С 910 млн. лева повече се предвиждат в бюджета на НЗОК за 2023 година

20.04.2023 | 15:45
по статията работи: econ.bg
За първична извънболнична медицинска помощ се предвиждат близо 445 млн. лева, за дентална помощ – 265 млн. лв., за болнична помощ – 3 269 млн. лв., за медико-диагностични дейности – 175 млн. лв., за лекарства, медицински изделия и диетични храни – 1 693 м
С 910 млн. лева повече се предвиждат в бюджета на НЗОК за 2023 година
Снимка: под лиценза на creative commons

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса одобри проект на закон за бюджета на институцията за 2023 г. Проектът е съобразен със становището на служебния здравен министър Асен Меджидиев, който подкрепя предложения от Надзорния съвет ръст на здравноосигурителните плащания. Съобразена е и препоръката да бъде гарантирана сигурността на лекарствоснабдяването, като за целта проектът за Закон за бюджета на НЗОК за 2023 г. ще гарантира предвидимост на финансовия риск за притежателите на разрешение за употреба. Проектът предвижда бюджетът на НЗОК да бъде 7 027 213,6 хил. лв.

За първична извънболнична медицинска помощ се предвиждат близо 445 млн. лева, за специализирана извънболнична помощ – 448 млн. лева, за дентална помощ – 265 млн. лв., за болнична помощ – 3 269 млн. лв., за медико-диагностични дейности – 175 млн. лв., за лекарства, медицински изделия и диетични храни – 1 693 млн. лева.

С 910 млн. лева повече се предлагат в проекта на бюджета Касата за тази година. Това заяви директорът на дирекция “Бюджет и финансови параметри” в НЗОК Ганка Аврамова след заседанието на Надзорния съвет. “Бюджетът е балансиран – приходите са равни на разходите, и е съставен при осем процента здравна вноска и при съответния процент – 60:40 (плащани от работодател и работник) за здравноосигурителните вноски”, отчете Аврамова.

“Почти във всички здравноосигурителни плащания сме предложили увеличение спрямо ръста на разходите от предходната година и разпределението е направено така, че да покрие нарастващите потребности от здравни грижи”, посочи още Аврамова. Запазени са и нивата на цените на медицинските и денталните дейности и на тази база са направени разпределенията на средствата за медицинска помощ, за дентална помощ и за лекарства.

В отговор на въпрос защо са намалени предвидените средства за медикодиагностични дейности в сравнение с миналата година, директорът каза, че за тях през 2022 г. са били разпределени допълнителни средства заради пандемията от COVID-19. На 1 април 2022 г. беше отменена извънредната епидемична обстановка и само три месеца имаше възможност да се ползват изследванията, които бяха предназначени за диагностициране на коронавирусната инфекция, обясни тя. По думите ѝ предвидените средства за медико-диагностични дейности в проекта на бюджет 2023 г. ще бъдат достатъчни. Тази година се предвиждат под два милиона хоспитализации.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...