Ръстът на финансовите приходи донесе печалба на БФБ

04.05.2023 | 09:55
по статията работи: econ.bg
При приходите от основна дейност, фондовата борса реализира спад спрямо същия период на миналата година от 12 процента или 105 хиляди лева, който се дължи главно на намаляване на приходите от договори с клиенти със 103 хил. лева
Ръстът на финансовите приходи донесе печалба на БФБ
Снимка: под лиценза на creative commons

Към края на първото тримесечие на тази година нетният финансов резултат на „Българска фондова борса“ АД е положителен в размер на 419 хил. лв. или по 0.06 лв. на акция, което се дължи главно на финансовите приходи, надхвърлящи разходите от основна дейност. Припомняме, че година по-рано борсовият оператор беше на загуба от 70 хил. лева.

При приходите от основна дейност, фондовата борса реализира спад спрямо същия период на миналата година от 12 процента или 105 хиляди лева, който се дължи главно на намаляване на приходите от договори с клиенти със 103 хил. лева.

Таксите от оперативен сегмент “Регистрация и поддържане на емисии финансови инструменти за търговия“ нарастват с 46 хил. лева. Това е следствие на увеличените на таксите за регистрация на публични дружества. През първо тримесечие броят на новите емисии финансови инструменти, допуснати до търговия е четири, като през същия период на 2022 г. той e 15. Новите емисии включват четири емисии акции на пазар beam. Прекратени са регистрациите на две емисии.

Броят на емисиите финансови инструменти, допуснати до търговия на пазарите на БФБ към 31 март 2022 г. бе 573 и се изменя до 775 към края на първо тримесечие на тази година. Промяната се дължи основно на включването на нови компании на пазарен сегмент MTF BSE International през 2022 г. и нарастването на броя им до 392 към края на първо тримесечие на 2023-а.

Финансовите приходи на дружеството нарастват в края на първото тримесечие спрямо размера им в края на същия период на миналата година и възлизат на стойност 724 хил. лева.

По основните разходни пера има спад от 12 на сто спрямо края на миналата година. Нарастване с 50 хил. лева има при възнагражденията за персонала. При разходите за външни услуги също има ръст от 8 процента или 36 хил. лева. Промяната в останалите разходни пера е незначителна.

Сумата на активите на „Българска фондова борса“ към края на първо тримесечие е с 2.3

млн. лв. по-висока от стойността им в края на 2022 година.

Текущите активи на дружеството нарастват с 2.31 млн. лв., което е в резултат на ръст по позициите „Парични средства и парични еквиваленти“ с 390 хил. лв., други вземания и предплатени разходи – с 1.27 млн. лв., и по позицията „Търговски вземания“ – със 644 хил. лева. Към края на март, борсата е депозирала 2.99 млн. лв. в срочни депозити в банки.

В края на първото тримесечие е натрупана печалба в размер на 7.47 млн. лева. Съответно, собственият капитал на дружеството нараства с 419 хил. лева.

Търговията със собствени акции на „Българска фондова борса“ бе със сходна с четвъртого тримесечие  на 2022-а активност. Цената в края на тримесечието

се понижи от 9 лева за акция цена на затваряне на 1 януари до 8.50 лева за акция при затваряне на 31 март. Минималната цена за периода беше 8.15 лв. за акция, а максималната – 9.15 лв. за акция. През първото тримесечие се наблюдава ръст на оборота и на броя сделки. Търговия с акции на БФБ имаше в 57 от общо 63 сесии за периода.

В края на март чуждестранни акционери притежават 444 205 акции или 6.75 процента от капитала на „Българска фондова борса“ АД.

Българска фондова борса вече е сред най-ценните публични компании и влиза във водещия индекс SOFIX от 20 март при първото ребалансиране на индекса за тази година. БФБ става „син чип“ 12 години след като се листна като публична компания.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...