесте, на декстрин или на други модифицирани скорбяла или нишесте: | |
3505 10 | - Декстрин и други модифицирани скорбяла и нишесте: | |
3505 10 10 | -- Декстрин | 0 % + 17,7 EUR/100 kg |
-- Други модифицирани скорбяла и нишесте: | ||
3505 10 90 | --- Други | 0 % + 17,7 EUR/100 kg |
3505 20 | - Лепила: | |
3505 20 10 | -- С тегловно съдържание на скорбяла или нишесте, на декстрин или на други модифицирани скорбяла или нишесте, по-малко от 25 % | 0 % + 4,5 EUR/100 kg MAX 11,5 % |
3505 20 30 | -- С тегловно съдържание на скорбяла или нишесте, на декстрин или на други модифицирани скорбяла или нишесте, равно или по-голямо от 25 %, но по-малко от 55 % | 0 % + 8,9 EUR/100 kg MAX 11,5 % |
3505 20 50 | -- С тегловно съдържание на скорбяла или нишесте, на декстрин или на други модифицирани скорбяла или нишесте, равно или по-голямо от 55 %, но по-малко от 80 % | 0 % + 14,2 EUR/100 kg MAX 11,5 % |
3505 20 90 | -- С тегловно съдържание на скорбяла или нишесте, на декстрин или на други модифицирани скорбяла или нишесте, равно или по-голямо от 80 % | 0 % + 17,7 EUR/100 kg MAX 11,5 % |
3809 | Препарати за апретура или дообработка, ускорители на боядисване или фиксиране на багрила и други продукти и препарати (например препарати за скробване и препарати за стипцоване), използвани при производството на текстил, хартия, кожи или в подобни производства, неупоменати, нито включени другаде: | |
3809 10 | - На базата на скорбeлни продукти: | |
3809 10 10 | -- Съдържащи тегловно по-малко от 55 % от тези продукти | 0 % + 8,9 EUR/100 kg MAX 12,8 % |
3809 10 30 | -- Съдържащи тегловно 55 % или повече, но по-малко от 70 % от тези продукти | 0 % + 12,4 EUR/100 kg MAX 12,8 % |
3809 10 50 | -- Съдържащи тегловно 70 % или повече, но по-малко от 83 % от тези продукти | 0 % + 15,1 EUR/100 kg MAX 12,8 % |
3809 10 90 | -- Съдържащи тегловно 83 % или повече от тези продукти | 0 % +17,7 EUR/100 kg MAX 12,8 % |
3823 | Промишлени монокарбоксилни мастни киселини; масла от рафинация, съдържащи киселини; промишлени мастни алкохоли | 0 % |
3824 | Свързващи препарати за леярски форми или сърца; химични продукти и препарати на химическата промишленост или на други, свързани с нея промишлености (включително смесите от естествени продукти), неупоменати, нито включени другаде; отпадъчни продукти от химическата промишленост или от други, свързани с нея промишлености, неупоменати, нито включени другаде: | |
3824 60 | - Сорбитол, различен от посочения в подпозиция № 2905 44: | |
-- Във воден разтвор: | ||
3824 60 11 | --- Съдържащ тегловно 2 % или по-малко D-манитол, изчислен върху съдържанието на D-глюцитол | 0 % + 16,1 EUR/100 kg |
3824 60 19 |
--- Друг -- Друг: |
0 % + 37,8 EUR/100 kg |
3824 60 91 | --- Съдържащ тегловно 2 % или по-малко D-манитол, изчислен върху съдържанието на D-глюцитол | 0 % + 23 EUR/100 kg |
3824 60 99 | --- Друг | 0 % + 53,7 EUR/100 kg |
(1) Окончателният размер на преференциалното мито, изчислен в съответствие с тази забележка, ще бъде закръглен до първия десетичен знак с изключение на митата, изразени като "EAR", "AD S/ZR" и "AD F/MR" в тази таблица, които ще бъдат закръглени до втория десетичен знак.
(2) От влизането в сила на това решение митото ще е 0 %.
(3) Ползването на преференциите се осъществява при условията, посочени в съответните разпоредби на Общността.
Таблица 3: Базови количества, отчитани при изчисляването на редуцираните селскостопански компоненти (EAR) и допълнителните мита, прилагани при внос в Общността на стоките, посочени в таблица 2
Основен продукт |
Ставка на митото НОН на 1.VII.2000 (ЕUR/100 kg) |
Мека пшеница | 9,504 |
Твърда пшеница | 14,752 |
Ръж | 9,261 |
Ечемик | 9,261 |
Царевица | 9,395 |
Ориз, с дълги зърна, олющен | 26,432 |
Обезмаслено мляко на прах | 118,800 |
Пълномаслено мляко на прах | 130,432 |
Масло | 189,562 |
Рафинирана захар | 41,928 |
Приложение II
(Изм., ДВ, бр. 87 от 2004 г.)
Тарифни квоти, прилагани по вноса в Република България (pdf)
Мита, прилагани по вноса в Република България (pdf)
Изготвено в Брюксел на 01 юли 2002 г.